Penipuan Kolej Masterskill yang makin melampau

Salam 1malaysia.

Saya ingin membuat aduan tentang salah satu KOLEJ yang terdapat di Ipoh, Perak. Kolej ini telah banyak masalah yang terjadi termasuk la terhadap saya. Pelbagai masalah telah berlaku tetapi telah ditutup dengan wang ringgit. Mana letak nya martabat orang kita?

Kes rogol yang berlaku di antara pelajar wanita telah disuap oleh orang atasan sendiri supaya tidak membuat aduan polis. Selain itu, kolej juga berjanji ingin memberikan sebuah notebook kepada semua pelajar secara percuma, tetapi tidak dan kami di kehendaki menandatangani sebuah perjanjian bahawa setuju untuk mengambil notebook berharga RM1500 walhal di pasaran tidak sampai harga itu.

Ada di antara kami tidak mahu mengambil notebook itu dan ingin mengambil tunai tetapi tidak dibenarkan kerana RM1500 tetap akan ditolak. Kenapa berbuat demikian sedangkan kami baru dapat aggreement itu.

Selain itu, pinjaman yang dijanjikan juga tidak memuaskan kerana tidak mengikut perjanjian. Duit poket untuk pelajar dari pantai timur yang sepatutnya semua dapat, tetapi hampir 15 orang tidak mendapat sampai sekarang (bulan 7). Duit poket ini telah diberikan oleh Negeri Kelantan sudah lama tapi ini alasan yang diberikan;

  1. Masalah di pihak cheras (sedangkan duit itu terus sampai ke pihak ipoh).
  2. Masalah teknikal (apa masalah kami tak pernah dibagitahu sampai sekarang).
  3. Dalam proses (dari bulan 4 sampai sekarang,ini alasan yang kami terima).

Kami student,tunjang NEGARA.Jika kami di layan begini,macam mana kami akan berjaya??Di akhbar juga pernah mengeluarkan artikel mengenai KOLEJ ini seperti disaman oleh menteri.Bermacam-macam kami sebagai pelajar terkena dan di layan seperti anak tiri.Keselamatan pelajar juga tidak terjamin apabila di hostel seperti;

  1. Pelajar di letakkan di satu tempat dengan pekerja kilang (india,bangla,indon etc).
  2. Pelajar wanita di letakkan di tempat pendalaman yang bahaya. Air juga tidak tahu di ambil dari mana.

Banyak lagi masalah-masalah yang terjadi tetapi saya minta pihak tuan ambil tindakan yang sewajarnya terlebih dahulu.Bagaimana mahu melahirkan insan yang berjaya kalau macam ini pengurusan.?

By: Hisyam

80 thoughts on “Penipuan Kolej Masterskill yang makin melampau”

  1. the big boss of masterskill is an asshole!!!! he only cares about money not the quality of education…stop going to masterskill or cosmopoint for heaven’s sake.

  2. Beginilah kalau manusia nk kaya tapi menganiaya.. ‘Kelewatan’ duit tu biasa nye sebab mereka kumpul dulu duit2 tu dan masukkan dlm fix deposit. dah berbunga2 nnt baru lah keluarkan..dapat makan riba’.. sedap nyum.. perut pun buncit..

  3. Beginilah kalau manusia nk kaya tapi menganiaya.. ‘Kelewatan’ duit tu biasa nye sebab mereka kumpul dulu duit2 tu dan masukkan dlm fix deposit. dah berbunga2 nnt baru lah keluarkan..dapat makan riba’.. sedap nyum.. perut pun buncit..

  4. Saya juga pelajar Masterskill di  Kampus Kuching..  Sekarang kami terpaksa mencari kerja kerana pinjaman PTPTN tidak mencukupi.. Ini sangat meletihkan.. Dan kebanyakan pensyarah “burnt out” kerana Masterskill terus intake student tanpa sebarang pertimbangan terhadap kekurangan kelas atau kekurangan pensyarah.. Tapi mereka tidak memberi kenaikan gaji kpd para pensyarah.. Siapa yang akan ajar kami kalau mereka semua meletak jawatan??? Mereka hanya mahu intake pelajar untuk keuntungan tanpa mempertimbangkan kepentingan pelajar dan pensyarah.. 

