Transair Corporation yang tidak menepati janji

Transair Corporation terletak di Jalan Chow Kit adalah satu akademi penerbangan yang menjanjikan janji kosong. Pembelajaran di akademi ini mengambil masa 3 bulan. 1 bulan kos bayaran rm900. Bayaran hendaklah di bayar secepat yang mungkin. Ini kerana, jika lewat membuat bayaran dikuatiri akan tidak mendapat kerja.

Sebelum ini tenaga pengajar menjanjikan akan mendapat pekerjaan di dunia penerbangan. Tetapi setelah kami tamat belajar, tiada siapa pun mendapat kerja. Bayaran lebih, tetepi janji kosong. Sebelum ini tenaga pengajar berkata setelah tamat kos tersebut,mereka akan menguruskan praktikal di mana-mana lapangan terbang dan travel agensi.  Tetapi sampai sekarang tidak seorang pun dipanggil untuk menjalani praktikal

By: constance

95 thoughts on “Transair Corporation yang tidak menepati janji”

        1. saya baru dapat twaran kat situ 8/3/2013 nie pergi risau pulakkk rasa klau saper2 yang baik aty beritahu lakk cpat2 pleeeeseeee

          1. aku pon dpat jak tawaran tu esok..x taw la..nak pi ka x..
            lepas baca komen2 dri kawan2

          2. ok jalil kitew pergi dulu pastu kalau tipu kitew balikkkk arrrr x payahh bayarr lagi duit yurannn itu

    1. saya pon same, risau pulak rasa komen lak ada yang baik dan ada yang burukkk takotttttt nyeee laaaa adoiiii bimbang betollll, sekarang kang tempat belajar macam cendawan tumbuhhh arrrr tah sijil pon diiktiraf kew x risau rasa kalu betol lahh buruk kenape tidak hantarr gambar ek yang mengatakan tempat 2 macam celaka……..

    1. kesiannkorang semuaaa sabarrr jeee laaa atau pon ambik gambar pastu sebarkan klau megatakan ia tipu

  1. Adik sy pun pergi kursus disana ,,,dijangka pulang hari ini….sy rasa cerita kena tipu ni mmg benar..tdk blh dibiarkan begitu shj….nanti akan lebih ramai lagi yg menjadi mangsa…perkara sebegini harus dibanteras segera demi masa depan negara dan rakyat ….

  2. slpas tamat blaja dlm mane2 bidang(ticketing/cabin crew) or advance course
    dye akan tolong bagi tau kat mane ade jawatan kosong 2 je..
    so korg  kene gy temuduga n sebagainye la.. (kene usaha sendiri gak)

    1. betol ke ni? kalo dh cari tu,kita akn dpt x? sbb husband i baru nk cuba bidang ni..dh dia tgok statement tu,dia takut pula..hmm.. 

  3. hish2..betul ke x nie..sbb sy pon dh hbes belajar kt cnie..then dh dpt sijil,.,so lpas hbes stdy kt situ dpt twaran kije kt SENAI AIRPORT…tp sy x g ler…psal dlm masa yg sama dpt gak KIJE KERAJAAN..so tlps r tawaran kerjaya di dunia penerbangan

    1.  betul tu..kita kalau dah dapat sijil kena la cari keje sendiri berdasarkan sijil yg kita dapat tu..saya sekarang ni belajar kat situ jugak..ambik bahagian pilot..setakat ni alhamdulillah.semuanye baik..saya belajar 2 bulan kat subang..dimna kiteorang akan di ajar flight simulator sebelum di hantar ke filipine untuk sambung setahun 3 bulan untuk dapatkan lesen CPL(comersial pilot leciense)..so..hendak seribu daya..x hendak seribu dalih..kepada yg buat aduan tu..u must be try to finded that what kind of job depends with ur certificate skill..jgan la terus nak cakap org menipu..kalau transair ni menipu,knape kementerian iktiraf they all..so..tepuk dada..tanya la selera..jika ingin berjaya dalam mengejar cita2..jgan penah ada perasaan takut..lagi pun sya student kat cni..so..sya tau kalau benda ni tipu or x..

