≡ Menu

PBS membebankan bebankan guru

Pentaksiran Berasaskan Sekolah sangat membebankan guru. Saya tidak mampu menyiapkan kerja-kerja pbs seperti (membina instrumen(soalan) sendiri, meriso kertas, menanda, menyemak dan sorting dan key-in ke dlm sistem) di mana melibatkan 160 orang pelajar bagi setiap 216 soalan. masalah paling besar ialah semasa ingin memasukkan 160 band pelajar ke dlm sistem. (160 X 216 = 34560 data) bayangkan berapa banyak data dan masa harus diambil untuk menyiapkannya. Sistem sedia ada pula tidak user friendly dan kerapkali menghadapi internal error.

Saya amat berharap instrumen(soalan) dapat dikurangkan supaya guru dapat mengajar secara efektif dan mengelakkan murid berasa jemu. Selain itu, deskriptor(kehendak lembaga peperiksaan) untuk membina soalan subjek sangat susah untuk difahami. Saya menghadapi masalah untuk membina instrumen bagi band 4, 5 dan 6. Saya berharap PBS dapat dikaji semula agar guru dapat memberi fokus kpd pengajaran dan mendidik kerana itulah kerja guru yang sebenar. Terus terang guru tidak dapat fokus kpd pengajaran kerana mengejar masa untuk menyiapkan PBS berdasarkan kehendak lembaga peperiksaan.
By: shakira hamdan

{ 40 comments… add one }

  • marisy October 16, 2012, 05:16

    PBS juga menjadikan pelajar tidak bersungguh untuk belajar.Tiada peperiksaan utama.Mereka menghadapi PBS secara ala kadar. Tiada lagi daya study. Akhirnya timbul budaya tidak bersaing dalam kelas.Ini amat membimbangkan.

    • MAMA comel November 30, 2012, 01:41

      Saya setuju dengan anda… diharap sisterm PBS, dihapuskan terus supaya rakyat Malaysia…, dapat menikmati kehidupan dengan lebih bermakna lagi di masa akan datang

    • nani April 24, 2013, 12:12

      setuju. anak saya dah x de semangat nak kesekolah tambahan pula dgn science dan math dlm bahasa melayu

  • exora October 17, 2012, 10:27

    Pbs memang membebankan.guru dibebankan dgn keja tambahan sdgkan masa yang ada perlu digunakan untuk pn p.

  • violet October 17, 2012, 22:05

    pelajar ramai yang memberikan alasan “x payah susah-susah nak belajar, tak ada exam, klau markah rendah cikgu tolong la”. kalau tahap kesedaran pelajar macam ni susah la nak maju. cikgu masuk kelas pun pelajar tak nak bagi perhatian sangat. jadi datang sekolah pelajar ni dapat apa?

  • budak form 1 October 18, 2012, 19:48

    PBS tu memang susah. saya tahu sebab saya ni form 1. Kasang2 kat kelas tu tak pernah belajar, just buat PBS jek. Stress tau, ktorang lagi sanggup ambik pmr drpd pbs. please la kerajaan, do something. budak2 form 1 dah macam bdak university.

  • SPPBS USER October 19, 2012, 22:41

    PBS -PALE BAPOK SUNGGUH!!

  • Pesara Guru October 20, 2012, 10:14

    pbs bagus pada dasarnya. Tapi dilaksanakan dalm kerangka pemikiran perancang yang kurang waras, hasilnya akan menjadi caca merba. Lagi caca merba lagi bagus. kita buat penambahbaikan. kita boleh dapat peruntukan lagi, kita orang atas, tak perlu buat kerja, hanya bagi arahan, pantau, ambil tindakan pada yang degil.

