≡ Menu

Kebenaran di sebalik kemegahan pekerjaan sektor awam (pertahanan negara)

Dengar sahaja seseorang yang bekerja dalam sektor kerajaan bagaikan satu pekerjaan yang menjamin masa hadapan. Tidak semua pekerjaan dalam kerajaan dapat menjamin masa hadapan yang cerah. Artikel ini saya tulis berdasarkan pengalaman dan kehidupan realiti saya dan juga yang dialami oleh orang sekeliling saya. Bidang pekerjaan yang saya maksudkan adalah ‘anggota tentera’.

Kerajaan kita Malaysia mengamalkan pemerintahan secara demokrasi, dan dalam erti kata bukan pemerintahan autokratik, iaitu hanya mendegar arahan oleh pemerintahan sahaja. Tapi keadaan ini tidak berlaku dalam angkatan tentera kita. Ramai anggota tentera mengalami tekanan dan penganayaan bila mneceburi bidang ini.

Saya ingin menumpukan hanya dalam satu bidang sahaja iaitu kebenaran yang saya peroleh dalam kehidupan anggota Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM). Saya baru berpindah di Pulau Labuan, persekitaran di sini agak mendamaikan kerana tiada kesesakan lalu lintas yang teruk seperti Bandaraya Kuala Lumpur. Penduduk tempatan di sini agak baik walaupun pada mulanya saya tidak biasa dan berasa seperti orang asing.

Yang menjadi permasalahan saya ialah orang-orang semenjung terutama orang-orang atasan disini . Sikap mereka agak teruk kerana melayan pekerja bawahan dengan teruk. Untuk pengetahuan pembaca sekalian, saya merupakan isteri kepada salah seorang anggota TUDM. Kehidupan dengan ahli TUDM tidak lah begitu senangy yang digambarkan. Kami para isteri terpaksa berkorban banyak untuk para suami kami.

Ramai yang tidak tahu bahawa meganggotai TUDM memerlukan banyak duit untuk berkhidmat, gaji yang diberi tidak banyak malah anggotanya terpaksa mengeluarkan duit mereka sendiri untuk berbakti kepada negara. Hal ini tidak berlaku pada orang atasan, tetapi orang bawahan yang mempunyai pendapatan yang rendah. Dimana sikap orang atasan yang tidak menjaga kebajikan orang bawahan mereka. Mereka seperti bangga diri dan tidak mementingkan orang bawahan mereka.

Bagi pendapat saya TUDM di pulau Labuan adalah salah satu kawasan yang amat teruk dari segi pengurusan dan pentadbirannya. Bukan sahaja tidak cukup kakitangan tetapi pihak atasan disini suka mendera atau lebih senang dikatakan membuli pekerja bawahan mereka. Suami saya baru sahaja masuk kursus interaksi untuk kenaikan pangkat sarjan. Saya tengok mereka bukan berkursus tetapi mereka dibuli dengan teruk sekali. Ini adalah kebenarannya. Bukan sahaja mereka sedang di orentasi oleh anggota yang berpangkat ‘Encik’ malah dalam masa yang sama mereka juga terpakse pergi bekerja dalam masa yang sama. Tiap-tiap malam mereka pulang kerumah pada jam 3 pagi dan kadang-kadang hampir pukul 4 pagi, jika mereka bekerja shift malam, mereka akan terus masuk pejabat dan keesokkan paginya pergi semula ke tempat mereka diorentasi tanpa tidur.

Saya tidak faham apa yang penting sangat orentasi ini selepas dinaikkan pangkat sarjan berbanding dengan kerja yang menjaga keselamatan negara. Ramai yang berkata orentasi ini bertujuan untuk membalas dendam terhadap apa yang berlaku pada mereka pada masa dahulu. Mereka semua ini seperti orang yang tidak berpegang kuat pada ajaran agama. Setiap agama mengajar kita kebaikan dan mengajar kita supaya tidak meyimpan dendam. Pihak atasan tidak mengikut dan jadikan Nabi Muhamad S.A.W sebagai panduan untuk menjadi pemimpin yang baik. Lihatlah bagaimana nabi kita menjadi seorang pemimpin yang baik dan cekap, bagaimana boleh memenagi kejayaan dalam medan perang. Jika keadaan ini tidak dibendung, kita akan menghadapi satu masalah yang pada satu masa akan datang. Saya berharap pada suatu masa pihak atasan lebih mengambil berat akan setiap pekerjanya supaya kita semua dapat bekerja dengan gembira dan ikhlas. Suasana ini akan menghasilkan mutu kerja yang baik dari semua pihak.

Bidang perkerjaan ini bukan sahaja menyebabkan setiap pekerjanya tertekan dari segi emosi malah kehidupan keluarga mereka juga akan turut terjejas. Setiap kali kursus beribu-ribu duit akan habis untuk selesaikan kursus itu. Sehingga kami pernah menjual kenderaan kami semata-mata terpaksa meghadiri kursus.

Kadang-kala saya berasa sakit hati kerana di Labuan ini apa sahaja yang dilakukan adalah secara paksaan. Orang bawahan selalu dipaksa membuat bayaran untuk menjamu orang atasan. Bukan itu sahaja mereka juga dipaksa membeli baju-baju T-shirt TUDM. Semasa saya tinggal di Kuala Lumpur tiada satu pun baju yang dipaksa beli. Disini sudah beratus habis hanya untuk membeli baju T-shirt dan untuk buat makan-makan. Di Kuala Lumpur juga kursus induksi ini tidak teruk seperti di sini. RM50 pun dikatakan tidak habis untuk kegunaan kursus ini, ini kerana mereka lebih mementingkan kerja. Di Labuan, baru 3 hari kursus sudah habis hambir rm300.

Kenapa mereka terlalu kejam dan tidak berperasaan, ada dikalangan anggota yang mempunyai anak menghadapi masalah untuk membeli susu dan lampin pakai buang anak mereka kerana masalah keawangan. Pendapatan mereka banyak dihabiskan untuk member kepuasan pada pihak atasan. Makan harian keluarga ini juga hanya ala kadar sahaja. Saya tidak mempunyai cahaya mata jadi perasaan kasihan pada kanak-kanak ini amat mendalam. Mengapa pihak atasan tidak memikirkan masalah yang akan dihadapi oleh orang bawahan mereka.

Bukan sahaja mereka tiada masa dengan keluarga malah masalah kesihatan juga akan timbul, saya terlalu risaukan suami saya, bukan sahaja anggota badan dia mengalami kesakitan iaitu patah bahu danjuga patah kaki tapi kadang-kadang saya heran di masih boleh bertahan mugkin disebabkan semangatnya yang kuat dan tidak mahu dilihat sebagai orang yang lemah dia melakukan kerja harian dan aktiviti seperti biasa. Malah sudah lama dia muntah darah dan juga buang air besar berdarah. Darahnya bukan sikit tapi terlalu banyak sehinggakan penuh mangkuk tandas. Semasa bertugas di Kuala Lumpur, doktor disana hanya memberitahu itu hanyalah panas dalam badan. Saya memaksa dia untuk berjumpa doktor disini, dan dia dikatakan suspek ulser perut dan memerlukan rawatan lanjut. Hingga hari ini suami saya masih tiada masa untuk membuat rawatan lanjut. Ulser perut adalah satu penyakit yang agak berbahaya, jika tidak dirawat ia akan membawa kepada kanser dan boleh membawa maut dalam masa yang singkat jika diambil mudah.

Di Labuan ini juga dikatakan sudah mempunyai 3 anggota yang kurang siuman tapi mereka tidak dapat lagi disahkan gila kerana kadang-kadang mereka seperti normal. Hal ini berlaku dikatakan masalah tekanan ayang dihadapi. Saya betul-betul minta bantuan agar masalah ini dapat diselesaikan. Untuk pengetahuan pembaca sekalian, ramai juga anggota yang sudah berenti kerana tidak sanggup mengalami tekanan pihak atasan kepada mereka dan terpakse melakukan kerja-kerja yang mengarut dan tidak penting. Sahabat-sahabat suami saya juga kesemua mereka ingin berhenti jika keadaan ini berlanjutan. Sahabat saya juga memberitahu bahawa kawan suami dia sudah ramai yang berhenti dan mencari kerja lain.

Pada 10 mac 2012 iaiatu pada hari sabtu lalu, anggota TUDM telah ,megadakan majlis hari keluarga untuk mes sarjan. Semua para isteri yang dimana suami mereka yang masih berkrusus interaksi tidak menghadiri majlis hari keluarga berkenaan. Ini adalah kerana ingin menjaga air muka para suami yang mana mereka telah disuruh untuk mempersiapkan majlis berkenaan. Mereka tidak mahu isteri-isteri mereka mendapat malu melihat mereka semua bekerja seperti hamba semasa majlis berkenaan dijalankan. Sepatutnya pihak atasan tidak boleh bertindak demikian kerana semua anggota membayar untuk majlis ini, tapi mereka disuruh bekerja untuk jayakan majlis ini sehingga mereka tidak dapat merasainya. Selain itu juga tiap-tiap bulan EMT dipotong untuk membayar mes. Apabila mereka minta bajet untuk jayakan majlis mes, pegawai atasan beritahu tiada duit. Di mana semua duit yang dibayar oleh anggota kepada mereka. Sudahlah mereka memotong EMT sesuka hati mereka tanpa diketahui oleh anggota. Kesemua anggota disini tidak berani bersuara kerana takut gaji mereka disekat dan takut diambil tindakan yang bukan-bukan oleh pegawai atasan. EMT yang aggota dapat sudah tidak penuh, malah dipotong ikut sesuka hati. Dimana semua keadilan untuk mereka. Mereka dikatakan tiada tempat boleh mengadu kerana semua berkaitan dengan pegawai atasan. Sebenarnya semua ini berlaku sejak dahulu lagi tapi tiada siapa yang berani mengadu dan dedahkanya kerana terlalu banyak penindasan berlaku.
Tiada satu pihak pun yang membuat kajian mengenai peratusan anggota tentera yang berhenti kerja dan juga peratusan anggota tentera yang menjadi tidak siuman. Semua ini sepatutnya diambil berat kerana jika Malaysia memgalami peperangan kita tidak mempunyai anggota tentera yang bagus, berpengalam dan juga berpengetahuan, yang tinggal hanyalah anggota yang masih baru dan mentah. Sepatutnya anggota yang berkhidmat sudah lama iaitu lebih lima tahun haruslah diberi kelebihan supaya mereka terus kekal untuk berkhidmat.

Perubahan yang hanya nampak baik sekarang adalah kenaikan gaji mereka. Suami saya pernah mendapat kenaikan gaji sebanyak 2 sen sahaja tidak seperti yang digemburkan dalam berita, pergi mana duit tu, kita tidak tahu. Dia juga mengalami masalah gaji iaitu tidak mendapat kenaikan gaji sebanyak dua kali. Ini kerana ada pihak atasan yang tidak berpuas hati dengannya dan menyekat kenaikan gaji suami saya. Suami saya ingin penyiasatan dilakukan semula mengenai kenaikkan gajinya tetapi memerlukan beberapa dokumen, dan suami saya tidak menyimpanya dan sudah hilang disebabkan asyik berpindah rumah. Jadi dia biarkan sahaja sebab tiada bukti. Kami hanya menganggap tiada rezeki kami. Permasalan lagi satu yang menjadi saya keliru ialah kerajaan sabah Sarawak memberi setiap anggota elaun sebanyak RM500 seorang, tetapi mereka tidak dapat sebanyak itu, malah diberi berlainan bayaran mengikut pangkat. Apabila sampai di sini juga elaun sara hidup dipotong. Yang menjadi persoalannya mengapa pihak berkaitan memotong elaun sara hidup kerana itu adalah untuk sara hidup dan elaun sabah Sarawak adalah elaun yang berlainan iaitu elaun kerana anggota sangup berpindah jauh untuk berkhidmat.

Dengan artikel ini, saya harap nasib anggota tentera akan lebih terbela. Bagi mereka yang sering melihat negara kita adalah sebuah negara yang aman damai tanpa sebarang peperangan, itu adalah benar, jika bagi mereka anggota tentera tidak bekerja kerana tiadanya perang, mereka silap sama sekali. Malah mereka bekerja lebih teruk dan lebih masa tanpa mendapat sebarang ganjaran. Mereka yang tidak hadapi situasi ini mereka tidak tahu apa yang berlaku disebaliknya. Inilah hakikat disebalik kemegahan yang selalu kita lihat hari ini. Saya harap perkara ini tidak diambil mudah. Pertahanan Negara amat penting dalam sesebuah negara sebab itulah di negara barat gaji anggota tentera adalah yang paling tinggi kerana bermacam risiko yang mereka akan hadapi. Saya memikirkan pada masa akan datang tiada sesiapa yang akan menganggotai angkatan tentera Malaysia kerana masalah ini diambil mudah oleh pihak yang berkaitan. Mereka akan lihat tiada apa kelebihan hanya tekanan hidup yang akan mereka hadapi.

Penyelarasa gaji yang diumumkan oleh perdana menteri kita baru ini telah mengembirakan ramai kakitangan awam. Saya masih ragu-ragu akan kenaikan gaji ini dalam sektor awam yang berkaitan dengan anggota tentera kerana setiap kali kenaikan gaji dihebohkan di media masa masa dan media cetak, keadaan yang berlaku tidak seperti yang di gambarkan. Orang bahawahan hanya menerima kenaikan gaji yang sedikit sahaja tidak seperti yang digambarkan oleh media masa. Kelebihan kenaikan gaji ini hanya diperoleh oleh orang atasan yang sudah mempunyai pendapatan dan taraf hidup yang tinggi. Kita semua tunggu dan lihat sahaja bagaimana penyelarasan gaji ini diagihkan. Adakah seperti dahulu yang hanya mementingkan gaji orang atasan sahaja atau berita gembira untuk orang yang bekerja keras seharian berbanding orang atasan yang hanya tahu mengarah orang bawahan membuat kerja.

Saya, sahabat-sahabat dan juga jiran tetangga yang sudah melalui pengalaman ini amat kesal dengan apa yang berlaku. Keadaan ini bukan sahaja berlaku di sini sahaja, malah berlaku di setiap kawasa. Bilakah semua ini akan berakhir, tiadakah orang yang mahu membela nasib mereka. Secara kesimpulan semua ini berkaitan dengan wang dan juga pangkat dan darjat seseorang. Bak kata, orang yang senang bertambah senang, orang yang susah bertambah susah. Dunia sudah tebalik, orang bawahan menjaga kebajikan orang atasan. Tiada lagi hormat tapi hanya ketakutan. Sedar lah wahai manusia hukumnya memakan hasil titik peluh orang lain dan apabila kita mati semua umat islam hanya memakai kain kapan berwarna putih, tiada lagi pangkat tiada lagi kemegahan, semua akan sama rata.

JIka ada sesiapa yang membaca artikel ini silalah memberi pandangan terhadap kes ini dan berilah komen-komen untuk menyelesaikannya dan agar dapat menyedarkan mana-mana pihak yang berkaitan. Hal ini berlaku pada semua anggota tentera di Malaysia yang bertugas bukan sahaja TUDM. Tolonglah hentikan penindasan ini yang tidak memberi apa-apa manfaat tapi musibah semata-mata. Ini hanyalah luahan yang sudah lama terbuku dan semua orang boleh bersuara dan memberi pandangan mereka masing-masing. Saya harap kita semua mendapat satu kehidupan yang tanpa permainan duniawi, terus pandang kehadapan, hilangkan rasa iri hati, dendam, pentingkan diri dan timbulkan kebaikan dalam diri kita, hidup pasti akan sejahtera walaupun sederhana.

By: Peacegurlz84

{ 251 comments… add one }

 • jok_jack March 12, 2012, 07:55

  pilihanraya nnt undi PAS

  • Rose March 15, 2012, 20:10

   Sokong undi PAS atau PKR

 • prihatin March 12, 2012, 08:18

  tindakan dan siasatan perlu diambil dengan kadar  segera oleh pegawai atau bahagian yang bertanggungjawab supaya tidak ada unsur-unsur penganiayaan terhadap mana-mana pihak yang terlibat.

  • Mutiaratudm March 13, 2012, 10:01

   betul kena siasat sy sokong klu ada kebenaran nya kalau laporan palsu lepas siasat kenalah ambil tindakan supaya TUDM tidak dimalukan oleh isteri yg pandai bawa mulut sana sini.

   • warga pulab March 13, 2012, 14:22

    i setuju mutiaratudm….selidik aduan tu dlu 

    • skot induksi March 13, 2012, 15:58

     kita selidik bagi CPK ikut laki dia ni je.. lepas orientasi jam 2300 dia pergi mana? main mesin ke.. pergi pub ke.. pergi garu2 ke…. kompom lah lepas ni suami dia mesti balik awal selalu… Suruh CPK ambil gambar buat bahan bukti….

 • Fffradda March 12, 2012, 08:26

  buat aduan kat pihak kementerian pertahanan.. biar dia org siasat…

 • neena hs March 12, 2012, 08:47

  serius! tak leh pandang ringan!

 • Elyasyazira_83 March 12, 2012, 09:18

  suami saya juga seorang tentera darat,saya faham ape yang puan rasa sekarang ini..

  • Munirah_78 March 15, 2012, 12:20

   kepada puan yg berkenaan…tolonglah jgn mereka2 cerita awak sendiri x tau,,tu la suruh join BAKAT x ndak, bila ajak join ade jer cite Bakat ini mcm ni la mcm tu la..ilmu yg kami dpt selama kami join dlm Bakat Alhamdulillah berkat..ini la jd nyer kalo dengar cakap2 org yg x berakal…kalo harap mngaji pandai,cakap pandai,tp pengurusan kewangan rumahtangga x pandai buat apa…asyik kna kencing ngn laki awak je..suami kita kalo buat bende yg x baek skjp je Allah nk tunjuk..ni nk bg tau kt che puan ngongngiang laki saya pun masuk mess jugak…x la teruk mcm ang ni,,,saya ni lagi la anak 4 org,,Ingat rezky Allah bg pd kita x pnah x cukup..klo x cukup ampa yg x pandai buat pengurusan..benda2 yg ang cita ni x masuk akai..tindakan yg ang buat ni umpama ang letak parang kt leheaq laki ang sendiri,,tp nasehat saya kt ang  ni kn..lepas ni mai join Bakat kami buleh ajaq ang mcmana cr nk buat kira2..tu pun kalo x reti la…tp cr ang buat artikel ni ayat power2…klo org baca pun mmg org kata ang ni  pro..Betoi la…PRO..PROSAK..!!! 

 • Sani Ishak March 12, 2012, 10:07

  saya sendiri sorang tentera saya tak nafikan peringkatan bawahan banyak keluar duit sendiri untuk perkhimatan atas bermacam alasan yang diberi tetapi sebaliknya pihak atsan tak perlu buat apa semua diuruskan sampaikan tuntutan pun tak ambil tau yang tau dah masuk dakan akuan

  • Mutiaratudm March 13, 2012, 09:59

   bila pihak atasan bagi saguhati lepas buat claim asal tak cerita lak. Asal nk keluar duit sendiri,ATM tak suruh pun yg kita nk tunjuk dan bodek tak tentu pasal ini lah akibatnya. bodek pandai tp tk reti mengguruskan bodek.

   • Mimisyukri March 13, 2012, 12:23

    Poyolah lu mutiaratudm..askar sejatilah konon

    • Alzahraelfira March 13, 2012, 12:31

     Mcm ni lah askar yg negara perlukan mempertahankan maruah organisasi tempat dia bernaung bukan goyah dgn tomahan, berdiri teguh dgn pendirian. Hidup mutiaratudm

     • BiasaBro March 13, 2012, 22:30

      kalau dia punya sembang sama naik dgn mutu kerjanya..Alhamdulillah..tapi kalau stakat sembang jer pandai,kerja malas,curi darah kawan,bagi tasking tau nk palam jer..merugikan organisasi tu namanya

     • warga pulab March 14, 2012, 01:40

      macam dah biasa buat jer bro….dari pengamatan saya lah selalunye yang pandai cakap camtu ….dah biasa dah kencing cuma sekarang ni dah insaf kot

    • Permatatudm March 14, 2012, 02:46

     stuju sgt dgn mutiara TUDM dan warga PU labuan, kami yang berada di dalam PU labuan ini tau kebenarannya bukan main tulis ikut suka jerrrr, bernaung di bawah organisasi yang gah menggalas nama TUDM setelah meletakkan jari sepuluh dah tentu lah ingin membela habis habisan nama baik TUDM yang sesuka hati mak temah jer nak di cemarkan…….bukan sekadar tempat menadah periuk nasi tapi integriti dan semangat yang tertanam dalam diri kuat tersemat ……inilah agaknya hasil orientasi yang senior senior dan pegawai atasan zaman dulu terapkan…..masuk askar bukan dengan gaji tapi elaun rm 150 jerr sebulan tapi syukur anak2 sihat cukup makancukup pakai, kaya tu tidaklah tapi sangat2 selesa….alhamdulillah tq TUDM 

    • warga pulab March 14, 2012, 03:05

     komen yang berasas jer….u ingat askar ni poyo macam u ker…..terlajak perahu bolah undur lagi….terlajak kata isa bro

     • awan nano March 17, 2012, 07:59

      ni sorang lagi poyossssss….huaaahuaaahuaaaa

 • Keon_bota March 12, 2012, 11:00

  datang tak dijemput pulang tak di halang so pikir lah yer….sape yang minta keje ni bile kita sudah sain borang bermakna kita sanggup terima segalnya.jgn sama taraf ngan pegawai mereka penuh kelulusan setimpal apa yang mereka terima…yang menyebabkan anggota susah kerana manja dengan loan…sbb sya sendri susah kerana loan ni…TQ

  • e4s.. March 20, 2012, 07:14

   ayat datang x d jemput pulang x d halang mmg cam hampeh.. 

