≡ Menu

Ketelusan Dalam Mengisi Jawatan Kosong bagi Graduan dalam Sektor Kerajaan

Assalamualaikum,

Saya adalah seorang surirumah ingin membuat aduan tentang ketelusan tugas dikalangan Kakitangan Kerajaan dalam menjalani tugas mereka bagi pemilihan graduan yang dipanggil untuk mengisi jawatan kosong dalam Sektor Kerajaan.

Siapa yang ingin mohon kerja kerajaan, perlu ada ‘cable’ or contact org dalam, barulah boleh dapat kerja dalam Sektor Kerajaan. Saya rasa perkara ini bukanlah satu perkara yg baru dlm Masyarakat kita, tapi sememangnya ia berlaku. Suatu perkara yg tidak adil bagi graduan yang datang dari tempat yg jauh untuk ditemuduga, namun ditemuduga secara ‘cincai’ bagi mencukupkan syarat temuduga sahaja kerana setiap sesi temuduga yg dijalankan dalam Sektor kerajaan, telah tersenarai calon-calon graduan yang akan mengisi jawatan tersebut di atas kuota ‘cable’ atau ‘contact’ orang dalam.

BACA:  Isu Pembayaran Elaun Petugas Sukarelawan APM

Apa yang terjadi pada graduan yang tidak mempunyai ‘cable’ atau ‘contact’ orang dalam? Apa yang akan terjadi dengan nasib mereka?

Kerajaan telah bertukar tapi perkara seumpama ini masih sama, dan terus berlaku, dan saya kira ianya telah menjadi satu tradisi. Sememangnya, isu ini sangat sensitif untuk dikupaskan tapi percayalah, lambakan graduan Di Msia sangat banyak dengan pelbagai bidang ijazah tetapi hakikatnya, ada yang terpaksa bekerja sebagai kerani pejabat dengan gaji bulanan RM 1200 kerana bila dipanggil untuk temuduga jawatan kosong sektor kerajaan, mereka diberi seribu satu alasan sebab tidak layak. Kebenarannya hanyalah satu sahaja, mereka tidak mempunyai ‘cable’ atau ‘contact’ orang dalam untuk mengisi jawatan tersebut.

BACA:  Jangan Tutup Sekolah Rendah Agama Umar Abdul Aziz

Harap TV3 dapat mengupas isu ini agar nasib graduan yang malang sebegini terbela. Maaf, saya tiada bukti yang konkrit, tapi ini semua terjadi di dalam persekitaran saya, dari pemerhatian saya.

Dari – Surirumah yang prihatin

Hantar aduan anda di sini: www.aduanrakyat.com.my/hantar-aduan