PBS membebankan bebankan guru

Pentaksiran Berasaskan Sekolah sangat membebankan guru. Saya tidak mampu menyiapkan kerja-kerja pbs seperti (membina instrumen(soalan) sendiri, meriso kertas, menanda, menyemak dan sorting dan key-in ke dlm sistem) di mana melibatkan 160 orang pelajar bagi setiap 216 soalan. masalah paling besar ialah semasa ingin memasukkan 160 band pelajar ke dlm sistem. (160 X 216 = 34560 data) bayangkan berapa banyak data dan masa harus diambil untuk menyiapkannya. Sistem sedia ada pula tidak user friendly dan kerapkali menghadapi internal error.

Saya amat berharap instrumen(soalan) dapat dikurangkan supaya guru dapat mengajar secara efektif dan mengelakkan murid berasa jemu. Selain itu, deskriptor(kehendak lembaga peperiksaan) untuk membina soalan subjek sangat susah untuk difahami. Saya menghadapi masalah untuk membina instrumen bagi band 4, 5 dan 6. Saya berharap PBS dapat dikaji semula agar guru dapat memberi fokus kpd pengajaran dan mendidik kerana itulah kerja guru yang sebenar. Terus terang guru tidak dapat fokus kpd pengajaran kerana mengejar masa untuk menyiapkan PBS berdasarkan kehendak lembaga peperiksaan.
By: shakira hamdan

40 thoughts on “PBS membebankan bebankan guru”

  1. PBS juga menjadikan pelajar tidak bersungguh untuk belajar.Tiada peperiksaan utama.Mereka menghadapi PBS secara ala kadar. Tiada lagi daya study. Akhirnya timbul budaya tidak bersaing dalam kelas.Ini amat membimbangkan.

    1. Saya setuju dengan anda… diharap sisterm PBS, dihapuskan terus supaya rakyat Malaysia…, dapat menikmati kehidupan dengan lebih bermakna lagi di masa akan datang

  2. pelajar ramai yang memberikan alasan “x payah susah-susah nak belajar, tak ada exam, klau markah rendah cikgu tolong la”. kalau tahap kesedaran pelajar macam ni susah la nak maju. cikgu masuk kelas pun pelajar tak nak bagi perhatian sangat. jadi datang sekolah pelajar ni dapat apa?

  3. PBS tu memang susah. saya tahu sebab saya ni form 1. Kasang2 kat kelas tu tak pernah belajar, just buat PBS jek. Stress tau, ktorang lagi sanggup ambik pmr drpd pbs. please la kerajaan, do something. budak2 form 1 dah macam bdak university.

  4. pbs bagus pada dasarnya. Tapi dilaksanakan dalm kerangka pemikiran perancang yang kurang waras, hasilnya akan menjadi caca merba. Lagi caca merba lagi bagus. kita buat penambahbaikan. kita boleh dapat peruntukan lagi, kita orang atas, tak perlu buat kerja, hanya bagi arahan, pantau, ambil tindakan pada yang degil.

      1. dan yg paling penting duit projek masyukkkk… apa susah, lepas ni ubah sistem lain lak.. keluar duit lagi utk hantar pegawai kerajaan utk krusus kat oversea (naik flight 1st class n boleh bawa suku sakat sekali)… balik ja buat itu ini padahal masa krusus ronda sakan n jalan2 cari makan.. ni lah kementerian pendidikan @ pelajaran di Malaysia.. smua penambahbaikan bukan untuk masa depan generasi tetapi hanyalah kerana WANG!!!

