≡ Menu

Premis Perniagaan Retak di Kampung Temau

Lokasi bertempat di Kampung Temau, Dong Raub Pahang, Premis perniagaan ini telah berusia lebih 25 tahun, keadaannya telah banyak rosak antaranya siling yang pecah, dinding retak dah terbelah sehingga boleh melihat ke premis sebelah.

Keadaan ini mungkin berpunca dari pergerakan tanah, kerana lantai dan siling telah menjadi renggang dari dinding sehingga berlaku belahan selebar 3cm di dinding. Keadaan dinding terbelah ini adalah selari di keempat-empat dinding premis.

Keadaan ini amat mebahayakan keselamatan dan nyawa peniaga malahan  pelanggan sendiri kerana dinding boleh runtuh pada bila-bila masa sahaja.

BACA:  Permohonan Rumah Mesra Rakyat

Aduan telah dibuat ke Pembangunan Luar Bandar (PLB) daerah Raub, namun tiada tindakan dilaksanakan. Ada beberapa kali gambar premis diambil, namun ia terus senyap selepas itu dan keadaan kedai yang pecah ini berlanjutan sejak tahun 2002.

Premis ini telah dilaporkan terbelah sejak tahun 2002, dan tindakan susulan hanya menampal dinding yang retak dan mengecat semula. Namun ia tidak menyelesaikan masalah kerana dinding berkenaan telah hampir terbelah dua dan setiap tahun keadaannya semakin kritikal dan membimbangkan.

BACA:  Perkhidmatan Citylink, Barang Tidak Sampai

Aduan seterusnya telah dilakukan oleh JKK Kampung Temau untuk mendapatkan premis baharu namun hingga sekarang ia umpama tidak diendahkan dan dipandang sepi oleh pihak bertanggungjawab.

Saya merayu agar perkara ini dapat perhatian Aduan Rakyat Online kerana pihak bertanggungjawab memandang sepi keadaan ini. Keadaan premis ini boleh melibatkan kemalangan jiwa dan  ia seharusnya dipandang serius dan penggantian premis yang lebih selamat seharusnya dilaksana segera.

Hantar aduan anda di sini: www.aduanrakyat.com.my/hantar-aduan

ADUAN SETERUSNYA

Kerana Musang King, Penduduk Raub Terputus Bekalan... Saya mewakili penduduk Raub, Pahang ingin membuat aduan terhadap kawasan Pamah Lebar yang dipercayai dibangunkan bagi tujuan pertanian, menyebabka...
Pencemaran Air Terawat Di Cameron Highlands Orang awam dan pelancong terpaksa menggunakan air terawat yang tercemar yang dibekalkan oleh PAIP di Tanah Tinggi Cameron Highlands. Kerajaan N...
Perkhidmatan Citylink, Barang Tidak Sampai Assalammualaikum dan Salam sejahtera, Saya Mariatun binti Mohammad Kusairi, Hp no (01123508488), ingin membuat aduan berkaitan perkhidmatan cit...
Air Kumbahan Mengalir ke Tanah Persendirian Semenjak perumahan bantuan mangsa banjir di kuala tahan Jerantut Pahang dibangunkan, air kotor yang mengalir dari longkang perumahan terbabit telah me...