Amanah Ikhtiar Malaysia bantuan kewangan yang menyusahkan peniaga-peniaga kecil

Saya tidak berpuashati terhadap amanah ikthtiar yang kononnya membantu para peniaga wanita yang ingin memajukan diri dan ingin keluar dari kesusahan hidup dengan memberi bantuan dalam bentuk modal. Ya memang begitulah tujuan AIM ini ditubuhkan. Akan tetapi berdasarkan penilaian saya emak,kakak ipar dan jiran-jiran saya yang terlibat dalam pinjaman dari agensi Amanah Ikhtiar ini hanya membuatkan peminjamnya sengsara sehingga tidak bermodal untuk meneruskan perniagaan. Berhutang sana sini kerana ingin menampung Sahabat di dalam kumpulan mereka yang tidak terbayar pinjaman balik secara mingguan.

Peminjam seharusnya menanggung sendiri jika tidak mampu membayar balik pinjaman tanpa melibatkan peminjam lain. Adakah relevan sekiranya setiap minggu peminjam yang sedia ada pembayaran balik menampung bayaran mingguan peminjam lain. Amanah Ikhtiar semestinya bertimbang rasa akan kesusahan peniaga-peniaga kecil ini yang mahukan modal itu untuk mengubah hidup dan bukannya menyusahkan.

Sepatutnya bantuan modal ini untuk peniaga yang ingin menambah pendapatan memperkembangkn perniagaan bukan menambahkn kesusahan hidup di zaman sekarang yang semuanya perlukan duit. Tolonglah kepada peniaga-peniaga kecil seperti kami yang mahukan bantuan kewangan untuk modal yang kecil tetapi teraniaya kerana sistem Amanah Ikhtiar yang tidak betul membebankan kami. Risiklah, pantaulah dan jenguklah kesusahan.kerumitan yang kami alami. Terima kasih atas keprihatinan sesiapa yang mengambil respon terhadap aduan ini.

By: maslinda

114 thoughts on “Amanah Ikhtiar Malaysia bantuan kewangan yang menyusahkan peniaga-peniaga kecil”

  1. saya tidak setuju dengan kenyataan saudara…ini merupakan satu mekanisma untuk membantu masyarakat yang miskin untuk keluar dari kepompong kemiskinan dan mendidik cara berniaga dan mengurus kewangan berniaga. saya merupkan anak ahli amanah ikhtiar di Sabak Bernam. kami telah berjaya keluar daripada paras garisan kemiskinan  setelah menyertai skim ini. kegagalan membuat bayaran balik pinjaman lantaran tidak mengikut aturan yang ditetapkan.

    1. memang AIM satu mekanisme untuk membantu masyarakat..akan tetapi cara pengurusan yang tidak betul menyusahkan peniaga.sepatutnya si peminjam perlu bertanggungjawab dalam pinjaman sendiri tanpa melibatkan orang lain dan di ambil tindakan.Kami pun telah keluar dari kemiskinan dan mempunyai pendapatan yang memberansangkan akan tetapi sedikit demi sedikit aliran modal n keluar duit masuk itu terganggu kerana tolong cover peminjam lain..apa kes sampai kita sendiri pun susah jadinya…

      1.  Sbb itu kena faham syarat dan konsep AIM, cuba bc balik ikrar sahabat AIM dan fahami. harap maklum

      2. adakah cara pengurusan AIM yg tidak betol atau sahabat sendiri yg tidak betol?
        mmg setiap sahabat perlu bertanggungjawab ke ats pinjmn sendiri.
        ttpi yg m’bayar utk sahabat yg tidak bertanggungjawab adalah mereka yg lebih bertanggungjawab.
        pokok pangkal nya, hati.
        anda perlu faham n dalami lg rukun dan ikrar :)

  2. D90_nikon – kenapa pula kamu tidak bersetuju  ?? Hmm,saya adalah salah 1 orang anak dari kumpulan yang meminjam wang dari amanah ikhtiar malaysia..sepatut nya betul yang dcakap saudara di atas nie..pemimjam lain tidak perlu membayar untuk 1 orang dalam kumpulan mereka..yang meminjam harus lah pandai membayar sendiri hutang2 mereka..kalau kawan mereka yang membayarkan mcm mana pemimjam lain mahu majukan perniagaan mereka..sedangkan pemimjam lain juga mesti membeli barang keperluan sendiri .. 

