≡ Menu

Pegawai Sukan KPM Tak kompetent

Saya adalah seorang guru jurulatih sukan di Utara. Saya lihat Bahagian Sukan KPM ini ramai pegawai-pegawainya tidak mahir berbahasa Inggeris dan tidak ada latarbelakang sukan. Pada saya ini penting kerana kalau dah tak ada pengalaman sukan maka keputusan atau kerja-kerja yang dilakukan akan menjadi bahan ketawa orang yang berpengalaman dalam sukan. Kita ambil contoh berbahasa Inggeris.

Kita tahu negara-negara maju dalam sukan kebanyakkan nya dari negara barat. Kalau pegawai-pegawai sukan di KPM ni tak boleh berbahasa Inggeris maka macam mana nak berbincang, berdialog dan memberi pandangan tentang sukan. Kita juga yang rugi.

Saya tahu banyak wakil wakil dari Universiti,kelab Bola,Kedutaan asing yang berurusan dengan Bahagian Sukan KPM tapi dah kalau pegawai tak boleh nak bercakap apa nak jadi. Takkan setiap kali nak harapkan Pengarah ataau Timbalan Pengarah bercakap. Masalah tak ada pengalaman sukan satu lagi hal. Buat keputusan yang kelakar seperti pegawai jaga sukan bola tapi bila nak keluar negara spt mesyuarat teknikal bola pegawai sukan lain yang tak kena mengena dengan bola yang pergi.

Banyak lagi contoh tapi tak muat nak tulis.  Ada banyak lagi keputusan-keputusan yang pegawai-pegawai sendiri pun menggeleng kepala. KPPM tolonglah tengok hal ini jangan sampai dah teruk baru nak marah dan baling fail pula. Put the Right Driver on the Right Seat…….renung-renunglah sedikit.

By: Jani

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment