Pemandu Bas Pacific Ekspress merokok sepanjang perjalanan!

Pada 7 Disember 2014, saya telah membeli tiket dan menaiki bas Pacific Express (no plate AFY 777) dari Johor Bahru ke Terminal Bersepadu Selatan (JB- TBS,KL).

Apa yang saya kesalkan adalah sikap pemandu bas tersebut yang biadap. Sepanjang perjalanan ke Kuala Lumpur, dia merokok (lebih daripada 6 kali) di dalam bas. Situasi ini amatlah tidak disenangi oleh para penumpang yang terdiri daripada warga emas kerana asap rokok itu amat menganggu keselesaan penumpang. Ada seorang penumpang yang cuba menegur perbuatan pemandu biadap itu namun tidak diendahkan.

Harap pihak syarikat/ pihak berkenaan yang membaca aduan ini dapat mengambil tindakan terhadap pemandu bas yang berperangai biadap seperti ini.

Perkhidmatan Online Tiket eTicketing.my Yang Sangat Teruk

Saya salah seorang pelajar di shah alam, selangor. Saya ingin membuat aduan berkenaan dengan perkhidmatan online tiket dari website eticketing.my yang sangat teruk!!! Baru-baru ini saya mencuba untuk membuat pembelian tiket bas secara online, dan cuba melayari perkhidmatan bas ekspress yang saya kehendaki. Kebiasaannya, saya membeli secara terus di kaunter, tetapi disebabkan masa dan perjalanan dari kolej untuk membeli tiket bas maka saya cuba untuk membeli secara online..

Setelah mencuba melayari internet, ada terjumpa beberapa portal seperti easibook, busonlineticket & catchthatbus. Tetapi bas yang saya kehendaki hanya ada pada portal eTicketing.my.. Maka saya pun mencuba, setelah dikehendaki register akaun terlebih dahulu, saya telah membeli tiket online bas ekspress tersebut.. Beberapa kali saya mencuba membuat pembayaran tetapi ditolak.. Saya cuba telefon hotline eTicketing.my tidak ada jawapan… Setelah beberapa kali mencuba sebab terdesak ingin kembali kampung dengan kadar segera, akhirnya saya berjaya.. Terasa lega di hati ini.

Tetapi yang terasa tertipu apabila waktu ingin bertolak, apabila ingin naiki bas bersama tiket online yang saya print, pemandu bas menyuruh saya ke kaunter kerana saya perlu dapatkan tiket asal di kaunter terlebih dahulu. Saya pergi sepertimana yang disuruh, apabila tunjukkan print tiket saya, kerani kaunter kata tiket saya tidak sah. PERTAMA, tiada booking number pada tiket tersebut.. Saya jadi hairan, saya memberitahu bahawa saya beli daripada eTicketing.my.. Kerani itu berkata pada saya kalau beli secara online, saya perlu bertanya pada pihak eTicketing.my. Saya cuba juga beberapa kali telefon Hotline pihak eTicketing.my, tetapi tetap tiada jawapan.. Saya meminta ihsan dari kerani kaunter untuk hubungi pihak eTicketing.my, cuma jawapan yang ada, saya perlu membeli tiket lain sebab tiket online daripada eTicketing.my kadangkala ada permasalahan…

Alangkah terperanjatnya saya, sudahlah ini kali pertama membeli secara online, kemudian beberapa kali mencuba membuat pembayaran dan AKHIRNYA saya kena membeli lain tiket.. Mengharapkan ada perkhidmatan HOTLINE tidak menjawap pula.

By: Nur Suryani

Perkhidmatan Bas Cepat Express sangat teruk!

Saya salah seorang pelajar di muadzam shah, pahang. Saya ingin membuat aduan berkenaan dengan perkhidmatan pengakutan awam iaitu bas cepat express yang sangat tidak memuaskan hati semua pihak khususnya pelajar di sekitar sana.

Baru sahaja kelmarin saya pulang dari muadzam shah ke johor bahru dengan menaiki bas cepat express dan mengikut tiket bas tu pada pukul 5.30 dan akan tukar bas di segamat pada pukul 7.30. Kami menunggu di terminal sehingga pukul 8.00 malam masih tiada bas yang muncul. Kemudian kami dapat berita bahawa bas tersebut mengalami kerosakan ketika dalam perjalanan kt sini. Kemudian staff yang menjual tiket datang dan memberitahu bahawa bas dari segamat ke johor bahru yang sepatutnya akan menunggu kami dari segamat tidak mahu menunggu kami dan dia ingin meneruskan perjalanan terus ke johor bahru.

Jadi kami terpaksa beli tiket bas lain untuk ke destinasi kami. Kami sangat tidak puas hati dengan sistem yang di jalankan cepat ekspress. Saya harap dari kesilapan ini harus pertimbangkan dan segera selesaikan. * kemudian perkhidmatan bas di muadzam shah terlalu sedikit bagi menampung pelajar di sini iaitu MRSM muadzam shah, politeknik, uniten dan rakyat di sana. Ini akan menyukarkan lagi sewaktu menjelang cuti perayaan kerana kapasiti untuk bas yang disediakan terlalu sedikit iaitu cepat ekspress dan mara liner sahaja.

Harap pihak yang berkenaan pertimbangkan masalah yang kami hadapi setelah sekian lama. Terima kasih.

Pemandu Bas Cosmic Express yang kurang ajar

Assalamualaikum. Saya merupakan pengguna setia bas Cosmic Express dari Kuala Nerang ke Kuala Lumpur. Setiap kali hendak ke Kuala Lumpur pasti saya akan menaiki bas Cosmic Express.