    1.  hah..ini lah yg ku katakan….nasib baik kuching ni dapat kerja part time lagi…kalau kat seberang nun….mati hidup balik pun tak boleh keluar cari part time.sampai ada yg sanggup jual diri utk bayar course tu…..kesian kawan ku dulu..nasib baik dia dah berhenti sekolah sana…kalau tak..maunye dengar berita dia gantung diri dalam asrama..aku happy dengar dia dah stop dari sana….

    2. kalau kolej swasta memang semua macam ni ka, ada sapa tak tahu tentang kolej islam sains dan teknologi dekat kelantan, sebab saya nak masuk kolej to, kalau ada tolong cerita stentang kolej kist. terima kasih….

      1. kolej KIST kelantan selalu masalah pembayaran gaji kakitangan, sewa rumah dan asrama, bayaran bil, paling teruk baru baru ini sampai tertunggak pembayaran gaji selama 4 bulan, dan elektrik kolej kena potong, pensyarah berhenti ramai ramai sebab stress dan tertekan putus pendapatan dan menanggung hutang, terpaksa menggadai laptop dan handphone sebab tiada duit, akhirnya terpaksa berhenti kerja menangis dalam hati……

        pengurusan kolej nak selesaikan masalah ni mudah, mereka ambik pelajar praktikal seramai ramai ramai ramainya, dengan mengeluarkan rm200 sebulan sebagai elaun latihan, atau ada yang tidak dibayar, pelajar praktikal ni dilatih jadi pensyarah pelatih menggantikan penyarah yang berhenti tu, pelajar terpinga- pinga, sebab pensyarah baru dan ramai staff merupakan student praktikal yang tiada pengalaman…….

  5. Masterskill jangan memberi janji kosong aje.. jgn membiar kami sebagai pelajar yang menanggung segala akibatnya.. 

  6. ape kena dengan masterskill???jangan senang nak tindas mereka…meraka ada hak sebagai seorang pelajar…kalau begitu suruh saja mereka belajar di tempat lain..

  7. kate aduan rakyat .. mne nye response ??? nk suh aq sound kat mne plak neh ??? yg penting aq akan fight ngan masterskill abis2an

  8. Saya mempunyai anak yg belajar di masterskill Kuching dimana wang saku yang dijanjikan telah setahun setengah tidak dibayar. Ini amat membebankan saya dan sedikit sebanyak telah mengakibatkan saya dalam kesempitan.Diharap pihak yg berwajib mengambil berat tentang perkara ini.TQ.

  9. saya menyokong aduan di atas kerana saya juga adalah salah seorang bekas pelajar kolej masterskill cawangan cheras. saya juga akan membuat aduan kepada pihak2 yang berkaitan mengenai kolej ini kerana terdapat banyak penipuan yang dilakukan oleh kolej ini. saya juga adalah salah seorang mangsa penipuan itu.. kepada anda di luar sana, sila ambil perhatian supaya tidak ditipu oleh kolej ini lagi.. cegahlah diri anda daripada menjadi mangsa pihak2 yang tidak bertanggungjawab ini.

    1.  kesian kat korang ye…aku dulu dah tolak awal2 waktu interview tu…mak oii..bayaran bukan main mahal lagi..
      last2 ada best fren ku ni masuk…kesian betol dengarnya…sampai bulan ke5…duit tu tak masuk2…..alahai……dijadikan cerita, dia dapat nombor aku, dan mengadu nasibnye…aku ape lagi….marah le..aku cakap, cukuplah bulan ni ko belajar sana..baik berenti je….buang masa je…dan aku bank-in kan sikit belanja utk nye….ape tak nye…nak keluar kerja part time pun tak boleh…bayar hostel tu pun dah habiskan duit dia…nak mkn ape kat sana…aduhai…wahai pihak pengurusan “Master.Syok.Kill” ………. jgn terlalu lalai dgn kesenangan dari air mata dan kekecewaan org/student di sekeliling kamu…nescaya…satu waktu, tempat mu akan berada di dasar tanpa dapat membangun jika masih mengutamakan ketamakkan dan penipuan…
      Sedarlah…

  10. ini bkn MASTER EDUCATIONNN . MASTER KELENTONG KALI. PHAK BERKAITAN MAIN LA PERANAN KESIAN ORANG2X…KITA LAW LEWAT BANYAK NNT JD MANGSA.