 • Annissa70 March 12, 2012, 12:26

  Biasa le puan…naik gaji berdasarkan tahap akedemik seseorang…kalau nak gaji puan naik banyak suruh dia sambung belajar..saya pun isteri tentera…biasa le benda2 yg dialami tu…kita kena faham pekerjaan mereka…kita kena panadai membahagikan pendapatan kita….supaya hidup kita cukup dan selesa….

  • Mutiaratudm March 13, 2012, 08:22

   org baru nak pakai sjn dah isteri dah rasa terlalu bangga, dulu masa jadi isteri Kpl tak reti nk komen. Tu lah masa org pakai sjn kita kutuk sjn gelabah sjn begong sjn itu sjn ini, sekarang kita pakai sjn org kata kita lak gelabah bukan aje gelabah masuk mess nk cakap untu kenal diri pun tak boleh. itu pun isteri cakap kena buli.

  • Apatah5674 March 15, 2012, 16:25

   ni mesti wife officer

   • bulat dan sedap March 16, 2012, 04:19

     ape laa…bace laa betol2,wife officer mendenyer

   • Locengbell March 20, 2012, 12:46

    askar cap ayam………..hampehhhhhhhhhh

  • pencinta proton April 15, 2012, 20:02

   kerajaan bukan BN, BN bukan kerajaan, Pakatan bukan pembangkang, pembangkang bukan pakatan. BN boleh jadi pembangkang yang baik kerana tahu selok belok tadbir negara. Pakatan boleh jadi kerajaan yang baik pasal tak tahu main rasuah lagi. kita mesti jadikan negara dua parti yang mana tiada parti dominan yang memerintah agar tiada salahguna kuasa. gunakan kuasa sebagai pengundi. ke mana undi pos anda pergi?

 • Alzahraelfira March 12, 2012, 13:01

  Saya sendiri isteri tentera, dari apa yg saya baca ada maklumat yg puan sampaikan tidak tepat, emt yg diterima oleh kerajaan negeri mmg dibayar mengikut pangkat masing masing,jumlah tersebut sama sahaja bg semua anggota tentera yg bertugas di sabah atau sarawak,tetap mengikut pangkat dan bukanlah rm 500 sepertimana yg puan nyatakan, elaun sara hidup pun mmg tak diterima oleh semua anggota dan pegawai yg bertugas di sabah dan sarawak,bukanlah dipotong sesuka hati oleh pihak atasan, hanya disemenanjung sahaja kita layak menerima elaun sara hidup atau cola, masuk mess kursus induksi tu mmg wajib bg seseorang yg baru naik pangkat dan ianya lebih bertujuan memberi pendedahan,pengetahuan tentang tatacara,etika,prosidur dan sebagainya untuk suami puan memasuki era pangkat yg lebih tinggi kerana apabila naik pangkat sjn suami puan bukan lagi dipimpim tetapi akan memimpim anggota bawahan suami puan pula nanti, sbb itu kursus induksi ini perlu, zaman skrg bukan lg seteruk zaman dulu ragging dan sebagainya, zaman skrg lebih kepada era generasi baru, tentang duit yg perlu dikeluarkan adakah benar sebagaimana yg puan nyatakan, setakat beli tshirt untuk dipakai sendiri dan sebagai penyelarasan untuk semua apa salahnya dah nama pun tentera takkan nak pakai tshirt masing masing.

 • ain.. March 12, 2012, 15:27

  sama semua yg anda lalui dgn anggota tentera tldm..saya isteri tentera laut n suami saya tgh kursus kt lumut dh hbs brg kemas di jual n di gadai untuk menampung suami yg sdg kursus kenaikan pgkt leading..gaji leading bkn dpt pkai trus bila blik dr kursus..kena tggu setahun mgkin..suami sya sudah berkhidmat sudah lebih 13thun tp bru kursus leading…suami beberapa kali dh nak berhenti tp fikir masa depan dnfikir masa derita sebelum d terima masuk navy..saya n suami pun tertekan..org atasan pun mkin naik gaji n bnyk..suami naik x silap rm40 je,,,memang nasib kami pun teruk mcm anda jgk..sabar je la yg dpt kami brtahan smpai hr ini..ank saya pth tgn pun xdpt blik…sbb hjng mnggu ni keje..
  sekian..

  • Wannerai March 13, 2012, 05:44

   rm 40????x caye lah…….suami puan ni prebet ke?atau prebet askar indon?askar malaysia sume naik lebih dr rm100.nk tulis tu pikir baik2,takut nanti laki puan makan diri,puan xpe coz puan bukan askar…hanya isteri askar.

   • Mutiaratudm March 13, 2012, 09:55

    Tu lah laki kencing pun reti, hidup asyik kena tipu lepas tu nk tipu org lain lak dengan cerita sedih mereka. berhenti je. belum ada anggota TLDM mati kehausan dan kelaparan  tp mati banyak makan adalah. hidup nk untung je rugi sikit merunggut tp bila gaji masuk cuba cx mesti si bini ni yg duduk depan maybank kat lumut tu.

    • BiasaBro March 13, 2012, 12:46

      mutiaratudm ku sayang..aku rindu sama kau nih..jgn main cakap lepas jer beb..lu bolehlah sembang mmbesar dlm dunia a-pos..kita tk tau msalah diaorg lg sussah dr kita..mmg gaji skg boleh tahan..tp kita tak tau msalah masing2..kena plak anak ramai..jaga orang tua lagi..byk benda yg nak ditanggung tu beb..

     • warga pulab March 13, 2012, 14:19

      ahahah bro u tau ker cerita tu benar?????????

     • BiasaBro March 13, 2012, 22:11

      benar ke tk benar wallahua’lam..klau dia tipu wa tipu lah bro..hanya anggota yg penah bertugas dan berkursus dgn armforces jer yg paham..lain la lu katak duduk bawah tupperware

     • warga pulab March 14, 2012, 03:03

      bro bro saya cakap ni sebab saya taulah…….tulah selidik dulu setiap yang berlaku jangan main redah jer……kat web ni. Id u sedang diperhatikan silap cakap masuk dalam bro…bukan susah nak cari sapa  u tu…ingat bro setiap komen u satu malaysia baca

     • awan nano March 15, 2012, 05:59

      yeker…takutnya takutnya..alamak terlebih sudah

   • Szan27 March 14, 2012, 15:24

     bachaaa…….tu masa pelarasann gaji  la….aku pun pernah naik rm2 je..nasib x baik

  • Mutiaratudm March 13, 2012, 09:51

   ni lagi satu laki kencing bini, laki pi kursus surh bawa surah yassin supaya boleh hindarkan maksiat dan kemungkaran. habis kursus laki keluar bandar jauh dari bini apa lagi macam kera kena belacan lah ada org tukang garu sana sini lebih di garu lebih sedap bila lebih sedap gaji habis bayar lebih lepas tu tipu bini cerita yg bukan bukan. Sekarang ni pi kursus bukan kata tambang pergi dan balik kursus free. Pensil pen pemadam gam yg paling kecil sekali jarum dan benang pun free nk gapo lg. Gaji laki naik berapa pun tak tahu lepas tu nk cerita. suruh suami berhenti je dari bercerita yang bukan bukan pasal ATM

  • warga pulab March 13, 2012, 14:16

   kat puan dia cakap 40 tapi dalam payslip 200…kot. Kalau bagitau puan nanti puan mintak belikan rantai emas tu yang taut nak bagi tau kan

  • Bambootooth March 14, 2012, 08:21

    apsal ko x pi buat artikel sendiri dn masukkan nama TLDM yg teruk plk..xyh nk tumpang2 artikel..navy lg teruk punye perangai…suami pi belayar bini main kayu tiga..lg bnyk kes kat dlm navy tu..x yh nk masuk campur dlm artikel ni…pi buat artikel lain lahhhh….klu ikutkan ko lg teruk laki baru pkt koperal je tu…

   • BiasaBro March 14, 2012, 12:55

    ishhh..ishhh..ishhh korang ni istigfar2

  • leesya March 16, 2012, 03:54

   rm40…????…jer… mungkin tidak…!!! 

 • Krock171 March 12, 2012, 16:43

  gaji askar lagi besar dari cikgu..ada PMR keja  8 thn basic rm1800 tp cikgu diploma keja 8 thn br basic rm1800..macam penat jer abis masa belajar…semua benda ada timbal balik sekiranya tak suka angkat kaki sudah…

 • Alzahraelfira March 12, 2012, 22:56

  Pengurusan kewangan kena betul,pada saya dgn gaji kopral suami puan sebelum ini,puan berdua sudah mampu hidup selesa,lebih dari cukup utk memiliki kemudahan kemudahan asas yg sepatutnya takdelah smp nak kena jual kereta dan sebagainya,cuba puan tgk dalam pay slip berapa gaji pokok /elaun dan berapa pulak gaji bersih suami puan, kalau smp gaji bersih tinggal tak smp rm 500 ke bawah mmg lah tak cukup, salah siapa kalau dlm pay slip suami puan terlalu banyak potongan spt potongan koperasi tentera, biro,pernama, dan puan kena tahu dlm payslip suami puan wajib ada potongan paksa untuk isteri, kalau dia tak buat cuba tanya suami puan, puan mungkin baru berkahwin dan masih tak tahu perjalanan dunia suami puan, apa yg puan nampak skrg adalah corak yg suami puan sendiri bentukkan bukan salah dari perkhidmatan, dah banyak malah beribu pun tentera yg pencen dan kita dpt tgk ada yg berjaya dan ada yg menderita, semua jalan yg dibentuk sama tetapi cara dan pilihan yg kita pilih berbeza beza, tepuk dada tanya selera, management kewangan kita yg patut kita tgk dulu sblm nak salahkan perkhidmatan, jgn smp perkhidmatan siasat kedudukan kewangan suami puan pulak nanti.

 • mutiaratudm March 13, 2012, 00:38

  Sememangnya apapun yang dibicarakan tiada kebenaranya, TUDM tiadak pernah menaniaya anggotanya cuma suami puan menaniaya dirinya sendiri. Siapa tak kenal dia ditempat kerja, kerja “kencing” saja lepas tu nk claim gaji sikit, gaji sikit tk pa tapi berkatnya perlu. Loan sana sini lepas tu nk salah kan pihak atasan. Orentasi mula jam 1930H diberikan perlepasan jam 2200H pun merunggut juga, balik cerita  kan isteri macam-macam kena, org dulu tempuhi lagi sulit tapi kami tempuh jg sebab bangga diberikan kenaikan pangkat. Tanya suami habis orentasi pergi mana sampai jam 4 pagi, SPA POP IN atau belakang Utama Jaya. Mungkin “urutan” SPA lebih baik dari kat rumah, masa ni lah nk buat alasan kena balik lambat sebab orentasi, PELUANG!PELUANG! kemudian balik rumah buat muka sedih depan isteri buruk-burukan pentadbiran TUDM. Lepas orentasi pergi kerja,sampai kt tempat kerja tidur tak sedar diri. Kat Quaters pun jangan lah bawa mulut lebih lebih sbb mereka mereka cerita ni tk baik kita ingatkan kain kapan kepada org tapi kita lupa kain kapan yg akan membalut badan kita. Kita perlu galakan suami buat kerja betul-betul supaya disokong kenaikan gaji yg baik bukan ingkar perintah pihak atasan. TUDM akan jaga kebajikan anggota tapi tidak akan melayan kerena anggota. Jangan buat banyak sangat kerena kemudian kita cakap tak ada kebajikan. Kita dapat gaji jangan bawa pergi main mesin judi bila makan tak cukup kita salah kan org lain, kononnya tak jaga kebajikan salah sendiri sendiri tanggung. Bila potong EMT isteri bising tapi kat tempat kerja nk main internet nak tenggok ASTRO nk minum air ( minum nak sedap bila bayar bising). Para isteri bila pagi buat lah sarapan untuk suami bawa bekal sbb ianya menjimatkan. Orang minum kat kedai kita nak minum kat kedai buat sarapan pagi untuk suami malas. Akhir kata kebenaran perlu dikatakan walaupun pedih tapi bukan untuk kita mereka-mereka cerita. Konsep tentera  senang rasa suka teruskan kerja rasa tak suka boleh berhenti sebab ramai lagi org nak masuk TUDM. TUDM tak rasa rugi kepada org yg tak ada INTEGERITI. TUDM masih lagi yang TERBAIK berbanding perkhidmatan lain……. Bila kita naik pangkat SJN peragai KPL kena tinggal kan itulah sbb kita adakan orentasi supaya kita boleh jadi SNCO sebagai tulang belakang TUDM, bukan tulang yang lembik dan tak ada sum-sumnya rapuh dan reput.

  • Wannerai March 13, 2012, 05:52

   sokong2……memang dh kena tipu idup2 kt laki dia.rsnya laki dia mmg kaki pub,kaki masas n mcm2 kaki tu.wahai peacegurl84 siasatlah laki anda tu,anda masih x kenal lagi laki anda sebenarnya.senang crita…..x suka…berenti lahhhhhh…berlambak lagi org lain nk masuk askar.lepas berenti nanti suruh laki anda mohon jadi JAGA…..boleh tido manjang.

   • Mutiaratudm March 13, 2012, 08:45

    Tu lah peacegurl84 bila masa nk kawin letak hantaran tinggi tinggi nk jaga standard konon nk lawan org dalam kampung bila laki terpaksa buat loan nk kahwin sbb permintaan keluarga tinggi takut kena kutuk org kg org tua letak hantaran tinggi sbb anak dara dialah yg terbaik. Bila dah habis kahwin suruh lak laki buat loan bank biala gaji kena potong kata pentadbiran salah menindas org bawah. Tapi masa dapat duit loan bank macam tk ingat dunia. kitalah yg bergaya. ambil barang berjenama beli kereta di luar kemampuan gaji suami lepas tu kata lak terpaksa jual kereta sebab belanja nk masuk  mess. Sbb ansuran kereta tinggi org datang nk tarik kereta katalah ni sbb masuk mess lah guna duit banyak. Sbb malu kereta nk kena tarik siap siap kata kat jiran pakai duit banyak masuk mess, nanti kalu betul-betul kereta kena tarik tak lah malu sgt sbb alasan dah ada kereta terpaksa jual sbb org atas tindas suami saya. Peragai isteri yg hidup suka menyalahkan org lain atas. besok bila dah tak ada kereta datanglah pinjam kereta “Encik”. pasti Encik tolong sebab nak jaga kebajikan anggota, nanti kata org atasan tindas lak. Masuk askar pikir nak untung aje rugi tak mau.

    • Negara-maju April 7, 2012, 16:20

     jangan lah fitnah pulak dogol kita bantu lah mana tahu perkara tu benar terjadi di TUDM org luar sana ramai baca nak tahu sangat nie

   • Omar_dd09 July 24, 2012, 16:26

    Jangan nak pandang rendah keja jaga ni. Kerana pengalaman kerja sebagai jaga dan kelulusan yang adalah saya dapat pegang jawatan ASP polis. Banyak jaga kat luar tu berkelulusan tinggi dan munkin lebih tinggi dari awak. Jaga mulut awak tu sikit

  • Alzahraelfira March 13, 2012, 12:42

   Generasi perajurit muda era 2000 , inilah next generation yg nak mempertahankan negara, mcm mana nak duduk dibarisan hadapan kalau kursus induksi pun failed. Org lain pun bini askar jugak prebet yg ada anak pun kalau pandai urus kewangan dgn baik cukup semuanya takde masalah pun, nk gaji banyak2 suh la cik abg belajar tinggi tinggi, atau brenti jerrr, berani jamin belum tentu suami awak akan dpt gaji yg dia dpt skrg ni kalau dia bekerja diluar

   • Sudu-lama April 7, 2012, 16:18

    jgn terlalu riak lah braderrr lu pun mungkin adjust kot,bantu lah meneka yang ditindas

    • Defnys July 11, 2012, 10:26

     Xsalah kalau siasatan dilakukan…..kalau ianya benar,xde hal yg nak ditakutkan….kalau ianya xbenar,sekurg2nya org awam akan lbh tahu kbaikan dan perkara yg betul dlm ATM.

  • Cikai April 7, 2012, 16:16

   jgn tpu mana tahu luahhan dia benar jgn tambah dosa kita harus bantu yg dalam kesusahan

  • EmasTUDM August 6, 2012, 13:41

   Kau ni mesti pegawai kan?lagak sombong..ingat dunia jangan lupa di akhirat..waallahualam…

 • Permatatudm March 13, 2012, 02:08

  sama sekali tak benar apa yang peacegurl84 maklumkan…..kami sendiri berada di dalam tudm labuan dan nampak apa yang terjadi, apa yang kami lalui….cuba kaji dan selami masalah kewangan suami awak siapa puncanya kalau bukan suami awak sendiri…..setuju dgn mutiara tudm, tolong jgn rosakkan nama baik organisasi yang sekian lama memberi makan minum pada kami dan anak2 kami…….bersyukur dgn apa yang diberi dan gunakan dgn bijak dan berkhemah, jgn kerana hutang sendiri nak salahkan pihak pengurusan tudm pulak, memberi statemnet atau aduan biarlah relevan dan berlandaskan fakta bukan ikut suka hati jer peacegurl84 atau iha kan nama awak……nak sebutkan nama asband awak pun boleh kat sini

 • Permatatudm March 13, 2012, 02:28

  satu lagi kalau suami awak tu sakit sape suruh dia tak pegi lapor sakit kat rsat minta dr refer pada hospital pakar HAT yang kita ada, kalau dah suami awak sendiri yang tak pegi jumpa dr takkan semua org boleh tahu penyakit suami awak dan takkan doktor  pulak yang nak datang umah awak, rsat tu setiap hari 24jam bukak, setakat nak lapor sakit belum pernah lagi ada pegawai yang nak menghalang lah,isi jer borang inform jer nak pegi lapor sakit, mudah jerrr, ramai jer org lain yang sakit boleh pergi ke rsat takkan suami awak sorang jer takleh pegi, dan ramai jugak anggota atau ahli keluarga anggota disahkan untuk menerima rawatan lanjut pakar akan direfer ke HAT tunku mizan , tambang semua ditanggung oleh kerajaan tak payah nak beli tiket kapal terbang sendiri, puan sebagai pengiring suami puan yang sakit tu pun diberi tambang percuma tau…betapa bagusnya kita berada dalam organisasi ini…………bersyukurlah

  • Mutiaratudm March 13, 2012, 08:14

   tak faham jadi askar ni lah padah nya ingat TUDM pejabat Kebajikan Masyarakat. Komen Encik pandai tapi bila org bg pangkat sikit dah lupa daratan. Bila masa exam Sjn Board minta tolong Encik datang lepas lulus nk terajang org inilah dikatakan seperti anjing tersepit. Bila kita tolong lepaskan dia gigit org. Kat quaters dah biasa bawa mulut sbb fikir dia sendiri sentiasa baik org lain selalu salah. Ini lah kesan nya. suruh org bertaubat tapi diri sendiri tk tahu macamana nk bertaubat. Cuma tahu buat.

   • Youngreez86 May 5, 2012, 16:31

    sjn ni x ckp orientasi lg kot,tu yg blh dedahkn rhsia atau m’burukkan tudm…x la seteruk tu cik kak..x mati pon…x kn la smpai thp duit hbs,ms x de…suami dh sjn dh,bkn lu lg….x pyh cter yg bkn2 la…x trok mane pn keje tudm ni…buat keje byk,baru rzki tu berkat…tp yg pasti,llp lg tau buat keje lau nk bndg dgn pgwai…pegwai lau b’ckp A la…try suruh buat keje,buat voucher2,tgok blh x blh?fitik pn llp,smue bnde nk crik llp surh buat…msg2 ade kpntingan sbnrnye..maaf lau ade silap…

 • Hshja_111 March 13, 2012, 02:49

  Akum puan, saya pun anggota TUDM yang standart suami puan. Bagi saya pandangan yg puan bagi adalah menunjukkan sifat amarah puan yang tinggi dan maklumat yg puan sampaikan adalah keseluruhan tidak tepat. Puan sepatutunya siasat secara terperinci terlebih dulu apa yang sebenarnya yg berlaku.

  • Mutiaratudm March 13, 2012, 08:16

   Itulah siasat suami sendiri dulu. Urutan kat SPA mungkin lebih baik dari urutan kat rumah. bila duit tak cukup cakap org potong duit gaji suka hati.

