≡ Menu

Linguaphone mendesak dan memaksa pelajar IPT

Saya pelajar dari IPTA, aduan yang ingin saya utarakan berkenaan produk Linguaphone. Pada hujung tahun yang lalu, saya dan rakan dipanggil oleh jurujual daripada linguaphone yang menyatakan ingin membuat sedikit kaji selidik, namun begitu sebaliknya yang terjadi.

Mereka menawarkan produk tersebut kepada kami walaupun saya dan rakan menolak untuk membeli produk berkenaan, jurujual tersebut berusaha memujuk dan menjanjikan kata-kata manis kepada kami. Seterusnya mereka mendesak kami untuk membeli apabila kami berkeras untuk tidak membeli produk itu. Yang lebih teruk lagi, jurujual tersebut memaksa rakan saya untuk meminjam wang saya bagi membayar wang pendahuluan produk tersebut apabila rakan saya menyatakan dia tiada wang untuk membeli produk tersebut.

Akhirnya, kami di minta menandatangani borang perjanjian dan setelah perjanjian termeterai barulah mereka membacakan syarat-syarat perjanjian kepada kami. Sekarang, syarikat  berkenan tidak putus-putus menghubungi saya untuk menjelaskan bayaran bulanan produk berkenaan yang pada asalnya mereka membolehkan kami semua untuk membayarnya pada bila-bila masa jika mempunyai wang. Justeru itu, saya berasa amat tertekan apabila didesak sedemikian kerana masih belajar dan tiada sumber pendapat untuk menjelaskan bayaran berkenaan.

By: fatihah

{ 39 comments… add one }

  • annoy May 23, 2012, 16:40

    bwk kes ni p court…memang lingua akan kalah….sbb dh ad membe wt cm 2….

  • Lingua Lingam Vellu May 23, 2012, 17:12

    Aku rasa agent2@staff Linguaphone yg banyak comment kat aduan lagi satu ni.

    http://www.aduanrakyat.com.my/pemulangan-linguaphone

    Seboleh boleh dorang tulis, kata Linguaphone tak buat salah … kononnya masalah timbul pasal students takda duit@miskin@papa kedana.

    Kononnya, kalau beli cash, takda problem gitu.

    Pala hotak dorang la beli cash … lagi sukalah Linguaphone kalau org bayar cash utk product ntah apa2 dorang tu.

    P/S. Kalau jumpa keling dgn agent linguaphone, kasi sesah agent tu sampai arwah dulu.

    • sesah kaum sendiri May 25, 2012, 16:40

      dah tentu tukang komen ni lingua lingam vellu! (kalau jumpa keling dgn agent linguaphone mau kasi sesah agent dulu.. hahaha ko nak sesah kaum ko jugak ke?? aptb!

      • Mr Anderson December 29, 2012, 15:59

        Dapatkan pinjaman hari ini pada tingkat rendah berlaku sekarang pinjaman yang diberikan pada tingkat 3% berlaku sekarang ini dapat meningkatkan bisnis Anda ke hight lebih besar. Kami menawarkan pinjaman untuk bisnis dan orang-orang pribadi, jika Anda membutuhkan pinjaman untuk memulai sebuah bisnis atau Pinjaman untuk melunasi tagihan hubungi kami melalui (georgeanderson.loanfirm255@gmail.com) sekarang dan mendapatkan pinjaman dari perusahaan kami … saya memberikan pelayanan terbaik Pinjaman.

      • Mr Muzik June 13, 2013, 08:56

        Halo,

        Apakah Anda mencari untuk menawarkan jaminan pinjaman online? Perusahaan saya adalah sebuah perusahaan keuangan yang terdaftar dengan reputasi yang baik. Perusahaan saya memberikan pinjaman kepada setiap orang yang tertarik atau perusahaan dengan tingkat bunga 3%, Setiap orang yang tertarik harus menghubungi kami dengan informasi berikut melalui email: muzikfinance@yahoo.com

        Formulir Aplikasi Kredit

        Nama Lengkap:
        negara:
        Kontak Alamat:
        Jumlah yang dibutuhkan:
        Durasi Pinjaman:
        Nomor Telepon:
        Pekerjaan:

        setelah kami menerima informasi berikut kita akan mulai dengan
        pengolahan pinjaman Anda.

