Penipuan Pelaburan Minyak Mentah

Salam admin, saya terpanggil untuk membuat aduan ini bukan kerana saya yang tertipu tetapi kerana ramai rakan2 sosial network saya yang mempromosikan peluang pelaburan ini dan saya rasakan ianya amat berisiko tinggi dan perlu kepada satu siasatan lanjut oleh pihak berwajib supaya perkara ini tidak berlanjutan dan supaya tidak ramai rakyat Malaysia yang akan terus ditipu dan tertipu.

Website: www.futurebarrel.com

Pertama kali saya melihat website company ini yang kononnya menjalankan perniagaan minyak mentah, saya terus tidak yakin dan terus merasakan ianya adalah sama seperti pelaburan2 yang menawarkan ROI tinggi di Malaysia sebelum ini atau senang cerita dikenali sebagai SCK (Skim Cepat Kaya) yang kita semua sudah boleh agak jangka hayat syarikat ini sejauh mana.

Apabila pergi ke bahagian contact dlm website ini akan dinyatakan alamat perniagaan ini yang kononnya beralamat di Vancouver, British Columbia, Canada. WOW nampak macam gah jee.. tapi sebenarnya semua ini hanyalah beroperasi atas talian dan berasal dari Malaysia.  www.alexa.com salah satu platform untuk rujukan sesuatu website berasal dari negara mana dan untuk mengetahui website tersebut banyak dilawati oleh orang negara mana. Setelah diperiksa ternyata ianya hanyalah dikunjungi oleh rakyat Malaysia. Jadi entah alamat siapa yang diambilnya utk diletakkan di dalam web.

FutureBarrel.com akan menjadi satu lagi igauan bagi pelabur2 ghairah yang tidak berilmu dan terburu-buru untuk mengaut kekayaan mudah. Dengan tawaran keuntungan setinggi 25% dalam masa 21 hari ianya amatlah mustahil walaupun sebuah syarikat minyak yang menjanjikan pulangan sedemikian tinggi.

Lebih malang lagi ada di kalangan ahli2 syarikat ini yang sanggup menggunakan nama VIP dan mengaitkan yang kononnya penasihat kepada syarikat ini ialah orang dari Petronas. Ianya sedikit pun tak ubah seperti pelaburan2 sebelum ini namun tetap ramai rakyat Malaysia yang terjebak. Inilah pentingnya ilmu pelaburan.

Harap kerjasama dari pihak admin untuk merungkai mengenai taktik syarikat ini.

Terima Kasih.

Rakyat Malaysia

By: Maria

Ditipu syarikat pelaburan emas

Assallammualaikum Tuan/Puan,

Saya baru pertama kali mendapat pengalaman di tipu oleh agen untuk membeli emas dari Pageantry Gold Sdn Bhd. Setelah tamat tempoh saya untuk kembalikan emas itu dan mengambil semula duit saya ianya telah di bekukan. Saya ada menyimpan cheaques yang sepatutnya untuk memasukan kembali jumlah itu ke akaun saya tapi sampai sekarang tak dapat lagi sebabnya kata BNM telah di bekukan.

Tuan/Puan umur saya dah 52 tahun dan tak bekerja lagi hanya duit itu sahaja yang tinggal untuk saya gunakan dan sekarang saya terpaksa berhutang dengan ramai orang dah. Loan rumah saya dah tertunggak,bill-bill, kereta,bayaran kolej anak saya dan menjaga isteri yang sakit semuanya menjadi tanggung jawab saya Tuan/Puan. Jadi macam mana saya nak teruskan kehidupan saya kalau duit saya yang di bekukan itu tak di pulangkan kembali dan sampai bila harus saya menanggung semua ini Tuan/Puan, saya dah betul-betul tertekan dan bercelaru fikiran saya tak tahu apa nak di lakukan lagi. Saya mohon jasabaik Tuan/Puan untuk tolong bantulah saya yang malang dan teraniaya ini.

Terima kasih Tuan/Puan semoga ALLAH merahmati dan memberkati semuanya.

Saya Yang Malang,

Azman

By: Azman Shah

Pelaburan BuildRich Mining

Dalam setahun dua ini,rancak di laman-laman blodgdan laman sosial seperti Facebook, Blogspot (Blogger), twitter dll mengenai Skim Pelaburan dalam Buildrich Mining Group Bhd.

