≡ Menu

Adakah Majikan Bukan Islam Menghormati Perlembagaan dan Tidak Rasis?

Assalamuallaikum, saya selaku wakil rakyat Malaysia yang beragama islam dan bumiputera ingin memohon pihak TV3 dan kakitangan aduan rakyat untuk membuat tinjauan berkenaan tajuk yang saya nyatakan seperti di atas.

Untuk makluman tuan, adakah benar majikan terutama dalam sektor swasta menghormati perlembagaan Malaysia iaitu agama Islam sebagai agama rasmi dan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan? Jika tuan merasakan bahawa majikan bukan islam dalam khalangan sektor swasta sangat menghormati perlembagaan Malaysia, terdapat beberapa pertanyaan yang ingin saya kemukakan kepada pihak tuan iaitu :

1. Adakah adil bagi pemohon pekerjaan bila mana majikan dalam kalangan bukan Islam meletakkan syarat jika “Kebolehan bercakap mandarin diberi keutamaan”, adakah dengan meletakkan syarat sebegini bererti majikan bukan Islam menghormati bahasa melayu sebagai bahasa kebangsaan?

2. Adakah adil bila mana para siswa dan siswazah bumiputera yang baru habis belajar tidak kira sama ada baru tamat diploma ataupun ijazah atau lebih tinggi dibayar gaji tidak mengikut taraf pendidikan mereka disebabkan faktor pengalaman?

Rata-rata saya melihat majikan bukan islam memberi gaji minimum kepada para siswa dan siswazah bumiputera yang baru tamat belajar disebabkn faktor pengalaman tetapi jika kepada bangsa mereka sendiri walaupun seseorang dari bangsa mereka tidak mempunyai pendidikan yang tinggi dan tiada pengalaman, para majikan bukan islam ini akan memberi gaji yang lebih tinggi kepada bangsa mereka walaupun kakitangan mereka yang bukan bumiputera itu hanya mempunyai sijil SPM sahaja tetapi gaji permulaan yang diberi lebih tinggi daripada pekerja bumiputera yang mempunyai Diploma mahupun Ijazah.

BACA:  Apartment Selaseh Cemerlang Terbengkalai 13 Tahun

Itu belum dikira soal masuk dan balik kerja serta rehat. Jika kepada kakitangan bumiputera, jika waktu rehat yang diperuntukan dari jam 1.00 tengahari sehingga jam 2.00 petang. Itulah waktu yang perlu mereka patuhi. Jika mereka keluar awal sebelum waktu rehat atau masuk lewat selepas waktu rehat, manager atau bos mereka dari khalangan bukan islam akan mula membebel kepada mereka sebaliknya berlaku kepada kakitangan daripada bangsa mereka sendiri iaitu bos2 mereka langsung tidak memarahi jika kakitangannya datang kerja lambat, balik kerja awal dan mengambil masa yang lama untuk rehat iaitu keluar rehat pada jam 12.00 atau 1.00 tengahari tapi masuk rehat dalam lingkungan waktu jam 2.00 atau 3.00 petang. Adakah ini adil kepada pekerja2 bumiputera dalam sektor swasta? bukankah ini dikatakan sebagai diskriminasi kaum?

BACA:  Syabas Masih Tidak Memberi Respon Terhadap Pangsapuri Berembang Indah

Isu bonus tahunan jugak boleh dikatakan isu yang tidak adil kepada pekerja bumiputera yang bekerja dalam sektor swasta dibawah majikan bukan islam.

3. Setiap tahun pastinya pihak majikan bukan islam akan mengadakan annual dinner bersama-sama kakitangan mereka, tidak di nafikan bahawa majikan yang keluarkan duit untuk menaja bagi sesuatu annual dinner yang diadakan dan para majikan turut meminta pihak pengurusan restoran untuk menyediakan makanan atau minuman yang haram bagi kakitangan yang beragama islam dalam annual dinner mereka tersebut. Adakah hal seperti ini tuan ingin katakan bahawa mereka menghormati agama islam sebagai agama kebangsaan? Jika benar mereka menghormati agama islam sebagai agama rasmi, pastinya mereka tidak akan menyediakan makanan atau minuman yang haram dalam annual dinner mereka tersebut sebagai tanda menghormati kakitangan mereka yang beragama islam.

Saya memohon pihak kerajaan untuk masuk campur dan membuat undang-undang baru yang wajib untuk dipatuhi oleh semua majikan-majikan bukan islam.

Jika pihak tuan benar-benar ingin menbantu rakyat, saya minta agar pihak tuan dapat untuk keluarkan isu ini dalam TV3 untuk makluman seluruh warga Malaysia. terima kasih.

Hantar aduan anda di sini: www.aduanrakyat.com.my/hantar-aduan

ADUAN SETERUSNYA

Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) Kapit Motosi... Saya bekerja sebagai Runner/Despatch. Kami penunggang motosikal agak kecewa dengan tindakan MPSJ ingin mengutip duit kami rata-rata purata pendapa...
Citylink Express, 1 Minggu Masih Tiada Berita I was informed by the sender of my parcel that the parcel was collected from them on Friday, 6th July 2018. On 10th July 2018, I checked the tracki...
Permohonan Rumah di PPR Kampung Baru Hicom Kehadapan pihak yang berkenaan, Saya julia binti mahmud ingin memohon bantuan pihak berkenaan permohonan rumah di PPR Kampung Baru Hicom. Un...
Kilang Kayu di Kawasan Perumahan Selayang Baru Salam hormat dan salam sejahtera, Sudah bertahun penduduk disini menderita dengan Kilang kayu di kawasan perumahan yang terletak di Jalan 62, S...