    1.  D90_nikon…begini sebelum kita kata sisitem itu tidak bagus cuba kita lihat dan mendasari falsafah pinjaman yg mereka tawarkan dengan sistem Al-Qardul Hassan..dan telah dipersetujui oleh ahli2nya untuk sama2 membantu dalam kumpulan, ahli kumpulan telah akad bersetuju setiap kali pinjaman diluluskan, sudah pasti ahli kumpulan kenal dan maklum siapa ahli mereka berpotensi membayar ataupun tidak, maka tidak timbul itu penganiayaan, kemudian bayar seminggu RM1.00 bukan utk pengurusan tetapi sebagai tabungan wajib, tabungan ini boleh digunapakai oleh ahli apabila ada hal-hal mendesak utk membantu seprti anak sakit, anak kesempitan wang sewaktu di IPTA/ S, maka wang itu boleh dikeluarkan, disamping itu Amanah Ikhtiar juga menyedikan pinjaman bantuan persekolahan dan pendidikan untuk membiaya anak2 ahlinya, kalau orang miskin nak pinjam di Bank, Bank Rakyat ke Maybank ke..agak2nya boleh ke lulus dan dapat pinjaman, pada hemat saya ini merupakan satu mekanisma yang baik , berbanding meminjam wang daripada syarikat kredit ataupun ahlong.

      1. sy copy balik ayat awk :
        “seminggu RM1.00 bukan utk pengurusan tetapi sebagai tabungan wajib, tabungan ini boleh digunapakai oleh ahli apabila ada hal-hal mendesak utk membantu seprti anak sakit, anak kesempitan wang sewaktu di IPTA/ S, maka wang itu boleh dikeluarkan,”

        sepanjang 6thn AIM kat tmpt sy rm1 ni lah org2 kat meja depan tu dok kira2 utk function dan fucking pocket diorg….mula2 sy tak tau..tp bila sy dah tau..sy jd geram, meeting dibuat kat restoran ketua pusat…rupa2nya duit tabung digunakan utk beli cooling air fan 2 buah guna duit tabung, alasannya utk meeting nti panas…this year dah ubah kat dewan org ramai…so, fan tu dah jd milik dia..!!! PENGKHIANAT BANGSA, MUNAFIK…makcik2 ni pun jenis yg tak brani bersuara, jenis yg cakap belakang, mengumpat 24/7…bila sy voice-out makcik2 ni pun tak bg sokongan lansung, sudahnya sy yg jd kambing hitam….tp takpe sy yakin sy di jalan yg benar…Allah jadi saksi segala yg kami lafaz & lakukan (ikrar no.5)

    2.  habis tu klau cadangan Awg.Budiman tu ada dlm AIM, anda sbg anak jika peminjam itu berhutang, sanggup ker anda membyr balik hutang yg terbeban tu?

  3. D90_nikon – kenapa pula kamu tidak bersetuju  ?? Hmm,saya adalah salah 1 orang anak dari kumpulan yang meminjam wang dari amanah ikhtiar malaysia..sepatut nya betul yang dcakap saudara di atas nie..pemimjam lain tidak perlu membayar untuk 1 orang dalam kumpulan mereka..yang meminjam harus lah pandai membayar sendiri hutang2 mereka..kalau kawan mereka yang membayarkan mcm mana pemimjam lain mahu majukan perniagaan mereka..sedangkan pemimjam lain juga mesti membeli barang keperluan sendiri .. 

  4. betul2…sy sokong dngn kenyataan diatas… sy pernah pergi dengar tp sy x berminat…kalau di kira2 balik..ape yg kite pnjm & jumlah yg perlu dbyr dikenalkan bunga yg tinggi…. setiap kali perjumpaan kene bayar rm1….bnyk sangat nak makn duit org susah….dah lah kalau dlm group ade yg x byr kite kene cover org len punyer….

  5. betul2…sy sokong dngn kenyataan diatas… sy pernah pergi dengar tp sy x berminat…kalau di kira2 balik..ape yg kite pnjm & jumlah yg perlu dbyr dikenalkan bunga yg tinggi…. setiap kali perjumpaan kene bayar rm1….bnyk sangat nak makn duit org susah….dah lah kalau dlm group ade yg x byr kite kene cover org len punyer….

    1. rm1 utk tabungan sndri saudari bkn utk 0g lain pn ….

      kna c0ver 0rg len pnya sb mrjuk kpd sapa yg mluluskan pnjaman 0rg dlm gr0up,s0 lps da *sign dlm borg 2 kna lh pndai jga tepi kain kwn dlm gr0up spya ada byr blik stiap mggu …
      AIM da trbkti brbkti kpd rkyat ,tgk jelah dlm akhbar skang hmpir tiap hri psti ada trselit brita tntang kjyaan AIM mlhirkan usahan yg brjya …..