      1. “u must be try to finded”

        “comersial pilot leciense”

        Chewah! Tunggang langgang habes. Camna jadi pilot gini bro? lol

        1. HUHU..SILAP TAIP DAA.(COMMERCIAL PILOT LICENSE)..TU BAHASA KAMPUNG DAA..TAIP JEK..JANJI ORG TAU MAKSUD NYE..BARU BELAJAR LA KATEKAN..HUHU

  4. kalau dorang nie x tipu..x ptut dorang xde website utk kite ushar course2 yg disediakan n tgk mne yg bsesuaian.. mcm training institution yg len.. sdgkan sekolah menengah pon ade website sndiri..

  5. 3 bulan aja belajar … course apa belajar 3 bulan aja???

    You pay peanuts, you get monkeys! lol

  6. TRANSAIR…..PENIPU MAKAN DUIT ORG…..CKP BELAJAR TENTANG AIRLINES TP LESEN TERTULIS PELANCONGAN……..BG SMUA NEGERI D MALAYSIA JGN TERPEDAYA DGN KATA2 DORG….

  7. lagi satu transair nmpak sgt penipu dlm surat tawaran bkn main lawa lg ckp tp pabila smpai kat chowkit blkng pizza hut….ya ampun ada satu rmh tumpangan paris lg sdhla tmpt bljr di pelusuk dunia byr bkn main mahal padahal bljr 3 jam shja dlm sehari apalgi klas amedeus komputer pun tak ckp tpksa 1 pc kongsi 3 org bygkn kalau 1 intake tu 50 org mcmna nk bljr???inikah yg dnamakn TRANSAIR VACATION TRAINING CENTRE??mmg tak logik la bg yg angan2 sgt2 nk bljr di dunia pnerbangan carilah akademi lain yg boleh menjamin msa dpn anda!!!tidak percaya dtgla melawat ke chowkit road jln tunku abd rahman, dpn ada pizza hut, blakng ada pjbt pos lps lurus saja dr pjbt pos dpn tu ada tmpt mkn maka jumpalah transair idaman anda!!!! sdhla dtg klas tpksa guna bus u24 , u25 dan metrobus 49 dari setapak dlm sehari kuar duit tambang rm2 ulang alik

  8. pasal praktikal cri lh sendri……bg ty kelayakan bi n bm 2 nyawa2 ikan jgn lh msuk transair…..rugi sia2 ja…duit msuk d perut mereka..

  9. SIAL PUNYA TRANSAIR……….REMEMBER THIS WORD…” PELUANG KERJAYA DI DUNIA PENERBANGAN” TP APA YG TER JADI….????? SEMUANYA PENIPU….

  10. NAMPAKNYA BANYAK BEKAS-BEKAS PELAJAT TRANSAIR KINI SIBUK MENGADU SANA SINI ATAS SEBAB TITLE “PENGANGGUR” MASIH TERIKAT DALAM DIRI MEREKA.

  11. Aku dah 2 bulan habis belajar kat Transair, dah dapat sijil. Sekarang aku dapat kerja kat MAS, gaji sebulan 4ribu. Apa benda yang tipu nya?

    1. “SUPAYA TAK ADA ORANG YANG AKAN MENJADI MANGSA SETERUS NYA”PENIPU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  12. btul ker?ingat kn nak blaja kat Transair.hampir2..tapi kawan dah jadi pilot AIRASIA..rasenyer ok kot

  13. kalau nak masuk transair spm mesti 5krdt terutama bahasa english.kalau tak ada 5krdt jangan mimpi masuk transair…..

  14. betul tue..transair mjanjikan angan2 kosong jer…duit hbis dier org telan..hostel pun mcm puki mak..almari buruk pun xder..student tpksa beli almari sendiri sdgan sorang student byar 3010rm kat dier org…dah la pc pun tpksa kongsi smpai 3-5 org…maner pergi smua duit yuran yg student byar slma nie..dasar penipu besar..makan duit org tak ke mana pun kaya nyer…katil pun hapak

  15. mcm sial jew.. blaja mahal2 ape aku dapat.. skrg nak halau aku plak.. LAI LAAA DATANG HOSTEL HALAU AKU..  bawak polis yang ko ckp 2.. sikit pun aku tarak goyang..