 • Gdsgg_11 March 13, 2012, 03:02

  pendapat jok jack paling betul……………………hahaha takbir

 • Bambootooth March 13, 2012, 03:10

  x payah masuk tentera..minta jd RELA je

  • Mutiaratudm March 13, 2012, 08:27

   nk jadi RELA pun rasanya tak boleh sbb suami kena panas, ini keja dalam Aircond duduk dalam kabin pun kata kena aniaya kena buli suami kena tindas. lepas tu cerita kat quaters suami kena aniaya org atas. Bidang tugas pun tanya tak reti nak jawab. Sikap yang ada pergi kerja balik kerja yang lain mampus pi. 

 • Bambootooth March 13, 2012, 03:19

  susahlah mcm ni klu bini dh masuk campur keje suami…hal2 keje suami tu bole ambik tau tp bukan masuk campur…apa yg di siarkan tu klu 10 belum tentu semua betul…jiran2 dn sahabat2 yg lain tu mmg suami diaorg mengalami benda yg sama..tp mereka faham dn mengerti dgn apa yg suami diaorg buat..setakat ni xde plk yg mati masuk kursus ini..tp apa2 pun lps ni yg akan tanggung semuanya bala yg akan dtg laki ko jugak nnt…lu pikir lah sendiri..utk org AWAM yg bukan dari kalangan keluarga tentera klu x tau kehidupan anggota tentera x payah nk komen lebih2 ye…nnt klu Malaysia kalah perang ko salahkan tentera plk yg x bole buat keje…ni salah satu punca anggota tentera gagal sbb bini masuk campur urusan keje suami….

 • HambaAllah March 13, 2012, 05:17

  Saya setuju dengan artikel ini. saya dengar banyak keluhan dari anggota TUDM Labuan. Kawan2 saya sendiri yg baru masuk TUDM selalu kena buli dengan orang atasan atau org yg lama bekerja disitu. duit gaji tidak pernah cukup, org yg berpangkat tinggi sesalu menghambakan mereka yg baru dengan menyuruh mereka pergi beli makanan, rokok, keperluan harian untuk mereka tanpa bagi duit. orang baru terpaksa mengeluarkan duit mereka sendiri untuk mereka. setiap hari diperhambakan. bukan seorang. tapi semua pegawai atasan. saya sedih apabila mendengar keluhan beliau. tapi apakah daya kerana mereka tak ada tempat untuk mengadu.

  • Mutiaratudm March 13, 2012, 08:07

   megaku hamba Allah tapi menulis dgn penipuan, mendegar cerita org lepas tu serang org. kalau tak reti lebih baik jgn cakap. ingat dlm TUDM ni nk ambil duit org senang ke. Bayar duit surat khabar pun kena ada penyata. Derma Program Wakaf Al-Quran pun kena bagi resit.

   • warga pulab March 13, 2012, 14:09

    hhahaah…………….namanyyer hamba Allah…….tak tau nak beza yang haram dan halal dahlah  serkap jarang mengata lak orang atasan. Wahai hamba Allah yang budiman dan pengembala kambing yang mulia….selidik dlu aduan ini baru rasa
    boleh komen……….setakat dengar khabar angin je berdosa tu.Saya merupakan  salah seorang anggota yang masih berkhidmat merasa terpanggil untuk menjawab segala aduan dari PEACEGURLZ84. Semuanyer tidak benar kerana saya adalah salah seorang penghuni TUDM labuan….malu rasanyer dan menyampah dengan aduan dari seorang isteri anggota yang berpangkat SJN. Tak layak  kata sebenar  nak jadi anggota tentera…baru 3 hari kursus dah buat aduan apatah lagi kalau 2 bulan saya rasa maunyer sampai dewan parlimen. Tak usah lah teruskan perkhidmatan kalau tak sanggup menerima sikit dugaan. Hanya memalukan perkhidmatan kalau anda masih berkhidmat lagii………….lepasni  apalak aduan yang kita akan baca pulak….jangan pulak buat aduan suami puan nak kahwin dengan PTA sudahlah yer

   • lilian May 7, 2012, 16:27

    BETUL LER. KUO DUIT ADER JER RESIT NYA. HOIIII PEACE GURL KO PENAH TGK RESIT OR KERTAS NO EKO LAKI KO JERRRRRRR

  • Bambootooth March 14, 2012, 08:15

    ada bukti ke?? jgn nk memandai2 plk..tau ke maksud buli tu hape?? klu xde fakta dn bukti xyh nk memandai..ntah ye ntah x ko ada kwn tudm..ni sbb artikel berkaitan tudm…klu tldm or tdm ko tukar lah topik plk pi tldm or tdm..ada bukti mari lah tunjuk..sama gak klu aku ckp ko anak haram..mesti ko akan tny apa bukti aku kata ko anak haram..betul x??

   • awan nano March 17, 2012, 02:14

    Sekurang2nya salah sorang kumpulan shiro bdak tldm tu dah mewangikan pentas raja lawak musim ke enam malam tadi..tak busuk bro..tinggi2 si kelapa bali,lawak anda sememangnya hebat sekali..baby face malam ni suka la macha..budak2 naik basikal pergi sekolah,syukur alhamdulillah…hehehe

  • wira angkasa March 14, 2012, 10:24

   salam..
   hang ni pn 1,suka dgr kata org tanpa usul periksa….lain kali siasat dulu,jgn nk dgr kata org jer…klau betul jd mcm tu,dh lm dh askar2 (Tudm) kt Labuan ni jd miskin…apa x nya..asyik blanja org jer…..tu la.lain kali klau x tahu cerita,jgn nk memandai mandia buat cerita sendiri…

  • Ee March 15, 2012, 13:12

    Suami jiran pernah bertugas di Labuan. Baru2 ni, suami dia cuba minta tranfer ke Labuan lagi..mcm best je bunyinya..anak2 dah sekolah..tapi masih nak minta tranfer ke sana. elok2 dok semenanjung. Dia kata, suami suka dok Labuan…?????

   • Fauzi March 15, 2012, 14:01

     Labuan banyak ayam daa… malam2 yang hidup disana banyak kelab malam daa

    • Www Trp March 16, 2012, 17:20

     hang selalu pi tempat tu ke macam tau tau aja………

  • leesya March 16, 2012, 03:38

   saya istri dn juga anggota TUDM… pkt pn x tinggi.. rendah jer… masuk asrama pn kene orentasi.. ni kn pulak jd tentera.. orentasi pn x ada lar seteruk spt yg disangkakan…  kalo dah tau mental tu lemah jgn lar masuk tentera. mcm mana nak prtahankan negara jika kene orentasi sikit dah x tahan… renung-renunglah…

  • Www Xser March 16, 2012, 17:16

   hidup dalam dunia tentera jiwa seringkali tak tenteram kalau jadi orang bawahan aku cakap sebab pengalaman sendiri tapi ingat kalau makan hak orang lain dan tak dihalalkan mampus kau sampai akhiraat

  • Aisheteru March 17, 2012, 17:25

   apa yg ko merapu ni..kawan ko kencing ko la tu..suh beli rokok tu rokok dia sendiri..kena paw sebat 2 bat normal la tu..jgn nk jd nasi tambah la..

 • paip air March 13, 2012, 06:03

  klu tkut dilamun ombak……..jangn berumah ditpi pntaii………..menjdi adt resam lah semua 2 k…..klu xmsuk tntra….p lahh msuk rela or jpam…leh jer tdoooooo

 • Pendekar_laut03 March 13, 2012, 06:22

  mungkin ada betul n mungkin ada salah..sapa tau ..haluan hidup masing2……..bab kenaikan gaji n double standard tu mgkin ada…tp bab orientasi ni best….puas hati kalau da kena orientasi rasa berada di pentas tersendiri…pengurusan atasan mmg ada la skit diskriminasi biasa la tu….

  • Death_grind March 13, 2012, 06:25

   pendekar_laut ni   satanic _death kan..buddy gua

 • Taktahutanya March 13, 2012, 06:28

  Ini klu saman kat mahkamah ni…… kena teruk ni 
  Peacegurlz84 ni. Sebab apa yang di tulis semuanya tak betul dan mengarut belaka. Cuma bab agama dan Nabi Muhammad aje yang betul…………. Memang sah… dah kena kelentong kat laki dia………… 

  • Sakit mata dot com... March 14, 2012, 06:04

   SUNNAH NABI DAN AGAMA MEMANG BETUL,,, TAPI YG X BETUL ADALAH ORG YG MENULIS TU… SUNNAH NABI DAN AGAMA TK PERNAH SURUH UMATNYA TERUTAMANYA PEREMPUAN, ISTERI ORG PLAK TU PAKAI SELUAR PENDEK DUDUK KAT CORIDOR, TAYANG AURAT KT ORANG. NK PAKAI TUDUNG JAUH SEKALI… NTAH2 TUDUNG PUN TAK KENAL….

   • waja March 14, 2012, 09:35

    Kebanyakkan yg komen adalah org disekeliling anda tu peacegurlz84,,ckp siang pandang pandang ckp mlm dengar dengar, coretan awak ibarat membuka pekung di dada sendiri

 • Kaisara_08 March 13, 2012, 06:56

  sememangnya apa yang di ceritakan oleh puan banyak tidak benar, suami saya juga anggota tentera. dia juga pernah masuk orentasi sjn. Ya saya akui  semasa dia orentasi masa untuk keluarga memang tiada. tapi tak la pulak dia balik sampai jam 4 pagi. paling lewat dia balik jam 1 pagi sebab dalam jadual orentasi pun habis jam 12 malam. puan tak tengok jadual orentasi suami puan ke? tentang elaun cola yang di potong apabila berkhidmat di sabah dan sarawak memang benar sebab elaun tersebut di ganti dengan elaun wilayah.bukan anggota tentera saja yang di potong elaun cola bila bertukar ke sabah/sarawak,tapi semua penjawat awam.Puan ni tak dimaklum oleh suami ke tentang pekara ini?setahu saya elaun wilayah tidak lah sampai rm 500 kalau suami puan pangkat sjn,elaun wilayah ini dibayar mengikut pangkat.Dengan tindakan puan meluahkan perasaan di ruangan ini mungkin yang menerima tempias adalah suami puan.kalaulah suami puan berkhidmat dalam PDRM,saya rasa suami puan akan di siasat oleh tatatertib kerana tindakan puan yang boleh mencemarkan imej pasukan di mata masyarakat umum..lain kali berfikir dulu sebelum bertindak..

  • Posmen_lama April 7, 2012, 16:35

   masalahnya xkena kat kau kena kat dia kita harus siasat dan bantu jika perkara ni benar bawa ke tribunal pengguna ehehehe
    salah lak

 • positivethinking March 13, 2012, 06:56

  salam saudara2 dan saudari2.. puan, tahniah kerana menjadikan perkara ini satu isu yg sgt2 ‘lazat’ di saat kerjaya suami puan sedang meningkat naik.. ade 2 impak; 
  (1) perkara ini akan disiasat dan akan ternyata apa yg dicanang tidak betul sama sekali kerana sume perkara berkaitan orientasi dan induksi perlu di laksanakan berlandaskan arahan semasa dr Ketua Turus dan perlu dipantau oleh pihak atasan yang menjaga Wisma Bintara. (2) suami puan akan disiasat dan akan ada perkara2 yang tidak pernah puan tahu ttg suami puan akan terbongkar . Ini akan menyebabkan rumahtangga puan mengalami masalah dan perkara ini juga sudah tentu akan memberi kesan terhadap pangkat pangkuan suami puan itu dan akan memberi impak juga kepada masa depan dia di dlm TUDM.

  (3) saya sarankan sape2 pon yg nk suarakan perkara2 ttg hal ‘kekeluargaan’ dalam perkhidmatan perlu selidik dan dapatkan pandangan drpd org yang bijak pandai, bukan yang memandai mandai kerna perkara ini sgt2 serius dan akan memberi kesan kepada anggota yang lain. TUDM tidak pernah kejam terhadap anggotanya jika mereka tidak bermasalah malah lebih menitiberatkan hal kebajikan anggota untuk sesuatu perkara terutama dalam menetapkan tempat kerja mereka.

  salam…

  • soldadu langit biru March 16, 2012, 18:36

   sy setuju dgn positive thingking….setiap tindakan perlu diiringi dgn pemikiran yg waras…jika kita tidak tahu…belajarlah bertanya dgn org yg tahu…jika kita tidak pandai…jgn pula kita memandai2…”TIDAK GUNA RANGKAP AYAT SECANTIK BUNGA…PERSIS MADAH SANG PEMIDATO…JIKA TIDAK DINOKTAHKAN DGN KEBENARAN….NIAT HATI ANDA SY TAHU MMG BAGUS…TETAPI JGN SEMUDAHNYA ANDA PERCAYA 100% BICARA TOKOK TAMBAH…utk pengetahuan anda…sy lagi lama berada dilabuan…x pernah sy alami semua itu…jgn kita cerita jika kita tidak tahu…anda bukan membela..walaupun anda ada niat utk membela…anda bukan shj memalukan sy…tetapi memalukan perkhidmatan sy..sy berasa tercabar…sbb sy bangga menjadi WARGANYA…jgn dicampur urusan dalam perkhidmatan sy…setiap kerja ada liku2nya…tetapi tidak seteruk yg anda gambarkan…jgn merujuk dri sumber yg salah….kelak akan membinasakan diri…SEMOGA ANDA BELAJAR DARI KESILAPAN INI…

  • Dilhani_ana August 6, 2012, 11:54

   salam…awk org ni ckp macam korang kenal pulk ngn suami isteri ni…terkejut baca……sbb sume tk memihak pada si isteri ni..huuhu…jdi pd pndpt saya…korang kenl…sbb siap thu hntaran kawin bebagai……

 • Su.... March 13, 2012, 07:06

  Peacegurl84… dgr sini.. kamulah manusia yg x pernah bersyukur dn x pernah berterima kasih,, sedarlah sikit hidup kamu smpai ke ari ini adalah hasil dr duit kerajaan,, kebajikan dlm tentera tak pernah diabaikan malah lebih baik jika nk dibandingkan dgn sector awam yg lain.. jgn kamu nk bercakap tntang agama dan Sunnah Rasullullah jika kamu sendiri tidak tahu..

  • Anakfelda April 8, 2012, 12:21

   weiiii apa hal marah isteri dia pulak kalau adik kau kena mcm tu pan

  • Ana Muslimah April 9, 2012, 17:03

   ehem2..keje gov ke, ngo ke, sdri ke, rezeki bukan depa yg bagi la..Allah yg bg..awas jgn kita tergolong dlm golongan yg syirik kepada Allah s.w.t. iaitu Syirik Khafi link> http://www.iluvislam.com/tazkirah/nasihat/1578-syirik-khafi-syirik-tersembunyi-batalkan-amal-rosakkan-iman.html nauzubillahhiminzalik

   • Defnys July 11, 2012, 10:34

    Saya sokong…..bersyukur tidak brmkna kita mnerima smua apa yg diperlakukan…Islam pun tidak suka kalau kita terus membiarkan diri kita ditindas atau dizalimi….”Jgn menzalimi diri sendiri”….yg hak tetap berhak…..yg batil harus ditinggalkan…..kalau ianya perkara yg tidak baik,apa salahnya kita berfikiran positif mnerima pndgan smua n berubah kpd yg lbh baik…..Rasulullah pun pemimpin tentera….tp xprnah Baginda mnggunakan tekanan maupun desakan kpd bala tenteranya……dh ada contoh terbaik dr kpimpinan Islam,ikutlh cara pimpinan Rasulullah s.a.w….

  • koya August 2, 2012, 14:52

   su hang g blaja g…..kerajaan bkn tuhan nk bg rezeki…….

 • Jawabarat March 13, 2012, 07:11

  wahai Peacegurlz84..ape yang ko merepek ni…!!!!.. jangan salahkan perkhidmatan…kalau perangai dengan pengurusan kewangan suami tu yang tak betul..!!! ..maaf lah..kalau bahasa ni agak kurengg!..tp itu realitinya..pd sy..sy dah alaminya..dah 20 tahun berngelumang asam garam tentera..sy pun TUDM jugak..sila tanya suami anda…ape masalah suami anda..
  1.klau patah tangan kaki ..p la rsat..xnak?? p la hospital..mudah aje..
  2.orientasi mess..kalau xnak orientasi..jangan mintak naik pangkat…atau menyambung perkhidamatan..(sy pun pernah lalui orientasi jugak)
  ..kalau tak puas hati perkhidmatan..berhenti aje la….p kerja kebun…kalau malas jugak..tak tau la.kalu hati tak pernah bersyukur..beginila jadinya…..sekian…

 • Pengembala Kambing March 13, 2012, 07:13

  Kebayakan yng comment kt bawah nie mcm dari ” orang atasan” n bini org atasan ja.. Apalah askar nie..memalukan..baik jadi mcm aku jaga kambing, aku pun sayang kambing2 aku.Nie sesama maknusia pun nk buli.Mmg btl la aku tgk kawan aku yg kerja askar di kuching dapat elaun brapa ja,dlm 2ratus lebih.mber aku yg polis pulak dapat rm 600 tp askar kena ikut pangkat pe benda ntah..mmg main duit btl la askar,maklum la org bawah kena akur ja,2 la prinsip askar kan,klu melawan kena hukum pulak 2  org atasan ada kuasa,org bawahan mmg pandang mcm kuli ja la.. Ikut sgt budaya yng British bawak. Cuba jadikan cara Tentera Islam or Zaman Rasullulah sbg panduan.. Nak buat mcm ner,kerjaan pun xbetul.

  • Mutiaratudm March 13, 2012, 08:30

   bercakap dgn kambing memang lah macam tu. kambing makan rumput ditanah org pun tak boleh nk kawal mcmana nk suruh org jadi betul. Beli kambing yg makan makanan yang Halal.

   • Dilhani_ana August 6, 2012, 12:24

    MENGEMBALA KAMBING TU ADALAH PEKERJAAN RASULULLAH S.A.W……CUBE BERFIKIR SEJENAK…semata2 dengan kes ni ‘aku sanggup pertikaikan pangkat dan martabat org lain…’…

  • Diana90 March 14, 2012, 09:15

   ko cuma tahu pasal kambing je tak payah sibuk citer pasal askar…. pi jaga kambing ko tu elok2….

  • leesya... March 16, 2012, 03:31

   tu lar asik duk ngan kambing jer.. beckp pn x pikir dh mcm kambing..

 • Bambootooth March 13, 2012, 08:24

  suami dia ni mmg jenis takut bini…bini dia plk ni jenis queen control…tu sbb setiap inci mslh laki dia semua dia tau..sbb dia x keje dok umah…tu yg bole dok mcm2 dari A sampai Z…tp x tau perangai laki dia kat luar umah plk mcmn…dpn bini org kata ‘pijak semut pun x mati’…balik2 umah ngadu kat bini psl tpt keje…bini dia plk jenis dok umah x tau ujung pangkal terus buat andaian ikut sedap mulut je…mcm laki dia sorang keje askar…dh beribu wanita yg bersuamikan askar x plk kecoh mcm minah x cukup akal ni..nasihat yg terbaik utk lelaki dayus tu lebih baik ko keje bw skali dgn bini ko tu…senang nk settle mslh …ni pi masuk kat Aduan Rakyat…org yg tau perkara sebenar xpe lah..klu dpt org yg xtau perkara sebenar haa kan naya je komen2 mcm2..org Malaysia ni bukan bole ada benda yg pelik sikit..kan kan kan..mangkuk jamban punye pompuan..

  • Szan27 March 14, 2012, 15:27

    mengucap sikit……duk kata kt orang berdosa!!!

 • Peyo_86 March 13, 2012, 09:17

  kayu hoki

  klau x nak hbs kan duit msk sjn mess dok kpl sampai pencen,tu bkn janji tp pasti…..udah2 ler malukan pkhidmatn tentera malaysia je….sy bg cadangan kat p/sjn tu awk buka kem tentera kat kg pas tu panggil org2 kg msk tentera awk blh jd c.o kan bgs x ada hbs duit dan blh blk keja awal…………kan 

 • JohnDoe March 13, 2012, 09:19

  Hal rumahtangga cik kiah apsal nak kalut lagu tuh..Sapa duk aniaya siapa…Jangan Puan dok teraniaya dengan suami Puan sudah…Bawa berbincang ok…

 • Kuturayau March 13, 2012, 09:28

  klu xnak abis duit jgn jd sjn stay kpl smpi pencen………bkn janji tp pasti…….udah2 ler malukan pkhidmtn tentera malaysia…..idup klu sedar dri mudah jek beb….trima seadanya,nk lbh berusaha,tawakal jek….jgn krn nila stitik rosak susu sebelanga….. jgnla puan risau,yang mne xbetul ada balasannya,xkne kt dunia,akhirat menanti…..ykn sj bossss……..