    • PPD November 12, 2012, 02:09

      TerBaeeek

      • Rakyat Hampa July 23, 2013, 12:42

        dan yg paling penting duit projek masyukkkk… apa susah, lepas ni ubah sistem lain lak.. keluar duit lagi utk hantar pegawai kerajaan utk krusus kat oversea (naik flight 1st class n boleh bawa suku sakat sekali)… balik ja buat itu ini padahal masa krusus ronda sakan n jalan2 cari makan.. ni lah kementerian pendidikan @ pelajaran di Malaysia.. smua penambahbaikan bukan untuk masa depan generasi tetapi hanyalah kerana WANG!!!

  • Pengharap kebaikan October 20, 2012, 13:55

    Para perancang mesti waras=berbuat ikut kewajaran=imbangkan kehendak dgn kmampuan. Matlamat suatu hal, tenga manusia suatu hal, instrumen satu hal, kaedah hal yang lain pula, cara mengarah juga satu hal. Hal-hal ini mesti dilihat secara bersepadu. Jangan jadi matlamat, orang lain rancang; tenaga (cukup/tak cukup) orang lain pula rancang; kriteria instrumen orang lain rancang; kaedah bekerja orang lain pula rancang; orang yang mengarah mesti pandai merancang tindakan, kalau yang diarah tak menyelesaikan kerja.
    “Kita beri arahan, mula-mula mereka merungut, bila terbiasa, tiada lagi komplain, kita buat pembaharuan lain pula”. (sebenarnya yang tak komplain itu memendam masalah)
    “kita jangan mudah berpuas hati dan senang hati bila melihat orang lain senang”.
    “Orang yang tak mampu dan merungut, mereka kita cop tak layak,,,banyak orang lain nak kerja ”
    “Sebaliknya jika majoriti merungut…kita tak perlu fikirkan siapa sebenarnya yang tak layak: buat tak tahu saja,..”
    ” bila timbul lagi banyak masalah, kita rancang lagi pembaharuan,,,sesuai dengan perkembangan baru”
    kasihan … *orang gila bukanlah orang yang tidak pandai berfikir, tapi dia berfikir dengan cara yang salah…
    Yang tertekan:, luahkan masalah anda dengan niat untuk kebaikan… ia bukanlah suatu jenayah…
    Yang merancang: rancangkan supaya manusia yang DIDIDIK (bukan diajar, kemudian periksa) itu mempunyai IMAN= percaya kepada ALLAH- percaya kepada diri sendiri – dan dipercayai oleh makhluk lain. KEMUDIAN barulah masukkan komponen lain: pengetahuan, kemahiran dan rasa-cita dsb. YANG MERANCANG :Berfikirlah dengan cara yang betul: dahulukan apa yang patut didahulukan: Fikirlah berdasarkan FIQH AL-AWLAWIYAT.Didiklah diri dengan cara berfikir Rasulullah yang mendahulukan al-Quran. Sahabat mendahulukan alQuran dan Rasul. Tabi’in mendahulukan alQuran, Rasul dan Sahabat. KITA? Sepatutnya kita mendahulukan alQuran, Rasul, Sahabat, tabi’in dan yang mengikuti mereka: ijmak ulama, qias, barulah dibuat ijtihat untuk mengikut cara berfikir orang lain.. . Bila berfikir, selalu ingat bahawa ORANG GILA BUKANLAH ORANG YANG TIDAK PANDAI BERFIKIR TAPI ORANG YANG BERFIKIR DENGAN CARA YANG SALAH.

  • guru tertekan October 21, 2012, 16:19

    sya guru asyik sibukje skrg nie,kadanag sampai tertido wat kerja..pihak atasan tau mengarah je suh tgk diaorg wat kerja2 tu…org biar guru2 tumpukan pada mengajar nie suh jadi kerani bagai….diaorg ingat sistem diaorg tu baguih sangat ker,,,,pk2kan la jgn dok tiri sistem negara org…kami pun ada keluarga gak nak jaga..