    1. Salam saudara, setiap institusi ada undang undang dan syaratnya berkaitan kursus dan begitu juga dengan asrama/hostel.Jika anda ikhlas ingin menjadi sesaorang dalam industri yg ditawarkan anda sepatutnya berkerja keras untuk mendapatkanya sedangkan graduan IPTS/IPTA pun masih ramai yang menganggur dengan bayaran kursus yg puluhan ribu inikan pula dengan kursus pendek yang bayarannya hanya 1% dari yuran yg lain.Seharusnya anda bersyukur kerana ada kusus yg singkat untuk berada di industri ini anda sepatutnya berlumba untuk mendapatkan tempat bukan hanya tahu mengutuk dan membanding saja. Apa yg menyebabkan anda di buang hostel,agaknya tak bayar yuran hostel kot…. kenapa institusi ini nak menipu? ini kan pusat latihan bukan syarikat pekerjaan,saya rasa ada tidak paham dengan sistem pembelajaran dan pelaksanaan nya .Cuba renungkan dimana silap anda sehingga institusi bertindak begini? kalau anda peserta yg bagus tak mungkin tiada kerjaya yg layak utk anda..kalau kita lihat komen yg ada disini saya lihat ada komen yg positif datangnya dari org yg ikhlas dan bersungguh utk berjaya ,sesungguhnya utk berjaya itu tiada jalan pintas selain berusaha dan yakin.cuba kita bayangkan pesaing pesaing yg ada diluar sana datangnya dari Kolej swasta,Universiti Awam dan Swasta ,graduan nya mesti lagi hebat dari institusi ini bukan.Tapi kenapa anda tidak pergi kesana saja? mungkin kerana anda tidak mampu/tidak layak bukan? sebab itu kita harus muasabah diri dan cermin diri dahulu.Ssetengah pula ada mengatakan anda perlu credit Bahasa English untuk berkursus di institusi tersebut ,saya rasa tak salah jika anda tidak credit tapi anda mampu untuk berkomunikasi dengan baik dalam bahasa English kerana disana bukankah anda dilatih utk berkomunikasi dalam bahasa E.? Pokok pangkalnya sekarang ialah anda sendiri…. Jika orang lain boleh berjaya dan mendapat tempat kenapa tidak anda? jika ada kekurangan disitulah tempatnya utk berubah kerana itu institusi anda dipanggil Pusat Latihan bukan Job Street! Job street pun kalau dapat kerja mereka akan ambil komisen pada bulan pertama gaji anda…Bak kata pepatah Tepuk Dada Tanya Selera… Diharap anda jumpa dengan kerjaya impian anda dengan syarat BERUBAH !

        1. Kepada MBA yang mengangur,
          janji TRANSAIR YANG TINGGI MELANGIT!!!!!!
          SEGALA JANJIAN YANG TRANSAIR KATAKAN ,KOSONG……KOSONG……KOSONG!!!!!!!!!(Najwa Latif)

          1. kepada pelajar yg sudah kena tipu dan akan ditipu,
            Cuba korg fikir knapa pelajar kebanyakan dr SABAH DAN SWK?????
            Dan iklan dlm surat kabar pun macam PENDATANG TANPA IZIN?????
            Tempat belajar yang tidak lengkap dan berada tempat yg terpecil?????
            Pengajar kata kalau tak faham lantak korg…..asalammulikum,bangang,asal bodoh lah….dan sebagainya….
            Setiap tempat belajar pastiada laman web nya tersendiri.transair ada……tak ada kan!!!!!!!

            DAN YANG PALING PENTING SEKALI.APABILA BECAKAP TENTANGTRANSAIR SEMUA……. ORG TAK KENAL DAN APA ITU TRANAIR???????????????????

      1. Haritu dalam kertas ade cakap nak jd Steward BI,BM,MM mesti credit,
        tapi lepas tu dye cakap lain pulak,
        dye cakap saye takleh jd steward sebab BI dapat D.
        Mcm mane ni?

  16. boleh sapa2 kat sini tlg jelas kn lebih dalam lg pasal transair ni?? sapa2 yang dah join ke,atau ahli keluarga pernah join,pls bgtau k…

    1. saya anak TRANSAIR , anak dato rosli . TRANSAIR ini untuk pilot , steward or stewardess , ticketing , csa , and kargo . basic couse hanya 390 , mereka akan ajar kamu cara menulis tiket penumpang , cara berjala , grooming class dan byak lagi , kalau mahu sambung lagi untuk advance hanya 3 bulan , mereka akan tengok kelayakkan kamu sama ada pilot atau yg lain2 , dan terus hantar bekerja di syarikat2 penerbangan di malaysia atau pun filipin , dah kami juga akan menghantar student pilot di filipin selama 3 tahun , (semua ditanggung) , sekian

  17. jangan masuk TRANSAIR!!!!!!!!! kalau nak kerja kat airport, MAS dan AIR ASIA  kan ada pusat akedemi nya sendiri,so…. pergi lah sana….. SEBAB KALAU KELUAR DARI TRANSAIR  KAMU PERLU JUGA TRANING KERJA JUGA YANG PENTING SPM MESTI GEMPAK……..