  • BiasaBro March 13, 2012, 22:45

   tk abis2 ngn ykn saja bosssss…dh basi ayat tu la bro

 • alibaba March 13, 2012, 09:33

  Jangan menuduh tanpa bukti yg sahih dan kena ingat tugas suami puan adalah amanah rakyat..bukan suka2 hati jer minta tugas kat mana2..so..pikir2kan lah sebelum meluahkan perasaan…kena pikir sebelum dan selepas buat keputusan…..fikir2kan

 • Ex-AD Officer March 13, 2012, 10:26

  salam semua…saya ingin membetulkan kenyataan Peacegulz84…ATM tidak mengamalkan demokrasi sebab kami bekerja dgn ATM dan diajar sehinggakan sanggup berkorban demi negara yang mana kami dan SUAMI puan sedia maklum di dalam ATM hanya diamalkam pemerintahan REGIMENTAL…(tanya suami puan apa maksud REGIMENTAL)…selepas paham maksudnya,puan pikirla sendiri samada nak suruh suami bekerja atau nak berhenti…kalau ada masa puan suruh la suami photostate DIREKTIF PANGLIMA OPERASI dan baca la…puan akan faham bagaimana kami bekerja….

  • M Jailani19 March 20, 2012, 11:37

   bagi le gaji ATM sama taraf dengan PDRM,sekarang ni aman memang leh cakap,time tak aman kita tengok sape yang ada kat barisan hadapan……..

   • janji rock August 2, 2012, 14:57

    klu nk harap pegawai duk barisan hadapan..jwpnya keparit lah…..LLP gak yg duk kt dpn…..

    • xofficer January 4, 2014, 21:01

     Janji rock….kirim salam sikit….dari masuk ATM sampai berhenti….sebagai pegawai tentera, saya akan lakukan dulu sebelum mengarah LLP melakukannya…dalam perang diajar pegawai/ plt sgn akan berada dibelakang sedikit dari seksyen yang mengempur musuh…ini namanya command and control…..tapi sayang sekali…anggota maupun pegawai yang baru masuk ATM manja lah sangat, lembik dan tiada jati diri. Ingat! anda masuk ATM untuk mempertahankan negara jika berlaku perang…kerjaya anda MEMBUNUH…kalau perangai macam darai a.k.a pondan, baik berhenti saja dari jadi tentera. Bini bini tentera…kena tahu apa laki hagpa buat lepas kerja…kalau ada mess nite atau orentasi kenaikan pangkat memang kena dera kerana mereka akan naik pangkat dan menjadi tulang belakang ATM. Dalam ATM TIADA DEMOKRASI yang ada REGIMENTAL atau institution…perintah dan menjalankan perintah….tak reti resign your commission atau berhenti dari ATM secepat mungkin…kerana lagi lama anda bertugas bertambah parah ATM dengan kerenah pondan anda……ptui….tanya young officers sekarang apa itu “battle order” semasa berkursus Platoon commander….haram depa tak tau!!! jangan bangga dgn “paku” atas bahu….”paku ” itu adalah amanat DYMM untuk anda mentadbir anggota dgn sebaik baiknya semasa aman dan semasa perang.

 • Pijat March 13, 2012, 11:07

  kahkahkah…lawak2 le korang ni semua….mcm de yang risau je ni….hehehe

 • Yunus8949 March 13, 2012, 13:48

  itulah akibatnya dok selalu sgt tipu bini…akhirnya mkn diri sendiri. klu dh diri sendiri yg yg dok buat masalah, jgn lah sampai heret bini buat masalah jgk. semo masalah ada jln penyelesaian..tp jantan bangang ni bersama-sama bini dia yg lg bangang dok buat fitnah x tentu pasal. semo cerita langsung x betul. cerita ini adalah rekaan drpd org yg hilang akal dlm hidup berumahtangga kerana ingin menutup kesalahan sendiri. cakap pasal agama tp cetek ilmu agamanya. cerita paling bangang minah ni buat adalah pasai EMT dan COLA. x payah hurai lg sbb dh ada org lain bg komen. untuk pengetahuan minah yg bangang ni…awak memang kena tipu sepanjang awak kenal suami awak..itu saja yg bole saya cakap. 

  • TALLY HO March 15, 2012, 10:56

   i like… bro… call sign knl ler…. baris sedia… tu apa lg tu rapat kaki…. hahaha

 • Soldier Airforce March 13, 2012, 13:54

  harap bersabar semua tu dunia jer……..

 • Soldier Airforce March 13, 2012, 13:56

  jangan sampai ada ayat….ADA AKU KISAH……..kuar nanti hehehe

 • Fsjn March 13, 2012, 14:13

  Pelik jugak zaman skrg ni….sjn next generation pun nak complaint jugak ke?…tu la banyak minum susu sangat…….nak kawat pun x btl…mcm mana nak managed anggota bawahan…kursus induksi tu nak mengajar supaya PR kita lebih baik dengan org atasan serta bawahan…so cermin2 lah diri anda sendiri(jgn suruh bini tgk, klu dia tgk x nampak dalam diri anda tu….btl x?) lu paham la sendiri k…..APE ADE MASALAH & ADA AKU KISAH….u can think 1st k….

  • Saimpoi1234 March 15, 2012, 16:24

   jgn kerana nila setitik, nak samakan semua bakal sjn next generation sama….

 • nenek kebayan March 13, 2012, 15:27

  Peacegurlz84, suami awak dh tipu awk bulat2 n hidup2, dia abiskn duit n masa ngan awek pinoy kt luar sbenarnye. kesian awk Peacegurlz84.

 • Msy_300177 March 13, 2012, 15:39

  Betul ke suami puan balik MESS jam 4 pagi?? ke dia baru balik dari kelab malam, pub yang melambak-lambak di WP Labuan tu.  Saya pun pernah juga orientasi. Tapi tidaklah habis sampai bergolok bergadai macam tu ha. Apa-apa hal, puan sendiri yg patut siasat siapa sebenarnya suami puan itu. Jangan salahkan perkhidmatan kerana kononnya gaji sedikit. Sebenarnya gaji suami puan itu jika dibandingkan dengan perkhidmatan awam lain adalah agak lumayan. Saya tak percaya sampai bergolom gadai sebegini. lainlah puan hidup sebagai isteri tentera pada tahun 90an dahulu.. memang gaji sedikit masa itu. Silap2 cuma RM 1200 je gaji sebulan.

  • sis2... March 14, 2012, 05:48

   salam… mmg dh ckup byk la 2,umah x pyh sewa,ank pon xde n kete pn dh jual.. so duit nk hbs kt mne lg??? gji suami sya kcik dr 2,tp punca dr dri sdri jgk(tolak loan++) ..pttnye puan dh bsyukur sgt2 sbb ank xde lg, mcm sya mne nk p.k nk byar sewa umah,api air, ank dll… 2 dh untung byk sbb suami  sya x mrokok… pttnye ble dh tau gji x ckup,pndai2 la cari sumber2 ln.. byk keje blh bt dr umh…mmg la income x byk mcm ceo,tp asl lpas mkn ckup la… mcm sya amik upah jge bdk.. ttng x de mse plak,terima la hkikat  bkn puan sorng je kt dunia rse cm2… suami sya pn cm 2(tp die btl2 pgi keje),tp buat ape sya nk mrungut sdangkn tuan pnye bdan x pnh mrungut…. dgn keadaan ekonomi suami skng ni,sya x pnh rse nk pkai kete atau nk bmewah2.. yg sllu sya ckp kt suami asal ckup mkn n xnk htang2 org.. dan ikhlas ckp,sya x ksah klu suami x hulur pn tiap2 bln,sbb bini die x pnh klaparan pn kt umh.. ikt drh muda ni mmg la,tgk org pkai jet pn kite nk pkai jgk… tp x p.k ke umh kite 2 muat x nk ltk jet 2…

   • waja March 14, 2012, 06:05

    Bagus sis2, inilah isteri cth

 • waja March 13, 2012, 22:27

  Suami awak bukan pergi mission pbb pun, pergi kursus induksi je, takde senapang pun kat hujung kepala, takde bom pun depan mata, setakat kursus induksi pun komplen apatah lg kalau kena hantar pi mission pbb nak selamatkan org ramai dr musuh, huhhhh buat malu jer la

 • Skot induksi bengang March 14, 2012, 03:33

  Aku dah tahu dah siapa mamat ni? Nak kita mention no. pangkat nama dia tak? sebagaimana Peacegurlz84 mention ‘Encik’ lah, pegawai atasan lah… yang kita sedia maklum ni. Dia ni kerja bukit

  • Bambootooth March 14, 2012, 06:49

    bgtau je..nama mamat tu skali nama bini dia tu..

   • Insanity March 15, 2012, 14:03

     Takyah la..rosak rumah tangga dia buat apa.. baik bg die ceramah perdana.. dia kene mungkin kene kencing je tuuu..jgn la kejam sangat..

  • Lusmays March 20, 2012, 02:34

   sape mamat bengong tu … bro bgitau la supaya tiada fitnah dan salah sangka yg timbul kemudian di kalangan LLp dan Khasnya SNCO Labuan…

  • Mangkereng April 3, 2012, 05:26

   bukit kobong la ni…bagi tred sekali

 • GENG2SURAU March 14, 2012, 03:38

  BUAT MEMALUKKAN GENG-GENG SJN AJE NI…….. DAH LA MEREKA-REKA CERITA…… PASTU ORG AWAM BACA, DAH SILAP PAHAM PLAK….. HABIS ROSAK ORGANISASI TUDM……
  KENYATAAN MCM NI MEMANG MENGARUT,, SEMUA X BETUL……. NI RAMAI ORG YG AKAN SUSAH DENGAN KENYATAAN INI…….
  ADUSSSS…… MENGAPA LA, ADA ANGGOTA DAN KELUARGA YG SANGGUP MENGATA CERITA YANG TAK BETUL  KEPADA ORGANISASI YG MEMBERI NAFKAH KEPADA DEPA…… HABIS PUNAH…………. ADUS……. WAHAI GENG2 PANGKAT SJN TENTERA BANGKIT LA KITA PERANGI KENYATAAN YANG MENGARUT INI, DEMI MENJAGA MARTABAT PANGKAT SJN…..
  HIDUP……. PTTK!!!!!!!!!!!

 • skot induksi bengang March 14, 2012, 03:53

  silap haribulan le… dalam masa yang sama kau mendedahkan siapa suami kau. menyusahkan suami kau, menyusahkan  semua orang betullah perempuan ni.. dengan aku dan kawan induksi suami kau sekali yang susah.  mana suami kau jumpa kau ni?

  • Kayujatipalingmahal March 15, 2012, 12:01

   makan tanah tak abis…. sian lu bro BOI sekali…

  • Dilhani_ana August 6, 2012, 12:16

   astaghfirullah…..jangan lah smpai tnya mana die jumpa isteri die……terlupa ke JODOH tu milik Allah??…..sedih tgk….tkt nnti kita pulk yg dpt laki dn bini mcm tu…jgn sskli mencabar Ktentuan Allah…

 • justme March 14, 2012, 03:54

  sy pun isteri tentera. pangkat pn xcecah sarjan. tp pd pndgn sy, xleh la simply salahkan pihak atasan.. sbb bukan ape, kita ni kdg2 tlepas pandang apa yg suami kita dk buat kt luar tu.. lebih2 lg bila dk area sabah tu..sy phm sgt keadaan kt sabah tu sbb sy asal kt sana jugak. n sy pn ramai kenalan yg keje tentera yg dah beristeri.. alasan balik lewat sbb kna buat keje itulah,keje inilah.. padahal dk tempat2 yg x sepatutnya.. pastu gaji xcukup kononnya kena pau orang atasan padahal hbs pada benda yg xsepatutnya… patutnya benda ni kna siasat dlu sblm ckp kt public.. jgn jatuhkan maruah org lain kalau xnk diri merana…

  • Orang April 5, 2012, 13:35

   alasan keja byk, padahal main poker kat ofis…

   • justme April 23, 2012, 10:28

    kalau main poker kt ofis,xpe gak..ini main ape namanya tuh..rollet ke hape..pastu dk gadai sana sini,e2 yg ckp kna pau org atasan la..

 • Chuey98 March 14, 2012, 05:29

  IBARAT MELUDAH KE LANGIT…..bagi anggota yg pernah dan sedabg berkhidmat di Labuan,sememangnya lebih arif apa yg berlaku di sini…apa yg diluahkan oleh Puan tersebut hanyalah masalah peribadi yg besar kemungkinan disebabkan oleh masalah kewangan di mana 90% masalah selalunya berpunca dr faktor kewangan..Bg yg sedang berkhidmat di labuan,semamangnya di sini adalah tempat yg lebih baik menyimpan wang di semenanjunvg di mana perbelanjaan di sini hanya untuk keperluan semasa berbanding di semenanjung yg terpaksa mengeluarkan byk wang untuk rumah, perjalanan balik cuti dan sebagainya.di labuan semuanya telah disediakan semua kemudahan termasuk sekolah,rumah dan elaun yg tinggi. Adalah amat tidak sesuai meluahkan masalah peribadi di sini kerana ia hanya akan memberikan masalah kepada isteri puan sendiri nanti. Siasatan pasti akan dijalankan kerana ini melibatkan maruah dan integriti TUDM itu sendiri kerana sebarang isu atau maklumat yang palsu boleh memberikan impak yg amat besar kepada rakyat MALAYSIA yg membaca aduan ini. Ibarat meludah ke langit akhirnya jatuh ke muka sendiri. Sudah pasti bila timbul isu seperti ini banyak pihak akan tidak berpuas hati sekiranya apa yg diluahkan TIDAK BENAR.Besar kemungkinan suami puan akan dibuang perkhidmatan atau diturunkan pangkat kelak. Adakah puan telah berbincang dengan suami puan semasa hendak menulis aduan ini? adakah suami puan bersetuju dgn tindakan puan? saya yakin dan pasti pada ketika ini puan dan suami puan pasti akan tidak senang senang duduk disebabkan artikal puan ini. dengan harapan nasib puan akan terlebih terbela selepas menulis artikel ini sebaliknya ia hanya akan membuka pekung di dada. Saya berani jamin suami puan adalah orang yang paling tidak senang duduk akibat tindakan puan ini. Tindakan puan ini bukan akan dipuji oleh warga labuan sebaliknya akan dicaci dan dihina kerana 99% yg ditulis oleh puan adalah PALSU belaka. Bg yg tidak pernah dtang di Labuan atau berkhidmat di Labuan pasti terkejut dgn membaca artikel puan ini.Fahamilah bahawa org yg telah dan sedang berkhidamat di sini sahaja tahu yg mana benar dan palsu.Jika di baca komen2 yg telah diberikan org akan tahu apakah situasi sebenar di sini,Tak perlu saya jelaskan di sini tentang keadaan di Labuan kerana mereka yg memberikan komen telah menyampaikan keadaan sebenar di Labuan.  BERSYUKURLAH DENGAN APA YG ANDA ADA. Salam

 • hamba ALLAH March 14, 2012, 08:50

  salam……maaf puan. saya ingin cadangkan sebelum kita nak buat sesuatu, kita fikir masak2 kebaikannya dan keburukan untuk semua pihak. bukannya untuk kepentingan diri sendiri. buat solat istiqarah mohon petunjuk ALLAH S.W.T bukannya ikut nafsu. kita ini org islam tak baik mengaibkan org ataupun mana2 pihak tanpa usul periksa. Pangkat jangan diminta tapi kalau telah diberi itu rezeki Allah kena bersyukur dan bertanggungjawap dengan apa yang telah di amanahkan. NAFSU itu adalah asutan SYAITAN. Fikir lah nak jadi orang beriman atau berkawan dengan………. maaf. terlanjur sudah BAAAAAA!!!!!!!!!!  JGN IKUT NAFSU……….rosak binasa. Ramai yang awak kena minta maaf ini..sebelum terlambat. AKHIRAT menanti kita…………Marilah kita sama2 doakan semuga dibuka pintu hati untuk ……. WASALAM. 

 • nadia March 14, 2012, 09:25

  betul ke kerja TUDM naik gaji cuma 2sen je puan? dan pernah 2kali tak naik gaji? 

  • genji March 15, 2012, 11:14

   mesti mamat ni penah kene cas dulu,tu yang x naik gaji

 • wira angkasa March 14, 2012, 10:33

  salammm…
  apa pn.nasihat sy  pd puan lain kali klau x tahu cerita,jgn memandai mandai nk buat cerita…bukan apa,sbb akhirnya suami puan n puan sendiri yg dapat akibatnya…secara x langsung puan dh mengaibkan suami puan sendiri…so ‘Lu pikir la sendiri”

 • PPA SETIA March 14, 2012, 13:38

  Salam Sejahtera..Salam 1 Malaysia…yang lain i x setuju..tu semua mmg salah husband dia… jgn nk malukan TUDM khasnya dan ATM amnya…tp klau bab gaji..tu mmg ada betulnya…knapa ATM tak buat mcm PDRM..bila gaji naik..dari konstable smpai ASP..DSP sama je naik..tak mcm ATM Prebet naik la RM 80..Tp dri Lt Muda..Lt.. Kapt dan keatas RM 500 ke atas..mmg yang kaya bertmbh kaya la…..PM dah umumkan kenaikan sbnyk 13 %..tp ATM akan potong..10% untuk Pegawai kanan..10% utk Lt hingga Kapt.. yg tinggal utk LLP hanya 3 % je…kita tgk la nanti..mmg la tugas pegawai lg berat..tp kalu x de org bawahan blh ke hidup aman smpai skrg…..boleh ke pegawai2 semua buat kerja..guna juga kudrat anggota bawahan kan..pernah tgk ke pegawai2 turun sama utk fitik kem..org bawahan jugak kan…bila buat kira2 gaji Sjn lagi tinggi drp Kapt..melenting la Si Kapt ni..”Mana boleehh gaji sjn potong gaji aku”…katanya…anda semua percaya @ tidak sbnrnya penglamn dan kepakaran seorng Sjn lebih mendlm klau nk dbndgkn dgn seorg Kapt..so knpa nk dengki.. mmg la sjn belajr setakat SPM je..Kapt msuk guna Ijazah..tp PM dh umumkan kenaikan gaji sama rata..kenapa nk tukar2 lg nk tolak2 lg….kalau dh kenaikan seorg Sjn sebanyak RM 400 kenapa nk potong2 lg..maaf klau ada yg terasa…tp itulah hakikatnya…

  • Rose March 15, 2012, 17:47

   Anggota ATM pangkat LLP mesti ada persatuan mcm polis utk membawa masalah mereka jangan harap pegawai atas.Rpt kat SPRM je.

  • Nalizor May 19, 2012, 05:48

   kalau betul isu gaji tu…saya cadangkan lapor kepas ceupacs untuk penyelesaian

 • Alwyntai March 14, 2012, 13:39

  Oreantasi dlm askar mrupakan asah mental n fizikal anggota.kalo x i asah mcmana dpt seorng askar yg brmutu tggi dri segi mental n fizikal.n nak ingatkan…ini bkn kolej @ sekolah…oriantasi dlm askar ada sebb nya.pasal belnjaan suami anda dlm kursus n potongan tanpa diberitahu…itu sy rasa awak patut jumpa org atasan dulu n jgn usulkan artikal d web dulu sbelum siasat.ini akan mjejaskan maruah negara,khasnya TUDM…

 • jerung13 March 14, 2012, 14:09

  yg ptg duit 2 rgt 2 apa cer?

 • sypers March 14, 2012, 15:24

  a’a..baguih la..mcm la lma sgt orientasi tu…weiii askar la..bukan majlis bandaran……hang dok kalut pasai gaji..masuk keja pun guna pmr..agak2 la….sy nk tya cik puan la..ada tak tya suami cik puan sblum tulis benda2 ni..buat malu askar ja..mna2 askar kat dunia pon mcm tu..esoklusa laki cik puan kena jd tebusan..potong jari satu2..the waktu tu jerit la…eh eh tu askar tu..dy lemah lembut..jgn la kasaq2…olololo..masuk la askar dulu cik puan oi/.baru paham apa guna buat mcm tu ..orientasi…pgkt….gaji dah sah2 la..nk gaji banyak bgtaw kat laki p blajaq ambik sd jd pgwai..haaaaa banyak laaa..jgn ckp sarjan la…pegawai muda pon kena hanyak la………
  paham2 sendiri la….lain kali tya dlu org..jgn nk komen ja….gamak tak tahan ajak suami agkat kaki sekali…

 • SYGANDASEMUA March 14, 2012, 15:31

  Salam… 4 me n 4 all.. ada yg betul ada yg x btl jd kita sama2 perbetulkanlah… jgnlah dok mengata dan mencaci org.. baik puan atau yg dok komen.. kita sesama manusia jd beringat sebelum kena.. jgn nk pandai komen n wat aduan jer… muhasabalah diri… cermin2kan diri sendiri whai sahabat2 ku…kita akn kalah dlm perang klu sikap anda n pengadu msh mcm nih… wat malu jer anda semua n pengadu hidup sebagai manusia cuma tahu cr salah org… sy mintak maaf klu ade terkasar…. fikir2lah… amin

  • Diana_nadia90 March 14, 2012, 16:02

   bajet bagus la SYGANDASEMUA…..