        terima kasih
        Mr Muzik

    • susanmichael911 October 13, 2013, 20:37

      Apakah Anda mencari pinjaman? Atau apakah Anda menolak pinjaman oleh bank atau lembaga keuangan untuk satu atau lebih alasan? Anda memiliki tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda di sini! Global Finance terbatas memberikan pinjaman kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%. Silahkan hubungi kami melalui e-mail hari ini melalui susanmichael911@hotmail.co.uk

      PEMOHON DATA:

      1) Nama Lengkap:

      2) Negara:

      3) Alamat: a

      4) Negara:

      5) Seks:

      6) Status Pernikahan:

      7) Pekerjaan:

      8) Nomor Telepon:

      9) Saat ini posisi di tempat kerja:

      10) Pendapatan Bulanan:

      11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan:

      12) Pinjaman Jangka waktu:

      13) Tujuan Pinjaman:

      14) Agama:

      15) Apakah Anda sudah menerapkan sebelumnya;

      16) Tanggal lahir;

      terima kasih,

      Mrs Susan Michael

  • Bibikmeon May 23, 2012, 19:17

    betul,,saya pon terkena jugak..dulu msa nak beli..mcm2 janji2 manis ditaburkan…bila2 bley byar…tpi bila ade owg tepon(kakitangan linguapohone yg dprtggugjwbkan tok kutip hutag) kata memg wajib byr tiap2 bulan..mna ley byar byle2 masa…bengkek je byle terbyagkan akak yg jual brag tu…muka punya la baik…patut la dye wat kat tempat yg tersorok…rupa2 ya da ad kes…maybe nasib saya kurang baik..tu yg terjerat…skunk ni linguaphone x abez2 mengganggu idop saya…asyik tepon…msj…tension…rasa diri ni diperbodohkan…sampai ati kn ambil ksempatan kat student2 yg x tau ape2 ni..da tau student x ad duit…g jual wat ape…nama pon student sudah jelaz lagi terang yag mereka bkan bekerja lagi…adoyai nasib3:(

  • dekja May 24, 2012, 04:35

    sy pernah terkena. tp sy tak beli. sy kena jadi penjamin. sy tak tau ilmu apa yang dia guna. tiba-tiba minta kad bank sy dan cucuk kt mesin apa ntah. suruh sy tekan pin nombor. and pop! lesap 200rm. tp kami buat laporan dekat lecturer(sbb dia dtg jual kt kolej). esoknya tuh kami pulangkan balik benda alah ntah apa-apa tu dan buat surat hitam putih kata kami nak tamatkan tempoh beli. mula2 diorg xnak. tp setelah kami desak dan campur tangan org atasan, diorg bagi jugak. mmg nightmare. kalau nampak ja linguaphone kt mana2, terus lari buat2 x dengaq. nightmare.

  • Sribayu_83 May 24, 2012, 05:15

     mmg jahat la lingua ni..kalau tk byr diorg blacklist nama..

  • amy May 24, 2012, 06:09

    saya pon pena kena….siap ajak p balai polis g sebab xnak beli product drg 2….da la muka xmalu, penipu g cakap nga pregnant supaya student kesian ngan dia beli benda ala 2…

  • Zueaquas79 May 24, 2012, 06:56

    SAYA SETUJU!! saya salah seorg mangsa LP

  • akrama May 24, 2012, 09:30

    beyul2 saya pun kene pakse.. dah xnak tp mlas la nak gaduh lame2 bg rm 50.. stakat ni xde la tepon lg mungkin sbb saya blum ambil lagi barang tu.. dah cakap saya tak mampu nak bayar tiap2 bulan dah la beratus tp katanya kalu ada duit bayar la .. entah la macam mana nanti..