      1. aku rasa cara tu tak kena. harus rombak balik supaya orang yang susah tak dapat kesusahan 2 kali sebab dia kena “jga tepi kain kwn”. Mana adil cara ni. Aku tak rasa AIM dapat beri bukti bertulis arahan AIM dan pengakuan peminjam lain yang dia akan bayar loan kawan dia tu….

        aku yakin tak ada…

        jadi AIM ambil kesempatan melalui cara ini untuk selesaikan masalah hutang tak berbayar.

        cumanya orang peminjam AIM sbnyakan suri rumah dan tak ada “suara” nak bangkitkan hal ini..

        1.  Untuk pengetahuan tuan, konsep AIM ni yg di kata “jga tepi kain kwn” tu mng da lama wujud lebih 25 tahu, sbb apa ada benda ini, kerana x nak kawan tu mundur atau jatuh atau dlm erti kata lain gagal dlm projek. Sbb tu kenyataan posting  sy, kita kena kenal ahli kumpulan kita, kita kena tahu dia tinggal/berniaga di mana, kena tahu apa perniagaan/projek dijlnkn, baru la isu cover meng’cover byr blik pinjaman x berlaku dlm pusat AIM. Harap maklum.

          1. maaf..saya juga sahabat. saya cuma nak cakap, sama ada kita kenal mahupun dia ada bisnes, masih tak cukup gak. sebab ahli kumpulan saya dah 5 orang buat hal macam ni. tambah2 pula yg terbaru, semua senior2 mengaku kenal ngan macik sorang ni dan beri jaminan yg dia takkan buat hal kalau bagi pinjam banyak sebab dia bniaga kain. so nak cakap sekarang saya dan ahli kumpulan saya terpaksa cover “bayaran balik” dia rm154 seminggu sedangkan dia baru 4 kali bayar. mengaku kenal dan berani buat jaminan tapi bila buat hal, sorang pun tak nak toleh ke belakang bila time kutip bayaran. orang lain yang bagi jaminan, kami yang kena tanggung. perkara ni dah 5 kali berlaku. dan saya rasa pihak AIM patut lakukan sesuatu berkenaan hal sebegini kerana macam yang saya cakap, kenal atau ada bisnes, tak semestinya dorang2 ni semua takkan buat hal. benda macamni gak la yg buat kami suami isteri bertengkar setiap minggu. pihak AIM tak nak masuk campur, keluarga si peminjam pun tak nak tolong bayarkan

    2. Amanah Ikhtiar bukan kenakan bunga…erm…tentu masa cikgu terangkan puan2  tidak faham tapi malu nak bertanya..sebab itu masa sessi PPK amik perhatian..adakah AIM tiada kebaikan?kalau tiada kebaikan kenapa ade ramai sahabat usahawan dan meminjam 50k dan mereka juga mampu byar blik 6 bulan..so tentu puan  tidak tahu o tak nak amik tau pasal TKKS o TKH..bukan ke itu juga kelebihan si peminjam..setiap kali perjumpaan RM1.00 kan kutipan pusat untuk pusat buat aktiviti ukhwah sahabat..apa2 pertanyaan tolong refer pada cawangan masing2..

      1. cth senang utk pusat 8kumpln penuh..kiraan spt berikut :

        rm1 x 40org (8kmpl x 5org) =rm40/mgguan
        rm40mgu x 50mgu (1thn) = rm2,000 (duit aktiviti katanye)

        kutipan duit utk hi-tea :
        rm65 x 40org = rm2,600 (setahun sekali) function wajib katanye
        **kalau tak hadir WAJIB BAYAR JUGA RM30

        kutipan duit tabung pusat (bulanan) 2013 :
        rm10 x 40org x 12bln =rm4,800
        **tp sejak 2014 dah tukar (sudah tukar ka..??)

        kutipan duit tabung pusat (2 x 1bln)
        rm2 x 40org x 2 = rm80/bln
        rm80 x 12bln = rm960

        bila ada majlis raye pun collect gak sesama ahli kumpln sndiri cthnya :
        kumpln 1 = mee goreng (syer2 bayar)
        kumpln 2 = roti jala (sorg rm6)

        so kat sini celah mana letak rm2,000 + rm960 tu ye..??