  • Bibi@sfire March 22, 2012, 01:54

   betul..betul..betul..tapi sayangkan, kalau dah sjn pun ngadu cam ni yang bawah2 x tau la macam mana. macam ni ke tentera hahahaha.. agak2 cam ni la askar negara2 jiran kita gelak bile dapat tau berita askar negara kita cam ni malu nor hati ini…..

 • SYGANDASEMUA March 14, 2012, 16:17

  TO DIANA_ NADIA90… alhamdulillah… rezeki anak2..

 • aku paymasters March 14, 2012, 17:47

  Salam Sejahtera..Salam 1 Malaysia…yang lain i x setuju..tu semua mmg
  salah husband dia… jgn nk malukan TUDM khasnya dan ATM amnya…tp klau
  bab gaji..tu mmg ada betulnya…knapa ATM tak buat mcm PDRM..bila gaji
  naik..dari konstable smpai ASP..DSP sama je naik..tak mcm ATM Prebet
  naik la RM 80..Tp dri Lt Muda..Lt.. Kapt dan keatas RM 500 ke atas..mmg
  yang kaya bertmbh kaya la…..PM dah umumkan kenaikan sbnyk 13 %..tp ATM
  akan potong..10% untuk Pegawai kanan..10% utk Lt hingga Kapt.. yg
  tinggal utk LLP hanya 3 % je…kita tgk la nanti..mmg la tugas pegawai
  lg berat..tp kalu x de org bawahan blh ke hidup aman smpai
  skrg…..boleh ke pegawai2 semua buat kerja..guna juga kudrat anggota
  bawahan kan..pernah tgk ke pegawai2 turun sama utk fitik kem..org
  bawahan jugak kan…bila buat kira2 gaji Sjn lagi tinggi drp
  Kapt..melenting la Si Kapt ni..”Mana boleehh gaji sjn potong gaji
  aku”…katanya…anda semua percaya @ tidak sbnrnya penglamn dan
  kepakaran seorng Sjn lebih mendlm klau nk dbndgkn dgn seorg Kapt..so
  knpa nk dengki.. mmg la sjn belajr setakat SPM je..Kapt msuk guna
  Ijazah..tp PM dh umumkan kenaikan gaji sama rata..kenapa nk tukar2 lg nk
  tolak2 lg….kalau dh kenaikan seorg Sjn sebanyak RM 400 kenapa nk
  potong2 lg..maaf klau ada yg terasa…tp itulah hakikatnya…

  • sutunRMAF March 23, 2012, 01:16

   tp masa kenaikan tahun 2006/2007, kenaikan LLP adalah 45% berbanding pegawai. gaji Kpl pun beza seratus dua jer dari gaji Kapt. Gaji Sjn lagilah lebih dari Kapt. moral of the story, bersyukurlah. Sampai keluar statement dari seorang LLP kepada Pegawai ” baik jadi LLP jer tuan/puan”..

   • Jawabarat April 5, 2012, 16:35

     ko tunjuk kt aku mana naik smpai 45 %… cri pay slip kpl dengan kapt..klau btul beza 100..la ni jgak aku resign…ko peg..nk cover la tu…hang x payah nak bohong la… aaku bkn nk burukan peg..tp kenapa terjadi mcm tu..indah khabar dari rupa.. aku pun syg kt pegawai aku..pasal tiap2 minggu dia akan sign pas weekend aku…

    • Prebet-cabuk April 7, 2012, 16:33

     aku setuju dia nak cover nak abik hak anggota bawahan lebih lah tu memang bahalol

   • MiZmunah April 7, 2012, 16:30

    bodoh la kau nie kapt tu service brapa tahun sarjan tu mesti dah 10-18 tahun agak lah kapt baru setahun jagung nak gaji mcm sarjan 18 tahun kerja,pegawai xda otak tahu nak duit je  

  • Faisal_ismail9446 April 1, 2012, 11:46

   klu nk gaji naik RM500 mcm peg belaja la rajin dl ko mls nk blaja ble tgk org lain naik gaji ko dengki.saya bkn nk hina korang cuma bgtau benda yang btul masa sek dl ko duk ponteng kls aku blaja penat dlm kls so adil klu kami naik rm500

   • Expegawaiwaren April 5, 2012, 16:57

     mmg x dinafikan..tu upah ko sbsb blaja rajin..ko x faham ke..dia kata kerajaan dh umum lebih tepat lagi PM dah bagi tau kenaikan gaji anggota ATM naik contohnya 45%(tahun 2006/2007) tapi hakikatnya LLP dapat x sampai 45% pun… cuba kira gaji LKPL masa tu RM 1520.20 ko cuba kira berapa kenaikan dia dpt …lebih kurang RM 684.09..jadi jumlah gaji baru sepatutnya RM 2204.29….cuba tgk pay slip dia masa kenaikan tu..smpai ke RM 2000.00..x sampai pun…rasanya naik la RM 102.00…sampai ke kenaikan 45% yang kerajaan bagi tu..kenapa boleh jadi mcm tu…bukan salah semua PEGAWAI ATM..tapi dimana kesilapannya…aku bkn nk dengki..aku pun dah pencen.. cuma kesian kt LLP…mcm mana pun aku sygkan  pegawai2 aku…sebab bini aku pun OFFICER…

   • Ara April 7, 2012, 16:24

    butuh hang

   • Nalizor May 19, 2012, 05:37

    isunya bukan kelayakan akademik…dah kerajaan bagi beri 13%…uruskanlah ikut pekeliling…itu hak mereka…jangan bangga sangat kelayakan akademik kamu tu…pengalaman kerja/komitmen yang penting. orang bawahan bangkitkan isu..sepatutnya kamu yang di atas bantulah..selesaikan. sibuk pulak hal sekolah dia konon

   • Ayie2irz June 22, 2012, 14:29

    tapi hnag keje kecek jer lebih…yang kene buat kerja kuli jer banyak…pegawai cuma belajar teori…tapi kuli yang buat amali…mcm buat rumah…tuan rumah bagi idea, tukang buat drawing, kuli bancuh simen…kalau pandai…semua jadi cepat, kalau tak semua jd haprak…..

   • jebat August 2, 2012, 14:39

    faisal…jgn ingt ko pegawai ko bgs…ko jgn ingt LLP nie yg msk sumer pakai spm ker?….kwn aku ada yg msk pakai diploma…aku kesian tgk kwn2 aku yg kje askar nie…dlm berita bagai nk rak ckp naik punya byk last2 PEGAWAI mcm ko lah yg naik byk  then yg bawahan nie cikit giler tk seperti yg di war2kan….jgn bangga dri sgt klu tiada org bawahan hang pon tk berguna mcm hanjing ja …..klu asa rezeki yg ko dpt tue hak kau alhamdulillah…klu bukan mati esk di akhirat ko rasa lah…….

   • jebat durhaka August 2, 2012, 14:45

    dri kwn2 aku cita lah pegawai nie la mcm celaka…keje tk reti apa2 pastue nk tunjuk bgs n best….

  • Juri April 7, 2012, 16:25

   setuju sangat2  presiden cuepac siasat PM bantu mereka

  • Raizons April 24, 2012, 11:14

   pas tu kakitangan awam lain pun nak naik gak..bersyukur la gaji skim perkhidmatan polis dan tentera lagi tinggi dari skim lain nak mintak lak lebih2. cuba tgk skim lain..jauh tertindas 

  • Nalizor May 19, 2012, 05:33

   betul ke tentang isu gaji ni? ikut pekeliling, gred 1 hingga gred 54 mesti naik 13% dan ditambah kenaikan gaji tahunan (KGT) IKUT BULAN NAIK GAJI TAHUNAN. ELAUN WILAYAH IKUT NAIK JUGA IKUT % YANG DITETAPKAN

 • TALLY HO March 14, 2012, 19:00

  salam utk warga airforce…. esspecially warga P.U Labuan.. huh hebat pangkuan ni induksi smpi kul 4 pg.. dh tu br 3 ari dh abs 3 ratus… yeke? betol ke ni…? yg husband declare abs 3 ratus tu bl? 3 ratus tu dh ble amk GRO siap dgn bilik tau… terer le pangkuan ni simulate… aku tgk komen ko ni mcm marah betol dgn mes sjn pU labuan… aku pn dl mrasa gak induksi kt mes sjn PU labuan tu… apa maksud ko dgn perkataan ‘org atasan’ ko tu? ni yg akan mmbuatkan sluruh warga tudm akn mengenali suami ko… percaya ckp aku x lama jodoh suami ko dgn tudm ni klu perangai n sikap ko mcm ni… double cx suami ko tu… x double pn triple… xdk masalah… slp2 kad bank gaji suami ko pn dh ada kt ‘YUWANG SDN BHD’… dh la aku xtau la nk tulis apa la… tp yg pastinya ko ni dh kena tipu dgn suami ko tu je… lain kali jgn amk kuarters luar dok dlm kem senang ble jenguk suami kt mes tu btl ke abs kul 4 pg… cuba ko tny dia kt atas AMBANK , atas magnum jati, ujung milimewah, atas raff restoran, blakng alliance bank, atas kedai kek southern, dpn utama jaya dan depan crossroad… antara smua tu kt mn dia menang byk…. hehehehe..

  • Bambootooth March 15, 2012, 00:21

    hai bro..hehe mcm ‘ahli tetap’ je kat semua tempat tu…

   • TALLY HO March 15, 2012, 10:47

    tempat jatuh lagikan di kenang bro….

  • bulat dan manis March 16, 2012, 04:23

   mcm ader miss je 1 tempat ;-)

  • rolex live March 17, 2012, 00:34

   Tally ho biasa jgk pg tmpt tu kannn…cari duit lebih ye…biasa jatuh random ke… belon kasi pecah…..

 • Setsuna March 14, 2012, 23:58

  saya rasa anda sebenarnya tidak memahami kerja suami anda. apa yang anda nampak itu adalah dari pemahaman luar anda sahaja. jangan nak salahkan TUDM, siasat suami anda dulu. balik sampai 2-3 pagi orientasi kat disco.

 • Bambootooth March 15, 2012, 00:24

  klu ikut komen2 yg ada skrg ni..rasanye mau ada org bunuh diri x lama lagi ni…

 • brasso March 15, 2012, 01:43

  Ada yg benar, tapi banyak yang tak benar. EMT lebih baik kalau dimasukan terus ke dlm akaun gaji, bayaran ‘by hand’ menyebabkan kesulitan dan bayarn tak dapat penuh

  • waja March 15, 2012, 02:48

   Emt kiraanya dlm sebulan mengikut hari kita berada di sabah dan sarawak sahaja, kalau bercuti atau berkursus di semenanjung tak layak dapat elaun emt brasso , jadi jumlah emt bulanan akan berbeza beza,penyata dihantar utk tuntutan bila berakhir bulan, lg satu elaun ni kerajaan negeri yg bayar, kena faham semua tu

   • brasso March 15, 2012, 09:34

    mengapa pula tak boleh, sedangkan bayaran BISM  boleh dibayar terus ke akaun gaji.

    • waja March 15, 2012, 10:52

     Bism tu elaun tetap mmg tak berubah dah ko cuti ke,g london ke, kursus ke mmg bayarannya dah fix, dah tertulis dlm. Pekeliling or pmat sebegit utk emt kadar barannya secara harian manakala bism tidak,Kalau nak ubah kenalah kuarkan pekeliling or pmat pindaan

     • brasso March 16, 2012, 03:44

      iye ke? mcmna u tau.. hari tu aku pi kursus kat london bism aku kena debit, aku cuti pun kena debit.. apa cerr….

     • kerimpak labu March 16, 2012, 09:17

      bism kerajaan negeri sbah dan srwak la yg bayar utk mereka yg berasal dri sbah dan srawak…….memang fix…

 • Daunketom80 March 15, 2012, 08:58

  idup labuannnnnn…klu takut orientasi jgn masuk askarrrr…pg join pandu puteriiiii…apa yg penting kerjasama…….orientasi kat labuan mmg bestttt…..pandai makan pandai simpan..pa per pun orientasi mmg wajib d teruskan….

 • stevie March 15, 2012, 11:27

  gila la orientasi sampai patah2..RSAT x buka ka sampai x p lapor sakit.?selama aku kt labuan x penah lg dgr orientasi sampai patah2 ni..pastu blk smp pkl 4 pg pulak.kalau balik dr golden key pkl 4 tu percaya la.ke suami puan pg buat arrival kt popin,cross road.bsa la kejutan budaya br sampai labuan.

 • Wisdomevenue March 15, 2012, 12:58

  Assalamualaikum,
  Saya juga isteri angkota TUDM berpangkat Kopr. Baru je naik pangkat, kami tinggal berjauhan selama 5thn kerana semasa berkahwin, suami masih dlm krusus dan saya tidak boleh mengikut suami krn tuntutan tugas. Alhamdulillah, akhirnya suami dapat berpindah lebih cepat dari dijangkakan.

  Saya gembira kalau suami dipanggil berkrusus, tapi puan, risau pulak kalau sedemikian. Kalau suami krusus, saya akan jadi sibuk krn sama2 mencari bahan dan menyediakan dokumen  pembentangan. Kami tiada anak, so gembira kalau sama2 buat. Kalau ade suami jiran berkrusus, saya sibuk tanya suami, ayang tak pi krusus mcm org sebelah ke..??

  Gaji anggota mmg lah x besar, jadi sebagai isteri anggota tentera, kita kenalah kreatif dan cari peluang utk tambah pendapatan. Jgn nak harap gaji suami aje..duduk KL, kos hidup lebih tinggi.

  Puan kena selalu buat sport check suami, kenal dan simpan no telefon kwn2 rapat suami dan kalau suami keluar mlm, sekali sekala ikut sama. Ini masalah peribadi..susah nak ckp, yg penting jgn salahkan org lain kalau kite tak berusaha untuk berubah dan keluar dari masalah. Saya bersyukur sgt, boleh tidur lena….org tak berckp benda buruk ttg suami..saya bangga cakap “SUAMI AIRFORCE”

  • prebet je March 17, 2012, 00:37

    betul2….saya bangga jadi tentera….

 • Peradu Sakti 77 March 15, 2012, 14:04

  Assalamualaikum, erm nampaknya ramai dari kalangan’kukubesi’ dah mula goyah dengan kedudukan semasa. Banyak perkara yg peacegurlz84 utarakan tak lari dari konteks sebenar dalam perkhidmatan tudm. Ini cuma sekadar sedikit yang terlepas ke media massa. Belum lagi perkara yang besar yang belum diungkapkan lagi.

  Jika masalah peribadi yang ‘tuan-tuan’ tekankan kepada simangsa ini mungkin benar, tapi lihatlah juga subjek lain yang telah disampaikan. Saya rasa penindasan dalam BAKAT sendiri sudah cukup hebat. Isteri pegawai byk memerintah isteri LLP seperti sama dalam ranking pangkat pasangan. Mereka itu org awam bukan anggota. Tetapi kenapa perkara ini terjadi? Saya sendiri takkan benarkan isteri saya menghadiri majlis-majlis tersebut. Jangan ditanya kenapa kerana jawapan itu ada pada isteri pegawai. Ape lagi yang tulus selain perintah sang suami kepada isteri. Mengapa perlu diambil tindakan kepada si suami selaku anggota yang berkhidmat? Saya faham perasaan si penulis ini dan mungkin ada juga yang tidak benar dalam penulisan diatas.

  Isu ‘orientasi’ ini tak perlu nak dibangkitkan kerana sememangnya menjadi rahasia pangkalan itu sendiri. Semua tahu masalah ini terutamanya anggota tudm. Ini bukan mengenai maruah tetapi hak yang perlu kepada LLP ini. Mengapa perlu menindas mereka walhal kamu duduk diatas, makan enak-enak dan tidur yang cukup seharian. Pernahkan anda tahu bagaimana juruteknik tudm ini bekerja? mereka bekerja tidak kira waktu dan apa jua keadaan sekalipun kerana pesawat adalah nadi tudm itu sendiri. Pernah anda lihat peluh-peluh mereka? Berapa jam kah mereka bekerja setiap hari dan apa yang perlu dilakukan. Saya berani mengatakan disini pegawai yang kononnya dipanggil ‘engineer’ disetiap skuadron itu sendiri tak tahu untuk menilai kerosakan apalagi untuk menyelesaikan masalah. Tetapi terkadang hanya satu calit yang membincang dan menyelesaikan. Sungguh terharu dengan perkara ini. Ini adalah kenyataan bukan mainan.

  Mengenai elaun sabah sarawak pun saya tidak faham langsung. nama pun elaun tetapi mengapa perlu berbeda? mengapa perlu dipotong sehingga setengah. Mengapa ada pula elaun yang sama nilainya? Mengapa polis dapat elaun yang sama nilai? Sungguh pelik dunia tentera. Yang diatas semakin kaya tetapi semakin rendah mindanya. Mungkin tindakan awal saya berhenti perkhidmatan tahun lalu adalah jalan terbaik buat saya dan rakan-rakan saya ramai yang mengambil langkah yang sama walaupun mendapat berita tentang kenaikan gaji yang semestinya menguntungkan pegawai.  Kerjaya dengan kerajaan bukan jaminan hidup, jaminan mana yang penting antara dunia dan juga akhirat. Syukur kami dibawah, mengenal erti susah, belajar bersyukur dan tidak menindas. Hentikan lah salah guna kuasa. Saya meramalkan 5 tahun dari sekarang tudm akan mengalami kekurangan tenaga kerja yang serius. Impak kepada yang masih bekerja adalah berat. Perlu menanggung kerja yang semakin padat disamping kekurangan kemudahan alatan kerja, seperti yang dirancangkan tidak lama lagi. Dua trade untuk seorang juruteknik, kononnya untuk membuka laluan yang cerah bila pencen nanti. Melihat sekarang pun rasanya tidak cukup nafas mahu menjaga trade sendiri. Inilah TUDM sebenar.

  wassalam..

  • aku paymasters March 17, 2012, 00:22

    salam sejahtera..salam 1 malaysia…setuju sgt dgn kenyataan peradu sakti 77..isu BAKAT mmg sudah lama…kalu si suami berpngkat Mej..si isteri Lt Kol…klau boleh BAKAT tu dia nk konker… mcm mna isteri LLP nk join aktiviti BAKAT…ini sudah lari dari tujuan sebenar penubuhan BAKAT itu sendiri…renung2kan dan selamat beramal…

  • Cacar April 7, 2012, 16:37

   sejutu depa dah goyang tahniah puan kami tetap memberi sokongan jgn gentar teruskan membongkar tegakkan perkara yg benar

 • ApaPunXbley March 15, 2012, 16:05

  zaman skarang ni asal da problem ja satu Malaysia leh tau..len kali klu nak ngadu tgk2 sama la tempat..xpasai2 kna hampot..heheee..dok labuan ni klu iman xkuat mmg hancus lerr..sana pot mmg belunggok macam bundle..tapi time aku dok labuan dulu elok je..siap leh wat duit lg dok meniaga beger..sblm nak kuaq kenyataan wat la xperimen dulu kat laki tu..klu btl kira xpa la..klu silap dah kira fitnah dah tu..xpasai2 dapat dosa free..apa2 pun PEACE YOOO…I LOVE RMAF..

 • MiGcReW March 15, 2012, 19:33

  Siapa suruh masuk tentera Kalau tahu cari penyakitLebih baik duduk di kampungTanam ubi dan tanam jagungYang pertama tentera udaraTerbang tinggi di angkasarayaBukannya di angkasa lepasSilap-silap jatuh terhempasYang kedua tentera lautRamai orang yang tidak sanggupKapal karam mana nak pautSilap-silap jerung nganga mulutYang ketiga tentera daratRamai orang yang tidak laratBuat kerja yang berat-beratSilap-silap putus urat saraf.  

  • Mambang_siang March 17, 2012, 17:37

   adjust skit..’kalo tahu begini jadinya’..

 • Rose March 15, 2012, 19:57

  Repot kat SPRM j

 • Magicmusume March 16, 2012, 05:34

  mcm ner kite nk jg Air Force kalo Air Force x jg kite?….

