≡ Menu

Dibuang Kerja Tapi Tidak Ada Pampasan

Saya membuat aduan ini bahawasanya saya bekas seorang guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Merotai, Tawau Sabah pada tahun 2009. Selama hampir dua tahun saya mengajar di sekolah tersebut seperti biasa. Pada hujung tahun 2010 saya menghidapi sakit skizofrenia yang dipercayai antara sakit mental. Penyakit skizofrenia tidak semestinya gila. Ia ada pelbagai jenis gangguan mental. saya tidak dapat fokus mengajar dan pada ketika itu saya menulis surat kepada pengetua bahawa saya tidak dapat mengajar seperti biasa sehingga saya sembuh sepenuhnya. Saya memohon cuti tanpa gaji tetapi Puan Pengetua sekolah tersebut tidak mengizinkan.

BACA:  Perkhidmatan Pusat Servis Proton Lahad Datu Tidak Memuaskan

Akhirnya saya dikira ponteng walaupun saya ada menulis surat dan surat tunjuk sebab bahawa saya sedang menerima rawatan doktor di Hospital Mesra bukit Padang Kota Kinabalu.

Saya menerima surat tindakan tatatertib buang kerja dan dikehendaki membuat rayuan. Saya ada membuat rayuan dengan membri surat tunjuk sebab laporan penuh doktor pakar psikiatri tetapi saya akhirnya dibuang kerja.

Aduan saya adalah menyatakan rasa tidak puas hati kepada Kementerian Pendidikan Malaysia. Saya ponteng kerana sedang menerima rawatan di Hospital Psikiatri bukannya saya sengajakan. Pendek kata saya dibuang kerja kerana menghidapi penyakit. sekurang-kurangya walaupun saya dibuang sepatutnya pihak Kementerian Pendidikan memberikan sedikit pampasan kebajikan. Ini kerana saya hilang pekerjaan. Sekarang ini saya hanya bekerja sebagai sekuriti dan belum mampu untuk berumahtangga.

BACA:  Gangguan Bekalan Air di Taman Universiti, Semeling, Bedong, Kedah

Maka saya berharap agar pihak aduan ini dapat membantu saya untuk diberi pampasan kebajikan daripada Kementerian Pendidikan. Tidak ada badan dalam Kementerian Pendidikan yang menyelesaikan atau prihatin kepada guru yang menghadapi masalah yang sama seperti saya.

Saya amat berharap dan berbesar hati agar masalah dan kebajikan saya diambil perhatian.

Sekian Terima Kasih….

Hantar aduan anda di sini: www.aduanrakyat.com.my/hantar-aduan