≡ Menu

Pengetua SMK Muara Tuang Lepas Tangan

Perkara: Kes pelajar bunuh diri, asrama dicerohi dan diraba orang luar, pelajar asrama hilang 10 hari, pelajar bebas keluar masuk dan serah body? Pengetua lepas tangan dan tutup mata serta moody!

Isu ini telah melanda pada 6 Mac 2011 (Sabtu) hari sekolah gantian di SMK Muara Tuang Bahagian Samarahan, Sarawak (pengetua jarang ke sekolah pada hari sabtu kerana mengikuti permainan golf).

Oleh yang demikian, kes negatif semakin melanda-landa di SMK Muara Tuang semenjak pengetua Tn. Hj. Bedrie bin Hj. Ali Akebar bertugas di sekolah tersebut. Namun hal ini dipandang remeh oleh pihak pengetua walaupun aduan telah dibuat.

Kami merayu agar SMK Muara Tuang mendapat seorang pemimpin yang profesional demi anak-anak samarahan.

By: PIBG SMK Muara Tuang

{ 11 comments… add one }

  • jaafar April 13, 2011, 08:50

    fucklawei…hari sabtu mmang la x kerja…

    • moh65 April 14, 2011, 12:42

      bangang la ko nie… cikgu skolh bkn nye ada cuti ari sabtu kalo dh ada skolh ganti.. pike la ckit sblom type..

  • christina April 13, 2011, 15:27

    i want to know more about this school in this year(2011)..is it true or false??show it on tv’s!!

    • Peterdusin@yahoo.com October 30, 2011, 00:13

      You are very much welcome to this wonderful smk muara tuang, an old school with a population of almost 3000 of which 90% are day students. How on earth can one Pengetua take notice of every single student. There are parents with only 3 or 4 children who can’t even moniter or disipline them, and we just cannot imagne the heavy duty of a Pengetua who not only look after students but have to look after the more then 100 teachers plus the non teaching staff and yet he has to run the school from morning till evening. To me the fellow who complains didn’t really know what is going on in SMKMT dan hanya berselindung di selimut PIBG.

  • Pelajarsekolah33 April 18, 2011, 21:11

    pelajar yang bunuh diri kat rumah dia. Adakah pihak sekolah perlu bertanggungjawab? Pengetua bukan malaikat kena jaga semua pelajar 24jam disemua tempat. Untuk kes ini pihak sekolah ada pergi melawat dan memberi sumbangan kepada keluarga pelajar tersebut. Awak kalau nak keluarkan kenyataan perlulah bertanggungjawab sikit. Bagi nama betul la.. jng guna nama PIBG..

  • Pelajarsekolah33 April 18, 2011, 21:19

    6 Mac 2011 tu hari ahad bukan hari sabtu..

  • plastik tp bnar April 19, 2011, 15:49

    Aku pk pengadu ni, guru yg kena tranfer sbab jd racun d skolah. Racist dan suka menghina plajar. baik bertrus trang saja lah…Ada aduan pd kau oleh ibu bapa ke ppd, tp pngtua backup kau. Ni plak balasan kau? Dunia…dunia…

  • AJK PIBG sebenar April 20, 2011, 15:03

    Aduan yang berbaur fitnah. Tn Hj Mohd. Bedrie, pengetua yang dikagumi dan bertolak ansur. Semenjak beliau mengetuai SMK Muara Tuang, sekolah cemerlang dalam bidang kokurikulum. Pasukan kriket naib johan negeri, ada wakil Sarawak. Pasukan hoki johan negeri ada wakil Sarawak n Malaysia. Coral speaking johan ngeri, Debat Bhasa Inggeris naib johan Sarawak, Dikir Barat johan negeri, Majalah terbaik sarawak. Banyak lagi. PMR 2010 ada 11 orang straight A, ada lebih 20 orang lagi kurang 1 A. Spm ada pelajar straight A, pencapaian yg belum pernah dicapai. bagi menjawab tuduhan lepas tangan, pengetua ada bersama dengan PK1, cg Rosita dan Henry ke rumah keluarga si mati. Sebelum itu, pihak kaunselor telah melawat keluarga mangsa dan membuat laporan ke JPN Sarawak. Pungutan berjumlah lebih RM1000 diserahkan kepada ibu bapa. Bapa si mati begitru terharu dengan keprihatinan sekolah (ada bukti bergambar). Tentang soal pencabulan murid tu satu fitnah. PK HEM selalu melaporkan dalam mesyuarat PIBG perkembangan disiplin sekolah. Setakat bulan April, lebih lima kali mesyuarat PIBG dengn pihak sekolah diadakan. saya fikir skolah lain x ada mesyurat begini kerap. Aduan jahat ini ada dimasukkan dalam mesyuarat PIBG. pihak PIBG sangat kesal dan mahu membuat laporan polis kerana pengadu menggunakan nama AJK PIBG. Satu perbuatan lempar batu sembunyi tangan. Pengetua tidak mahu dipanjangkan cerita ini dan tidak mahu laporan dibuat walaupun kena pda diri sendiri. Pihak PIBG sangat terharu dengan ketinggian hemah beliau. Untuk pengadu, hati-hati dgan aduan yang tidak berasas, jangan sampai tindakan undang2 diambil. Saya doakan pengadu akan mendapat balasan dunia dan akhirat. Amin…

    • Mud July 27, 2011, 16:00

      Aku setuju kehebatan ko=kurikulum SMK Muara Tuang. Yang terbaru pengenalan sukan ragbi. Aku dan geng2 yang nakal menyertai sukan extreme ini. baru aku tau keseronokan sukan ini. memerlukan tahap disiplin yang tinggi. Terima kasih Tn Haji dan Cikgu Nordin kerana memperkenal kan sukan ini ke SMK Muara Tuang.

  • hamba Allah May 6, 2011, 07:30

    nk kata pengetua lepas tgn 2 mmg tidak benar…segala aduan yang di buat 2 mmg tidak benar….buktinya kalau pengetua lepas tangan, npe pagar asrama di baiki? npe mlm2 pagar asrama perlu kkunci kan.ini semua atas arahan beliau.jd pgtua ada la ambil tindakan….tak kan beliau sendiri nk kunci pagar n atur pagar tuuuu…yg nk mengadu tu fikir2 la dulu k…

  • luncai November 4, 2011, 21:06

    siasat dulu sebelum mengeluar kenyataan. tunjukan bukti kes, bila berlaku kes, siapa terlibat, kenapa kes berlaku..tugas seorng pentadbir amat berat..siapa PIBG ni?..

Leave a Comment