    • muridsbp November 8, 2012, 23:43

      berhenti jer la cikgu..ramai lagi yang sanggup buat kerja tu..kerja tak seberapa tp gaji masyuk..tambah2 lagi yang gred 41 keatas tu..yumyum mkn gaji buta

      • backupcikgu November 9, 2012, 11:46

        Kesian ko nak jadi cikgu tp tak dpt sbb bodoh

      • cikgu gila November 12, 2012, 02:08

        woii kepala BUT_ _, cakap pakai otak anjing saja budak nih…ko banyak makan anjing ker…( ayat dari cikgu gila jugak)..

        • sufian January 2, 2013, 14:18

          kami ibubapa juga menghadapi masaalah untuk memantau perkembangan anak2…rata2 ibubapa tidak faham akan apa yg dipaparkan di kertas result anak2…tolong kaji semula sistem ini,,,

      • cikgu gak.. November 19, 2012, 22:05

        hei muridsbp…..cakap ikut sedap mulut je…engkau tak alaminya senang le bercakap…mengata cikgu ilmu tak berkat…walaupun cikgu tu tak ngajo engko…kalau ko bags sgt ko takkan cakap mcm nie..

      • Suami Cikgu July 23, 2013, 13:07

        cakap mmg senang sebab ko bukan cikgu.. cuba ko try jadi cikgu muridsbp utk sehari.. tgk sama ada cikgu ni kerja tak seberapa atau duduk makan gaji buta.. jgn cakap ikut sedap mulut ja.. kena ingat tanpa cikgu ko takkan pandai macam skrg..

  • Guru Dah Gila November 1, 2012, 08:02

    PBS cam celaka… pelajar dlm 160 org… nak isi 3 org kat 1 minggu baru siap… gila punya sistem.. nak buat.. biar le server power… ni nak isi asyik

    Service Unavailable

    HTTP Error 503. The service is unavailable.

    Apa ke bende… ingat cikgu duk mengadap depan pc ke isi markah… doh leh macam2 keje kena buat… akhir2 tahun duk latik sukan 1M1S lg… kejar exam lagi… gila betoii…

    • muridsbp November 8, 2012, 23:42

      guru yang dah gila boleh mintak surat pengesahan sakit jiwa dengan doktor psikiatri dan boleh la bersara awal atau berhenti sahaja..rimas dengan guru yang tak abeh2 menyalak jer kerjanya

      • cikgu gila November 12, 2012, 02:06

        ko ada kenal ker doktor mana2 yg boleh bagi surat tu…bg aku no phone…aku nak la surat tuh…..kahkahkahkahkah…aku dah gila

  • TOK November 2, 2012, 19:11

    PBS= PASTI BERKERJA SELALU……………………..GILA KENA BANGUN JAM 2 PAGI NAK KEY IN PBS……..

  • az November 3, 2012, 22:29

    lemah selemah-lemahnya….sistem keyin online lemah….perlaksanaan lemah..

    • ABANG kuat November 30, 2012, 01:46

      PBS merupakan penyumbang terbesar manusia jadi serba lemah, jangan lupa supaya mendoakan PBS… terhapus dan jauh dari kehidupan kita, supaya kita menjadi bangsa yang KUAT… dan bukan lemah… selemah-lemahnya

  • lin November 5, 2012, 10:58

    saya dah tak mampu nak siapkan PBS, bayangkan ada 158 instrument yg nak diuji, dan beratus pelajar nak dipantau dari band 1-6. .. mmg terukk.. dasyat.. guru2 yg tak terlibat mrk takkan faham mcmne PBS ni… lbh baik exam.. pelajar ada daya saing, berusaha dan membaca… PBS hanya sebabkan pelajar meniru saja… ye la.. dah sume cikgu yg masuk kelas buat PBS, mana sempat dia nak membaca.. cikgu2 plk kene kejar date line nak key-in… sepanjang saya berkhidmat dalm dunia pendidikan, bg saya PBS lah satu masaalah paling besar yg pernah menimpa.. kerana PBS banyak kerja2 lain tertangguh…tak perlu buat penambahbaikan, hapuskan je…sistem sblm ni dah ckup elok dah,..ada PAFA, FOLIO, PEKA, dll….. ya allah bukakanlah hati LPM supaya kembalikan semula EXAM…

    • GTO November 7, 2012, 10:48

      saya sokong 100% pbs Dan sistem online pbs dihapuskan kerana server telalu lembab… bukan kecanggihan dan kemudahan yang guru2 dan pelajar2 dapat… tapi amat menyusahkan semua kakitangan yang melaksanakan.