        1. ya…sy adalah bekas student masterskill memmg btl la apa yg dikatakan oleh korang semua diatas…..tp mcmmana kita nk settle kan masalah ni…

          1. anda semua boleh ke PPIM – persatuan pengguna islam malaysia dibawah pimpinan Datuk Nadzi dan rakan2 sila dengar radio bernama 98.30 setiap hari jam1.15tengahari hingga 2.45petang SILA HUBUNGI MEREKA DAN JUMPA MEREKA DIKAFE SEMBANG2 DITHE MALL DEKAT PWTC HUBUNGI MEREKA…….03-4257 7222

  11. aduan2 yg ditulis di Aduan Rakyat ni disalurkan kpd agensi kerajaan yg mana? Ada siasatan dan tindakan ka?

  12. Maaflah nk ckp ckit… Ada sorg ni ex- student masterskill kesihatan persekitaran tp dia x tau apa2 pn… Cam xde belajar je…

  13. Alhamdulillah kami pelajar2 Segi university College,kota Damansara amat berpuas hati dengan layanan dari pihak kolej kami……berbangga kerana pilihan kami bertepatan……..HIDUP SEGI….

    1. alhamdulillah..xsemua kolej swasta yg menipu..sy adalah pelajar di Kolej Antarabangsa  INNOVATIVE Petaling Jaya..layanan sangat memuaskan..HIDUP INNOVATIVE…

  14. faham definisi MASTERSKILL

    MASTER.S.KILL
    MASTER a.k.a. PRO,LICIK, DLM SEGALA BIDANG PENIPUAN,SONGLAP N SEWAKTU DGNNYA

    S actually in dis case,, S memainkan peranan yg amat pnting dmane ianya mnjadi pembayang utk mengaburi mate kite shj.KILL a.k.a. BUNUH KITA SECARE HALUS,,MKSUDNYE DCINI,MEREKA CEKIK KEDARAH……RENUNG2KAN DAN SLAMAT BERAMAL…^__^

  15. HUBUNGI TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA MALAYSIA DAN LAPORKAN. GUNAKAN HAK ANDA SEBAGAI PENGGUNA BIJAK. KERAJAAN MENYEDIAKAN PLATFORM YANG MENCUKUPI UNTUK MELINDUNGI PENGGUNA YANG DIPERDAYA.

  16. sy dulu pun student kolej swasta tp x la dpt kmudahan truk mcm ni.
    x sume lulusan masterskill dpt keje di hospital krn didakwa x diiktiraf oleh krajaan

  17. kerajaan bukan BN, BN bukan kerajaan, Pakatan bukan pembangkang, pembangkang bukan pakatan. BN boleh jadi pembangkang yang baik kerana tahu selok belok tadbir negara. Pakatan boleh jadi kerajaan yang baik pasal tak tahu main rasuah lagi. kita mesti jadikan negara dua parti yang mana tiada parti dominan yang memerintah agar tiada salahguna kuasa.

    1.  dalam maksud nye ni…ape pon…aku sokong….”putih boleh jadi hitam, hitam boleh jadi putih” jika kita tengok dengan mata hati sendiri…
      sokong…sokong…..

    2. tak guna gak….kerjaan dengan pembangkang tak sehaluan….ada ego masing2….yang paling baik letak jer rakyat jadi ketua cuma setahun….bukan 5 tahun, kalau tak best, setahun tukar balik…..

  18. sama la kita kalau macam nie..kolej kami juga tipu yang lebih, janji langsung tidak d tunaikan…
    kepada sesiapa yang membaca post ini, beritahu kawan2, ahli keluarga, saudara mara atau sesiapa saja, jika anda mendapat tawaran daripada kolej ini(NATIONAL INTEGRATED HEALTH SCIENCES COLLEGE) Yang berada di klang selangor ini..sila jangan terima jika anda tidak mahu menyesal..

  19. Aku salah seorang pelajar MASTERSKILL (CHERAS).. mmg btul apa yg dikatakan di atas. aku juga terpaksa menerima notebook dengan bayaran balik sebanyak rm1500. Mulanya kami tidak mahu menerima notebook tersebut tetapi malangnya nasib yg sama juga menimpa kami. Jadi kami terpaksa menerima notebook yg sebenarnya adalah menggunakan DUIT KAMI SENDIRI, Walhal pada mulanya pihak kolej menjanjikan notebook tersebut akan diperolehi secara percuma. WTH ! 