  • hlf May 24, 2012, 13:39

    saya pun kena benda yg sama. kata blh byr anytime. saya sampai surat mahkamah dah sampai dgn kos peguam bagai. terpaksa byr sampai 2ooo lebih

  • Mrs_azmi7888 May 25, 2012, 13:43

    Sy kena 3 tahun lps mse 1st year study kt ipt,rase mcm kena pukau pn ada gak sbb diorang minta kad bank n trus cucuk kad mesin diorang n then skang dah abis bayar sbb diorang sll gertak2 mak sy ckp nk sue if xbyr.biasalah org tua bila dah gertak2 ni diorang takot ckit n then mak yg tlong bayar. kesian gak kt mak sy.itu antara benda yg pling bodoh la yg sy pena wat n smpai skrg mnyesal xsudah sbb 2ribu juga wet abes sbb benda alah tu.

  • alolo May 25, 2012, 17:18

    sbb bnda 2 la smpai skrg abh sy ingt lg wlupn dh bthun tjd..smpai nk kna g mhkmh…kte leh byr ikt ska…bl try gna…mcm org zmn dla2 ckp….zmn rmbt kmbg2 dl…..skrg bnda 2 smpn je dlm almri….

  • Nell July 23, 2012, 13:35

    Nama saya juga telah di”blacklist”kan oleh bank negara disebabkan saya tidak membuat bayaran yang tertunggak berjumlah 7k++ kepada syarikat LF tue. Saya baru je dapat tahu pasal nama saya blacklist itupun pada 2minggu lepas saya summit loan dan bank bagitau reject nama sangkut. Terkejut juga sebab masa saya beli produk LF ni januari 2004, salesman/girl (sebab diaorang datang 3 org sekali kat rumah ) cakap harga tengah promosi RM199.00 sahaja. Mula2 taknak ambil tapi bila ayah cakap okay sebab harga dia murah n berbaloi(maklumlah kami orang kampung je,kalau mahal2 memang ayah tak bagi punyeee). Diorang cuma mintak 1salinan i/c je ,tak ada sign apa-apa kontrak langsung macam korang cakap tu then bayar deposit rm50.00 dulu lagi rm149.00 kemudian bayar. 2minggu lepas tu saya bank-in yang selebihnya dekat akaun salesman tu. Saya dapat produk tu tapi yang saya tak puas hati tu sebab dah setahun saya beli,tahun 2005 pihak LF hantar surat mengatakan saya ada tunggakkan berjumlah 2k++.Setahu saya, sepanjang dalam tempoh saya “TAKBAYAR” ,pihak LF serta collecter mereka TIDAK PERNAH menghubungi saya supaya menjelaskan hutang. Saya serahkan kes ni dekat abang saya untuk selesaikannye. Abang saya ade pergi buat report dan menghubungi pihak LF tapi pihak Lf cuma cakap “kita setel dekat sini saja & jangan layan jika terima apa-apa surat dari LF” .Ingatkan betul-betul dah setel tapi tahun 2010 saya terima lagi 1 surat berwarna merah notis pemfailan  mahkamah serta tunggakan berjumlah rm6090.00. Gaduh jugak masa tue dengan MS DEVI dari jabatan undang-undang LF dia suruh saya bayar jugak. Saya cuma cakap saya bayar mengikut apa yang dijanjikan masa salesman/girl LF datang ke rumah & takkan bayar tunggakan tersebut.Sampai lah sekarang ni saya memang takde buat bayaran langsung dekat LF. Bengang jugak sebab nama sangkut pasal LF nie. Saya sedang berusaha untuk lawan balik kes ni dan bersihkan nama saya daripada blacklist. Saya ada buat rujukan dekat peguam yang selalu berurusan dengan ofis saya. Saya harap apa yang terjadi ni satu pengajaran buat saya dan tauladan untuk korang semua. Andai kata rezeki berpihak pada saya,Syukur Alhamdulillah. Dan jika tidak.. saya doakan agar Allah S.W.T membalas perbuatan mereka kerana menganiaya saya & saya tidak akan menghalalkan kesemua duit yang saya perlu bayar sekiranya saya dipersalahkan oleh pihak mahkamah nanti.