  5. Para perancang mesti waras=berbuat ikut kewajaran=imbangkan kehendak dgn kmampuan. Matlamat suatu hal, tenga manusia suatu hal, instrumen satu hal, kaedah hal yang lain pula, cara mengarah juga satu hal. Hal-hal ini mesti dilihat secara bersepadu. Jangan jadi matlamat, orang lain rancang; tenaga (cukup/tak cukup) orang lain pula rancang; kriteria instrumen orang lain rancang; kaedah bekerja orang lain pula rancang; orang yang mengarah mesti pandai merancang tindakan, kalau yang diarah tak menyelesaikan kerja.
    “Kita beri arahan, mula-mula mereka merungut, bila terbiasa, tiada lagi komplain, kita buat pembaharuan lain pula”. (sebenarnya yang tak komplain itu memendam masalah)
    “kita jangan mudah berpuas hati dan senang hati bila melihat orang lain senang”.
    “Orang yang tak mampu dan merungut, mereka kita cop tak layak,,,banyak orang lain nak kerja ”
    “Sebaliknya jika majoriti merungut…kita tak perlu fikirkan siapa sebenarnya yang tak layak: buat tak tahu saja,..”
    ” bila timbul lagi banyak masalah, kita rancang lagi pembaharuan,,,sesuai dengan perkembangan baru”
    kasihan … *orang gila bukanlah orang yang tidak pandai berfikir, tapi dia berfikir dengan cara yang salah…
    Yang tertekan:, luahkan masalah anda dengan niat untuk kebaikan… ia bukanlah suatu jenayah…
    Yang merancang: rancangkan supaya manusia yang DIDIDIK (bukan diajar, kemudian periksa) itu mempunyai IMAN= percaya kepada ALLAH- percaya kepada diri sendiri – dan dipercayai oleh makhluk lain. KEMUDIAN barulah masukkan komponen lain: pengetahuan, kemahiran dan rasa-cita dsb. YANG MERANCANG :Berfikirlah dengan cara yang betul: dahulukan apa yang patut didahulukan: Fikirlah berdasarkan FIQH AL-AWLAWIYAT.Didiklah diri dengan cara berfikir Rasulullah yang mendahulukan al-Quran. Sahabat mendahulukan alQuran dan Rasul. Tabi’in mendahulukan alQuran, Rasul dan Sahabat. KITA? Sepatutnya kita mendahulukan alQuran, Rasul, Sahabat, tabi’in dan yang mengikuti mereka: ijmak ulama, qias, barulah dibuat ijtihat untuk mengikut cara berfikir orang lain.. . Bila berfikir, selalu ingat bahawa ORANG GILA BUKANLAH ORANG YANG TIDAK PANDAI BERFIKIR TAPI ORANG YANG BERFIKIR DENGAN CARA YANG SALAH.

  6. sya guru asyik sibukje skrg nie,kadanag sampai tertido wat kerja..pihak atasan tau mengarah je suh tgk diaorg wat kerja2 tu…org biar guru2 tumpukan pada mengajar nie suh jadi kerani bagai….diaorg ingat sistem diaorg tu baguih sangat ker,,,,pk2kan la jgn dok tiri sistem negara org…kami pun ada keluarga gak nak jaga..

    1. berhenti jer la cikgu..ramai lagi yang sanggup buat kerja tu..kerja tak seberapa tp gaji masyuk..tambah2 lagi yang gred 41 keatas tu..yumyum mkn gaji buta

      1. woii kepala BUT_ _, cakap pakai otak anjing saja budak nih…ko banyak makan anjing ker…( ayat dari cikgu gila jugak)..

        1. kami ibubapa juga menghadapi masaalah untuk memantau perkembangan anak2…rata2 ibubapa tidak faham akan apa yg dipaparkan di kertas result anak2…tolong kaji semula sistem ini,,,

      2. hei muridsbp…..cakap ikut sedap mulut je…engkau tak alaminya senang le bercakap…mengata cikgu ilmu tak berkat…walaupun cikgu tu tak ngajo engko…kalau ko bags sgt ko takkan cakap mcm nie..

      3. cakap mmg senang sebab ko bukan cikgu.. cuba ko try jadi cikgu muridsbp utk sehari.. tgk sama ada cikgu ni kerja tak seberapa atau duduk makan gaji buta.. jgn cakap ikut sedap mulut ja.. kena ingat tanpa cikgu ko takkan pandai macam skrg..

  7. PBS cam celaka… pelajar dlm 160 org… nak isi 3 org kat 1 minggu baru siap… gila punya sistem.. nak buat.. biar le server power… ni nak isi asyik

    Service Unavailable

    HTTP Error 503. The service is unavailable.