    1. kamu org pergi interview kat mas dan air asia jika ada interview yg diadakan…..yg habis spm pun boleh pergi. janji SPM krdt ia itu BI,BM,MT yg paling penting!!!
      YANG PENTING JANGAN MASUK TRANSAIR!!!

  18. saya dapat surat tawaran transair,bayaran xla mahal sangat tapi kursus dia 7hari jew tu pn sekali dengan exam…cuma saya rasa was-was la,boleh ke belajar dlm 7hari dapat keje pramugari???tlgggg,,expln..pls

    1. 7 HARI TU JANJI KOSONG SAJA TU!!!!!!!
      Kalau kmu smua ikut krusus 7 hari tu,suruh dia orang tunjuk gambar TEMPAT TRANING TU DAN GAMBAR HOSTEL…..”MESTI MINTAK GAMBAR TAU.KALAU TAK TUNJUK DAN TAK SAMA APA DIA ORANG JANJIKAN MAKSUD NYA PAHAM2…LAH…..”

        1. saya pown 7 may nie jgak…agak nk pegi kew???rm50 tu klo kita mintak mesti dpat kut…just call owg transair tu je lah..

    2. 7 days for basic course , and you all boleh sambung advance untuk 3 month , please jgan burukkan nama TRANSAIR

  19. KEPADA SEMUA,
    TOLONG SAMPAIKAN DAN CERITAKAN KEPADA SEMUA RAKYAT MALAYSIA,TENTANG TRANSAIR DAN SEGALA YANG TERJADI PADA PELAJAR YANG SUDAH KENA TIPU OLEH “TRANSAIR” SUPAYA TAK AKAN ADA TERJADI KEPADA MANGSA SETERUS NYA TERUTAMANYA DARI: SABAH DAN SWK”

  20. sila ambil perhatian pada semua sebelum buat komen yg mcm fuck!!! sorry to say la, tp utk kerja di dunia penerbangan anda perlu sedia maklum bahawa SYARIKAT PENERBANGAN memerlukan kriteria yg mereka cari. so bukan semua org layak.
    so, bg yg rasa2nye diri die tak layak tu, TAK PERLULAH NAK BAZIRKAN DUIT ANDA! so in this case, salah anda sendiri. bukan nak menghina la tp cuba u all fikir, tak kan la muka bagai pecah rumah lps tu ganas plak mcm nak bunuh org sesuai jd pramugari/ra???? EVEN KLW RUPA PARAS CANTIK SKALIPUN TP KLW PRANGAI MCM SIAL! jgn harap la nak kerja di dunia penerbangan. KORG JGN INGAT KERJAYA DI DUNIA PENERBANGAN NI TIDAK PROFESIONAL ATAU STAKAT NAK GLAMER JER!!! JGN PLAK FIKIR, MENTANG2 LAH U ALL TINGGI LAMPAI, LPS TU MUKA MCM ERRA FAZIRA, SENANG2 JER KORG RASA NAK APPLY. SEBAB ITS ALL ABOUT YOUR ATTITUDE.
    kesimpulanya, kerjaya ni sesuai untuk mereka yg ada XFACTOR yg diperlukan sahaja. yg tak ada tu tak payah la nak buat komen2 yg negatif. p cari kerjaya yg sesuai dgn diri anda. KURSUS SEUMPAMA INI HANYA DIPERLUKAN BAGI MEREKA YANG LEPAS SYARAT SAHAJA. TUJUANNYA ADALAH UNTUK MENDAPATKAN SIJIL TERSEBUT SEBELUM NAK APPLY KERJA NANTI. so klw dah faham tu tak payah la nak marah2. peace….

  21. kurang ajar itu bah saidatul tipu duit orang sabah join itu pilot..kami dipaksa sehingga teperdaya mummy sy pinjam duit sana sini kerana sy paksa mummy saya datang kl ..kalau sy tahu begini baik sy join itu ticketing..kawan saya join itu ticketing sekarang sudah kerja d klia…ramai budak kk tidak puas hati bah sama saidatul ..kurang ajar mulut manis sampai org terpedaya tempat belajar teruk bah…one more thing “to PILOT SAIDATUL PLS IMPROVE YOUR ENGLISH AND and you should WATCH OHHH MY ENGLISH” KASIHAN BAH SAMA KAMU….ramai yang keliru..