Pada tanggal 11 Disember 2013, tarikh nie takkan saya lupakan sampai bila-bila. Kami diberi masa setengah jam untuk rehat di R&R Sg Perak. Datang seorang makcik menyapa saya ajak solat di surau bersama. Ajakannya saya terima namun keadaannya yang uzur menyebabkan dia tidak dapat berjalan dengan cepat. Sebelum itu, saya menemani dia ke tandas. Pada masa itu, tandas sangat ramai orang. Saya terpaksa menunggu makcik itu kerana kasihankan dia. Usai dia menyelesaikan hajat, kami segera menuju ke surau untuk menunaikan solat. Selepas solat, makcik mengajak saya makan.

Saya khuatir bas akan tinggalkan kami kerana masa yang diberikan cuma setengah jam. Namun mengenangkan makcik ini lapar, saya turuti juga permintaannya yang ingin makan. Paham-paham jela warga emas makan macammana. Agak lambat. Ketika saya berpaling ke belakang, saya mendapati bas sudah hendak bergerak meninggalkan kami. Saya berlari dengan sekuat hati mengejar bas dan meminta maaf kerana lambat. Lalu saya nyatakan sebab saya lambat. Saya diherdik. Sungguh saya malu ketika itu. Lalu, saya berlari ke arah makcik tadi dan pimpin tangannya menaiki bas.

Sungguh tidak ada adab manusia ini dalam hati saya. walaupun saya baru berusia 21 tahun tapi saya masih punya adab dalam menyantuni orang yang lebih tua. Nasib baik saya ada menemani makcik tu kalau dia berseorangan, bagaimana? apa nasib dia? Bertimbang rasa laa wahai pemandu bas. Bayangkan kalau makcik itu ibu kamu. Mesti kamu marah.

By: Humaira

KTMB Online Tiket, tapi pemikiran staff masih ketinggalan

KTMB Online Tiket, tapi pemikiran staff masih ketinggalan. Saya merupakan salah seorang pengguna keretapi KTM ETS Kuala Lumpur-Ipoh. Pada 20 Disember yang lalu saya telah menaiki tren jam 6 pagi dari KL Sentral ke Ipoh mengunakan tiket yang dibeli secara online. Pada awalnya saya gembira kerana KTMB telah menapak selangkah mengikut arus kemodenan dengan adanya e-tiket. Tetapi malangnya e-tiket KTMB hanya setakat menjual tiket secara online manakala pemikiran dan cara kerja masih lagi ketinggalan. Tiket tersebut saya beli menggunakan smartphone dan saya tiada printer di rumah. Oleh yang demikian, paparan tiket digital saya simpan di dalam smartphone.

Semasa di dalam tren, saya dimaklumkan oleh petugas yang memeriksa tiket bahawa tiket yang tidak dicetak tidak laku. Katanya “Saya nak tanda kat mana kalau setakat save tiket dalam handphone? Takkan saya nak sign kat handphone encik.” Saya tanya semula kenapa perlu tanda pada tiket sedangkan tiket ETS yang dibeli secara online dengan jelas menunjukkan nama, nombor kad pengenalan, nombor seat dan coach, masa perjalanan dan juga siri barkod. Jawapannya mudah, memang dia diarahkan untuk menanda di atas tiket penumpang. Jelas menunjukkan cara kerja tak jauh beza dengan konduktor bas tahun 1980an. Saya diarahkan untuk membeli satu lagi tiket di atas tren berharga RM 35.00. Memandangkan saya perlu ke Ipoh pagi tersebut atas urusan kerja, saya terpaksa membeli sekali lagi tiket. Dan saya dimaklumkan poleh petugas tersebut supaya menebur semula bayaran tiket online dari kaunter di stesen.

Pada hari yang sama, saya ke kaunter tiket KTMB di stesen KTM Ipoh untuk mendapatkan bayaran balik. Malangnya saya diberitahu oleh petugas di kaunter setelah beliau berbincang dengan pegawai yang tiada polisi membayar balik tiket tersebut. Saya diberitahu juga yang tiket yang saya ada secara digital sebenarnya boleh digunakan di atas tren. Saya juga dicadangkan supaya cuba untuk mendapatkan bayaran di stesen lain di Kuala Lumpur. Wah, polisi KTMB juga berbeza-beza mengikut stesen kah? Ini sangat mengecewakan. Apa guna KTMB mengadakan online tiket tetapi gagal menghayati maksud sebenar konsep online. Nampaknya setelah penswastaan, KTMB telah ketinggalan dari pemodenan dan transformasi yang giat dijalankan oleh agensi-agensi kerajaan yang lain.

By: Mohd Faizal Harun

Air Asia: Indah Khabar Dari Rupa

Di sini saya ingin membuat pengaduan mengenai ketidakadilan Air Asia dengan tidak membenarkan saya dan keluarga menaiki penerbangan ke Sarawak. Sebagai warga semenanjung yang tidak pernah berkunjung ke Sarawak dan pertama kali menggunakan Air Asia memang sesuatu yang mengujakan untuk bercuti kesana.

17.11.2013 Jam 5:00 pagi kami sekeluarga telah siap untuk check-in di kaunter Air Asia Bayan Lepas, Pulau Pinang. Namun alangkah hampa kami tidak dibenarkan untuk menaiki penerbangan dengan alasan tidak membawa sijil lahir asal anak kami yang berumur 11 tahun padahal kami telah membawa salinan yang difotokopi dari salinan asal.