  20. salam buat semua….besar harapan agar semua IPTS di pantau..di kaji semula…kebanyakkan pelajar-pelajar yang belajar di IPTS kerana mereka gagal mendapat tempat di IPTA.. ini berlaku juga kepada anak saya kerana dia belajar di IPTS juga dalam bidang kejururawatan…hostel yg di sedia kan kurang mendapat kawalan…keadaan teman-teman serumah yang agak kurang sopan…tidak menghormati privacy orang lain,tidak mengutama kan kebersihan….maintenance dlm rumah tidak di jaga( tandas tidak boleh plus dn lampu2 dlm rumah dan tandas tidak di beri bantuan)….bila  di hantar utk latihan klinikal..kebajikan pelajar-pelajar kurang di ambil kira…pelajar-pelajar terdedah  kepada keadaan sekeliling yg kurang selamat….warden tidak pantau….warden yg di tugaskan untuk bersama2 pelajar2 yang buat latihan klinikal sepatut nya perlu ada bersama2..( sekurang2 nya duduk berdekatan dgn pelajar) bukan balik kerumah sendiri dan buat hal sendiri2…..

  21. Beginilah nasib mojoriti pelajar IPTS…Hal-hal sebegini sudah lama berlarutan di IPTS.Saya selaku pelajar melahirkan rasa kecewa terhadap Menteri IPT…Nasib pelajar di IPT khususnya IPTS tdk dijaga sebaiknya daripada pihak Kolej masing-masing.

  22. Sekarang ni kolej2 swasta semuanya banyak tipu…dan kita plak sering tertipu…saya sarankan kpd semua kalo terima apa2 saja tawaran dari kolej swasta tolak saja jgn terima kerana ternyata itu kolej sampah yg boleh memberi beban kpd kita pada masa hadapan…habis bljr kena byr hutang ptptn…dah la masa bljr dah kena tipu…duit pinjaman dah dorang kebas dulu…akhirnya sapa yg sengsara kita2 jugak la yg kena tanggung..

  23. BUDAK2 ZAMAN SEKARANG NI,KALAU RESULT SPM X POWER PUN LEH MASUK U/KOLEJ EK? HERAN AKU…KALAU STAKAT MSUK IPTS X PAYAH LA NAK BANGGA2 SANGT… SBB TU KORANG KENA TIPU SBB IQ RENDAH SGT! MAIN TERIMA JE TAWARAN DR IPTS TU, YG KORANG TERUJA SGT NK BLAJA  TU WATPE, BEK KORANG G CARI KEJE JE TRUS, DA COMFIRM2 RESULT SPM TEROK, KALAU BLAJA DI PERINGKAT LEBIH TGGI, LAGI LA HANCUS. MENGHABISKAN DUIT MAK BAPAK JE, KORANG INGT PAS GRAD KORANG AKAN TERUS DPT KJE KE?? DA TU NAK KENA BAYO PTPTN PLAK, KESIAN KAT NASIB BDK2 KOLEJ SWASTA NI EK….NASIB BAIK AKU MSUK IPTA, DA KEJE GOMEN PON SKANG…HUHUHU

    1. blagak glerr ko… org len pn kja gomen gak x kcoh pn…  lgpun, bdak 2 nk blajo, tambah ilmu yg mna dlu2 x barapa nk blajo jd skrg dah sedor… yg salah adalah phk yg x brtanggungjawab 2 sbb iklankan pkRA yg x btul, mklumat yg x tepat. jd spatutnya kita msyrkt ni la yg sma2 tnjukkan yg kita prihatin utk bntu mrka yg trtipu, jgn tnjukkan yg kita ni seolah olah buta, pekak dan bisu dalam melihat keadaan adk2 kita x bersalah pun…

        1. betol,setuju sgt..salah sendiri..kolej tu salah gak tapi kalo report pun kes ni tak kemana wa cakap lu

    2.  perghhh!! ayat macam cilako ko ni kan??setakat sijil ipta yg ko ada tu pun x bawak mati ko nak bangga-bangga kan sangat..at least depa ni ada niat n inisiatif nak blaja dr kadik mat rempit n mat pian tu..