    Apa ke bende… ingat cikgu duk mengadap depan pc ke isi markah… doh leh macam2 keje kena buat… akhir2 tahun duk latik sukan 1M1S lg… kejar exam lagi… gila betoii…

    1. guru yang dah gila boleh mintak surat pengesahan sakit jiwa dengan doktor psikiatri dan boleh la bersara awal atau berhenti sahaja..rimas dengan guru yang tak abeh2 menyalak jer kerjanya

      1. ko ada kenal ker doktor mana2 yg boleh bagi surat tu…bg aku no phone…aku nak la surat tuh…..kahkahkahkahkah…aku dah gila

    1. PBS merupakan penyumbang terbesar manusia jadi serba lemah, jangan lupa supaya mendoakan PBS… terhapus dan jauh dari kehidupan kita, supaya kita menjadi bangsa yang KUAT… dan bukan lemah… selemah-lemahnya

  8. saya dah tak mampu nak siapkan PBS, bayangkan ada 158 instrument yg nak diuji, dan beratus pelajar nak dipantau dari band 1-6. .. mmg terukk.. dasyat.. guru2 yg tak terlibat mrk takkan faham mcmne PBS ni… lbh baik exam.. pelajar ada daya saing, berusaha dan membaca… PBS hanya sebabkan pelajar meniru saja… ye la.. dah sume cikgu yg masuk kelas buat PBS, mana sempat dia nak membaca.. cikgu2 plk kene kejar date line nak key-in… sepanjang saya berkhidmat dalm dunia pendidikan, bg saya PBS lah satu masaalah paling besar yg pernah menimpa.. kerana PBS banyak kerja2 lain tertangguh…tak perlu buat penambahbaikan, hapuskan je…sistem sblm ni dah ckup elok dah,..ada PAFA, FOLIO, PEKA, dll….. ya allah bukakanlah hati LPM supaya kembalikan semula EXAM…

    1. saya sokong 100% pbs Dan sistem online pbs dihapuskan kerana server telalu lembab… bukan kecanggihan dan kemudahan yang guru2 dan pelajar2 dapat… tapi amat menyusahkan semua kakitangan yang melaksanakan.

      1. Setuju….sy pun dh tak msmpu nk tunggu setisp ms depan laptop nk tgu load page…pihak yg betkenasn dgr la mslh kami ni……

    2. Bukan shj kerja sekolah tertangguh, tanggung jawab kerja rumah bg cikgu wanita pun terabai.. kesian tgk isteri sibuk key in data dlm PBS.. si suami la yg jaga anak dan uruskan segalanya.. dah tu pulak sistem lembab (mcm otak menteri pelajaran), asyik error je.. nak ikut sgt negeri yg maju dan canggih tapi tak pemikiran masih di takuk lama.. akhirnya tetap mundur..

  9. I have other better things to do than to sit in front of the computer and wait for 1 stupid page to load. You expect us to spend our whole day just to key in the scores of 1 student per month?hullo, I have to key in 150 students score x 4months..(i am not going tostart from january) you know how long it takes to load from one month to another month..sometimes it even stops loading..and why can’t we put it all under 1 month instead of distrubuting it throughout the whole year? And you smart people cannot create a list of names so that we can choose the student. If

    If we want to key in for the 30th student, we have to click ‘sterusnya’ 29 times!!! And it takes for ever for the next page to load….bongok betul lah you people!!!! Please plan properly before you implement something new!!

  10. lagi stu 1M1S TU x pyah lh buang mase je dh ade pjk kat skolah dah lah tu ini nk menambah lg mmg stress lah kne blik pkul 4 tunggu bas lg bas pulak lmbat smpai umah pon lmbat , blik nk kne bsuh bju ,ikut jadual,mandi,last last letih tertido pastu x siap keje skolah…..aarrgghhhh mmg stress hnye tuhan je lh yg thu

  11. PBS..oh PBS… :) pantang nye baca ayat ” berhenti la jadi cikgu, carik kerja lain..”.. memang sedapkan ckp mcmtu, mcm ingat cari kerja tu senang eh.. esok cari, terus dapat..

  12. BABI… BINAWE.. Sakitnya hati… dr tahun 2012 hingga 2013,… sistem PBS sama je… cam CELAKEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE…………………………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>