        last year 2013 duit tu katanya ada guna utk hari asyura…siap order t-shirt bagai..nak buat sekali je pun..potong duit rm30 sorg..rm30 x 40org = rm1,200…bila isu ni saya bangkitkan mulalah ketua pusat meroyan…ckp duit klau ikut cukup..ajk2 lah kene tampung…
        saya rase kes2 mcm ni rata2 tempt AIM pun kene…mcm dah jd penyakit kayap la…menjalar kat byk tempat

  6. Amanah Ikhtiar Malaysia…memang pada dasarnya baik dan membantu tetapi perlaksananya perlulah diperbaiki dan dipertingkatkan lagi. Terutamanya bila bab mengutip wang pinjaman itu janganlah hendaknya masalah tidak membayar itu diletakkan di bahu ahli-ahli kumpulan. AHli-ahli kumpulan itu pun bukanlah golongan berada. Mereka pun susah juga. Saya cadangkan agar setiap peminjam perlu menamakan waris atau anak mereka yang dah bekerja dan ada pendapatan sebagai cagaran untuk pembayaran balik wang pinjaman jika si peminjam gagal menjelaskan pinjaman mengikut jadual..janganlah dibebankan ahli kumpulan untuk melangsaikan pinjaman tersebut. 

    1.  Pada dasarnya perlaksanaan yg dilaksanakan lebih 25 tahun tu dah lama diguna pakai, x perlu d ubah apa2 lagi, cuma penambahbaikan sentiasa ada sepengetahuan sy.  Harap maklum Awg.Budiman, pinjaman AIM bknlah besar mna pn lagipun bayaran balik pun cara mingguan bkn bulanan kerana. Lagipun ahli kumpulan perlu memastikan ahli yg berhutang itu membayar semula kpd mereka. Sbb itu Kepercayaan, kejujuran & amanah itu kena ada x kira muslim atau non-muslim

  7. aim ok cuma kadang kadang yang membuatkan kita tak puashati sebab si peminjam yang tak bayar tu yang buat taik….bukan nya salah aim…kalau pinjam 500 aim amik untung pon skit je…mane nak cari yg mcm ni..ada insurans lagi…aim bagus ape…

  8. saya seorg sahabat amanah iktiar..sebenarnya sahabat2 kena faham konsep aim…sebenarnya aim nie nk bg bumiputra rajin bekerja dan mencari rezeki.dan pandai menggunakan modal yg diberikan.isu bila salah seorg sahabat tidak byr dan ahli kumpulan yg lain bayar sebenarnya untuk sahabat  memastikan adakah betul sahabat tersebut menjalankan perniagaan atau sebaliknya ini dah termatuk dlm perjanjian sebelum sahabat tue disahkan msk aim….duit yg diccaj tue sebenarnya duit untuk simpanan kita..bila dh nk keluar dr aim duit tue akan dpt blk.mcm simpanan la..dan ada khiarat kematian jgk…..ada banyak kebaikan aim ini…ada mesyuarat tiap2 minggu untuk memastikan dan melatih  sahabat komitmen dgn perkara yg telah dipertanggungjawab…bkn menindas org miskin…dh tahu nk byr tiap2 minggu berniaga la bersunggguh..simpan..aim tidak srh berhutang untuk membayar..tp aim srh kita rajin berusaha mencari rezeki……dh kalu mls nk hadir mesyuarat tiap2 minggu mcm na nk wat bisnes besar….tepuk dada tanya diri sendiri…..

    1. huhu…seperti mana pengalaman saya..saya juga merupakan sahabat amanah ikhtiar ini..itu bukan persoalannya tidak suruh berhutang untuk membayar.saya minggu2 ada sediakan duit pembayaran akan tetapi terpaksa menanggung erti kata lain cover pinjaman sahabat lain setiap minggu..modal n untung perniagaan sudah terusik sehingga satu tahap modal pun sudah semakin sedikit..stress dengan semuanya ini..bulan depan saya sudah berhenti dan ingin keluar dari permasalahan ini..saya ingin bermula balik dengan modal simpanan saya sendiri..x pening x sakit hati ..

      1. Mymiong…! setuju dengan kata2 awak. Ini adalah kes sebenar. Kita nak pusing modal pun susah, nak bayar loan sendiri pun susah. ditambah pula kena bayar /cover loan orang lain pulak..