    3. aku tak sekolah tinggi pun…tak berlagakpun….tapi kesian kat budak2 yang nak sambung belajar, hang tu dapat ipt setakat sijil pun dah berlagak, keje gomen, tapi banyak komen…dok diam2 dah ler…..

    4. bodoh la kau nie…macam tahi..bangang macam puki mak ko..aku pun asal dari IPTS,then smbung degree ipta..aku tak sangap pun keje gomen ko tu..tapi yg sah2  komen ko memang macam puki mak ko..

    5. rezeki masing2…xsemstinya kje swasta xbleh masuk gov…..sepatutunya awk bersyukur….jgn sombong diri….

    6. Berlagak la sangat.. bajet bagus konon.. aku blaja x der hutang pn.. dpt biasiswa lagi.. x kecoh pom.. skrng dh kije under GOV.. tp rata-rata aku negok staf2 makan gaji buta jer.. pastu meeting kat hotel 5bintang.. perabiskan duit rakyat.. kerja mcm cibai.. kerja skdr syarat.. x ikhlas langsung.. Seksok jawab la di padang masyar esk.. apa tanggung jawab yg ko kerja. Diaorang pn nak blajar.. blaja sampai liang lahad.. x salah pn, PTPTN duit rakyat.. x bayar pn x apa.. Malaysia kan kaya dgn Rasuah. haha.. aku rasa ko kena sekolah lagi.. aku rasa ko kerja GOMEN pn sebak bapak ko ejas.. haha

  24. Just got this information

    Rohana Tan Sri MahmoodIndependent Non-Executive DirectorAppointed on 18 September 2003.Also a Member of the Remuneration CommitteeCik Rohana Tan Sri Mahmood is the Chairman of Ethos Capital Sdn Bhd, a RM200 million private equity fund that invests in ASEAN companies. She is also the Deputy President and Founding Member of the Kuala Lumpur Business Club (KLBC) and Vice Chairman, Treasurer and Board Member of the Pacific Basin Economic Council (PBEC). Prior to this, she was with the Institute of Strategic and International Studies Malaysia (ISIS), and the Ministry of Foreign Affairs in Malaysia . Cik Rohana is actively involved in business, principally in the field of Education; she is the Chairman of Masterskill Sdn Bhd and a Director of KDU College Sdn Bhd and KDU Smart School Sdn Bhd. In addition, she also sits on the Board of various public listed companies, including Paramount Corporation Berhad and Dijaya Corporation Berhad. Rohana holds a Bachelor of Arts Degree (Hons) in Politics from the University of Essex and a Masters in International Relations from the University of Sussex, UK.

    1.  missing is it? i continue for information:-

      Board Members Memberships
      Director
      Masterskill (M) Sdn Bhd
      Director
      KDU Smart School Sdn. Bhd.
      Partner and Chairman
      Ethos Capital Sdn Bhd
      1997-Present
      Non-Independent Non-Executive Director
      Paramount Corporation Berhad
      2003-Present
      Non-Executive
      Independent Director, Member of Remuneration Committee, Member of
      Investment Committee and Member of Risk Management Committee
      TH Group Bhd
      2010-Present
      Independent Non-Executive Chairman
      Dijaya Corp. Bhd

      Education

      BA
      University of Sussex
      Master’s Degree
      University of Sussex
      BA
      University of Essex

      Other Affiliations

      TH Group Bhd
      Dijaya Corp. Bhd
      Paramount Corporation Berhad
      University of Sussex
      University of Essex
      Masterskill (M) Sdn Bhd
      KDU Smart School Sdn. Bhd.