Saya telah diarahkan untuk pulang mengambil slinan asal di Sungai Petani ,sesuatu yang mustahil kerana jambatan Pulau Pinang di tutup kerana ada larian jambatan Pulau Pinang. Walaupun penerbangan asal pukul 7:00 telah di tunda pada 8;45 pagie. Kami telah membuat rayuan sehingga jam 7:30 . Tidak ada satu pun yang cuba untuk membantu kami. Akhirnya kami terpaksa akur kerana kaunter check-in telah di tutup dan kami kerugian sebanyak RM1200 .

Persoalannya,kami telah membuat tempahan sebulan lalu dan selalu datang ke kaunter Air Asia di Sungai Petani jika ada sebarang kemusykilan. Namun tidak ada sebarang maklumat dari kakitangan yang bertugas yang menyatakan kami perlu membawa salinan asal sekiarnya kami ingin ke Sarawak. . Dalam hal ini sepatutnya Air Asia sendiri yang bertanggungjawab tapi apa yang berlaku kami yang menjadi mangsa rakus untuk mengaut keuntugan.

Adakah dengan cara ini Air Asia mengaut keuntungan menipu pengguna dengan tidak memberitahu maklumat sebenar. Apakah sebab-sebab kukuh yang sebenarnya sehingga kami terpaksa menunjukkan sijil yang asal.

Saya rasa ramai lagi pengguna yang tertipu atau mengalami nasib yang sama terpaksa menganggung kerugian wang dan masa.

Keduanya , kami adalah warga semenanjung dan Sarawak adalah dalam Malaysia. Apakah kepentingan sehingga perlu membawa salinan yang asal. Kami bukan penjenayah tapi warganegara yang ingin bercuti di dalam negeri sendiri. Adakah ini untuk menujukkan perbezaan antara rakyat semenanjung dan Sarawak. Kalau begitu tidak perlulah ada slogan
Satu Malaysia yang sering diwawarkan oleh pemimpin Negara.

Saya ingin menyeru kepada sesiapa yang ingin menggunnakan perkhidmatan Air Asia berhati-hati dengan tawaran yang sering diiklankan supaya kelak tidak akan alami nasib yang sama.

By: Wan saharudin

Ulat tiket bas express berleluasa di Sungai Petani

Semasa saya menulis aduan ini, saya sudah terkena dengan kesan pembelian tiket bas ekspres melalui ‘ulat tiket’ untuk kali yang ke-2.

Yang pertama, perjalanan saya dari Hentian Duta menuju ke utara (Sg.Petani). Saya membeli tiket di ‘kaunter’ bas SHAMISHA memandangkan cara pengiklanan yang berkesan dan paparan gambar bas yang cantik dan menarik membuatkan saya tertarik dan terbayang keselesaan menggunakan perkidmatan syarikat tersebut. Tanpa saya sedari bahawa, penjaga kaunter juga adalah seorang ‘ulat tiket’.saya membeli tiket untuk perjalanan 1.30 petang tapi malangnya saya dimasukkan ke dalam bas MARA Liner untuk perjalanan 3.00petang.saya telah kebaziran masa sebanyak 1jam setengah semata-mata menunggu mereka mencari pelanggan lain bagi memenuhi bas.maka, saya bersikap ‘husnuzhon’ (bersangka baik) bagi memujuk hati saya yang kecewa dan marah!!

kejadian kedua, perjalanan pulang dari Utara ke Hentian Duta. Saya sudah serik untuk membeli tiket dari syarikat SHAMISA lalu saya beralih angin untuk menggunakan syarikat SHIRA untuk perjalanan jam 12.00 tengah malam. saya sudah menaiki bas dan mendapatkan tempat duduk di dalam bas yang menuju ke Kuala Lumpur/Shah Alam/Klang..sementara menunggu penumpang naik dan memenuhi bas, saya terdengar pemandu bas mengkritik syarikat bas SHAMISHA. Beliau menyatakan bas SHAMISHA melakukan perjalanan tanpa henti, bermakna bas yang mereka gunakan jarang diselenggara.Beliau juga mendakwa bas SHAMISHA banyak yang mengalami kerosakan dan syarikat tersebut sedang dilanda kerugian yang teruk. Hal ini membuatkan saya, terkejut dan bernekad tidak akan menggunakan perkidmatan syarikat SHAMISHA lagi pada masa akan datang.

Sedang saya menunggu bas memulakan perjalanan, tiba-tiba saya diarahkan oleh ‘ulat-ulat’ tiket yang bermaharajalela di Stesen Bas Sg.Petani untuk menaiki bas lain.Perkara yang sama yang saya alami semasa di Hentian Duta telah berlaku sekali lagi. Saya dipaksa untuk menaiki bas lain yang pada ketika itu kelewatan akibat masalah brek, iaitu bas dari syarikat SHAMISHA. Saya merasa amat marah dan tertipu serta menimbulkan rasa tidak percaya kepada pihak berkuasa yang sepatutnya memantau dan membanteras perkara seperti ini berlaku.”Ulat-ulat tiket’ ini sesuka hati mengatur perjalanan tanpa mengambil kira keselesaan dan kepentingan penumpang yang membayar tiket yang agak mahal.MANA pihak SPAD??MANA pihak LPKP??Adakah mereka menganggap perkara seperti ini adalah perkara REMEH??Adakah setelah berlaku perkara yang tidak diingini sehingga meragut puluhan nyawa, baru mereka mahu bertindak??

Saya berharap aduan saya ini diambil berat dan semoga pihak yang berwajib bergerak menjalankan tugas mereka.

sekian.