    Nota : Salesman/girl :- norasikin binti hussien mohamad,Shaharom bin mustapa, zack.
    Collector yg xpernah call :  Pritam singh s/o jura singh
    Adminn Jabatan Undang2 LF : Ms. Devi 
    Person in charge LF yang pegang kuat hutang saya ni : En.Fauzi

    • TESCO BANK LOAN January 21, 2014, 21:27

      Good Day,

      Saya seorang pemberi pinjaman kredit pribadi kita memberikan pinjaman sebesar 3%, Kami memberikan pinjaman kepada perorangan Itu membutuhkan bantuan keuangan … jika anda tertarik silahkan hubungi kami di E-MAIL: tescobankloancompany@gmail.com

  • read September 5, 2012, 23:23

    normal le kengkawan oiiii…dah name pun utang..mesti le wajib bayo.nt kat akhirat bkan senang nak jmpe..alangkan pinjaman PTPTN pn ramai yg xnak bayar, inikan LINGUAPHONE…duit akan habis..tapi kalaw buat tuk kebaikan tak salah an..tapi masalah sekarang ni ramai student gune duit PTPTN tuk enjoy. beli nfon baru,belanje kawan,melepak kat pusat game..bile bab ilmu mule la nak sorok diri…time duit xde mule la cari papaaaa….ibuuuu…jangan salah orang yang nak bagi belajar kalaw diri sendiri yg tak maw belajar…

    bagi yang tak suke tgok org maju tu….renung2kan la mase depan yg belum menentu..

    assalamualaikum.

    • asrul_amanda October 26, 2012, 13:05

      Bukan soal membayar apa yang dipinjam tapi berkaitan etika sesetengah jurujual Linguaphone yang tidak menerangkan hitam-puteh perjanjian secara terperinci sebelum closing jualan. Jurujual ini sengaja menyasarkan pelajar yang masih mentah sebagai pelanggan, mereka ini pelajar muda masihbelum tahu tentang istilah interest, bunga pinjaman, semua tu sebab masih mentah. Jadi mereka yang telah membeli ini merasa tertipu dengan urusniaga yang dijalankan, tapi apabila sudah sign perjanjian jual beli tu, nasi sudah menjadi bubur..

      Tapi ada jurujual yang bagus, dan memberikan panduan after sales services kepada pelanggan mereka. Mereka akan menelifon pelnggan untuk beri panduan cara mempelajari bahasa dengan alat ni

  • read September 5, 2012, 23:29

    SAYA PENGGUNA LINGUAPHONE…PRODUK YANG SANGAT BAGUS..
    TOLONG BUKA WEB -LINGUAPHONE EYESPEAK-
    jadi la orang yg berilmu dari sekadar pandai berkata2.

  • Aleesya adam October 3, 2012, 19:09

    salam….saya pun mengalami nasib y sama macm awak….sampi skg dia still contax…then sy kne blacklist dr buat pinjaman bank……….serius sakit aty!!!!!

  • pas November 9, 2012, 10:14

    ingatkan dah xda linguaphone nih.. memang kaki menipu pelajar universiti.. aku penah kena, mula2 cakap nak perkenal produk jer, tapi pastu paksa plak. masa tu kan pelajar, mana ada duit, terpaksa mintak kat mak ayah. bukan berguna sangat pun alatnya, outdated.. nasihat la kawan2 yang lain..

  • insan buntu December 11, 2012, 20:39

    mcm ne plak kalo kes dy da bli bnd ni and da hbs byr pn..? kes nye mcm ni.. dy da hbs byr pn dsbb kn ad promosi utk byr hbs.. promosi dy mcm ni, smpena prayaan, bki byran anda RM660.. tp kalo dpt jls kn byran dlm tempoh y dttpkn (promosi), kte jz plu byr RM420 n ia dikira hbs byr la.. Ni cth, tp seakan2 sma dgn situasi y sy alami sblm ni.. jd mcm ne kte nk surekan y kte da hbs byr? tkot tbe2 nme kte d blacklist.. pdhal dy da deal mcm tu.. slp nye dy jz deal mlalui fon n tiada htm putih pn.. kate da byr hbs, pdhal ad lg y ttunggak.. tkot jd mcm tu.. ad kmgkinan x akn ditipu? anyone outhere.. can you help me??? kalo ad y blh bntu, email sy blurd_gurlz90@yahoo.com..

