≡ Menu

Susah dapat kerja di agensi kerajaan

Saya hairan dan pelik kenapa sukar nak dapatkan kerja diperkhidmatan awam tetapi bagi setengah orang tu senang jer dapat.. tapi orang yg senang dapat tu ader kabel .. contoh nye mak dia pengarah lah bapak dia pengarh, pak sedara pegawai lah dan mcm2 lg.. umur saya sekarang dah 31 tahun.. start saya try apply di jabatan kerajaan semuanya hampa.. saya mohon pun bukan jawatan tinggi.. tp sekadar pembantu am atau pekerja am jer itu pun susah.. saya ingat sampai mati pun belum tentu lg dapat.. tah la nie la nasib saya.. bukan saya sorang yang mohon jawatan dlm kerajaan nie malah beribu ribu lg yg nasib malang seperti saya.. bantu lah kami.. terima kasih..

By: ahmad shahil bin abdul rahman

{ 11 comments… add one }

  • Lalolla March 29, 2011, 01:43

    erm btl2..sy pn skg still crik kje d jbatan krajaan..ttpi pggilan ntk dpt kje mmg sush la..d bndingkn ngn kwn sy y punyer kabel bsor sng jer nk dpt..cnthnyer mak die kje kt mjlis,ayhnyer di pjbt tanah..ank dpt jdk jurutera..sy da apply jwtn y mngikut klayakn sy tp still agi tidk di pggl..intrview pn xd…

    • lilili May 19, 2014, 17:19

      Tu..ok lg.ada yg lg dahsaaattt.ingat ker kat india jer ada camtu.baru ni sepupu aku membayar sejumlah wang lebih kurang rm3000 kononnya boleh dapat kerja dalam JPJ.first janji nak panggil bulan feb 2014, tapi tak jugak panggil, skaang janji bln jun plak..adakah realitinya macam ini? nak dapat kerja kerajaan kena suap ke?@pun sepupu aku dah kena tipu.biasalah graduan universiti mesti bila orang offer dapat kerja kerajaan beria-ria lah nak..hingga sanggup merasuah tak mengira haram ke halal.

  • Legolas July 2, 2011, 14:39

    macm mana nak buat aduan x dapat gaji?adik aku kerja dgn kementerian Kesihatan Secara Kontrak, 3 bulan x di bayar gaji. dia buat aduan, ttpi dia dapat surat pemberhentian kontrak.

    • Legolas July 3, 2011, 02:12

      adik aku dah setahun lebih kerja dgn kementerian tu.tunggu2 x jg di bagi2 gaji 3 bulan tu.bila ditanya,gaji dia telah digunakan utk bayar claim2 pekerja2 yg lain.sepatutnya GAJI adalah hak setiap pekerja.

  • canon thebuck July 21, 2011, 17:34

    entahlah..mgkin ini dah resam dunia,mohon jawatan dlm jabatan  kerajaan yang paling rendah pun susah nk dapat sedangkan syarat permohonan atau jawatan semua nya ok..segalanya lebih bergantung pada nasib dan rezeki dan selebihnya usaha.

  • Mybloodyvalentine69 September 6, 2011, 12:01

    I graduate dari UiTM. Apply macam2 kerja, esp. kerajaan. smpaiskang tak dapat2. mungkin belum rezeki lagi kot. Tapi dok pikir2 jugak, org lain senang je dpt. member yg background teruk dgn masalah sosial senang2 je dpt kerja. sde jugk rasa iri hati tapi redha je la.

  • ingat tuhan September 7, 2011, 09:56

    dekat tempat aku iaitu sebuah universiti di perlis siapa yg tak tahu…di setiap jabatan mesti ada suku sakat yang berkaitan…di jabatan keselamatan siap ada laki bini anak anak menantu! ini adalah fakta…tak kira sedara mara bekas mb lagi…dari pegawai, kerani hingga pengawal keselamatan….tak caya pegi check…jadi kpd siapa2 yg takde kabel kukuh tu usah taruh harapan la…tapi apa pun bagi aku itu adalah kelebihan dan rezeki diorangla…cuma yg aku kesal bila staf yg diambik melalui kabel ni takde kelulusan dan tak boleh buat kerja…menyusah orang lain…yang tau hanya bodek dan back stabbing…

    • eyn January 23, 2012, 04:26

      benci pkerja yg tahu membodek…

  • eyn January 23, 2012, 04:24

    sy pun rasa mcm ni…bukan rasa lg tp dah MEMANG. cgpa bagus apa…kita tahukan cgpa ni xbawa kemana…tp itu la matlamat kita kan..blja de best utk dpt keja..ni x..kawan yg yg belum dpt transkrip laagi dah dpt keja..sebab? ada kaum kerabat dlm jabatan gov tu… hebat x? lepas tu bangga2 pulak dpt keja tu anggap mcm usaha sendri… sy ni aad diploma tp sy xmemilih apa gred pun dberi..siap sy apply lagi gred yg bebena rendah tp tetap juga xdtrima? sebab? nak bg laluan dgn org yg kurang ada kelayakan? adil ke? semua org berebut skrg ni nak keja..xkisah la apa pun taraf pendidikan…sedih la bila tgk cara meka ni ambil org bkerja…mungkin belom ada rezeki..

  • Jangnara_picses January 23, 2012, 05:50

    erm..betul tu..dh g interview spa bape kali..tpi still x dpt..dh wat yg terbaik,cgpa bgus..bila tgk membe,yg cgpa paras hdg..backround ntah pape..dgn sngnye dpt keje..bila tnye mse intrview dia ckp x tau nk jwp..cara pengambilan pekerja gov mmg x telus pun..smua nk pkai kabel..camtu baik wat jabatan tu jabatan mak bapak diaorg je

  • An_itweb July 8, 2012, 11:18

    Kenapa la susah sgt nk dpt kerja skrg ni.belajar tinggi2 pn susah nk cr kerja.ptptn dh nk kne byr blk.sp2 da job kosong gtau la.

Leave a Comment