Kepada semua rakyat malaysia, pihak Bank Negara Malaysia BNM tidak ada mengeluarkan/membenarkan/memberi jaminan bahwa pelaburan dalam Buildrich Mining ini adalah terjamin sepenuhnya. Syarikat ini hanya mempunyai lesen perniagaan daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia SSM, dalam lesen tersebut tidak dinyatakan aktiviti Pelaburan tetapi hanya aktititi perniagaan perlombongan. Ini jelas bertentangan dengan Konsep pelaburan di Malaysia.

Blog di bawah ini adalah salah satu ahli yang mempromosikan pelaburan ini,

http://buildrichgold.blogspot.com/

Sehubungan itu, sila maklum dan perhati cara pembayaran Pelaburan ini,dengan hanya memasukkan sekian jumlah ke dalam akaun admin, anda akan diberi no.id dan password untuk login ke laman buildrich. Sistem pembayaran dengan hanya menggunakan Ewallet ini adalah sangat berisiko tinggi, anda melaburkan sekian jumlah ribuan ringgit tanpa ada apa2 perjanjian kepada syarikat ataupun daripada admin tersebut.

Pulangan dividen harian adalah sekitar 2.5% sehari dan selama 100 hari. ini bermakna hampir 250% – 300% dividen akan anda semua dapat dengan hanya duduk diam tanpa menaja apa2. Belum ada pun syarikat Perbankan di Malaysia ini mampu memberikan dividen setinggi itu dengan hanya 100 hari sebanyak 250% .

Ingat! Perniagaan ini tidak akan bertahan lama, syarikat ini tidak mempunyai sebarang Lesen kebenaran daripada BNM,SC dan KPDNKK untuk menjalan Bisnes networkingnya melalui pelaburan Emas.

Walauapaun taktik mereka, sila berhati-hati jangan kerana dek mengejar untung yang besar maka akan menyebabkan diri sendiri merana. Jika anda melabur disini, maka anda akan cuba sedaya upaya untuk promosi iklan Id Tuan Puan melalui Blog,Facebook,twitter  atau apa saja laman rangkaian sosial untuk anda cuba mengikut rentak upline.

Salah satu cara mereka promosi adalah spt berikut;-

” Anda tidak perlu menaja, tidak perlu susah payah cari downline,hanya duduk diam duit bekerja untuk anda”.

Kata-kata diatas adalah salah satu kata-kata kunci dalam dunia Biz Networking, jika benar tidak perlu menaja downlin,kenapa perlu promosi tiap2 hari di laman blog,facebook dan twitter? Jika anda join, maka Anda TERPAKSA buat ayat yang sama kepada prospek2 anda dengan ayat tersebut.

Kesimpulannya, Bis ini tetap akan mencari downline,dan jika anda tidak mencari downline,maka Income yang anda jana adalah terhad.

Berhati-hati dalam biz seperti ini,kerana syt ini ataupun upline dalam biz pelaburan ini tidak menyediakan apa-apa perjanjian bertulis kepada anda sebesar mana pun pelaburan anda. RISIKO ADALAH TANGUNGGAN ANDA SENDIRI.

Jika syarikat ini benar2 SAH disisi undang-undang Pelaburan dalam Malaysia, sila tanya Upline yang promosi Biz ini,adakah Syt ini punya Perakuan dari BNM,Suruhanjaya Sekuriti SC dan KPDNKK.

By: Sharizal Abdullah

Keenganan Etika Emas Estet memulangkan wang pelaburan

Saya memerlukan bantuan untuk menyelesaikan masalah yang saya hadapi sekarang berkaitan Etika Emas Estet yang enggan memulangkan wang pelaburan saya sepertimana diarahkan oleh Bank Negara Malaysia. Tuntutan telah saya kemukan melalui Tetuan Solehudin @ Co, iaitu Firma Guaman yang dilantik oleh Bank Negara.

Saya telah Kemukan dokumen rasmi iaitu perjanjian jual beli dan bukti wang saya dimasukkan ke akaun Etika Emas Estet kepada pihak Tetuan Solehudin melalui Encik Nik Herman iaitu peguam yang bertanggungjawab. Namun sehingga kini setelah 6 bulan, pihak Tetuan Solehudin @ Co masih gagal mendapatkan tuntutan disebabkan pihak Etika Emas Estet enggan menjelaskan pembayaran semula wang pelaburan.

Saya hanyalah orang kampung dan memohon jasa baik pihak tuan membantu saya. Saya sangat-sangat mengharapkan bantuan dari pihak tuan. Sekian Terima kasih.