By: Gibbs1985

Syarikat Bas CepatSedia tidak ambil berat

KULAIJAYA – Tiga maut, manakala empat cedera parah dalam kemalangan melibatkan sebuah bas ekspres dua tingkat dengan sebuah treler muatan kayu di Kilometer 45.9 Lebuh Raya Utara Selatan (arah selatan) berhampiran susur keluar Sedenak, semalam.

Dalam kejadian jam 5.50 pagi itu, seramai 10 penumpang lain turut mengalami cedera ringan sementara selebihnya tidak mengalami sebarang kecederaan.

Mangsa yang maut adalah pemandu bas, R Shashi Kumar, 24, berasal dari Bemban, Melaka dan penumpang warga Indonesia, Edi Setiono, 51, kerana cedera parah setelah badan mereka ditembusi kayu seterusnya meninggal dunia di tempat kejadian.

Manakala pemandu treler, A Majid Sadar Mohd, 59 yang berasal dari Gemas, Negeri Sembilan pula dilaporkan meninggal dunia di Hospital Kulai akibat serangan jantung.

Selain itu, sebuah kereta jenis Mazda remuk berikutan pemandunya gagal mengawal kenderaan setelah melanggar longgokan kayu dari treler yang terjatuh ke atas jalan raya.

Ketua Polis Daerah Kulaijaya, Superitendan Zulkefly Yahya berkata, bas yang membawa 22 penumpang termasuk dua pemandu itu dalam perjalanan dari Pulau Pinang ke Johor Bahru.

“Kejadian berlaku apabila bas berkenaan merempuh bahagian belakang treler menyebabkan pemandu dan penumpang yang duduk di tingkat atas tersepit seterusnya meninggal dunia di tempat kejadian.

“Manakala 14 penumpang dibawa ke hospital dan empat daripadanya dilaporkan cedera parah termasuk pemandu kedua bas. Enam lagi terselamat,” katanya mengesahkan kejadian ketika ditemui di hospital, di sini.

Katanya, semua mangsa dibawa ke hospital Kulai untuk bedah siasat dan mendapatkan rawatan.

“Punca kejadian masih sedang disiasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Kejadian turut menyebabkan kesesakan jalan raya dari arah Kuala Lumpur ke Johor Bahru sejauh kira-kira empat kilometer,”katanya.

SAYA TERLIBAT SEBAB ITU SAYA MENGAHNTAR EMAIL PADA ADAUAN RAKYAT UNTUK DI BANTU PAPARKAN SUPAYA SYARIKAT BAS SEDAR BAHAWA MEREKA YANG HARUS BERTANGGUNGJAWAP DAN MELAMPIR KEHADAPAN UNTUK MEMBANTU BUKANYA ORANG YANG TIDAK DI KENALI JIKA SEBEGINI SEMUA BOLEH JADI AGEN CLAIM SENANG MASUK POKET ..INCIDENT NI HARUS DI AMBIL BERAT ADA DI MANUSIA MEGAKU MEREKA SYARIKAT CLAIM .PADAHAL CUMA AGEN MENGUTIP SEMUA BUTIR DAN DI FAILKAN MACAM NE SENANG MASUK …SIAPAKH HARUS DI PERSALAHKAN DISINI

By: AZIZ

Perkhidmatan bas Shamisha Express yang teruk

Assalamualaikum w.b.t

Saya telah menaiki bas Shamisha sebanyak 2 kali secara tidak sengaja

Dukacita dimaklumkan bahawa perkhidmatan bas ini amat teruk :

  1. Penjaga kaunter yang tidak mesra prlanggan-bertugas pada 29.08.2013 pd jam 6.20 ptg
  2. Pengurusan bas yang tidak sistematik seperti penumpang dari Penang dan Butterworth diminta turun dengan tiba-tiba.
  3. Pemandu yang bercakap kasar dengan penumpang.
  4. Tidak menepati masa.

Shamisha Express sepatutnya mencontohi syarikat KBES & Transnasional yang mempunyai pengurusan yang cekap dan sistematik selain menepati masa

Semoga syarikat bas Shamisha akan memperbaiki mutu perkhidmatan mereka. Sekian, terima kasih.

By: AINUN NAJMIAH

Pemandu Bas Semakin Biadap

Disebabkan kadar tambang murah daripada syarikat penerbangan sejak akhir-akhir ini, saya tertanya-tanya bagaimana syarikat perkhidmatan bas ekspress terus bertapak pada masa ini. Pada jangkaan saya, sudah tentu pihak perkhidmatan bas telah menaiktaraf servis mereka terhadap pelanggan dan juga meningkatkan ketepatan masa bertolak. Dalam minda saya juga, sudah tentu penumpang bas akan mendapat layanan mesra daripda pemandu selain kualiti dan ketepatan masa terjamin.

Disebabkan teka-teki yang bermain di sudut minda saya, setelah hampir 5 tahun tidak menaiki bas, saya mengambil keputusan untuk menaiki bas daripada Sungai Nibong, Pulau Pinang ke KL Central, jam 10.30 malam pada hari Rabu yang lalu bersamaan dengan 19 Jun 2013, saya telah memilih bas Mayang Sari Express.

Jangkaan saya meleset apabila mendengar pemandu bas tersebut En. Ali (bukan nama sebenar) tidak mahu menurunkan pelanggan ke KL Central, walaupun setelah dipujuk oleh penjual tiket tersebut, pemandu tersebut tetap berdegil dan mengatakan beliau hanya akan turunkan penumpang di Pudu dan menyatakan bahawa perkhidmatan bas tersebut ke KL Central telah lama ditamatkan.