      • liza November 8, 2012, 23:25

        Setuju….sy pun dh tak msmpu nk tunggu setisp ms depan laptop nk tgu load page…pihak yg betkenasn dgr la mslh kami ni……

    • mazman November 19, 2012, 22:00

      benci betul perkataan service unavailable…sentiasa da bla key in pbs

    • budak laki February 23, 2013, 21:18

      saya setuju…saya pelajar nak balik EXAM…. Kami lebih bersedia dah ready untuk menjawab.

    • Suami cikgu July 23, 2013, 13:14

      Bukan shj kerja sekolah tertangguh, tanggung jawab kerja rumah bg cikgu wanita pun terabai.. kesian tgk isteri sibuk key in data dlm PBS.. si suami la yg jaga anak dan uruskan segalanya.. dah tu pulak sistem lembab (mcm otak menteri pelajaran), asyik error je.. nak ikut sgt negeri yg maju dan canggih tapi tak pemikiran masih di takuk lama.. akhirnya tetap mundur..

  • Frustrated November 7, 2012, 20:10

    I have other better things to do than to sit in front of the computer and wait for 1 stupid page to load. You expect us to spend our whole day just to key in the scores of 1 student per month?hullo, I have to key in 150 students score x 4months..(i am not going tostart from january) you know how long it takes to load from one month to another month..sometimes it even stops loading..and why can’t we put it all under 1 month instead of distrubuting it throughout the whole year? And you smart people cannot create a list of names so that we can choose the student. If

    If we want to key in for the 30th student, we have to click ‘sterusnya’ 29 times!!! And it takes for ever for the next page to load….bongok betul lah you people!!!! Please plan properly before you implement something new!!

  • cikgu stress November 29, 2012, 01:11

    Tengah fikir,nak ubah kerjaya,mungkin menteri pendidikan..

    • jiwang karat November 29, 2012, 01:12

      ;)

  • Form 1 student March 23, 2013, 16:52

    …. PBS such nonsense ….

  • halimah July 21, 2013, 15:37

    budak budak sekolah berasa terganggu dan stress dgn adenye PBS ini……..

  • halimah July 21, 2013, 15:43

    lagi stu 1M1S TU x pyah lh buang mase je dh ade pjk kat skolah dah lah tu ini nk menambah lg mmg stress lah kne blik pkul 4 tunggu bas lg bas pulak lmbat smpai umah pon lmbat , blik nk kne bsuh bju ,ikut jadual,mandi,last last letih tertido pastu x siap keje skolah…..aarrgghhhh mmg stress hnye tuhan je lh yg thu

  • ana_musafir August 28, 2013, 02:12

    PBS..oh PBS… :) pantang nye baca ayat ” berhenti la jadi cikgu, carik kerja lain..”.. memang sedapkan ckp mcmtu, mcm ingat cari kerja tu senang eh.. esok cari, terus dapat..

  • BENGANGGG October 25, 2013, 15:12

    BABI… BINAWE.. Sakitnya hati… dr tahun 2012 hingga 2013,… sistem PBS sama je… cam CELAKEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE…………………………

  • BENGANGGG October 25, 2013, 15:14

    PBS -PALE BAPOK SUNGGUH!!

  • PBS -PALE BAPOK SUNGGUH!! October 25, 2013, 15:22

    PBS -PALE BAPOK SUNGGUH!!

Leave a Comment