        1.  Tu la y terjadi kat mak aku. Disebabkan salah sorang dlm group tu yg kental x nk byr hutang, group tu la y kena tolong byrkn tuk sorang tu. Bila org tu ditegur psl x byr utang dia, dijawabnya sapa suru bayarkan. Bertuah sungguh jawabnya. Bukan nk bersyukur kwn2 dlm group da tolong byrkan. Cikgu2 tu pn x leh buat apa2, malah cikgu tu pn sekali tolong bayarkn. Ramai2 collect duit bayarkn utang peminjam kental tu. Cian mak aku dgn kwn2 dia y x pernah gagal membayar hutang. Saya cadangkan agar hantar je saman kat org2 y x nk byr utang ne.. Terima Kasih

      2. try ur best..Insya Allah…diorg byk bermain dgn akad ‘halal’ yg kita sendiri rasa mcm tak nak halal kan

    2. mungkin anda sorg yg bernasib baik berada dlm kump. yg mantap serta puyai ketua pusat yg jujur…Tahniah!, namun nasib tk berapa menyebelahi saya…cikgu yg dilantik songlap duit, rekod AIM kata masih brhutang nk tknak kena byar lg sekali jadi double. ketua pusat pn satu papa kedana asyik nk buat function…lpas kutip duit shabat dan juga sumbangan luar, buatla function yg mcm syok sendiri. bila ditanya ada duit baki ker? of course jawapannya habis..suruh ltak jawatan ! blum ready lagi dh penat dgn komen habuk pun tarak…

      1. itu yang terjadi kat mak aku..cikgu yang tak jujur..orang da habis bayar da bodohkan emak aku…tapi tak pa..harap harap tuhan akan balas balik

        1. AIM TETAP AMANAH NAMA DA AMANAH…. tapi kesilapan tetap akan belaku sebab kita hamba…selalu bayar balek x perlu was2 sebab ade rekod..semak semula kalau anknya pandai sangat……hihihiiiisahabat tua…

      2. saya tak faham knapa mesti wajib buat function…nak buat pulak kat hotel2 la..kene byar sorg rm55-70…pastu buat hari ofice hour..sahabat terdiri dari mcm2 background business…boleh ke kedai bukak katup?…pastu yg niaga jajan depan sekolah…brapa perit nak simpan duit, last2 kene bayar utk function rm60 + rm75 utk uniform AIM….munasabah ke???!!! yg pelik knapa tak gunakan duit tabungan rm1 setiap sahabat setiap sseminggu (1 x 40shbt x 50mgu(1thn) = rm2,000 setahun!!! ape tak cukup ke nak byr tahunan punye function???

    3. klau dah skip business utk meeting tiap2 minggu…mcm mana agak nya nak buat business yg lagi besar… :)

  9. saya rasa persoalan disini bukan sistem pertolongan pinjaman yang aim beri tidak baik.tetapi dari apa yg saya baca komen disini dan ketahui.con nya pula dari segi bayaran balik.sekiranya aim membuat sistem siapa yang tidak membayar pinjaman dia harus menanggung sendiri atau orang perseorangan yang menjadi penjamin menanggung itu dikira logik dan munasabah ataupun ada cagaran lain sekiraya peminjam tidak mampu bayar jadi boleh dicagarkan .contoh saya berkira-kira untuk ambik sistem ni adalah sebab itu juga.saya mengandaikan yang saya berkemampuan untuk bayar balik dan boleh beri  komitmen.tetapi risiko yang akan saya terima adalah berkongsi menampung bayaran pinjaman untuk ahli yang tidak beri komitmen.yang untung aim dan peminjam tak bertanggungjawab itu sahaja!yang menanggung beban adalah orang yang memberi komitmen bayaran yang terpaksa pula menanggung peminjam durjana!pengguna dan rakyat memberi pandangan sahaja.cuba kaji sejauh mana keberkesanannya..dan sejauh mana kepentingan diberi hanya kepada sebelah pihak sahaja kah?atau kepentingan bersama.saya bercadang buat pinjaman aim..dan takut ahli group tidak bertanggung jawab dan berbaloi ke nak lepaskan masalah..tanggung masalah org lain pulak!

