≡ Menu

Syarikat tempat kerja halang pekerja Islam solat

Saya baru sahaja bekerja di syarikat berkenaan. Saya telah diberitahu syarikat berkenaan tidak menyediakan surau@mana2 tmpat utk bersolat, jadi saya meminta manager HR untuk membenarkan saya sembahyang di tempat makan. Ini kerana waktu rehat di syarikat itu adalah pada pukul 12-1tengahari.

Permintaan untuk menukar waktu rehat kepada 1-2ptg tidak dilayan oleh pihak atasan. Aduan ini dibuat kerana saya telah cuba beberapa kali menghubungi pihak kesatuan pekerja tetapi minggu ini masih ramai staff yang cuti Hari Raya.

Bukan saya seorang sahaja yang beragama Islam di syarikat berkenaan, tetapi disebabkan syarat yang dikenakan oleh pihat syarikat adalah tidak munasabah.

By: mimi

{ 9 comments… add one }

  • Geram..Marah.. August 26, 2012, 08:31

    Ya ALLAH.. Ini negara komunis ke?.. Belum DAP dpt perintah dh Ada org yg biadab.. Tak hormati org langsung.. Apa tindakan kerajaan? NGO Islam? Pejuang Islam?… Melayu samal melayu @ Islam sama Islam bergaduh.. Org kafir ambik kesempatan..

    • mohabbato March 8, 2013, 08:48

      ya itu lah yg brlaku kalau mau brsatu d atas dasar kbangsaan (bangsa) bkn atas dasar ISLAM sprti arahan ALLAH

  • tommy wahab August 28, 2012, 00:14

    Biasala bos kerja dgn ciner.. Tu pun melayu x sedar.. Klo DAP… Sendiri mau fikirla..

    • mohabbato March 8, 2013, 08:42

      tapi ingat ni zmn MCA naungan BN. bkn klo2…. ni realiti

  • rakoon_IV August 29, 2012, 12:48

    cari kerja lain jer…
    takyah majukan company mcm tu

  • arrie September 6, 2012, 22:26

    sy pun dah penah kene gak. kerja cari pengalaman then sy buka syarikat sendiri lengkap ngan tempat solat

  • saya October 16, 2012, 23:05

    sy mnta kje part time smbl bljr.. di pasaraya .. syarat nya bju lengan pendek.. mnta pkai handsock x bg…so tolak… second time minta kje .. dkt fast food yg yummy cakenya.. dia ckp awal2 disini x da tmpt solat… sy brbncng ngan dia dsitu bleh adjust waktu rehat sy nk lari gi solat jap.. dia ckp dlm smnggu blh x kamu smbhyng 3 kali je.. sy tolak kje tu wlaupn gaji bnyk dtwrkn.. tetapi pelik dgn kbynkn pkje di citu yg btdung ermmm dimanakah mrk smbhyg….last sy kje kt kdai gundam.. Allhamdulillah tauke sy wlaupn cina dia ingtkn sy bila msk waktu solat… n tauke tu tny sy .. knp pkerja lain sy bnrkn solat knp mrk x pergi……

    • Siapa Saya October 17, 2012, 08:10

      Tahniah saudari… Allah pasti akan memberkati kehidupan anda dunia dan akhirat.. Insyaallah…

  • mina February 25, 2014, 00:02

    family of soup pasar borong pandan city…menjual soup yg tidak sehat sebab periuk untuk memasak soup nya tidak di cuci atau dibasuh selama 1 minggu,,,saya membuat aduan ini krn saya. merasa skit hati sebagai xpekerja nya yang dianiaya,,,,tuan boleh bertanya kpd smua pekerja di foodcourt assalam dan pekerja yg lain ini memang nyata dan bukan sembarang aduan,,,, tolong beri peringatan dan. ajaran bagi toke family of soup supaya berniaga menjaga makanannya untuk di jual. kepada costumer,(family of soup,,pasar borong pandan city,kota tinggi,johor),,,,terimakasih

Leave a Comment