 • kurangkan kos ... March 16, 2012, 07:13

  Di Kuala Lumpur juga kursus induksi ini tidak teruk seperti di sini. RM50 pun dikatakan tidak habis untuk kegunaan kursus ini, ini kerana mereka lebih mementingkan kerja. Di Labuan, baru 3 hari kursus sudah habis hambir rm300.Kenapa mereka terlalu kejam dan tidak berperasaan, ada dikalangan anggota yang mempunyai anak menghadapi masalah untuk membeli susu dan lampin pakai buang anak mereka kerana masalah keawangan. Pendapatan mereka banyak dihabiskan untuk member kepuasan pada pihak atasan. Makan harian keluarga ini juga hanya ala kadar sahajaini adalah copy pase dari ayat di atas… saya nak sentuh kenapa duit mess ( ahli mess ) di potong sesuka hati oleh individu tertentu tapi tiada pula penyata kenapa dan mengapa duit tu di potong… tau tau sebulan kena potong 40.. bulan depan kena lagi 30.. pas tu next month potong lagi 40.. walau pun jumlah nya bawah 50 tapi amat bermakna bagi kami yg pangkat bawahan seperti kami…

  • XPU LAB March 18, 2012, 17:37

   Cer citer sikit saper individu tertentu yg dimaksudkan ? Bodoh sgtkah SNCO2 kat PU Labuan nak kasi org ptg duit sesuka hati ? Saper cakap induksi 3 hari habis hmpir 300 ? Kau kutip lagi citer minah yg dikencing oleh suami dia yg trsayang… Utk makluman, WISMA BINTARA trpaksa memperuntukkan rm 1500 setiap kali kursus induksi diadakan utk meraikan sjn2 baru mulai thn 2010 atau 2011 kalau tak silap. Tak dibenarkan membuat sebarang kutipan drpd sjn2 baru. Perkara ini telah diputuskan dlm AGM WISMA BINTARA atas arahan pihak atasan walaupun kebanyakan ahli tidak brapa setuju (skrg tak tahulah cammana pengurusannya. Citer ni masa aku kat PU Labuan thn lepas). Tak mampos pun kalau tak makan duit sjn2 baru ni. Cuma aku nak tanya sikit, sjn2 baru ni tak malu ke nak masuk jadi ahli wisma yg sementara pun belum apatah lagi Ahli Tetap tapi Ahli Tetap kena keluarkan duit ? Lu pikir la sendiri… PERHATIAN ! Kenyataan ni bukan utk sjn2 yg telah brkorban wang dari poket sendiri, tenaga dan masa untuk diiktiraf sebagai Ahli Tetap Wisma Bintara.

 • Bosannnnnn March 16, 2012, 12:37

  sebenarnya puan jgn slh sgka. adakah puan tau ape itu tentera? kerjaya seorang anggota tentera hanya menerima arahan sahaja. demokratik? itu bkn utk tentera, bygkn kalau demokratik d praktikkan dlm tentera…loose command! masa perang nt ade lak yg nk mtk weekend blk kg. suami puan itu mgkin anggota tudm yg ke puluhan ribu dlm sejarah tudm ni. kenapa tibe2 lak jd cmni? selama ni ok je. maaf ye, xde sape yg pksa dia masuk tentera, dia yg rela. sy rasa dia je yg terlalu memberi gmbrn buruk pd puan ttg ape yg dialaminya. semua org mengalaminya sblm ini. sy juga lepasan dr orentasi mess yg lepas… xterfikir lak nk soh bini komplen ape2 kt cni hehe

 • shahril March 16, 2012, 13:26

  ape ni kecoh2 1 malaysia…wat malu kaum la korg ni…kalau komen di atas tak dilayan..xkan jd begini..so aku suka buat hal aku…korg buat la hal sendiri…kecoh betol aduan rakyat ni..wat bodo jela…der.!!jgn sebut perkataan x senonoh..dan x perlu gertak2 org.biar org atasan amik tindakan…so korg diam lerr.. 

 • One D March 16, 2012, 14:47

  saya sarankan sape2 pon yg nk suarakan perkara2 ttg hal ‘kekeluargaan’ dalam perkhidmatan perlu selidik dan dapatkan pandangan drpd org yang bijak pandai, bukan yang memandai mandai kerna perkara ini sgt2 serius dan akan memberi kesan kepada anggota yang lain. TUDM tidak pernah kejam terhadap anggotanya jika mereka tidak bermasalah malah lebih menitiberatkan hal kebajikan anggota. 

 • Anonymous112 March 16, 2012, 17:38

  Thank you to all great comments from all supporters. Wish this comment will ruin your organisation soon. More posts will bring me in. “Mess with the best. I’ll ruin the rest”

 • Islam_itu_INDAH March 16, 2012, 17:46

  haha…wisma kdiaman pegawai di P.U KUCHING ibarat hotel angkut ppuan kuar masuk sesuka hati dlm keadaan mabuk….org duty tgk saje sambil pikul dosa atas pbuatan org lain…undang2 askar kalo vs undang2 syariah mana lg kuat ek?…sbb hal ni mcm d pejam mata jer….try jais wat rush 1x kalo kot..

 • Ismail_8472 March 17, 2012, 01:29

  Kalau pegawai kena cas BAT D200 pun gaji kena tahan ke? mintak pencerahan.

 • Ismail_8472 March 17, 2012, 01:31

  Kalau polis dulu, isteri tak datang Perkep, suami kena extra drill. Sekarang tak tahu la, dulu zaman ayah kerja, teruk la kena extra drill.

 • 007 March 17, 2012, 03:14

   dok dlm sel la mamat ni nanti…nak sangat…..

 • Musangberjanggut001 March 17, 2012, 03:27

  Assalamualaikum,
   Untuk Peacegurlz84, harap tak perlu salahkan dia terlalu banyak. Cuba letakkan kita ditempat dia, mana2 isteri pun tak sanggup lihat suaminye dianiaya sebegitu rupa…mungkin dia sendiri dianiaya oleh suaminye dengan penipuan yang melampau untuk mengaburi mata si isteri. Pendapat saya, yang harus dipersoalkan adalah sisuami..si isteri cuma duduk dirumah dan mendengar apa yang dikatakan suami dan itulah yang ditulis disini…Tentang penganiayaan yang melampau..TUDM tidak pernah menggalakkan perkara itu…bagi saya TUDM adalah organisasi terbaik jika dibandingkan dengan organisasi lain.
  Peradusakti77 dan Akupaymasters, saya bersetuju dengan pendapat anda..berkenaan BAKAT..memang tidak dinafikan jika ada majlis2 anjuaran BAKAT isteri2 LLP dipaksa hadir..jika tidak hadir..sisuami dipaksa menulis surat tunjuk sebab dan dikenakan tindakan tatatertib.tetapi bila hadir isteri pegawai dan isteri LLP tidak boleh bercampur atas alasan suaminya berlainan pangkat..yang ditauliahkn adalah suami..bukan isteri2..harap isteri2 pegawai maklum tentang perkara ini…dan harap pegawai2 maklumkan kepada isteri masing2 tentang hal ini. Dan harap pihak atasan keluarkan arahan…cuma isteri pegawai sahaja yang diwajibkan hadir…isteri2 LLP cuma digalakkan sahaja. Tapi yang masih tidak difahami mengapa BAKAT ini mempunyai kuasa yang melampaui kuasa tentera..pernah terjadi…kapal terbang yang sepatutnya menghantar anggota untuk menjalani aktiviti operasi ditangguhkan kerana BAKAT memerlukan kapal terbang tersebut untuk aktiviti lawatan yang langsung tidak penting untuk keselamatan negara. Harap difikirkan…
  Juruteknik …..bermula dari memeriksa kapal terbang..melepaskan kapal terbang kepada juruterbang..kapal terbang turun dan rosak…menilai kerosakan…mencari penyelesaian…dan kertas kerja..sehingga kapal terbang boleh terbang semula…semua beban ini diletakkan keatas kepala juruteknik..juruteknik yang cuma mengharapkan elaun kejuruteraan yang dijanjikan sejak berpuluh tahun dahulu..tetapi tidak muncul2 sampai sekarang..yang ada cuma harapan….pegawai kejuruteraan yang menggelarkan diri mereka engineer..yang mendapat elaun sekitar rm2000-rm2500..apa yang anda lakukan dengan title Engineer..dalam membaikpulih kapalterbang??bebaloikah elaun yang anda dapat…Pegawai kejuruteraan yang bekerja dengan kapal terbang mungkin ade sedikit tanggungjawab tetapi apa pulacerita pegawai kejuruteraan yang tidak bekerja dengan kapalterbang tetapi mendapat elaun kejuruteraan yang sama…adakah bebaloi diberikan elaun kejuruteraan..kenapa elaun sebegini tidak dipertikaikan..adakah sebab pegawai kejuruteraan itu pegawai dan juruteknik ini LLP?
  Penggabungan trade adalah satu penyeksaan yang bakal dihadapi juruteknik2..beban trade sekarang pun sukar untuk ditanggung apatah lagi beban yang bakal dihempap keatas kepala juruteknik2 ini…adakah ini alasan untuk memberi elaun kujuruteraan kepada juruteknik2…dan berapakan elaun yang bakal diberikan?adakah rm1000, rm2000….

 • sygabg@abgsyg March 17, 2012, 13:25

  Assalamualaikum…sy sorg isteri tentera..dn sy juga sorg tentera..bila `terbaca’ artikel ni sy berasa sedih..krn..ape yg digambarkn oleh penulis seakn keadaan induksi itu amat teruk skli..ape yg sy tgok..kursus induksi yg dijalankn skrg ini amat menyakitkn mata dn hati..kalau lh mereka ini hidup semasa sy melalui kursus induksi ini dulu..xtaulh..apa yg akan trjadi..klau mereka tahu dn tgok apa yg sy tlah lalui dlu mesti mereka malu jika dibandingkn dgn apa  yg mereka telah alami skrg ini..kdg2 terfikir..suami penulis mmg tidak layak utk menjadi seorg PTTK..sy seorg ibu,isteri,anggota dn peserta kursus dlm 1 masa pn xpnah merungut apa yg tlh sy lalui..malah berasa bangga krn dpt mnjadi seorg PTTK yg terlatih..selama 2 bln kami dilatih berbagai2 utk mnjadi sorg PTTK..masuk hutan,berhujan dn berpanas dlm ponco,kawad,cra2 mentadbir dn melaksanakn mkn beradat,kelas pentadbiran,ujian bertulis..tp skrg..itu semua dh xde..itu pn msh merungut..sy xtahu apa yg akan trjadi pd PTTK yg akn dtg..

  • bekasanggotatudm March 20, 2012, 03:17

   dulu induksi kat mana…  tahniah saudari hebat….

 • ikanSARDIN March 18, 2012, 06:12

  banyak sangat yg x betol ni…. agaknya hubby kencing bini kow2 … hubby geng ‘tekan butang’ kot ….. kaki enjoy kat pub labuan tu …. x pon mmg dia ada financial problem + queen control = lagi la haru …. geng lain dtg labuan boleh beli / tukar kereta dan ada yg tambah keta …. nko smpi jual keta ? KAROT betol ni …. orang lain simpan duit dok sini how come family you boleh perabis ??? ….. maklumat dapat x betol sbb dapat kat tangga…kat taman …. sok-sek pok-pek + nasi tambah + gulai tambah = jadik AMARAH X tentu pasal…. dalam askar ni kalau betol gayenye mmg xkan sampai jadik mcm tu … kecuali kalau ATTITUDE problem + sendiri yg carik penyakit + x tau berdiri kat mana dlm askar …. prebet buat cara prebet …sjn buat cara sjn dan seterusnya @ SEMUA ADA TAHAP PEGAWAI ATASANNYA… suruh blajar dulu x nak belajar pandai2 …. dah gagal x nak cuba lg …. nak juga masuk askar …. terima je la cara hidup askar yg banyak REGIMENTAL tu …. PANGKAT nak tp PIKIR POSITIVE X RETI……. NAK JADIK BOSS DOK LUAR LAA !!! tu belom tentu lagi oiii !!! …… pssstttt : ARE YOU THE BOSS INSTEAD OF YOUR HUSBAND ??? …. orang lain boleh hidop dlm askar ni ……fikir-fikirkan ….. jngn buat benda2 yg bukan2 apatah lagi yg memalukan rumahtangga sendiri dan perkhidmatan husband tu …. dah SARJAN dia tu …. BERSYUKUR PADA ALLAH …. manage family + manage family income baik2 = INSYA ALLAH ……

 • asalkan ngam... March 19, 2012, 03:39

  ni kena buka Fail Siasatan ni…

 • Rosliaha79 March 19, 2012, 04:06

  Pihak TUDM kena siasatlah perkara ni. jika benar ambil tindakan preventive.Yg wajar di betul, di ubah perlu laksanakan. Setahu saya sbgai isteri  peg tentera kadang-kadang kebajikan anggota bawahan dijaga lebih oleh pegawaix mereka, soalnaik pangkat, slip gaji bulanan,sakit pening anak bini semuanya dipantau,kalau x percaya pembaca selidik kat MTL,MTU,MTD MINDEF. Cuma kadangx si suami ada kesx tertentu yg menyebabkn pangkat atau gaji mereka di tahan, kalau bersih tiada masalah.Kepada saudari yg menulis, InsyaALLAH kes ni pasti akan disiasat, harap bersbar dan tak perlu tudungjari sana sini nanti kuasa KETIGA ambil kesempatan.. 

 • bekasanggotatudm March 20, 2012, 03:10

  Assalam dan selamat sejahtera … menarik ni… tapi kenape memalukan diri sendiri cik puan hoi… awak tu tahu ker jadual atau program yg telah dibuat oleh AJK wisma yg dah kaji dari masa dan segala keperluan yg diperuntukkan untuk menganjurkan program seumpama ini, AJK wisma pecak kepala nak atur dan anjur tapi awak senang je kata akan perkara yg awak sendiri x tau melainkan suami awak merapu … balik rumah buat muka seposen dan bgitau kena mcm2 … lakonan sang suami anda mmg hebat awat x suruh dia p uji bakat kat rtm ke…  bagi pkt ambil tapi nak pikul tanggungjawab x mau… jgn menulis dan bercakap ikut sedam tangan dan mulut jer… selidik dulu kalau x tau mai tanya kat aku la jgn bodoh dan sombong …. la wahai peacegurlz84… nampak sangat yg hang ni mata duitan dan buta hati… x pernah bersyukur dengan rezeki yg Allah berikan kpd suami anda walaupun tidak seberapa… tapi ada jugak dari x dapat apa… ni laki hang dah berapa thn dlm tudm… pernah ke kantoi dlm kerjaya… ambik board berapa kali… ada hang tau ke… dpt pangkat tu cara yg betulke atau slowtalk soalan atau main toyol dlm dewan … nk dapat pkt sjn bukan senang cik oiii kna duk ezam kursus dan sebagainya… ada yg ambik 4 , 5 kali tapi akhirnya dapat gak pkt sjn dan x merungut bila kna induksi di wisma…bintara… bodoh piang punya bini… bukanya nak bagi sokongan kat laki dia.. malah hasut kat org lain pulak … sebar cerita yg bukan .. fitnah tu dosa. cikkk … akai ada ka…   ni kalau x tau … tanya jgn main sondol jer mcm sang sondol……   org lain bila nak masuk wisma genbira dan pukui canang satu base dan dah buat perancangan tapi hang laki bini … buat apa perancangan …. anak pun takde kan… so bebanan tak le besar sangat …. org yg ada tanggungan dan bebanan pun x rungut … kalau rungut pun dlm hati jer… x le sampai memalukan org yg banyak mengajar …. susah2  berhenti jer jadi askar …p cari rezki di bidang yg sesuai dgn kamu…. dan laki kamu…. jual berger ker  … tapi kalau perangai kamu mcm ni buat ape pun x leh APA PUN TAK BOLEH …..(kata JAMBU raja lawak kakakakaka)   aku cadangkan supaya kamu tarik balik apa yg dah kamu tulis sebelum kamu menyesal dikemudian hari … pi la minta maaf ke … buat pengakuan bertulis ker … kot kot hangpa kna tindakan dari pihak atasan jgn menyesai naaaa… bukan senang nak senang tapi bukan susuah nak susah…… kpd AJK WB PULAB… jgn layan kerenah org macm ni … tak sekolah punya orang… cakap mmg pandai tapi bagi kat laki dia suruh org happy hrs sorang2 boleh ker…. aku ni pun TUDM gak tapi dulu lah … dah bersarapun tapi bangga dgn TUDM kerana banyak mengajar aku menjadi sesorang di dunia awam….. jawatan dalam TUDM … jgn cakap la mcm dah pegang … tapi terima sebagai satu cabaran… org boleh apsal aku x leh … wahai peacegurlz84 insaf la sebelum kamu menyesal tak sudah….. jgn bodohkan diri semdiri dgn tulisan yg akan memakan diri anda laki bini…. TUDM dan ATM ada peraturan , akta, undang2, polisi, dan mahkamah tertera pun ada….. kemudahan spt rumah keluarga (walaupun bukan spt bangalow) tapi sekurangnya ada tmpt berteduh dari hujan dan panas… gaji dan elaun sekarang tinggi oiii berbanding dari zaman kami dulu… tak syukur lagi.. ke cik oiii ……  orang mcm hangpa ber2 ni lah yg merosakkan nama baik dan imej TUDM khasnya….   kpd semua Encik2 (PW)  dan ahli wisma Bintara serta YDP dan AJK WB PULAB jgn mudah melatah dgn komen spt ini …. biasa la bukan senang nak puaskan hati org … tapi org ada nak puas kan hati kita ….. saya dah melalui semua nya ini….kerjasama sesama AJK amat penting … demi menidakkan tohmahan yang melulu dan tiada usul periksa dari org yg sebenarnya x tau ape2pun… kerana hasutan dan nafsu so jadile mcm ni…. ok HIDUP WISMA BINTARA TUDM SELURUH NEGARA….. kerana saya pernah berada disitu suatu masa dahulu… walaupun diluar tapi masih sayangkan WISMA BINTARA…..   sekian maaf zahir batin jumpa lagi

 • kuda kepang March 20, 2012, 03:13

  Ceraikan! Ceraikan! hahaha

 • kuda kepang March 20, 2012, 03:16

  tp ada gak betul gak ape yg di katanya.. tgk BAKAT dah la.. laki pgkt lt kol. tp bini setakat ade PMR je, xyah nak berlagak.. nak mkn high table.. pastu ko detail bini LLP angkat itu, angkat ini padahal bin LLP tu seorang doktor! perlu ke perbezaan? bini2 pegawai dlm bakat klu mkn dlm dewan kat meja bulat.. bini2 LLp kene beratur kat luar amik makan.. same la jugak dgn jawatan.. pegang AJK tu, AJK ni tp x tau wat keje.. pandai arah je.. sedar la.. laki ko tu yg ada jawatan.. bukan ko.. lain la klu ko tu datin seri ke, toh puan ke…

 • ExTUDM/ExPU Labuan March 20, 2012, 03:39

  Salam…ada yg betul dan  salah dalam statement awak ni peacegurl84… jgn tuduh TUDM secara bulat2…siasat dahulu semua yg diceritakan oleh suami awak…walaupun saya ni bersara awal dari TUDM tetapi saya ada sasaran kerja yang lain dan saya ingin meningkatkan lagi taraf hidup saya. Itulah sebab saya bersara awal… Pada pandangan saya, kalau suami puan rasa tidak serasi dengan kehidupan sebagai anggota TUDM. Saya syorkan supaya suami puan berhentilah dari TUDM dan jangan tambahkan lagi parasit yang ada. Dari apa yang saya baca dari artikel puan ini banyak perkara yang tidak benar dari yang benar. Mana ada organisasi yang sempurna. Jadi syukur dan taqwa adalah sebaiknya.

 • pemerhati March 20, 2012, 09:13

  assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua…
  Setiap apa yang dilakukan ketua jabatan adalah bersebab dan kita tak seharusnya tuduh secara melulu..tapi mungkin ada sebahagian yang betul apa yang peacegurlz84 ni katakan..dia hanya meluahkan apa yang dia rasa dan kalau apa yang dia kata tue tak betul, tak perlu nak mencaci bagai..tak salah untuk buat aduan dan tak salah untuk memberi pendapat.Allah kurniakan akal untuk kita berfikir kan. jadi berfikirlah sebelum membuat sesuatu perkara dan membuat aduan..apapun pihak TUDM banyak berjasa dengan negara…syabas bagi TUDM dalam menjaga keselamatan negara..

 • Neutral March 20, 2012, 09:52

  Abang2  kakak2…..kesian kat minah ni…cukup lah.
  jangan lepas ni pulau kan dia pulak….dia muda lagi…kesian dia.
  Takut nanti dia buat benda2 bukan2 pulak..kita kena bagi dorongan kat dia….

 • Surianiendun March 20, 2012, 13:45

  kepada semua yang berkenaan : penulis yang meragui,pembaca yang budiman dan pengkritik yang dikagumi….saya mohon anda2 disini tidak mencaci atau mencerca sesama manusia.kerana kita semua nya sama disisi yang maha Esa. Tiada kurang atau lebih sedikit pun ciptaannya. buang yang keruh ambil yang jernih….kita baca permasalahan beliau,komen lah dengan akal yang waras..bantu-membantu sesama insan yang memerlukan. yang baik diterima,yang buruk dijadikan teladan..tak perlu nak tunjuk siapa kalah siapa menang..siapa betul, siapa salah..ALLAH yang maha mengetahui…maha menilai kehidupan manusia itu sempurna atau tidak..doakan org lain sejahtera,nescaya kita akan dirahmati..bukan nak berkhutbah sekadar berkongsi..kita penjawat awam atau swasta harus beretika dalam adab tutur kata..sama seperti berbicara dengan ibu bapa dan orang tua..janganlah kata2 caci dan nista dijadikan dalam laman web ini…

  • apalah March 20, 2012, 13:56

   betul2 tu.

 • osman March 20, 2012, 14:30

  Aku rasa cik puan sorang ni saja yg  tak puas hati dan banyak sangat fakta2 disini yg tak boleh dipakai langsung hanya sedikit saja yg betul dan boleh dipakai…..