      …………………………………………………………………….
      Dato’ Rohana Tan Sri Mahmood

      Written by Administrator
        

      Dato’ Rohana Tan Sri Mahmood
      Independent Non-Executive Director
      Dato’ Rohana Tan Sri Mahmood is the Chairman of Ethos
      Capital Sdn Bhd, a RM250 million private equity fund that invests in
      Asian companies and is also the Chairman of Dijaya Corporation Berhad.
      Dato’ Rohana has an extensive political and business network in Malaysia
      and the Asia Pacific Region. She is President and a Founding Member of
      the exclusive Kuala Lumpur Business Club, and a Member of Board
      Trustees, The Asia Society, New York.  Dato’ Rohana is a distinguished
      Fellow of the Institute of Strategic and International Studies Malaysia,
      member of the Malaysian Committee of the Council for Security
      Cooperation in the Asia Pacific, Founding Member and Member of Board of
      Trustees of Yayasan Inovasi Malaysia and Member of the National
      Information Technology Council. She is also the Founding Board Member of
      the Malaysian Strategic Research Centre, (byme:important part) “an independent policy think
      tank focused on national politics and economic issues under the
      Chairmanship of YBhg Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak”  , the
      Prime Minister of Malaysia. Other non-profit affliliations include
      Chairman of the National Science Centre and Trustee of the Malaysian
      Youth Orchestra Foundation. Dato’ Rohana is also actively involved in
      business, principally in the field of education.   Dato’ Rohana joined
      the Board on 28 July 1997.
      Current directorship in a public company includes Dijaya Corporation Berhad.

  25. tu la. spm x bagus. nak masuk blaja. pastu habaq IPTS x bagus. korang tu yg bodoh sgt masuk kolej2 mcm tu. nottingham, taylors, newcastle, ade je yg bagus. spm da teruk, gi la keje

    1.  betoi…betoi…betoi…mcm aku lah ye…SPM cukup makan je…tapi, janji IQ terang dan otak pakar tangkap kerja yg diberi. SPM tak guna lagi kalau pandai kerja. kerja adalah bidang praktikal yg reality..belajar adalah praktikal fantasy..so, pilih lah mana kamu semua nak kan….ape pun boleh..karang ok je, aku  jadi clerk…..dapat makan jugak hari2..selain dapat mengetahui selok belok perniagaan org lain dan kita tahu sapa baik dan sapa buruk…

  26. saya pun study d masterskill..hampir semua kami..rasa tertipu lepas masuk kolej.ni. dh lecturer  x cukup tapi..kemasukkan intake baru setahun 4 kali..xmahu terima laptop tapi duit tetap juga di potong ptptn oleh kolej..stiap smester hanya dpt wang saku rm100 jer..time study.slide utk observe xde…so x cukup nk buat eksperimen di lAB..sebenarnya kalo tinggal asrama ada pengangkutan sendiri sbb potong dr ptptn..tp kalo mahu harian dia x mahu juga kurangkan potong duit ptptn..so yg student harian tetap juga kena byr rm8k utk satu kos..kalau x de ptptn..so terasa sgt ditipu..rasa tertipu masuk kolej nih..

  27. Saya sudah beritahu kepada saudara mara saya mereka yang berkelulusan agar jangan sesekali masuk asal namanya kolej swasta kerana kebanyakan kolej ini hanya mengaut keuntungan semata-mata lagipun ramai  pelajar yang selepas sahaja habis belajar dengan kolej ini masih terpinga-pinga mencari pekerjaan kerana ada diantara kolej ini yang tidak mendapat pengiktirafan dari kerajaan, akibatnya lebih  ramai lagi yang menganggur.. 

    1. kat kelate ada kolej masterskill gak….kerajaan kelate sokong pulak, bagi tapak sebelah tesco…saper salah erk?

  28. dah nama nyer kolej swasta mmg dia nak duit jer..ada duit boleh jer..sebab tu deme ni tak kisah ko spm dpt berapa janji ko ada duit..sumber tak kisah,pama ke ,ptptn ke, mara ke janji ada duit..dah msuk kolej swasta tu naper..baik la mohon spa mintah jadi jururawat ke pembantu perubatan ker dekat kkm..belajor free tak payah hutang2..tengok mcm aku spm pangkat 2 jer tapi sekarang aku dapat gak kerja gomen jadi jururawa. msk kolej kkm..masterkill mmg kill korang.salah sendiri doe.korang ingat msk kolej masterkill ni leh jadi paramedik kat gomen la..jgn harap. jgnlah tertipu lagi dik non..for haters dipersilakan komen saya..