Justeru itu, penjual tiket tersebut cuba untuk berbincang dengan pemandu bas yang lain, yang akan menurunkan penumpang mereka di KL Central. Akhirnya penjual tiket tersebut dapat meyakinkan Ali supaya menurunkan penumpang di Perhentian Simpang Pulai untuk menaiki bas lain ke KL Sentral.

Namun sebelum bertolak Ali menempik dengan penuh biadap sekalil kepada penumpangnya di dalam bas “Jangan makan dalam bas! Nanti bau makanan masuk dalam air-cond, air-cond rosak! Bodoh sungguh lah manusia ni!!!” tempiknya.

Saya hanya mampu beristighfar melihat telatah beliau yang sungguh angkuh dan kurang ajar. Dalam hati hendak saja saya katakan, ‘jika tidak kerana ada penumpang yang bodoh ini, mungkin En. Ali tiada pekerjaan’. Namun disebabkan kelakar mendengar beliau menyatakan bau makanan akan merosakkan air-cond, saya senyum sendiri sahaja.

Walaupun bertolak 20 minit lambat, bas kami tiba di Pudu tepat jam 3.00 pagi. Sekali lagi apa yang dijanjikan oleh Ali kepada penjual tiket tersebut tidak dikotakan, beliau meneruskan perjalanan tanpa henti terus ke Stesen Pudu. Dengan hanya melaungkan “KL! Kuala Lumpur! KL!, bas ini akan gerak terus ke Johor dan tak singgah mana- mana hentian di KL lagi! Sapa tak turun, tinggai!”.

Dalam fikiran saya, bagaimanakah keadaan bas yang menunggu di Perhentian Simpang Pulai? Kedua, sepatunya beliau telah memaklumkan lebih awal kepada penumpang yang bas ini tidak akan singgah di mana-mana hentian dan tidak akan singgah di KL Central, hentian terakhir adalah di Pudu.

Saya turun dengan hati yang hampa kerana sayalah salah seorang penumpang yang sepatutnya turun di KL Central.
Hal ini menjadikan saya teringin untuk mengkaji keadaan di bas lain. Saya mengambil bas Seasons Express pada hari Sabtu (21 Jun 2013), jam 6.30 petang. Bas ini akan bertolak dari Pudu ke Sungai Nibong, Pulau Pinang dan dipandu oleh En. Mahmud (bukan nama sebenar).

Saya merasa lega apabila mendapati bas tersebut telah berada di Platform, 5 minit awal. Namun saya mula rasa tertekan apabilah, setengah jam berikutnya bas masih tidak bertolak sehingga pelanggan yang duduk di sebelah saya mula merungut atas kelewatan tersebut.
Setelah menunggu hampir 45 minit, barulah bas tersebut bergerak, mungkin pihak syarikat cuba memenuhkan penumpang sehingga membiarkan pelanggan terpaksa menunggu sehingga hampir satu jam.

Tidak ada apa-apa layanan biadap daripada Mahmud selain mengingatkan penumpang- penumpang supaya tidak makan di dalam bas dengan nada sedikit tegas, namun masih menjaga adap beliau. Sehinggalah bas tersebut berhenti di Perhentian MYDIN Mall, pelanggan dikejutkan dengan suara Mahmud “Saya bagi masa setengah jam saja, lambat tinggai!” tempiknya.

Ada segelintir penumpang yang ketawa kecil mendengar kenyataan tersebut, memandangkan bas tersebut bertolak 45 minit lambat. “Saya cakap betul ni!, Lambat, Tinggal!!! Saya takkan kira orang dah! Saya jalan ja!!!” tempiknya sekali lagi.

Para penumpang mengiyakan sahaja. Saya teru ke Surau, dan sempat menjamah sedikit makanan. Belum sempat saya menghabiskan makanan alarm saya menunjukkan setengah jam sudah tamat. Saya terus berlari ke bas dan kemuadiannya melihat Mahmud juga menaiki bas dan meneruskan perjalanan kembali tanpa mengira dan melihat penumpangnya!

Astagfirullahala’zim. Tergamam saya. Apa yang saya tahu, Pakcik dan Makcik yang duduk di sebelah saya mungkin dalam lingkungan 60-an ke 70-an belum menaiki bas. Beg mereka juga masih di dalam bas. Betapa biadapnya Mahmud terhadap penumpangnya.

Terdetik dalam fikiran saya ‘Tidak ada makna beliau pergi meninggalkan penumpangnya begitu saja untuk menunjukkan beliau tepati masa kerana beliau telah membiarkan kami menunggu hampir 45 minit untuk bertolak!’

Setelah saya sampai di Juru, saya dapati bas ini akan singgah di Butterworth dahulu. Sekali lagi saya ditipu, Setahu saya, saya membeli tiket terus ke Sungai Nibong, Pulau Pinang. Nasib baiklah ada beberapa penumpang yang akan ke destinasi yang sama. Ada juga penumpang yang bangun untuk mengesahkan adakah bas ini akan singgah ke Pulau Pinang. Mungkin mereka risau melihat perangai Mahmud yang tidak bertanggungjawab itu. Namun, soalan penumpang tersebut yang ditanya dengan penuh sopan santun, dijawab dengan herdikan. Mahmud hanya menjerit “ Duduk diam-diam kat tempat sudah, sampai Penang aku panggil la!!!”

Sakit hati saya dengar tempikan beliau, namun tiada apa-apa yang kami dapat lakukan. Saya dapati semua pelanggan hanya mediamkan diri, termasuk saya. Mungkin kerana jam sudah menunjukkan pukul 1.30 pagi. Melihat Mahmud yang berperangai seperti orang sakit otak itu, saya juga bimbang aklan dihalau keluar dari bas walaupun kita yang membayar perkhidmatan tersebut. Betapa biadapnya pemandu bas sekarang.