 • Xxxxxx March 20, 2012, 16:49

  akum cik puan ….saya nak ckap cki kat cni….anggota tentera bekerja 24jam sehari ….7 ari seminggu….sentiasa patuh kpd arahan…..salah satu yg tercatat dlm ikrar kesatria adalah….MNGUTAMAKAN PERLAKSANAAN TUGAS….so kalu x tau benda mcm ni jgn nak kritik x tentu pasal……pasal mess…..mess adalah diwujudkan utk pttk n peg…..so….kalu x nak msk mess….jgn naik pangkat……yg psling utama..jgn kawen ngan tentera kalu x leh trima suma ni…..pasal wat keja kat mess biasa la….diaorg diajar supaya boleh organize majlis apa bila diperlukan nanti….tekanan kerja diberi ada rasionalnya….cuba bayangkan skiranya keadaan negara tidak stabil…..sdah pasti kita semua tertekan…..so utk pesediaan awal suma anggota tentera diberi pendedahan utk menyerap segala tekanan tersebut….kalu dh ghasa laki ko manja….x leh tertekan  suh jer dia wat permohonan benti dr perkhidmatan…abih citer….saudari sedarlah….pangkat yg dikurnaiakan bkn utk dibanggakan….tapi tanggungjawab….makin tinggi pangkat…..makin bnyk tggungjawab…..jika makin bnyk tggjawab…..makin tinggi lah tekanan….da faham ka saudari??????tanya laki saudari……dia masuk tentera ada angkat sumpah x?????cb tnya dia…..apa yg terkandung dlm angkat sumpah tu??????sy nak nasihat ckit……kalu x tau bkenaan selok belok n adat resam tentera jgn pandi nak kritik ja……cb pikir n kaji scara mndalam….kenapa…n mngapa semua tu diperlukan dlm tentera…..jwapannya….utuk mngekalkan kesetiaan n disiplin dlam perkhidmatan……tentera adalah satu organisasi yg lengkap spt sebuah negara……cb saudari ckp keja apa yg x dak dlm tentera…..doktor….cikgu…..peguam….mekanik….driver……suma ada…..contohnya kalu dlm perkhidmatan  bomba…..ada ke tugas sbg cikgu yg boleh mendidik secsra formal utk amik spm….dlm tentra semua tu ada….so saudari….kn trima hakikat bahawa saudari sekeluarga patut bersyukur dgn apa yg ada…..igt….bkn senang nak senang k…..

 • TenteraKerjayaSaya March 21, 2012, 02:43

  Bismilahirrahmanirahim

   

  As salam kepada puan dan semua. Aduan/artikel puan
  ini amat menarik. Ia sebuah karangan yang hebat lahir dari luahan hati seorang
  isteri warga tentera. Namun terdapat beberapa perkara yang kurang menyenangkan
  akibat luahan puan ini kerana ATM amnya dan TUDM khususnya mempunyai saluran2
  khusus untuk menyelesaikan segala kerumitan puan dan suami ini. Mungkin kerana
  puan dan suami tidak faham dan tidak tahu saluran itu. Ini kerana suami puan masih
  mentah di dalam organisasi tentera ini, atau mungkin puan tertipu dengan helah
  suami puan yang menyembunyikan beberapa perkara. Semua kerumitan puan akan saya
  jelaskan..insyaAllah..Saya juga pasti rakan2 lain disekitar PU Labuan lebih
  arif dari apa yg bakal saya cadangkan/huraikan disini.

   

  Saya ialah pegawai tentera dari cabang perkhidmatan
  TDM (berkhidmat sehingga pangkat Lans Korperal kemudian ditauliah ke Peg
  setelah melanjutkan pelajaran). Mungkin apa yang bakal saya cadangkan/huraikan
  ini kurang tepat dalam suasana kerja dan budaya TUDM, namun saya pasti TUDM dan
  TDM mempunyai dasar dan budaya yang sama atau paling tidak hampir sama.
  Sehingga kini usia perkhidmatan saya baru mencecah 16 tahun. Masih panjang sebelum menamatkan perkhidmatan.

   

  Kerumitan yang puan dan suami hadapi saya huraikan
  seperti berikut:

   

  1. Persekitaran Kerja:

   

  a.      
  Orang atasan memeras duit anggota.
  Suasana orang atasan memeras duit anggota ini perkara yg sangat besar
  tuduhannya. Jika puan tidak mempunyai bukti kukuh pernyataan ini dianggap tidak
  berasas dan boleh dipertuduhkan. Hati2 membuat tuduhan.

   

  b.     
  Suasana kerja yang membuatkan anggota tidak
  ikhlas berkerja. Mungkinkah keikhlasan berkerja hanya timbul kerana suasana
  kerja yang kondusif? Pendapat saya mengatakan keikhlasan lahir dalam diri
  individu itu sendiri. Tanya diri apa tujuan memasuki tentera? Adakah kerana
  tiada kerja diluar sana? Adakah kerana tentera difikirkan tidak sesusah
  berkerja disektor lain2? Adakah kerana terpaksa memilih kerjaya ini kerana taraf
  kelulusan akademik sedia ada tidak mampu menjanjikan gaji lumayan diluar sana?
  Jawapannya suami puan sendiri yang tahu…implikasinya akan jelas melalui
  tindakannya..keikhlasan dalam melaksanakan tugas yang diamanahkan kepadanya.

   

  c.      
  Anggota dipaksa membeli T-shirt dan bayaran
  jamuan/majlis. Adakah menjadi terlalu beban kepada suami puan mengeluarkan
  wang untuk membeli T-Shirt? Berapa jumlah harga T-Shirt TUDM itu? Adakah hingga
  mencecah ratusan/ribuan ringgit? Adakah ia perlu dibeli setiap bulan? Saya
  fikir ini hanyalah alasan rentetan masalah kewangan akibat cuai atau tidak arif
  dalam mengurus kewangan atau mungkin perbelanjaan diluar kemampuan. Saya tidak nampak
  mana2 organisasi dalam ATM yang memeras anggotanya dengan membeli terlalu
  banyak baju T-Shirt. Sepanjang khidmat saya, setiap anggota dikenakan bayaran
  stoppages atau bayaran yuran melalui wisma dan kelab masing2. Dan jumlah
  bayaran jamuan setiap wisma terutamanya majlis rasmi (orientasi PTTK adalah
  majlis rasmi/rejmental) akan ditanggung oleh setiap ahli wisma dan diluluskan
  oleh pegawai penasihat wisma. Jadi tidak timbul isu bayaran hanya ditanggung
  oleh PTTK yang baru menjadi ahli wisma. Suami puan harus jelas perkara ini dan
  puan tidak boleh membuat tuduhan yang tidak berasas jika tiada bukti.

   

  d.     
  Perbandingan suasana kerja di KL dengan
  Labuan. Jika puan membuat perbandingan antara suasana di KL dan Labuan, ada
  beberapa perkara yang sangat jelas berbeza. Adakah suami puan berpangkat KPL
  semasa di KL? Jika benar, ini bermaksud, puan sememangnya tidak layak untuk
  membuat perbandingan ini…kerana wisma bintara di Labuan tidak sama seperti
  Kelab Kpl di KL. Jika suasana wisma bintara di KL dan Labuan dibandingkan (jika saya
  andaikan suami puan adalah SJN (U) sebelum berpindah ke Labuan) tentu saja
  undang2 wisma itu mempunyai dasar yang sama atau paling tidak, ia hampir sama.
  Bezanya ialah nilai rejimental yang wujud dalam wisma itu. Adakah suami puan berkhidmat
  diluar rejimen di KL? Tentu saja nilai rejimental dan aktiviti wisma bagi unit luar
  rejimen akan berbeza kerana tugasannya. Menjadi staf di MINDEF atau Markas
  atasan sangat berbeza budaya kerjanya jika dibandingkan dengan Unit Rejimental.

   

  e.      Penindasan
  terhadap anggota. Penindasan terhadap anggota adalah tuduhan yang sangat
  serius. Setiap pegawai dan anggota ATM adalah tertakluk kepada 2 undang2 iaitu
  Undang2 Tentera dan Awam. Jika benar terdapat unsur2 penindasan, saluran dan
  laporan di dalam pasukan itu ada. Majukan surat kepada Ketua anda, salinan
  kepada Ketua kepada Ketua anda berkaitan laporan penindasan. Lembaga Siasatan
  pasti diwujudkan atau setidak2nya siasatan akan dilaksanakan oleh pegawai yang
  lebih tinggi. Jika ia tidak di ambil tindakan, syor saya laporan polis boleh
  dilakukan jika suami puan berada dipihak yang tertindas (Hanya apabila semua
  peringkat di dalam TUDM mengabaikan laporan suami puan).

   

  2. Persekitaran Wisma:

   

  a.      
  Orientasi wisma yang berlarutan hingga ke
  pagi (pukul 4 pagi) membuatkan suami tiada masa dengan keluarga dan
  mempengaruhi prestasi kerja. Sepanjang perkhidmatan, saya tidak pernah
  terlibat atau terdengar aktiviti Orientasi Wisma melebihi jam 1 pagi. Saya syak
  ada unsur penyelewangan disitu. Sahkan melalui rakan2 suami puan. Tuduhan ini sangat
  serius kerana menjejaskan nama baik institusi Wisma Bintara khususnya dan
  tentera amnya. Mungkin suami puan meneruskan aktivitinya ditempat lain selepas
  majlis Orientasi Wisma?

   

  b.      Pegawai
  atasan (PTTK) yang dikatakan berniat membalas dendam dalam orientasi wisma bagi
  PTTK. Adakah ini lahir dari kata-kata PTTK yang bergelar ‘Encik’ itu
  sendiri atau telahan suami dan puan sendiri? Setiap Organisasi dalam ATM
  melalui wisma masing2 mempunyai aktivitinya tersendiri dan segala objektif orientasinya
  adalah bertujuan mengajar individu yang baru menjadi ahli. Sesuai dengan PTTK
  adalah Tulang Belakang Organisasi, aktiviti ini adalah untuk menerangkan fungsi
  dan peranan PTTK dalam melaksanakan tugasannya dan mendedahkan tugasan yang
  bakal dipikul kelak. Organisasi tentera itu berbeza mengikut pangkat; pangkat
  Kpl dan kebawah adalah pelaksana, PTTK adalah pentadbir (mentadbir pelaksana)
  dan pegawai adalah pengurus (mengurus pentadbir dan pelaksana) untuk
  melaksanakan tugasan. Jika dilihat, secara langsung jelas tugasan PTTK sebagai
  tulang belakang kepada perlaksanaan tugasan itu adalah benar. Tugas pegawai
  adalah merancang, mengurus dan menyelesaikan segala masalah yang diajukan melalui PTTK
  tadi.

   

  c.       Persoalan
  tentang kepentingan Orientasi Wisma bagi PTTK? Persoalan mengenai ini telah
  saya jelaskan di atas. Dunia Kpl adalah amat berbeza dgn dunia kerja seorang
  PTTK yang merupakan tulang belakang organisasi. Persepsi dan perspektif ahli
  baru akan ditukar melalui aktiviti orientasi sebegini kerana jika tidak,
  organisasi akan terbeban dengan memiliki PTTK yang lemah dan masih berfikiran
  seperti Kpl. Aktiviti sebegini lah yang mematangkan seorang anggota yang baru
  dinaikkan pangkat/ahli baru dalam Wisma Bintara.

   

  d.      Statistik
  berhenti kerja kerana terlalu banyak kerja mengarut dan tidak penting? Statistik
  tentera sedia ada adalah melebihi daripada yang sepatutnya. Untuk maklumat,
  tentera memberi ruang untuk mengundurkan diri dari perkhidmatan pada tempoh2
  tertentu. Itu adalah perkara lazim dalam bidang ini. Sememangnya ATM mempunyai
  kuota tertentu untuk mengekalkan anggotanya. Hanya yang layak akan disambung
  perkhidmatannya. Penilaian akan dilakukan melalui proses tertentu terutama bila
  sampai pada tempoh tertentu khidmatnya. Untuk maklumat puan, pegawai dan
  anggota dari setiap pangkat boleh diberhentikan walaupun tidak sampai tempoh TTPnya
  akibat masalah bawaannya sendiri. Setiap lapisan pangkat mempunyai tugas
  mengarut dan tidak penting sebagaimana puan utarakan. Tugasan fatigue bermaksud
  ‘tugas diluar bidangnya’. Istilah fatigue ini hanya digunakan kepada PTTK (SSjn/Sjn)
  dan ke bawah, namun bagi pegawai dan PTTK berpangkat peg waren ialah
  tugas/jawatan tambahan; cthnya dalam YDP/ahli Lembaga Siasatan, Lembaga Audit,
  Pegawai Akaun, Penasihat wisma, dll yang mana itu bukanlah jawatan yang
  dipegangnya/bukan tugas hakikinya. Namun, ia adalah lumrah dalam mana2
  organisasi tentera di dunia.

   

  e.      Hanya
  PTTK baru diberi tugas dalam wisma sehinggakan tidak dapat membawa pasangan
  dalam majlis atas alasan tidak mahu pasangan lihat si suami dimalukan?
  Tuduhan ini saya anggap tidak berasas sama sekali. Ini kerana apabila individu
  itu dilantik sebagai AJK dalam melaksanakan sesuatu majlis, mmg tidak menang
  tangan untuk melayan keluarga/pasangan dimasa yang sama menjayakan majlis. Jadi
  sememangnya amat sesuai bagi AJK tidak membawa pasangan kerana kesibukan
  tugasannya. Tapi adakah setiap majlis suami puan tidak membawa puan? Pernahkah
  puan terfikir atau bertanya kepada para isteri PTTK yang lain adakah mereka
  hadir atau tidak? Tidak timbul isu suami dimalukan dihadapan para isteri ahli
  yang lain..kerana ia TIDAK MUNGKIN berlaku!  

   

  3. Kebajikan Anggota:

  Pengorbanan isteri dalam kerjaya suami.
  Pernahkah puan mendengar ungkapan ‘disebalik kejayaan suami adalah kejayaan
  pasangannya juga’? Kalau puan tidak sanggup berkorban demi kerjaya suami puan;
  bercerai atau arahkan suami puan berhenti dari perkhidmatan! Sepatutnya seorang
  isteri menyokong perjuangan suami bukan melemahkan semangat juang suami.
  Sebagai isteri kepada PTTK puan perlu lebih memainkan peranan dalam organisasi
  BAKAT. Saya akur bahawa segelintir isteri pegawai itu ‘bersikap lebih kuah dari
  sudu’ namun ia masih boleh di atasi jika si suami (pegawai) memainkan peranan
  mengawal tindakan isteri.

   Tiada kebajikan terhadap anggota. Apa
  yang puan maksudkan dgn tiada kebajikan terhadap anggota? Adakah puan seisi
  keluarga tidak diberi rumah? Tidak mendapat kemudahan dalam TUDM? Kebajikan
  saya fikir telah diberi, namun pilihan/tindakan individu yg mungkin merumitkan
  keadaan. Bagi pemerintah, kebajikan terhadap anggotanya lebih tertumpu kepada ‘melatih
  anggota untuk menjalankan tugasannya dengan optimum’ dan memberi kemudahan yang
  kondusif terhadap anggota dan keluarga. Jika benar tiada, maklumkan kepada
  pentadbir melalui saluran sedia ada; peg tadbir & logistik.

  Masalah kesihatan; patah bahu, kaki, muntah
  darah, buang air besar, ulser perut. Tiada masa untuk rawatan lanjut? Tidak
  masuk di akal! Setiap anggota dan keluarga layak mendapatkan rawatan di HAT ,RSAT
  dan PGAT. Rawatan susulan pasti akan dibuat beserta tarikh dan tempatnya.
  Sepatutnya suami puan mempunyai masa yang cukup kerana setiap manusia diberi masa
  yang sama iaitu 24 jam sehari! Puan menjatuhkan taraf profesioalnisme Kor
  Kesihatan DiRaja. Doktor yang ada adalah bertauliah dari segi akademik dan mendapat
  tauliah daripada Yg DiPertuan Agong! Nampaknya suami puan yang mencari
  nahas…bukannya doktor atau pemerintah yang menjadi isu disini.

   
  Masalah tekanan jiwa kepada anggota
  tiada berkesudahan atau pembelaan? Suami puan terlibat di dalam kes
  sebegini? ATM mempunyai pakar kaunseling bertauliah sehingga bertaraf PHd. Pasti
  ada di pasukan suami puan. Jika tidak dipasukan suami puan, pasti ada di Mk
  atasan.   

  Elaun disekat? Elaun COLA/EMT dipotong
  sesuka hati. Pertikaian mengenai sistem pemberian EMT dan COLA. Elaun tidak
  akan dipotong sesuka hati. Jika suami puan mendapat COLA di KL dan berpindah ke
  Labuan, COLA akan dihentikan dan suami puan layak mendapat EMT. Jumlahnya tidak
  sama kerana EMT mengikut jumlah hari dalam bulan dan mengikut pangkat. (Kajian
  sedang dibuat kerana kadarnya rendah – diluar kawalan kerana ia dasar kerajaan)

   

  f.         Pelarasan kenaikan gaji mengikut pangkat.
  Ia adalah benar. Namun saya jelaskan disini bahawa ATM menyelaras kenaikan gaji
  mengikut kumpulan. Sehingga kini saya tidak pernah lihat peratus kenaikan
  pegawai dalam kumpulan profesional mendapat peratus lebih tinggi berbanding
  kumpulan sokongan. Jumlah yang diterima saya fikir adalah munasabah kerana
  tidak kurang dari RM100 setiap kumpulan. Tidak perlu dibandingkan dengan PDRM
  kerana memang tindakan (bukan setakat kajian) telah dibuat mengenai ini.
  Bersabar dan ikhlas lakukan tugasan anda. Jika suami puan berpendapat ada
  kesilapan dalam kenaikan ini. Suami puan boleh berhubung terus dengan pejabat
  urusan gaji (UGAT), mereka akan buka fail dan meneliti kes suami puan. Paling
  lama sebulan masa di ambil.

   
  Tidak mendapat kenaikan/sekatan. Oleh
  kerana tidak cukup dokumen kerana sering berpindah? Suami puan masih belum
  arif di dalam perkhidmatan ini. Tiada dokumen diperlukan jika suami puan minta
  UGAT menyemak semula masalah gaji suami puan. Adakah dokumen yang suami puan
  maksudkan itu Perintah Bahagian 1 atau 2? Jika itulah masalahnya, TUDM
  mempunyai CSMnya sendiri atau bahagian yang mengurus kesemua publikasi ini.
  Rujuk kepada yang berkaitan. Kadang2 individu itu tidak mendapat kelebihan
  dalam perubahan sistem (pelarasan) gaji. Ini adalah biasa…saya juga
  menghadapi situasi yang sama..namun ia bukanlah alasan untuk kita tidak ikhlas
  dalam melaksanakan tugas kita. Jika tiada bonus atau kenaikan…sememangnya
  puan perlu bertanyakan kepada suami, barangkali suami puan mempunyai kes  dalam perkhidmatannya sehingga dia tidak
  mendapat kenaikan gaji. Itu pasti berlaku di dalam organisasi yang utamakan
  kualiti kerja khususnya TUDM.

   

                  Dengan ini saya
  percaya puan akan lebih jelas. Sistem yang diamalkan oleh ATM itu jelas. Setiap
  masalah ada penyelesaiannya. Puan dan suami perlu lebih rajin bertanya agar
  tidak tersesat jalan. Belajar dari orang yang lebih berpengalaman dan arif
  dalam bidang masing2. Jangan kerana emosi puan curahkan pasir ke dalam periuk dan
  membuka pekong sendiri. Pangkat diberikan seiring dengan tanggungjawab. Jika
  masalah sendiri tidak mampu/tahu diselesaikan…bagaimana hendak menyelesaikan
  masalah yang timbul semasa melaksanakan tugasan? Jangan kerana salahkan nyamuk,
  kelambu pula dibakar! Pasti akan terbakar juga rumah dan mungkin meragut
  nyawa… 

  • Langau July 4, 2012, 21:46

   saye sokong, mungkin suami die yg bermasalah, biaselah orang dah berak atas jalan sape nak ngaku. 

 • kuda kepang March 21, 2012, 03:02

  nak duit lebih, jadi pelacur la..  muke ko pun boleh la jual.. 1 malam rm250.. amacam?

  • cili kering April 16, 2012, 04:41

    kalu yer pn marah kt bini die jgnla smp soh jd PELACUR..subhanallah..