By: SAMSURI

Penipuan Syarikat Megaherbs Bioextreme

Saya ingin menyuarakan ketidakpuasan dan rasa tertipu dr syarikat Megaherbs Bioextreme yang menjalankan perusahaan stevia. Saya telah menjadi rakan kongsi syarikat stevia (pelabur) dr October 2011. Pihak Syarikat menjajikan pulanagn setiap bulan seperti yang tertera pada kontrak selama 12 bulan bermula dr tarikh tandatangan kontrak. Saya telah mendapat bayaran untuk bulan 1,2 dan 3. Pembayaran terakhir adalah pada 23 April 2012 iaitu untuk bulan 3.

Sehingga sekarang, pihak syarikat tidak lagi membuat sebarang pembayaran untuk bulan ke 4 yang sepatutnya berlaku pada bulan 5 2012. Saya telah menghubungi pejabat berkali2 dan juga telah pergi sendiri ke pejabat mereka yang terletak di Platinum Walk Danau Kota tetapi mereka telah memberikan bermacam2 alasan. Alasan yang selalu di berikan ialah orang yang bertanggungjawab ada meeting dan sebagainya.

Untuk meyakinkan pelabur, mereka akan berjanji bahawan orang yang bertanggungjawab akan membuat panggilan semula, tetapi ini tidak berlaku. Kejadian ini juga berlaku kepada hampir kesemua pelabur kepada syarikat ini.

Saya juga ada membekalkan anak pokok stevia kepada syarikat ini di atas permintaan sendiri dari CEO syarikat En Sufian yang telah menelefon saya supaya membuat penghantaran anak pokok bagi tujuan kursus penanaman pokok stevia di ladang milik syarikat di Saujana Utama Sungai Buloh. Penghantaran anak pokok itu dilakukan pada 16 Jun 2012.

Sehingga sekarang, pihak syarikat masih belum menyelesaikan pembayaran bagi penghataran anak pokok itu. Panggilan di buat hampir setiap hari ke syarikat tetapi pabggilan tidak berjawab. Saya minta jasa baik Aduan Rakyat untuk membuat liputan bagi masaalah ini.

By: Zaid

Kesahihan Saham Haji Jasman

Saya bagi pihak warga Johor yang ingin mempersoalkan wujudkah Saham Haji Jasman yang selama ini penduduk Johor terutamanya penduduk kampung yang turut melabur dalam pelaburan itu.

Walaupun saya tidak melabur pada saham itu, tetapi terasa tempiasnya apabila saudara mara turut menyertai pelaburan yang tidak tahu sejauh mana kesahihan saham itu. Setelah sekian lama melabur dan menanti malangnya sampai sekarang tiada habuan yang dijanjikan.

Bukan mahu memalukan pihak berkenaan, tetapi mahu Saham Haji Jasman tunaikanlah apa yang di janjikan kepada para pelabur.

Harap aduan rakyat dapat merungkai segala persoalan yang selama ini bermain di benak fikiran penduduk kampung.

terima kasih

By: amy

VGMC scam pelaburan ‘emas’ besar besaran

Berkenaan tajuk diatas, walaupon syarikat VGMC ini telah di BLACKLIST oleh Suruhanjaya Security Malaysia dan Singapura tetapi kenapakah company pelaburan seperti VGMC ini yang kononnya syarikat pelombongan emas masih dibenarkan bank negara utk beroperasi secara online di negara ini ianya mirip swishcash bagi saya dan syarikat ini juga tidak mempunyai LOMBONG EMAS di mana2 di dunia dan saya berangapan pelaburan ini adalah penipuan semata mata.

Saya beharap ianya tidak memberi kesan mendalama pada rakyat malaysia, kerana fenomena VGMC sejak 2 tahun ini telah membuatkan rakyat malaysia ‘mengila’ melabur hingga membuat pinjaman ratusan ribu ringgit utk menyertai pelaburan yg masih kabur masadepan dan kesahihannya. saya harap pihak tv3 dpt membongkar rahsia VGMC ini YANG TIADA SYARIKAT OPERASinya di Malaysia dan disenaraikan oleh suruhanjaya security sebagai tidak berlesen. sekian terima kasih

utk lebih detail dan teperinci sila ke link ini

http://www.shamsuriyadi.com/scam-alert/skim-virgin-gold-mining-corporation-vgmc/

By: Fadhli ibrahim

Nasib Esso Malaysia Bhd

Baru-BARU  ini Esso Malaysia Bhd telah dijual kepada San Miguel Corporation tetapi SMC telah bercadang menjual kembali Petron Filipina kepada kerajaan Filipina, sedangkan Petron telah menghasilkan keuntungan 2 tahun berturut-turut.