Saya boleh katakan yang saya akan serik menaiki bas. Pada pendapat saya, pemandu bas lima tahun yang dahulu lebih berhemah daripada segelintir yang ada sekarang. Walaupun ada pemandu bas yang garang, namun mereka jarang mengeluarkan kata cacian kepada para penumpang. Mereka juga akan mengira setiap penumpang sebelum meneruskan perjalanan.

Seperti kes saya, Ali dan Mahmud sepatutnya berterima kasih kepada pelanggan yang masih ingin menaiki bas. Mereka mungkin akan hilang sumber rezeki jika pelanggan makin berkurangan. Dengan layanan yang diberikan oleh mereka, mungkin ada pelanggan lain yang akan melaporkan ketidakpuasan hati mereka terhadap kedua pemandu ini. Ingatlah bahawa setiap rezeki yang masuk itu, sebahagiannya adalah daripada hasil jualan tiket tersebut. Jika kamu tidak mampu menjalankan tanggungjawab yang diberikan, seeloknya berhentilah jadi pemandu dan carilah kerja lain yang tidak perlu berurusan dengan manusia.

Bagi saya, Ali dan Mahmud bernasib baik kerana semua penumpang hanya mendiamkan diri. Cuba bayangkan juka ada penumpang yang berada dalam keadaan tertekan, atau ada di kalangan penumpang yang membawa barangan merbahaya, mungkin kedua-dua pemandu ini akan ditikam, ditembak atau dicurahkan asid. Beringatlah sebelum terkena.

Saya mohon syarikat bas berkenaan untuk menasihati pemandu-pemandu ini kerana kedua-dua mereka amat biadap dan sangat tidak bertanggungjawab. Mungkis kes ini akan berlaku kepada orang lain pula, jadi saya mohon syarikat yang terlibat memberikan nasihat sewajarnya kepada kedua-dua pemandu ini.
Terima kasih.

DARWINA, Pulau Pinang

Kecewa dengan sikap pekerja bas Transnasional

Saya ingin membuat aduan terhadap syarikat bas Transnasional. Saya mengharapkan agar aduan ini diambil perhatian oleh pihak berwajib kerana pada amatan saya, banyak individu lain yang telah membuat aduan terhadap syarikat bas tersebut. Namun, perkhidmatan yang diberikan masih pada tahap yang tidak memuaskan.

Untuk makluman, saya telah menaiki bas Transnasional pada 3 Februari 2013. Destinasi yang dituju adalah daripada Hentian Mini Kubang Kerian, Kelantan menuju ke Kuala Lumpur. Oleh sebab saya keseorangan, saya ke kaunter untuk memastikan ketibaan bas saya, iaitu SKMK 188A pada jam 9.00 pagi. Saya diberitahu bahawa untuk menunggu pengumuman yang akan dibuat sekiranya bas saya tiba. Saya berasa lega dan selamat apabila dijanjikan akan diberitahu ketibaan bas. Namun, ketika bas tiba, tiada pengumuman dibuat dan perkara yang diduga berlaku, iaitu bas tiba lewat pada jam 9.30 pagi. Tetapi, destinasi bas tersebut adalah ke Shah Alam dan Klang. Pada amatan saya, mungkin itu bukan bas ke destinasi saya, iaitu ke Kuala Lumpur dan tiada pengumuman dibuat. Disebabkan rasa khuatir, saya bertanya pemandu bas tersebut. Saya agak terkejut kerana diberitahu bahawa saya patut menaiki bas tersebut. No plat bas tersebut ialah WRW 8408. Saya sangat kecewa dengan pihak kaunter Transnasional Kubang Kerian kerana tidak membuat sebarang pengumuman seperti yang dijanjikan. Jika saya tidak bertanya, saya pasti akan ketinggalan bas tersebut untuk pulang ke Kuala Lumpur.

Apabila saya menaiki bas tersebut, saya bertanya kepada pemandu kedua (co-pilot) bas itu di mana tempat duduk saya. Kemudian, saya diberitahu bahawa tempat duduk di dalam tiket saya telah ditukar kepada tempat duduk lain, iaitu dari KC kepada FB. Saya tidak kisah. Kemudian, saya maklumkan berkenaan seorang rakan saya yang akan naik dari Dataran Kok Lanas dan telah memaklumkan pihak Transnasional terlebih dahulu. Tiba-tiba pemandu bas tersebut mempertikaikan perkara tersebut dan saya perlu menerangkan beberapa kali kepada pemandu bas tersebut. Kemudian, saya memaklumkan kepada pemandu bas tersebut bahawa saya sepatutnya duduk bersebelahan rakan saya dan saya berharap dapat duduk bersama rakan saya. Namun, pemandu tersebut menyatakan bahawa saya tidak boleh duduk bersebelahan rakan saya dan pemandu tersebut perlu mengutamakan penumpang ke Shah Alam dan Klang. Saya berasa dianaktirikan kerana saya juga merupakan penumpang bas tersebut dan saya juga membayar untuk tiket saya. Tetapi, penerangan yang diberi kepada saya adalah dalam dialek Kelantan dan sangat kasar. Adakah kerana saya orang luar, pemandu bas itu tidak mendengar aduan saya dan menjawab dengan kasar? Saya juga menyatakan bahawa saya mengadu kepada pemandu tersebut sebab berasa tidak puas hati. Namun yang dijawabnya ialah “ Kalau nak buat aduan, bukan pada saya, tapi pergi ke kaunter bas Transnasional” Adakah itu cara seorang pekerja berkomunikasi kepada penumpang? Saya merasakan bahawa tindakan pemandu itu sangat tidak profesional dan kurang ajar terhadap penumpang bas.