    • Alex David August 1, 2013, 17:07

      Kami menawarkan jaminan pinjaman untuk semua individu sebesar 3%, setiap orang yang tertarik harus menghubungi kami melalui: westernpayunit123@gmail.com dengan bawah

      rincian:

      Nama …

      Jumlah ($) …

      Negara ….

      Negara …..

      Kota …….

      Tel …

      Durasi …

      Sex ………

      Apakah Anda sudah menerapkan sebelumnya ……….

      Catatan: Pastikan Anda mengirim balasan tentang westernpayunit123@gmail.com email untuk lebih jelasnya.

  • roland March 6, 2013, 17:34

    Hari baik,

    Ini adalah untuk menginformasikan masyarakat umum, bahwa Kami menawarkan pinjaman kepada perusahaan, bisnis dan individu dengan bunga 2%, Butuh pinjaman apapun?

    Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda? Kami menawarkan pinjaman pribadi, pinjaman bisnis, pinjaman dari $ 10.000 – 800,000.00 USD hubungi kami sekarang: rolandfinance19@yahoo.com

  • mangsa penipuan LINGUAPHONE June 17, 2013, 13:18

    mereka juga takpernah mengatakan yang harga sebenar LP tu adalah beribu ringgit. Mereka cuma mengatakan yang bayaran cume RM299 sahaja. Selepas tu mereka call dan kata yang produk ini tidak boleh dipulangkan dan kalau nak pulang jugak, kena bwak kes ke mahkamah. kami yang pelajar ipt sangat takut dengan perkataan mahkamah. daan mereka membacakan agreement semasa membuat panggilan. TERIMA KASIH LINGUAPHONE sebab buat saya menangis hari2

  • Clara Banny June 24, 2013, 01:34

    Perhatian semua pencari kredit!
    Halo,
    Apakah Anda membutuhkan pinjaman?
    Apakah Anda tertarik untuk mendapatkan apapun jenis pinjaman? Apakah kekhawatiran keuangan?
    Jika demikian, hubungi kami melalui email perusahaan pada: clarabannyloaninvestmentplc@gmail.com:
    Kami siap membantu Anda.
    Salam,
    Clara Banny
    Manajer kerjasama

    Kontak: clarabannyloaninvestmentplc@gmail.com: kredit Anda hari ini, kami siap membantu Anda.

  • Mr Young Pao July 1, 2013, 05:57

    Kami menawarkan pinjaman yang berbeda untuk Individu (Personal Loan) dan bekerja sama badan-badan pada tingkat bunga 3% per annul.This adalah untuk membantu Anda memenuhi kewajiban keuangan Anda terutama dengan pada akan krisis keuangan dunia. Anda dapat meminjam antara 1.000 – 50.000.000 (Pounds, Euro atau dolar) Untuk keterangan lebih lanjut, silahkan hubungi kami melalui email (excelservices.managementonline@gmail.com) Salam.

  • Mary Smith July 3, 2013, 02:41

    Hi folks, kekasihku

    Mary Smith AM menulis surat ini karena saya benar-benar bersyukur untuk fakta bahwa Mr James Luios telah dilakukan untuk saya dan keluarga saya ketika saya pikir tidak ada harapan, dan ia datang untuk membuat keluarga saya merasa hidup dengan kredit kami terkemuka tingkat bunga yang rendah, saya tidak pernah berpikir bahwa masih ada lender pinjaman asli di luar sana, tapi saya terkejut, saya mendapat pinjaman saya tanpa menghabiskan banyak waktu, jadi jika Anda berada di luar sana untuk mencari pinjaman untuk jumlah berapapun, saya ingin Anda untuk mengirim email VIA (jamesluiosloans@yahoo.com) saya berharap Anda semua sukses