 • Angry Bird March 21, 2012, 05:31

   “Kowang Punya Sembangg..  Bikin Orang Jadi Bimbang…  Apa Celopp..”   hahahahaaa.. :p

 • outsider cleaner March 22, 2012, 07:04

  ok senang cerita padam balik la statement ni..malu la org luar bace..silap2 jadi isu paper METRO kang..TUDM sendiri ade jawatankuasa kan…susah la kalau hidup bawah tempurung..p dunia luar ckit..bergaul,campur2 org…ea…baru la dapat berfikir baru bercakap,jgn bercakap baru berfikir..ea…jgn bukak pekung sendiri eh..mak x suke,ayah x suke,atuk ponn x suke…kang kene babab kang..ho ho ho…

 • dah nak pencen March 22, 2012, 11:32

  Salam… teman cume nak cite ckit ler isu nir.. teman rase kome ni terlalu ikutkan perasaan tanpa menyelidik lebih lanjut nir. Ade ke patut kome kutuk tempat koje suami kome dalam intenet nir… idak ke orang ramai gelak membace nyer.. bawak2 ler beristighfar.. teman pun pernah lalui orentasi Wisma Bintara nir tapi idak ler serope dengan suami kome.. teman dulu lagi hebat rase nyer kalau nak di bandingkan dengan ape yg suami kome lalui..  walaupun jadual hingga jam 12 tghmlm kat Labuan nun, jarang gak balik lebih kul 2 pg. Duit pun brape le sgt habis nyer.. idak le sampai bergolok bergadai.. orentasi tu gune nak jadikan PTTK tu berkarisma beno nyer.. idak le asyik membangkang jer.. pesan kat suami, jadilah PTTK yg mendokong visi TUDM dengan penuh ikhlas..  lagi best, bile dah setahun 2 lepas orentasi, boleh bergelak ketawa dengan teman2 bila dikenang.. ape2 pun.. sabo je le.. bak kete orang tue2.. tak tahu, bertanye.. sesat di hujung jalan, balik ke pangkal jalan.. ape2 yg terjadi nanti, jadikanlah pengajaran.. COBAAN.

 • labuan girl March 24, 2012, 05:57

  salam….. saya mmg xbrape stuju dgn statement kamu. saya juga bini tentera dan saya sendiri adalah anggota tudm. saya seorang wanita pun xrasa tudm ni kejam saya juga pernah orentasi sjn mes tp xdela sampai mcm kamu critakan ni. saya bersetuju dgn komen2 yg lain menyatakan yg kamu dh kena tipu dgn suami kamu. masa sy orentasi saya mempunyai 4 orang anak dan yang kecil masih baby lg tp saya xpernah pun rasa orentasi ni membebankan tp kamu yang xde anak dan xbekerja boleh bg komen mcm ni pikir dulu sblm komen yg bukan2. pd sy tudm ni adalah pekerjaan yg plg bagus. jgn susahkan suami tp klu rasa curiga siasat sendiri tp klu kamu buat mcm ni silap2 suami kena siasat dan didapati bersalah lg susah silap2 kene buang dr perkhidmatan langsung xdpt ape….baik minta maaf blk pd yg berkenaan…….klu xtau tana org jgn jd bodoh……………………………………………………
  wassalammm………….

 • Kulat_liat March 25, 2012, 03:10

  haiya..minah lu kecoh pe hal…xberani dilambung ombak jangan berumah ditepi pantai…haku dua minggu tinggal anak bini utk induksi ni sbb umah jauh dari Base..xlak bini haku kecoh…kos xlbih dr tu pun wpun  2 mggu.for thing to change u have to change..xreti haku nok kecek oghe putih..harap mu pehe la MINAH.

 • Menumpang TUDM March 26, 2012, 15:08

  asallamualaikum….. saya hanya menumpang kerja di salah sebuah pangkalan udara yg berada di malaysia…. saya dah membaca semua komen saudara saudari di sini…..

  Saya amat terkilan dengan segelintir warga TUDM…. tidak dinafikan warga tudm terdiri dari orang orang yang berpendidikan yg boleh dikatakan bagus…. Masuk TUDM pun minima SPM bahasa Melayu kepujian…. maknanya ok lah kan….

  Tak terfikir pula saya masih ada segelintir warga TUDM yg masih mempunyai tahap pemikiran setakat darjah enam atau tahun enam….KENAPA YE……?

  Cuba saudara saudari fikir sendiri…. adakah dengan meluahkan setiap rasa tidak puashati di dalam internate
  boleh menyelesaikan masalah……. KE?

  Setakat ni saya lihat dah banyak kes kes yg tidak puas hati diluahkan di dalam internate….
  Apakah tindakan pihak terbabit yang menyelesaikan satu satu kes seperti ini….
  Tidak adakah hukuman atau apa apa jua yang boleh diambil tindakan terhadap anggota atau keluarga anggota yang membuat tindakan yang mana boleh mencemarkan ATM am nya dan TUDM khasnya.

  Pandangan saya la… orang sebegini perlu di ambil tindakan atas kesilapan yang di buat sendiri oleh beliau yang mana telah memburukkan nama baik pasukan dan tindakan yang diambil hendaklah dihebohkan ke seluruh pangkalan yang ada di malaysia supaya akan menjadi pengajaran kepada yang lain.

  Jangan kerana simpati dengan seorang anggota seluruh Pangkalan Udara buruk di mata masyarakat.

  dan kepada peacegurlz84 JANGAN LA BUKA KAIN KALAU BADAN PENUH

  KURAP, PANAU, JERAGAT, KUDIS BUTA DAN ENTAH APE LG YG ADA DI TUBUH,

  akibat nya malu sendiri………
   

   

 • Mufti Kerajaan March 27, 2012, 04:32

  Assalamualaikum,

  saya selaku orang awam yang melihat keluhan dan aduan ini dapat membuat kesimpulan bahawa kesilapan itu bukan datangnya daripada pengadu… tetapi datangnya daripada suami pengadu. dalam konteks ini, sebagai seorang isteri, beliau ada hak untuk mengetahui dan menyelami  tatasusila kerja sang suami. TETAPI, info yang beliau dapat daripada suaminya adalah seperti di atas dan seperti kata2 yang beliau pernah dengar dari beberapa sumber terdekatnya sahaja.  adalah menjadi satu permasalahan terhadap suami pengadu yang bertindak menyembunyikan perkara yang tidak sepatutnya sampai kepada si pengadu.

  saya yakin, semua isteri kita prihatin dengan kita, dan sememangnya isteri adalah pemangkin semangat suami di saat suami jatuh. Saya tidak nampak aduan ini pelik, cuma saluran yang diadukan ini adalah terlalu besar tempatnya sehingga boleh mwujudkan sifat-sifat dan komen2 seperti di bawah. 

  tidak menjadi masalah kepada seorang isteri itu mengadu kerana ia meyakini dengan cari begini dapat semua orang memahami keprihatinan seorang isteri, kealpaan seorang suami, dan kesilapan dalam tanggungjawab terhadap kerja dan keluarga. tidak semestinya ia hanya berlaku di Organisasi ni sahaja… 

  apa yang ingin di sampaikan itu adalah “nilai kebertanggungjawaban” 

 • 1st batch Ipoh March 30, 2012, 18:18

  Airforce dulu dgn airforce sekarang…. banyak bezanya. Yang sama ialah metaliti. Metaliti LLP dgn metaliti Pegawai. Banyak LLP yang lopong. Tak kurang juga pegawai yang lopong-lopong (maksudnya hanya segelintir sahaja yang benar-benar profesional).

  Pegawai yang masuk TUDM terutamanya engineering, sepatut job functionnya ialah engineer. Tapi kenapa tak boleh solve engineering issue? Kecualilah pegawai yang dulunya LLP. So those pegawai mesti kena respect LLP yang berkemahiran. LLP tu pun janganlah berlagak sangat.  Sebab kalau dibanding dgn org dulu-dulu, mereka boleh buat kerja hingga kepada board-level!!! (kalau electronic).  So pendek cerita anggota TUDM ada yang lopong dan ada yang professional. Dimana anda berada? Tepuk dada sendiri. 

  Cuma kalau isu tak puas hati macam puan kata tu, mungkin ada baiknya guna saluran yang betul. Contohnya hantar ke media cetak seperti Sinar Harian, atau Kosmo atau Berita Harian. Jangan hantar ke mindef apatah lagi hantar ke unit HQ. Bukan nak buka pekong tapi nak bukakan mata pihak atasan. Jangan lupa c.c. pada Dato Zahid Hamidi dan Dr Latif sekali (mereka org politik, mesti nak jaga kedudukan dan dilihat sebagai menjaga anggota ATM. Media tu untuk cepat dapatkan respon). Lepas tu tunggu lah reaksi. Kalau aduan puan tu betul…. oklaaaa. Kalau aduan puan tu tak betul….  puan malu, suami puan pun lebihlah malunya. Kalau boleh sediakan bukti seperti resit ker, log masa atau mess bill.  Manalah tau mungkin juga suami puan tu banyak kelentongnya terutama kat Labuan tu macam-macam ada……   saya pernah berkhidmat 5 tahun kat TUDM Labuan dan tahu jugaklah apa isu yang ada disana.  Cuma nasihat saya ialah, selidik betul-betul kerana agak susah kalau nak tuduh gitu. Puan bukannya anggota. Mana tau suasana yang sebenarnya (selain dari yang diceritakan suami puan sahaja).             
          Pasal yang gaji polis lebih baik dari ATM… tu tak susah sangat. Hanya perlu sabar dalam 5 – 6 tahun. Sebab dalam AKTA pun scale gaji anggota ATM mestilah melebihi dari penjawat awam yang lain. So kena banyak bersabar. Keputusan 100% pada PM. Tu Panglima pun tak boleh buat apa-apa.Yang paling penting ialah jangan sombong dgn kedudukan. Buat kerja iklas. Ingat tuhan banyak-banyak dan gunakan sepenuhnya peluang memajukan diri semasa dalam perkhidmatan. Kat luar sana tak seindah sebagaimana yang kita sangka. Kalau boleh habiskan servis hingga pencen, baik LLP atau pegawai. TUDM bukan the best perkhidmatan kalau mentaliti anggota dan keluarga mereka kat kepala lutut. Saya kata begini sebab saya amat enjoy service saya selama 13 tahun dalam TUDM. Banyak ilmu dan pengalaman yang saya dapat dan kalau diputar kembali kehidupan, saya tetap akan masuk TUDM sekali lagi.                

  • tebuan April 3, 2012, 12:29

   sembang kencang!

 • Mang April 3, 2012, 05:28

   re

 • Hamba-allah-merdeka April 7, 2012, 16:13

  terima kasih kerana membongkar perkara ini seorang yg berani dan berpendirian tetap mungkin benar sapa tahu yg cuba selingdung perkara ini harus lah bertaubat jgn dijadikan mereka mcm sampah perlu di adili mungkin mahkamah luar perlu digunakan,pendapat menteri2 mcm??president cuepac harus bantu mereka dan tegakkan kebenaran sekiranya perkara ini benar siasatan harus tulus dari bawah  ke atas baru dapat jawapan

 • spike4294 April 11, 2012, 06:33

               Salam seme, menarik sungguh crita pn ni. Dah smpai ke level / peringkat PTU & pihak atasan kes pn ni. Dlm mnin brief Kmdr PU seme dah heboh psl kes pn yg memang menarik minat semua peringkat. Aneh nya lepas kes Faizal Jinong dulu, ingatkn dah xde spesis2 mcm ni dlm tudm, kita ingat kita dah slmt dr tohmahan2 yg xberasas dan tanpa bukti munasabah. walaubagaimanapun kali ini peaceful gurlz sudah keliru dgn pembohongan suami dia yg sedikit sebanyak mendedahkn kepincangan dan kekurangan suaminye sendiri. Amat menyedihkn apabila dia dpt pelarasan gaji 13% thn 2001, kenaikn gji thn dan bonus thnan -dia xcrita pn kt kita. Tapi bila dia kena kluarkn duit lebih dia marah satu dunia dia canang. Bab menguntungkn dia mcm kebajikn rumah keluarga, ferry skolah tuk anak2 dia, keselamatan duduk di Rkat TUDM, kemudahan naik flt pergi balik Lbn Lcct Kl dan perbagai lg kemudahan dlm srrvice yg dia kecapi slama ini dia x crita pn kat kita..????

              Sudah byk komen dr kawan2 kita yg dlm svc mahupn bekas TUDM marah dgn kenyataan peacefulGurl yg tidak tepat sama skali. Mungkin sinonim dgn nama dia peacefulgurl – dia nak senanggg jer, untung mau, x menguntungkn dia memberontak….Salah tu cik pn oiii.

               Sya rasa cik pn dah puas baca komen saudara/saudari kita yg bersungguh2 nak mempebetulkn kedudukan statement pn yg bnyk menyakitkn/menyentuh sensivity pihak yg xbersalah. Even kawan kita dari TD telah terpanggil memberi penjelasan dan nak tolong pn sekiranye pn xtau apa sebenarnye yg terjadi dlm angkatan /organisasi bersenjata  TUDM.

               Walaubagaimanapun, the damage have been done, sya suka memberi nasihat supaya pn berfikir dahulu sblm menulis, sbb itu kami dlm svc memang takut untuk tulis dlm blog or etc, kena faham betul2 apa yg kita tulis-supaya iannye x menjejaskn keharmonian rumahtangga kita serta sensitiviti pihak lain. kalo terbukti betul xpe. So peacefulGurl – renug2 kn lah…selamat beramal.

      
   
           

 • full_koperal April 11, 2012, 14:16

  Peacegurlz84

 • full_koperal April 11, 2012, 14:17

  kesian laaa kt piss_fool_ gurlz84 ni….. dah laki dia kencing dia…. nak buat mcm mana… hu huuuuu

  • Samaddaud May 18, 2012, 17:33

   LAwak btul bebudak TUDM ni, sungguh memalukan perkhidmatan . kat sini kami gelak sampai. pecAh perut, nampak sangat kurang latihan mental dan fizikal. tahniah tahniah? Bravo hidup Airforce hehe,

 • adoi April 15, 2012, 03:38

  salam pesan cikgu kita minta kerja,syukur ada kerja,ingatlah jasa dan bakti dikenang jua, buat ibadat jangan maksiat..tak lamaa dah nak balik …minta maaf pada semua

 • justme April 20, 2012, 01:07

  agak2nye, dia baca x smua comment ttg aduan dia ni?klu dia baca,knp dia xdelete je aduan ni?main lepas tgn je…

 • Mael lambung April 24, 2012, 11:06

  saudari Peacegurlz84, baik la saudari mintak hubby saudari berenti la kerja sebagai TUDM tu. Dah banyak sangat masalah tak tertahan. banyak lagi kerja boleh buat kat luar sana tak payah la hubby puan paksa rela buat kerja-kerja yang saudari cakapkan tu. bagi saya semua kerja kerajaan mmg tak adil. ade yang dapat benefit dan ada yang berlaku ketidakadilan.

 • Slomgengsw April 24, 2012, 11:21

  tu la Peacegurlz84 dengan suami beli kereta mahal ni. sampai masalah kewangan pelbagai..ramai aku tgk tentera pangkat rendah kereta tak kalah tak vios honda city..pastu salah kan kerja banyak la tertekan la..suh la suami puan berenti kerja jer la senang..ukur baju ikut kemampuan puan

 • Newwaynewme April 26, 2012, 04:57

  duit banyak habis sebab laki kau main pompuan kat luar tak..?? kalau pompuan xper lagi….kalau main jantan amacam…?? *eh!

 • aku benti luk je April 30, 2012, 14:22

  salam..
  sis..lu xleh ckp cani sis..lu bkn askar..
  lu ni teruk la..len kali jgn kawen dgn askar..
  lu kalo nk sng ati lu suruh laki lu benti..jd cekgu je…
  lu xyah susah2 ati dah..
  lu standby bed je ari2…
  lu xyah nk komen2 sane sini..gua rase laki lu ade bikin hal bkn perkhidmatan bikin hal..
  bni org lain blh idop lu yg kecoh2…
  byk hal lu kasi laki lu benti la or lu yg benti jd bini askar…
  adat la askar….

 • Perwira Jati May 2, 2012, 13:16

  Aku yakin 100% yang  membangkang aduan Peacegurlz84 ini adalah juak-juak yang termakan cili atau geng2 Orang atasan..Apa yang beliau ceritakan memang benar dan berlaku bukan sahaja di dalam TUDM, malah TDM dan TLDM jugak..x payah nak menafikan dengan mengatakan Peacegurlz84 ini berbohong..semua tentera tahu akan kebenaran ini..

 • Asyazwan76 May 16, 2012, 04:56

  salam warga askar…….saya org awam…saya dah baca semuanya sekali………saya rasa suami dia ada masalah….mesti suami di tipu si isteri dia……senang cter …apa kata tangkap si suami dia dan isteri dia……bicara…..kan senang….biar siisteri dia paham….dan biarlah si suami dia kena tahanan….sbagai satu pengajaran buat semua angota yg bermasalah……
   

 • tindakannormal May 18, 2012, 19:11

  Salam..

  Pandangan aku la…,(ni  pandangan aku , kalau korng ade pandangan lain lantak korng la jgn la sebuk psl pandangan aku..korng buatla pandangan sendiri)..hahaha..!

  Ppuan ni tak salah ape2 pon…..,niat die ikhlas ..satu je nawaitu die..nak pertahankan nasib suami die sbb die syg kt suami die…..,isteri mestilah taknak suami derita kan…susah suami susah isteri…

  So peribadinya dan sikapnye normal bagi seorang isteri yang sayang kat suami…

  SALAH dan SILAP ni dua bende yang tak sama ….Ppuan ni SILAP tapi die tak SALAH

  Jgn salahkan die….die buat SILAP…die tak buat SALAH…yg buat SALAH sape…???

  Yang SALAH tentulah LAKI die yg selame ni die percaye tapi rupenye kene kencing idop2…,malang la nasib ko minah oiii dpt LAKI spesis mcmni…..,bagus ko suruh LAKI ko berTOBAT….yg SILAP ko sbb pegi tulis bende ni smpai semue org bace dan calarlah imej TUDM secara keseluruhannye….,lain kali be matured..siasat betul2 dulu sebelum bertindak mcmni..jgn buat SILAP penilaian…

  Anda telah buat SILAP penilaian …yg baik TUDM ..yg tak baik LAKI ko…,tp sbb LAKI ko punye putar belit aka putar alam kat ko…semua keburukan die kt belakang ko die jadikan TUDM tempat die cari makan utk dibuat alasan…

  tapi seriusss…aku tak salahkan ko…,aku salahkan laki ko…seriuss ko seorang isteri yg baik tapi malang sbb dpt laki yg penipu….tak baik terhadap ko…

  Kpd yg lain..aku rase sudah2 la salahkan ppuan ni….,sbb aku yakin mane2 isteri pon akan pertahan suami masing2 sbb sikap setia,sayang dan cinta,…kesianla kat die sbb dh la nasib malang dpt laki kaki kencing..pastu korang tambah lagi kutuk2 die dalam ni…..die tertekan ..so die tulisla bende2 mcmni….,die tak tau perangai sebenar suami die…

  pendapat aku….

 • benci_propa.... May 28, 2012, 15:28

  kesian anda…suami puan kaki kelentong….pelik..pelik….suami yg kerja…tapi isteri yg tahu A-Z…..

 • natasya.. June 27, 2012, 23:38

  Kesian dengar cerita isteri dia ni.. tapi yang lebih kesian kebanyakan ceritanya dia diperbodohkan suaminya.. kesian.. saya kenal ramai askar disini dan mereka memang sewenangnya memperbodohkan isteri masing2.. yang duduk kat mess lagi la.. bini kat kl laki pasang lain… tiada sekatan.. kadang bini orang yang kena hantar sini pun sama 2×5.. main cinta ngan laki org.. sad but true..

 • Tanpanama July 16, 2012, 13:35

  Kat labuan…..
  Ha ha ha..
  Jaga Suami kamu nanti habis duit bagi kat GRO Philiphine.

 • Muizzuddin July 31, 2012, 12:13

  Assalammualaikum Puan. Saya Muizzuddin dari syarikat outloud studios di Damansara Perdana. Kami sedang melakukan research untuk sebuah drama bersiri terbitan Astro Oasis mengenai kehidupan isteri2 anggota tentera. Boleh saya tahu dimana untuk perolehi maklumat atau sesiapa yang lebih mahir untuk saya rujuk tentang perkara diatas Jika tidak keberatan, boleh emailkan kepada saya, lilmooiz15@yahoo.com. Terima Kasih Puan.

 • lapaqnasikpagi2 January 10, 2013, 08:45

  baru nak join tudm dah memacam dengar…apada…masuk tldm ahh camneh…hampeh!!!

  • zulfadzeli January 10, 2013, 08:57

   pilihan di tangan anda.. yang tak bagus tu bukannya tudm, tldm, sprm, tdm, atm, pdrm, kdrm, jpam atau apa lagi m….. manusia di dalamnya tuuu yg bagus atau x bagus….. manusia yang akan membaguskan sesuatu organisasi tersebut…… dan…… anda juga tak semestinya bagus kepada sesuatu organisasi…… pikir-pikirkan lahhhh

   • pagipetangmenyangkul January 11, 2013, 02:47

    so,ko bagus?

 • askir January 11, 2013, 01:26

  Bapanya mahukannya jadi seorang askar, bukan cita-citanya bukan impiannya, dia terlalu muda untuk tinggalkan keluarga……. Dengarlah lagu kumpulan hujan

Leave a Comment