  29. Saya dulu student masterskill kuching.janjikan dalam perjanjian rm1000 duit poket 6 bulan tetapi student sama dengan semester saya cuma dapat rm100 sahaja 6 bulan sekali.mana cukup pakai duit poket.dijanjikan notebook free tetapi ditolak dari ptptn rm1500,college macam mana itu mahu memajukan orang malaysia.semasa mahu promosikan masterskill bagus pada orang,tetapi sebenarnya banyak makan duit orang.kalau orang dalam keluarga kurang mampu,sudahlah tidak ada perkerjaan mana mampu bayar balik.kan dijanjikan sudah ada perkerjaan baru bayar.yang jelas college masterskill memang banyak mahu cekek orang.pesanan saya kepada student diluar sana kalau mahu pilih tempat untuk study lagi jangan lah pilih masterskill.

  30. saya salah seorang bekas pelajar masterskill yang telah berhenti tanpa menghabiskan pengajian di situ (cuma 1 sem sahaja termasuk pratikal). masa tu 2005. Mr Santara dengar khabar dah dapat Datuk skarang pernah mengugut kitorang dengan mengatakan kalau korang lari kita akan dblacklist n x bleh kerja mana2 dan seterusnya. pernah juga semasa santara memujuk kita semua pelajar untuk menandatangani dokumen peminjaman PTPTN mengeluarkan kenyataan “SAYANG SARAWAK SUNGAINYA SEMPIT.” selepas itu saya bertekad tidak akan meneruskan pengajian di situ sebab rasa terhina, lagipun masa tu kita tak ada membuat apa2 perjanjian lagi, saya cuma bersetuju menandatangani pinjaman ptptn. selepas saya tidak meneruskan pengajian disitu saya terus mebnghubungi pihak ptptn untuk menamatkan pinjaman saya. jadi yuran yg masuk Masterskill cuma rm2500.00.

    jadi sekarang ini, mereka telah memburu mereka2 yg telah melarikan diri dari Masterskil. mereka berjaya mengesan kami dari segi no hp, no rumah dan alamat2 terbaharu. jadi saya rasa mereka telah menceroboh hak2 privasi seseorg individu dengan berbuat demikian. pada beberapa bulan yg lalu, mereka telah melantik sebuah syarikat untuk menagih hutang (lupa namanya) dan menghubungi kami untuk membayar yuran itu dan ini, saya telah menerangkan bahawa yuran itu telah dijelaskan oleh pihak ptptn, lagpun yuran pendaftaran telah dijelaskan awal kepada pihak Harina Ageny. saya bernasib baik kerana masih menyimpan resit2 dan rekod tersebut. saya telah scan dan emelkan kepada syarikat tersebut. kemudian mereka minta lg baki rm3k. kira ok lg, berbanding kawan2 saya yg lain walau telah membayar yuran melalui ptptn dan yuran awal sebanyak rm600 kpd Harina Agencies mereka terpaksa membayar jumlah yang telah dibayar oleh mereka terdahulu kerana tidak lagi menyimpan segala resit dan rekod pembayaran…

    persoalannya disini, adakah pihak Masterskill tidak menyimpan rekod-rekod pembayaran pelajar2 dahulu? kenapa maklumat peribadi alamat rumah dan no hp dapat cari??? bagaimana mereka dapat mengesan no yg baru kita daftar dan guna serta mendapatkan alamat rumah kita sekarang?? adakah mereka mendapatkannya melalui prosedur yg betul??? Yang pasti saya tidak akan menghalalkan duit saya yang ditipu oleh mereka walau 1 sen pun.

  31. aku bukan student kolej masterKILL ni, tp pernah jalani latihan kerjaya kat masterkill ipoh, kira cam meminjam kejap la kelas/bilik kuliah kat situ, sepanjang aku kat situ, management kat situ sangat teruk! tak mesra langsung ngan org luar… no wonder la bnyak kisah buruk sal kolej ni..aku berharap kolej ni bankrap setaun dua lagi… dah la sedut duit student, pastu kualiti belajar nya, entah kemana….

  32. Salam semua,bagi saya kolej yg xtrmasuk dlam glongan menipu seperti kptm,kipsas…try la masuk….dlm kptm ni ada pnjaman MARA…bg yg lyak..so result sem1-sem5..dpatkan 3.0…pnjman byar sparuh shj..KIPSAS pula bkal diiktiraf u..rmai yg bjaya mlalui KIPSAS nie..try la.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>