Kemudian, untuk mengelakkan perselisihan faham, saya duduk sahaja di tempat duduk FB seperti yang diberi oleh pemandu tersebut. Namun, ketika di Kota Baru untuk mengambil penumpang lain, saya didatangi oleh seorang makcik dan mengatakan bahawa tempat yang saya duduk adalah tempat dia. Disebabkan itu, saya bangun dan bertanya semula kepada pemandu bas tersebut. Kemudian, jawapan yang diberi adalah nombor siri bas itu sudah lain dan menyusahkan pemandu itu untuk meneliti satu persatu. Pada saya, itu adalah masalah pengurusan pihak Transnasional dan bukan perlu menyusahkan penumpang yang terpaksa bertukar-tukar tempat duduk, seolah-olah saya tidak membayar tiket dan hanya menumpang bas tersebut. Kemudian, pemandu tersebut berjumpa dengan makcik itu dan memaklumkan hal berkenaan. Kemudian, pemandu itu berkata kepada  makcik tersebut bahawa “ Mek tu banyak sangat komplen” dan merujuk kepada saya. Saya berasa terhina dengan kata-kata pemandu tersebut dan perbualan kami menjadi perhatian penumpang lain. Saya sangat tidak faham dengan masalah pemandu tersebut. Saya merasakan masalah tidak akan timbul jika mereka memberitahu kepada penumpang bahawa ‘free seat’ sahaja. Tetapi itu tidak berlaku.

Kesimpulannnya saya merasakan bahawa kebajikan penumpang langsung tidak diambil peduli oleh pihak Transnasional. Saya berasa sangat terhina dan kecewa dengan sikap pemandu tersebut, di samping kecewa dengan pihak kaunter Transnasional di Kubang Kerian, Kelantan. Saya juga berasa tidak diambil peduli kerana mungkin kerana saya adalah orang Kuala Lumpur dan tidak pandai berdialek Kelantan. Oleh itu, saya sangat berharap supaya pihak Transnasional atau pihak berwajib mengambil tindakan kepada pekerja-pekerja yang tidak menjaga kebajikan dan menghina penumpang bas. Selain itu, banyak lagi yang saya perhatikan kelemahan Syarikat Bas Transnasional meskipun perkhidmatan bas tersebut telah berpuluh tahun beroperasi di Malaysia. Namun, Perkhidmatan yang ditawarkan masih tiada perkembangan positif dan banyak aduan yang dibuat tidak diambil peduli.

Insan Kecewa

By: yuhanis

Janji tidak ditepati Bas Transnasional

Assalamualaikum w.b.t

Saya merupakan salah seorang pengguna perkhidmatan pengangkutan awam sejak di bangku sekolah lagi.Saya anak jati Kelantan,bersekolah di Kuantan,seterusnya di Perak,Perlis dan Shah Alam sehinggalah ke alam pekerjaan merantau di bandaraya Kuala Lumpur.Sekiranya pulang ke kampung,saya menggunakan perkhimatan bas. Namun pada 16 Disember 2012 iaitu hari Ahad,satu peistiwa yang amat memedihkan jiwa dan raga telah berlaku di mana saya ditinggalkan oleh BAS TRANSNASIONAL yang sepatutnya mengambil penumpang di Tesco Kota Bharu.

Namun,penantian sehingga lewat malam amat mengecewakan. Terdapat empat orang penumpang termasuk saya tidak diambil di stesen bas TESCO Kota Bharu sedangkan keempat penumpang akan bekerja pada keesokannya.Saya menunggu daripada jam 8.30 malam memandangkan waktu untuk saya naik bas tersebut adalah jam 9.00 malam.Kami berhempas pulas menghubungi pihak BAS TRANSNASIONAL.Saya juga amat terkilan kerana kaunter bas di stesen TESCO ditutup awal iaitu jam 9.30 malam dan menyusahkan kami untuk berhubung bertanyakan tentang masalah ketiadaan bas yang dijanjikan.Apa yang ada hanyalah nombor telefon untuk dihubungi sekiranya ada sebarang masalah.

Saya cuba hubungi nombor trsebut namun apa yang mengecewakan,pihak yang berurusan dengan saya itu mempunyai sikap yang amat kurang ajar bercakap dan melayan penumpang syarikat bas mereka.Dengan bahasa yang tidak profesional mereka biarkan kami terumbang ambing di stesen bas TESCO yang panik kerana esok adalah hari bekerja kami.Akhirnya,mereka meminta kami untuk naik bas pada keesokannya kerana bas yang sepatutnya mengambil kami telah pun berlepas sejam yang lalu.

Apa yang paling mengejutkan adalah mereka menipu dan cuba pertahankan diri. Katanya bas TRANSNASIONAL tersebut telah pun memasuki kawasan stesen TESCO Kota Bharu,namun tiada penumpang yang naik.Itu DUSTA semata-mata kerana kami telah menunggu di depan kaunter bas TRANSNASIONAL daripada jam 8.30 malam lagi namun tiada satu pun bas TRANSNASIONAL muncul.Sekiranya ada sekalipun mereka harus memastikan keempat-empat kami menaiki bas tersebut kerana kami beli tiket bukan dengan harga percuma.