    terima kasih
    Pak James Luios

  • Г-н Austine LEORAND July 14, 2013, 00:32

    Apakah Anda Lelah Mencari Pinjaman? Apakah Anda pernah ditolak oleh bank Anda terus-menerus dan lembaga lain-keuangan? Kabar baiknya adalah di sini! Kami Tawarkan PINJAMAN mulai dari $ 7,000.00 Min. menjadi $ 40,000,000.00 Max. dengan tingkat bunga 3% per year.Wears bersertifikat dan dapat dipercaya. Sebuah pengadilan akan meyakinkan Anda. Memberikan kami dengan
    informasi berikut:
    Nama Lengkap ……………
    Negara: ………..
    Seks: ………………
    Nomor telepon ………
    Jumlah Dibutuhkan: ………….
    Durasi: …………………….
    Penghasilan Bulanan: ……………..
    Kami Apakah Disertifikasi Untuk Penawaran The Jenis Berikut
    Kredit: * Personal Loan (tidak aman) * Bisnis
    Kredit (Tanpa Jaminan) * Hutang Konsolidasi Pinjaman *
    Student Loan * Mortgage Loan * Kredit Investasi dan
    banyak lagi. Tolong, Semua balasan harus diteruskan ke
    Perusahaan E-mail: (jamesluiosloans@yahoo.com)

  • Daniel c September 22, 2013, 12:50

    Halo, saya Bapak Daniel ruang, sebuah lembaga pinjaman kredit swasta yang

    memberi hidup waktu peluang pinjaman untuk melunasi tagihan pribadi Anda, utang

    dan untuk membangun bisnis sendiri. dana pinjaman juga memberikan ke swasta

    perusahaan dan individu pada tingkat 2%. Jadi hubungi kami hari ini

    melalui email, danielchambers717@outlook.com

    DATA PEMINJAM’S:

    Nama Lengkap: ……………………………………………….

    Negara: …………………………………………………..

    Alamat: ………………………………………………….

    Negara: ……………………………………………………..

    Seks: ……………………………………………………….

    Status Pernikahan: ………………………………………….

    Pekerjaan: ……………………………………………..

    Nomor Telepon: …………………………………………

    Saat ini posisi di tempat kerja: …………………

    Pendapatan Bulanan: ………………………………………

    Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: ……………………………….

    Durasi Pinjaman: …………………………………………

    Tujuan Pinjaman: ……………………………………..

    Agama: ………………………………………………..

    Apakah Anda sudah menerapkan sebelum ……………………………

    Tanggal lahir ……………………………………….. …………………

    terima kasih,

    Mr Daniel C.

  • Jonna Finance September 27, 2013, 13:04

    Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak? Apakah Anda membutuhkan jenis pinjaman untuk memulai sebuah bisnis? Apakah Anda membutuhkan pinjaman untuk membeli rumah atau mobil? Atau apakah Anda membutuhkan pinjaman untuk membayar tagihan Anda atau untuk mengurus diri Anda? Jika ya email kami hari ini di jonnafinance@outlook.com dan mendapatkan pinjaman Anda ..

    Email: jonnafinance@outlook.com
    Salam
    Mr Jonna

  • Mr Fernado September 29, 2013, 04:05

    Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Anda berada dalam kesulitan keuangan atau Anda membutuhkan dana untuk memulai bisnis Anda sendiri?
    Apakah Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar tagihan Anda?
    Anda memiliki buruk kredit dan Anda sulit untuk mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal / lembaga keuangan lainnya?
    Anda membutuhkan pinjaman untuk alasan apapun, seperti
    a) Pinjaman pribadi, Ekspansi Bisnis,
    b) bisnis Start-up, Pendidikan,
    c) Konsolidasi utang,
    Kami menawarkan pinjaman kepada individu dan perusahaan pada tingkat bunga sebesar 2%, layanan kami yang cepat dan terjangkau, Anda dapat menghubungi kami melalui E-mail, garanteetruthloanservice@gmail.com

  • becky October 11, 2013, 09:42

    Halo , saya Mrs Becky Ovia , pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberi hidup waktu peluang pinjaman . Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi hutang-hutang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman modal untuk meningkatkan bisnis Anda ? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya ? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek ? mencari lagi karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu . Kami Pinjaman dana kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan , yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan , berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2 % . Saya ingin menggunakan media ini untuk menginformasikan bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman . Jadi hubungi kami hari ini melalui email di : (beckyovia99@live.co.uk)

    DATA PEMINJAM ‘S :

    1 ) Nama Lengkap : ……………………………………………….

    2 ) Negara: …………………………………………………..

    3 ) Alamat : ………………………………………………….

