≡ Menu

Layanan Tidak Memuaskan di Kaunter LHDN Bukit Mertajam

Pagi ini 28/01/2018 saya telah pergi ke pejabat LHDN Bukit Mertajam untuk membuat urusan “Mati Setem”. Kali pertama nak buat ni di pejabat LHDN jadi saya bertanyalah di kaunter hadapan. So saya di minta membuat pendaftaran online dulu dibantu oleh staff yang bertugas. Dah selesai, saya diminta ambil no giliran. Saya beritahu pegawai di kaunter semasa ambil no giliran yang saya dah beli setem. Dan pegawai itu bagi no 2026 kepada saya.

Menunggu lebih kurang 20 minit, no giliran saya dipanggil ke kaunter 8. Bila saya pergi ke kaunter tersebut, ada 2 pelanggan lain yang terlebih dahulu duduk dan dilayan oleh pegawai bertugas di kaunter 8. Saya diminta tunggu dahulu. Pelanggan yang dilayan bukanlah pelanggan no terdahulu 2025 tetapi terus duduk selepas pelanggan 2025 bangun. Takpa saya tunggu. Semasa melayan pelanggan tersebut pegawai bertanya saya nak buat apa. Saya bagitahu urusan saya dan dia minta kad pengenalan saya. Setelah itu dia terus melayan pelanggan tersebut. Saya ambil semula kad pengenalan saya dan tunggu . Tanpa pelanggan yang dilayan bangun, saya dipanggil lagi. Saya beri kad pengenalan saya dan beritahu saya sudah beli setem. Semasa di kaunter pendaftaran online saya menanyakan harga untuk mati setem tersebut dan diberitahu RM10.00 untuk setiap salinan. Tapi pegawai di kaunter 8 cakap RM40.00. Saya beritahu sekali lagi saya dah beli setem, dia tepuk dahi (seolah-olah saya ni bodoh kut). Dah tu cakap setiap RM1000 dikenakan cukai RM5.00. Takpa saya kata saya boleh tambah RM10.00 lagi. Dah tu kata tarikh pun tak tulis lagi.

BACA:  Cas Notis Pemotongan PBAPP Membebankan Rakyat

Saya tahu mungkin urusan saya tak sepenting urusan pelanggan yang dilayan tu, tapi jangan ingat saya bodoh dan boleh dipermainkan macam tu. Sepatutnya dia menerangkan/menjelaskan apa yang sepatutnya saya buat untuk urusan tersebut. Bukan dengan cara macam saya dah buat sesuatu yang salah.

Mohon pihak tuan menegur pegawai tersebut. Saya tak perasan nama beliau, tetapi pegawai tu perempuan dalam lingkungan umur 40 ke 50 tahun bertugas dikaunter no 8 semasa saya berurusan. Saya rasa sangat tak berpuas hati dan terus ambil semula dokumen saya tanpa meneruskan urusan. Saya pun pembayar cukai juga tuan.

BACA:  Unprofessional Bank Negara Malaysia on Facebook

Terima kasih.

Hantar aduan anda di sini: www.aduanrakyat.com.my/hantar-aduan