Apakah nasib Esso Malaysia Bhd selepas ini apabila pengambilan sepenuhnya dari ExxonMobil berlaku pada April 2012? Dilapurkan SMC akan melabur dengan banyak di EMB tetapi di negeri sendiri SMC mahu menjual Petron Refinery. Sesuatu yang tidak masuk akal sedang berlaku.

Diharap pihak TV3 dapat mencungkil rancangan SMC kerana rata-rata pekerja EMB merasakan mereka telah dipermainkan oleh ExxonMobil tanpa apa-apa pampasan sedangkan semasa BHP mengambil alih BP para pekerja diberikan 4 bulan gaji.

By: HR

Pelaburan di CIMB Wealth Advisor hilang

Pada tahun 2007, saya melabur ke dalam CIMB Wealth Advisor apabila didatangi oleh seorang agen. Sejak mula melabur saya tidak pernah mendapat apa apa penyata tentang pelaburan saya.

Apabila hendak mengeluarkan pelaburan saya pada tahun 2011 didapati tiada sebarang rekod mengenai palaburan yang dibuat.
Bukan sahaja tidak mendapat kerjasama yang baik dari pusat servis dan dua cawangan yang saya telah pergi. Malahan disindir supaya membuat aduan kepada pihak berkuasa.

Saya amat sakit hati apabila resit kemasukan duit saya ke akaun CIMB W.A ditolak dan dikatakan bukan no akaun CIMB W.A kerana sudah ditukar kepada CWA. Manakala agen sudah berhenti dan tiada yang dapat membantu.

By: azmin

Azz Marketing langgar kontrak perjanjian dan menipu orang ramai

Saya terpanggil untuk menhantar aduan disini, kerana saya buntu mencari jalan penyelesaian.

Pada mac 2008, Azz Marketing menjalankan perniagaannya di Pasir Mas kelantan dengan latar perniagaannya kepada Pertenakan Ikan Air Tawar iaitu Ikan keli, dimana syarikat berkenaan mennggunakan media seperti Buliten 1.30 dan Buliten Utama Tv3 untuk mewawarkn kepada para peserta untuk menyertai perniagaan yang diusahakannya dengan modal yg dinyatakan oleh mereka, sehingga membuatkan saya tertarik untuk menyertai sepertimana laporan yang di siarkan oleh Tv3.

Pada dasarnya perniagaam syarikat berkenaan memang beroperasi dengan lancar tanpa sebarang masalah yang timbul dimana ramai yang menjadi peserta dengan melaburkan modal yang tinggi dianggarkan Jutaan Ringgit, namun sejak awal tahun 2011, syarikat berkenaan disyaki Menyeleweng duit peserta dan juga Pecah Amanah serta Melanggar perjanjian yang ditandatangai dengan tidak membayar hasil yang sepatutnya diterima oleh peserta yang menyertai termasukla saya salah seorangnya.

Untuk pengetahuan Tv3, syarikat berkenaan telah didaftarkan di Suruhanjaya SyarikaT Malaysia (SSM) serta surat akuan bersumpah turut dilampirkan di www.azz4u.com

Amatla besar harapan saya agar aduan rakyat dapat menyelesaikan kebuntuan saya dan juga para peserta lain kerana segala jalan penyelesaian secara baik telah dibuat tetapi Hampa. Segala panggilan telefon (019-9916182 / 0199747787) tidak pernah berangkat dan juga komitmen syarikat berkenaan menjelaskan keadaan sebenar amat mendukacitakan semua peserta sehingga sanggup syarikat berkenaan mengeluarkan Cek Tendang kepada peserta yang ingin menarik diri.

By: Ammar

AZZ Marketing Tidak Bayar Hasil Pemilik

Tuan,

Saya seperti nama di atas adalah salah seorang peserta projek tersebut, no. ahli saya ialah : AZZ120437.

Untuk makluman Tuan, saya menerima bayaran hasil bagi bulan Sept., Okt., Nov. dan Dis. 2010 meskipun lewat. Saya pernah menghantar surat bertarikh 13 Dis. 2010 dan 23 Mac 2011 berkenaan kelewatan pembayaran hasil oleh pihak AZZ. Namun demikian, ke dua surat tersebut tidak dijawab.

Pembayaran hasil bagi tahun ini bermula Jan., Feb., Mac dan April masih belum saya terima dan ini jelas melanggar perjanjian. Saya pernah cuba menghubungi dan menghantar sms ke nombor pihak AZZ iaitu 019-9916182, 017-9596280 dan 017-9045797, namun tiada sebarang respon/jawapan diterima. Selain itu, panggilan ke nombor pejabat urusan AZZ (09-7964307) juga tidak dijawab. Continue reading AZZ Marketing Tidak Bayar Hasil Pemilik

AZZ Marketing Berhad Pelaburan Ikan Keli Penipu!