    4 ) Negara : ……………………………………………………..

    5 ) Seks : ……………………………………………………….

    6 ) Status Pernikahan : ………………………………………….

    7 ) Pekerjaan : ……………………………………………..

    8 ) Nomor Telepon : …………………………………………

    9 ) Saat ini posisi di tempat kerja : …………………

    10 ) Pendapatan Bulanan : ………………………………………

    11 ) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan : ……………………………….

    12 ) Durasi Pinjaman : …………………………………………

    13 ) Tujuan Pinjaman : ……………………………………..

    14 ) Agama : ………………………………………………..

    15 ) Apakah Anda sudah menerapkan sebelum ……………………………

    Terima kasih ,

    Mrs Becky

  • mr mike November 7, 2013, 19:35

    Hello

    Saya akan suka untuk Memperkenalkan diri saya kepada anda tidak lama lagi, nama saya adalah Mr.mike jackson , saya Pengarah Urusan (MD) kejayaan pinjaman empayar , saya memberi gadai janji pinjaman pada kadar faedah yang rendah sebanyak 3% , saya memberi Pinjaman Peribadi , Perniagaan Pengembangan Pinjaman, Perniagaan Mula -up Pinjaman, Pinjaman Pendidikan, Pinjaman Penyatuan Hutang, Modal Teroka , Pinjaman Wang Hard , walaupun kepada mereka yang mempunyai Kredit Bad , DSB , Kami menawarkan Pinjaman Antara daripada Jumlah Minimum Lima Ribu pound (£ 5,000.00 ) dan maksimum satu Rang Sepuluh Juta pound (£ 10.000.000,00 ) .. jadi saya mahu anda untuk menyatakan berapa banyak yang anda berhasrat untuk mendapatkan Pinjaman dan tempoh Sesuai anda untuk pinjaman ini supaya kita boleh menghantar Syarat Pinjaman Jadual Re -pembayaran untuk kesan ini … jika anda berminat hubungi melalui: successloanfinance@live.com

    Bawah PERMOHONAN INI:

    1) Nama Penuh:

    2) Jantina:

    3 ) Jumlah Diperlukan Sebagai Pinjaman :

    4) Tujuan pinjaman:

    5) Duration:

    6) Status perkahwinan:

    7) Seterusnya Kin :

    8) Pekerjaan:

    9) Telefon :

    10) Alamat:

    11) Bandar:

    12) Negara:

    13 ) Negara:

    Pendapatan 14 ) Bulanan

    15) Fax:

    Dalam kes ini , keperluan yang perlu kita dan bergerak ke hadapan dengan permohonan bersama-sama dengan terma-terma dan syarat-syarat pinjaman.

    Anda dialu-alukan dan terima kasih untuk masa anda!

    Salam …

    Mr.mike jackson …

  • Klara Finance November 19, 2013, 06:59

    ANDA BUTUH PINJAMAN A ? JIKA YA Email : klarabannyfinance@gmail.com : UNTUK KREDIT ANDA HARI INI , KAMI ADALAH DI LAYANAN ANDA .

    Perhatian kepada semua pencari pinjaman!!
    Halo,

    Apakah Anda membutuhkan pinjaman? Apakah Anda tertarik untuk mendapatkan semua jenis pinjaman ? Atau apakah Anda secara finansial khawatir? . Apakah Anda memiliki utang untuk melunasi ? Kami memberikan pinjaman untuk setiap bagian dari dunia . Suku bunga pinjaman kami adalah 3% per menganulir dengan durasi dinegosiasikan terlepas dari lokasi atau status kredit. Untuk mendapatkan pinjaman hari ini Hubungi kami melalui email Alamat Perusahaan di : klarabannyfinance@gmail.com

    CATATAN: Kami memberikan keluar minimal 500,00 DOLAR AS / EURO maksimum 50.000.000,00 DOLAR AS / EURO , dll Permintaan pinjaman harus dinyatakan dalam US DOLLAR ATAU EURO , Dan Mata lain yang digunakan .

    Pencari pinjaman yang tertarik untuk mengisi Out Formulir Aplikasi Kredit di bawah untuk Persetujuan ..