  22. Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua..begini sebenarnya syarikat transair ni adalah institusi yang akan memberikan anda sijil..dan sijil ini adalah sama seperti sijil2 kemahiran yang di sediakan oleh giat mara,kolej yayasan dan sewaktu dengannya..oleh itu sijil yang anda semua terima dari transair adalah sijil kemahiran dan bukannya Diploma,Degree ataupon master…jadi anda boleh menggunakan sijil ini untuk kerjaya yang layak dengannya..kepada yang mengambil kursus juruterbang jika anda rase dengan melaburkan duit sebanyak Rm900 sebulan selama 3 bulan anda boleh mendapat kerja..dan jumlah itu da sangat banyak bagi anda..fikir laa balik..sbb kos untuk menjadi seorang juruterbng kosnya mencecah RM280,000.00…itupon masih ramai lagi yang menganggur..kesimpulannya janganlah berharap orang lain akan menyediakan kerja untuk anda..kenelah usaha lebih lagi untuk berjaya…bak kate pepatah ”Kalau tidak dipecahkan ruyung,manakan dapat sagunya”…oleh renung2kan lah..assalammualaikum…

    1. Saya pernah jadi pekerja (2001) yang disuruh menipu anda semua di Transair dan Interbankers… Saya tak sanggup menipu lagi dan telah berhenti (2004). Saya cadangkan buat aduan pada kementerian yg berkaitan. Tak sangka sampai sekarang company masih aktif menipu duit anda semua

  23. This transair is cheat money company..u all should not be trust this liar..I have been got cheated by them..they insists wan me to pay money before study and they sound like guarantee..but at the end they told me that didn’t guarantee..this bloody fucker company cheat my RM2000 only for 2 weeks..idiot ..bloody asshole

  24. samela saye pun dpt tawaran tapi bile da bace ni sume hahaha…mane satu yg btul….yg pnting xde duit xde blaja kan senang ckp je…spm teruk bayar 280 000 pun boleyh dpt jd pilot…jadi jumlah kkosongan mgkin terhad dan dye akn wat pmilihan platih yg terbaik….jadi pade yg tak dapat tu sepatutnye pihak pengurusan memulangkan semula wang mereka…sebb harapn diorang kecewa kesian diorang and lagi satu jgn wat iklan yg mgatekan senang nk jd pilot..,.ckp terus terang je k….nk jd pilot bnyk kelayakn perlu ade…bkn senang kapal terbang sikit tap nk cari owg beribu jadi pilot…betul ke tak pengurusan nih…nk main politik pun pk la prasaan owg yg tak layak and tak berduit ni…ok asdlamualaikom

  25. saya dalam dilemma sama ada nk pegi ke x Transair ni?Sy mmg betul2 berminat nk join dunia penerbangan ni bhg ticketing..tlg saya bg kenyataan yg benar..

  26. Saye dah habiskan banyak duit untuk semue ni,
    saye nak sangat kerje dengan kerjaya penerbangan,
    mak saye yang mengandung skrang ni pun,
    terpaksa bekerja keras untuk cari duit kat saye 7 may 2014 nanti,

    Saye amat keliru dengan semue ni.
    saye taknak nanti dimalukan kawan dan kecewe

  27. Mak saye yang mengandung bersusah payah mencari wang untuk
    tengok saye berjaya mendapat peluang keemasan ini kot*
    please transair, jgn tipu kami.. kalau kami tak layak, terus terang dan jangan ambek duit kami teruss.. kalau transair tipu saye yang baru dari lepasan spm ini,
    bermakna hidop saye hanya sia2 kerana saye rela mengabaikan Universiti yg saye dapat,
    untuk pergi ke kursus ni .

  28. Please Be Honest with Us Transair,
    If Kami tak layak, you mesti terus terang kat kitorang,
    jangan terus menipu kami, kalaula saye yg baru lepasan SPM ni ditipu,
    Hidop saye hanya sia2 saje, sebab saye rele abaikan universiti,
    untuk kerjaya ni.
    TRANSAIR PLEASE. Jangan jadikan kami mangsa kamu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>