≡ Menu

Kilang Memproses Bitument Haram Beroperasi di Lawas

Selamat Pagi dan Salam sejahtera, Aduan ini dibuat kerana puluhan aduan kepada kerajaan tempatan dan pihak berwajib telah dibuat tetapi kilang tersebut masih beroperasi seperti berada di atas undang-undang. Untuk makluman puluhan aduan juga telah dibuat melalui medium aduan kerajaan negeri Sarawak ( TALIKHIDMAT) tetapi hanya sia-sia seperti mencurah air di daun keladi.

Aduan saya adalah berkenaan kilang memproses bitument beroperasi secara haram di Kampung Ladang Baru, 98850, Lawas, Sarawak. Kilang tersebut membebaskan wasap dari proses bitument/asphalt. asap tersebut telah mencemarkan udara di kawasan kampung malahan baju-baju yang dijemur juga akan berbau kerana asap dari kilang tersebut. Beberapa siri Laporan Polis telah dibuat malahan aduan kepada Pegawai Daerah, Setiuasaha Majlis Daerah,wakil rakyat (P222), Jabatan Alam Sekitar, NREB, Jabatan Tanah dan Survei telah dibuat namun tiada tindakan yang diambil.  Saya telah buntu dengan situasi ini. Mohon pihak aduan rakyat dapat menyiarkan aduan saya ini bagi membuka mata masyarat bahawa pihak-pihak yang berwajib tidak menjalankan amanah rakyat terhadap mereka.

BACA:  Masalah Tapak Pembuangan Sampah di Kampung Kelicap

Untuk makluman pihak tuan….kilang tersebut beroperasi secara haram ditanah yang berstatus pertanian…

copy and paste aduan saya melalui talikhidmat ” Salamsejahtera..puluhan retetan aduan saya berkenaan perkara yang sama adalah berkaitan dan dirujuk. Setelah sekian lama mendapat jawapan yan retorik dari Jabatan-jabatan yang berkaitan, akan tetapi kilang memproses bitumen/asfalt masih beroperasi seperti biasa. Saya tidak membuat aduan selama tempoh ini ( lebih 6 bulan dari tempoh aduan terakhir) bukan kerana kilang ini tidak beroperasi tetapi saya ingin melihat keberkesanan medium aduan ini. Merujuk kepada perbualan telepon ke Talian Talikhidmat bahawa YBhg. Setiusaha Kerajaan Negeri akan mengambil tindakan jika tiada tindakan diambil. Oleh yang dekian SAYA MOHON KEPADA YANG MEMBACA ATAU MENERIMA ADUAN INI, UNTUK MEMANJANGKAN ADUAN INI KE PENGATAHUAN YBHG. STATE SECRETARY OF SARAWAK. kerana saya telah serik dan meluat dengan semua ini…mungkin pihak kerajaan Negeri ingin melihat kami semua merana menghidap penyakit kanser ( boleh google kesan wasap dari pemproses petrocarbon / bitument dan sebagainya)…SAYA MOHON UNTUK PIHAK KERAJAAN NEGERI MENGARAHKAN KERAJAAN TEMPATAN ( MAJLIS DAERAH / PEJABAT DAERAH) UNTUK MENGARAHKAN KILANG TERSEBUT TUTUP DAN TIDAK BEROPERASI..* gambar terkini operasi disertakan..terimak kasih..”

BACA:  Larangan Beli Minyak Petrol Guna Bekas

 

 

Hantar aduan anda di sini: www.aduanrakyat.com.my/hantar-aduan