    ( INFORMASI PEMINJAM )
    Nama Lengkap : ………………….
    AGE ………………………..
    STATUS PERNIKAHAN ………………
    Kontak Alamat : …………….
    Negara …………………….
    Negara ……………………
    Telepon : ……………………..
    Email : ……………………..
    Pekerjaan: …………………
    Penghasilan Bulanan : …………………….
    Agama : …………………………
    Berikutnya Kin : …………………..
    ( INFORMASI KREDIT )
    Jumlah Dibutuhkan sebagai Pinjaman : ……….
    Durasi Pinjaman : ………………
    Agunan : …………………
    Pernahkah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya? ………
    Mode pembayaran : bulanan atau tahunan? ………..
    Apakah Anda berbicara atau mendengar bahasa Inggris ? ………

    Terima kasih karena kami menunggu cepat Respon Anda

    Salam .
    Klara Banny

    Kontak : klarabannyfinance@gmail.com : untuk pinjaman Anda hari ini , kami siap melayani Anda .
    BUTUH PINJAMAN A ? Dapatkan Kembali Cepat Untuk Processment .

  • alex berry December 1, 2013, 07:38

    Anda membutuhkan bantuan keuangan mendesak dan tidak memiliki satu untuk berpaling
    untuk? Membutuhkan pinjaman untuk memperluas bisnis Anda dan banyak bank ditolak
    karena tingkat bunga yang tinggi dan efek? Mencari cara untuk membersihkan
    up keuangan Anda, memperluas bisnis mereka, membayar utang, membuat beberapa
    perbaikan atau mengganti mobil Anda? Tidak terlihat lagi, dengan
    alexgloballoanhouse@gmail.com, kami memberikan pinjaman dengan tingkat bunga 2%,
    Anda dapat email kami melalui email ………… alexgloballoanhouse@gmail.com

  • Rabitt December 13, 2013, 10:32

    TAWARAN PINJAMAN!!! Apakah Anda pernah berpikir untuk mendapatkan terjangkau dan bebas stres pinjaman dari pemberi pinjaman terkemuka? Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak? Apakah Anda memiliki Need bantuan keuangan? Apakah Anda membutuhkan pinjaman untuk membayar tagihan atau membeli rumah? Apakah Anda Ingin bisnis Anda sendiri dan Anda tidak tahu bagaimana untuk pergi tentang itu? Selamat Anda berada di tempat yang tepat untuk Mendapatkan pinjaman ini Kami menawarkan pinjaman kepada individu dan perusahaan pada tingkat bunga sebesar 2%, layanan kami cepat dan terjangkau untuk informasi lebih lanjut tentang kontak kami melalui email: garanteetruthloanservice@gmail.com

    LAYANAN KAMI MELIPUTI:
    * Pinjaman Pribadi (Aman dan tidak aman)
    * Pinjaman Bisnis (Aman dan tidak aman)
    * Perbaikan rumah
    * Penemu Kredit
    * Kredit Kendaraan Bermotor
    dan lain-lain ..
    Jika anda tertarik silahkan kembali kepada kami melalui E-mail: garanteetruthloanservice@gmail.com

  • Susan Michael July 11, 2014, 01:10

    Apakah Anda mencari pinjaman? Atau apakah Anda menolak pinjaman oleh bank atau lembaga keuangan untuk satu atau lebih alasan? Anda memiliki tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda di sini! Elizabeth Global Finance terbatas memberikan pinjaman kepada perusahaan-perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%. Silahkan hubungi kami melalui e-mail hari ini melalui elizabethp111@live.co.uk

    PEMOHON DATA:

    1) Nama Lengkap:

    2) Negara:

    3) Alamat:

    4) Negara:

    5) Sex:

    6) Status Pernikahan:

    7) Pekerjaan:

    8) Nomer Telpon:

    9) Saat ini posisi di tempat kerja:

    10) Pendapatan Bulanan:

    11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan:

    12) Pinjaman Jangka waktu:

    13) Tujuan Peminjaman:

    14) Agama:

    15) Apakah Anda menerapkan sebelum;

    16) Tanggal lahir;

    terima kasih,

    Mrs Elizabeth Patrick

Leave a Comment