Apa yang paling memilukan lagi tiada ungkapan MAAF dinyatakan namun hanya dengan bahasa kasar yang tidak menunjukkan langsung sikap BUDI BAHASA BUDAYA KITA yang di war-warkan di seluruh MALAYSIA.Memang amat memalukan rakyat MALAYSIA.Keesokannya,saya ke kaunter tiket di Stesen Bas TRANSNASIONAL Kota Bharu,namun masih lagi tiada ungkapan maaf oleh staf perempuan yang ada di kaunter tersebut.

Apa yang saya dapat hanyalah satu kertas yang mengandungi nombor untuk membuat aduan dan muka MASAM MEMCUKA tanpa senyuman yang diberikan. Hati masih bersabar memandangkan kita masih menghormati golongan yang lebih berumur. Mana misi dan visi syarikat BAS TRANSNASIONAL yang menjanjikan keselesaan penumpang?Mana etika para pekerja?Mana nilai integiti dan moral rakyat Malaysia tambah-tambah lagi rakyat Kelantan.Dua orang lagi penumpang bukan rakyat Kelantan.Mereka datang kerana urusan kerja.Namun layanan yang dapat adalah memang tidak wajar.Mana budi bahasa rakyat kita? Bukankah mereka akan memandang negatif kepada orang KITA?

Sekiranya diberitahu dengan baik dan budibahasa yang baik masih lagi kami boleh terima dan anggap ini adalah ujian dan kesilapan yang berlaku tidak dapat dielakkan.Oleh itu saya amat berharap syarikat tersebut tingkatkan usaha memberikan perkhidmatan yang baik dan kaji semula masalah yang berlaku.Jangan buat malu syarikat sendiri dan ambil mudah kononnya untung masih diperolehi disebabkan masih lagi ada penumpang yang kononnya menggunakan perkhidmatan TRAMSNASIONAL.Mesti ingat hidup ibarat putaran roda,kjap di atas kejap di bawah.Hanya Allah sahaja yang maha tahu.

By: My Moon

Operator Stesen Bas Medan Gopeng Penipu

Pada 9 Disember 2012, hari Ahad jam 12 tengahari bertempat di Stesen Bas Medan Gopeng, saya telah membeli tiket bas perjalanan sehala dari Ipoh ke Pulau Pinang (Sg. Nibong) dari Kaunter 4 Stesyen tersebut dengan bas yang dijadualkan berlepas jam 2.30 petang. Namun apa yang menghairankan, tiket yang diberikan pada saya tertulis nama sebuah syarikat bas yang berpusat di Larkin Johor iaitu Bas Ekspres Cepat Sedia Sdn. Bhd. dengan butiran bas yang hanya ditulis tangan.

Pada jam 2.30ptg saya telah menunggu bas berkenaan. Namun bas yang ditunggu tidak tiba. Setelah 2 jam setengah menunggu iaitu pada jam 5ptg barulah saya diberi tiket bas baru dengan nama bas yang berlainan iaitu Bas Fame Pacific Sdn. Bhd. beralamat di Pudu Raya Kuala Lumpur. Pada jam 6ptg bas yang ditunggu bernombor plat PKK 1690 telah tiba dengan nama bas Pacific Ekspress tetapi beralamat berlainan daripada alamat yang diberi dalam tiket. Tiket penumpang bagaimanapun telah diambil oleh pemandu bas semasa menaiki bas. Ini menyukarkan saya untuk membuat aduan kepada JPJ, SPAD, KPDNHEP mahupun Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional kerana tiada maklumat tepat mengenai bas yang digunakan. Setelah bas bertolak pada jam 6ptg, kami tiba di Perhentian Rehat dan Rawat Juru (R&R Juru) pada jam 7.45 malam. Bas berhenti disana selama setengah jam smentara menuggu pamandu merokok. Para penumpang yang ingin ke Pulau Pinang (Stesen Sg. Nibong) kemudiannya diarah berpindah ke bas lain bernama KKKL Ekspress. Beberapa bas lain turut bersubahat memindahkan penumpang seperti bas City Liner dan Bas Ekspress Persada.

Walaupun dalam Program Transformasi Kerajaan (GTP) menyatakan komitmen kerajaan untuk meningkatkan taraf pengangkutan awam, namun yang menyedihkan, transformasi ini tidak berlaku secara holistik. Pembinaan infrastruktur bernilai jutaan ringgit adalah sia-sia sekiranya pengguna yakni rakyat Malaysia masih lagi menghadapi masalah yang sama yang dihadapi sekian lama. Kerajaan sewajarnya memantau pergerakan operator bas, pemandu bas, penjual tiket dan lain-lain bagi memastikan GTP bukan sekadar hebat dalam statistik, malah menjadi kenyataan dan menambah keyakinan rakyat terhadap perkhidmatan dan janji-janji kerajaan. Situasi yang saya hadapi di Medan Gopeng dalam perjalanan singkat ke Pulau Pinang membuktikan bahawa masih banyak kecelaruan dan permasalahan yang dihadapi oleh rakyat dan gagal di atasi oleh kerajaan.

Sebagai pengguna kami tiada pilihan memandangkan pendapatan kami yang rendah. Malahan rakyat menjadi mangsa tipudaya operator bas. Diharap pihak kerajaan terutama Kerajaan Negeri Perak dapat menyelesaikan masalah Stesen Bas Gopeng yang memalukan ini. Diharap juga pihak bertanggungjawab seperti kaunter JPJ Medan Gopengk hususnya dan seluruh Malaysia amnya dapat beroperasi pada hujung minggu. Sekian Terima Kasih.

Rakyat (Bakal Pengundi) Kecewa

By: Mohd Fitri Che Jamil