Saya Ismail Bin Sidek ingin membuat aduan dan ingin membongkarkan tentang penipuan Skim Cepat Kaya (Sistem Piramid) yang diamalkan oleh Syarikat AZZ Marketing Berhad yang menipu pelabur kononnya memelihara ikan keli tetapi ia hanyalah mengaburi pelabur sahaja. Sekarang ini banyak pelabur yang teraniaya kerana tiada lagi bayaran keuntungan diberikan oleh syarikat tersebut bahkan ada yang tidak mendapat lansung wang keuntungan sebagaimana yang telah dijanjikan. Bagi yang hendak menamatkan kontrak pelaburan pula mereka telah diberi cek tendang dan ia telah berlaku lebih dari sekali dan saya juga termasuk yang diberi cek tendang itu. Difahamkan telah berjuta ringgit wang pelabur telah disalahgunakan oleh Syarikat ini untuk kepentingan peribadi.

Semoga pihak tuan dapat menghebahkan kepada semua masyarakat tentang penipuan yang telah dibuat oleh syarikat ini agar tiada orang yang teraniaya lagi selepas ini.Semoga dengan kecekapan dan kebijaksanaan pihak tuan dapatlah menyelesaikan masalah ini bagi mengheret mereka yang menipu duit orang ramai ini ke muka pengadilan untuk diambil tindakan undang-undang.

Untuk makluman pihak tuan juga pejabat mereka sekarang ini telah berpindah di alamat tersebut :

Pejabat Urusan AZZ Marketing Berhad yang beralamat di Tingkat 1, Bangunan Sapura, Lot 181 & 195, jalan Sultanah Zainab 15000 Kota Bharu, Kelantan.

dan dibawah ini no. tel syarikat tersebut :

09- 7449799, 019-9916182 , 019-9747787

Saya dan semua pelabur-pelabur di luar sana yang amat teraniaya sangat-sangat memohon jasa baik dan prihatin pihak tuan supaya mengambil perhatian tentang masalah ini agar ia menjadi iktibar kepada semua akan penipuan yang telah dibuat selama ini. Pihak tuan juga boleh rujuk ke facebook di alamat AZZ bagi meninjau sendiri segala keluhan dan ketidakpuasan pihak pelabur terhadap pihak AZZ Marketing Berhad. Sekian terima kasih.

By: Ismail Bin Sidek

Azz Marketing menipu jutaan ringgit duit rakyat

Di sini ingin saya adukan satu penipuan SKIM PENTERNAKAN IKAN KELI AZZ MARKETING yang selalu di war-warkan di dalam RADIO THR pada setiap pagi satu waktu dahulu. Terdapat ribuan org yg telah ditipu oleh pihak AZZ MARKETING dalam soal pembayaran balik hasil pelaburan. Saya telah melabur RM26k dalam skim ini, dan dijanjikan bayaran balik setiap 3 bulan sekali sebanyak RM3k selama 2 tahun.

Sepanjang 6 bulan pertama saya telah memperolehi hasil sebanyak RM6k yg di Bank in ke akaun bank saya. Tetapi selepas dari tu saya dah tak menerima apa-apa bayaran lagi. Alasan yg diberikan ialah mereka masih menunggu kebenaran pihak SSM (Suruhanjaya sekuriti malaysia) untuk beri kebenaran pada mereka. Dah puas saya cuba untuk menghubungi pihak AZZ tp tak dapat. di sini saya sertakan no telifon pihak AZZ kepada tuan.

09-7421333 , 09-7964307 , 019-9913182 , 019-974778.

Saya penah adukan kepada TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA tp mereka cakap yg kes ini bukan dibawah bidang kuasa mereka. Malahan saya penah berjumpa dengan PIHAK BERITA HARIAN DUNGUN n buat aduan. Tapi cerita yg di tunggu tak kunjung tiba.

Saya juga penah menghubungi PIHAK THR bg menyatakan supaya tidak lagi terlibat dengan AZZ MARKETING dan penah cuba komen melalui ruang KOMEN PAGI di THR. Tapi tak dilayan sebab mereka cakap AZZ adalah client mereka.

Harap pihak berwajib dan juga kerajaan dapat membantu kami menyelesaikan kes ini.

By: MOHD MARDZUKI