    1. AIM bukan lah badan kerajaan…jika badan kerajaan secara terus, kadar faedah/interest/bunga/cukai pengurusan akan hanya 4% sahaja dari jumlah penuh pinjaman dlm kiraan setahun cth : rm3,000 x 4% x 1thn = rm120 (interest) tp AIM mendapat dana pinjaman dr kerajaan dgn interest 4% setahun dan duit tu dipinjamkan semula pada sahabat dgn interest 5% (6bln) @ 10% (1thn) maka ; dgn nilai pinjaman rm3,000 x 10% x 1thn = rm300 (nilai interest yg kita bayar pada AIM) dan rm300 – rm120 (aim byr pada kerajaan) = rm180 ADALAH NILAI UNTUNG ATAS PINJAMAN SAHABAT..
      nampak tak..??? Kalau nak pinjaman yg tanpa cagaran, tanpa penjamin dan YG PALING PENTING IANYA MEMANG DANA TERUS DARI KERAJAAN ADALAH TEKUN…pinjaman pertama anda akan dapat rm5,000 tp kene daftar ssm lebih dari 6 bulan…daftar jelah..ape masalahnye…TAKDE KEDAI?? letak alamat rumah je…bgtau pihak tekun saya berniaga proses semua buat di rumah…pinjam rm5,000 x 4% x 2thn = rm400 interest …utk nilai rm5,000 ok!! sedangkan AIM (nak sebut amanah pun rase mual) interest rm300 utk setahun utk loan rm3,000..!!!
      saya tau akan ada komen yg nak kondem saya..APA YG SAYA CAKAP ADALAH FAKTA..SAYA JUGA SAHABAT (terpaksa) dan saya juga peminjam TEKUN…TEKUN BYK BANTU SAYA..saya bg postdated check selama 12bln..diorg tak susahkan sy mintak saya datng pejabat tiap bulan apatah lg tiap minggu, klau bulan tu sy tak dapat rolling duit, sy call mintak jgn depositkan check dulu, diorg takde pun nak denda2 atau susahkan saya APA-APA SAHAJA…bulan depan sy bayar double…insuran pun ada…GOVERMENT OK :)…klau brani lari…lari lah masuk hutan…

  10. Aku ada pengalaman baik punya dengan AIM ni… iaitu isteri sendiri yang masuk. Sambil kerja lain, dia buat bisnes part-time dengan modal daripada AIM.
    Memang bagus.. Aku sokong dia memandangkan dia pun rajin.

    Sewaktu mulu dulu pinjam RM3,000 dan sekarang dan RM6,000.

    Mula2 dulu memang aku heran sungguh kenapa ler orang kadang2 tu nak kondem AIM sangat2. AIM sebuah agensi kerajaan yang banyak menolong rakyat khususnya Orang Melayu melalui micro credit untuk buat bisnes kecil2. Orang2 yang nak kondem AIM ni memang tak patut.

    Tp lama kelamaan dan isteri aku setiap kali pertemuan mingguan AIM, asyik merunguk kerana setiap minggu kena top up untuk kawan2 yang dah lari tak bayar hutang. Aku ada tanya juga samada penyelia AIM tu pergi rumah orang tak bayar. “Siap pergi dan siap kena marah”..

    Oooo. kes berat ni… aku cadang kena buat sesuatu. Kalau miss bayar kereta, bank hantar orang tarik kereta. Tak bayar loan, siap black list lagi ,,, nak keluar negar pun tak leh.. tak bayar kad kredit, surat saman mahkamah datang, tak pergi orang bank datang rumah. Tapi pinjam AIM, penyelia kena marah, kawan2 yang tolong top up juga kena maki..
     Apa niiii????

    Saya fikir kena juga orang2 atasan AIM buat sesuatu, jangan kan nak jaga reputasi AIM yang berjaya dalam konsep micro credit ni di mana kegagalan bayar semula pinjaman paling rendah di Malaysia (kurang 5%) dan hendak mendapat kepercayaan pemimpin negara dan terus bagi dia teraju AIM selama lamanya.  pengurusan AIM perlu fikir dan buat tindakan yang terbaik untuk golongan real usahawan yang tak miss bayar hutang ni.

    Waktu nak overlap dari RM3,000 kepada RM6,000 macam2 syarat (tak bertulis) kena buat. Kena bayar untuk kawan2 yang lari… kalau tak, overlap tak dapat. So, nak tak nak, kena ler juga,,,  Nak hidup.

    Kesian seperti isteri aku tu. dah la pagi2 bangun awal nak siapkan jualan, lepas tu petang pergi bekerja lain pula.. Kawan dia yang tak bayar tu siap2 boleh beli kereta Vios baru, tapi hutang tak nak bayar. Alasan macam macam,,, kedai terbakar ler, duit pampers anak tak cukup la… yang kita ni tiap2 minggu kena catu duit nak bayar balik pinjaman… takut nanti tak terjawab di akhirat..

    3 orang kawan isteri yang tak bayar tu, bukannya diorang tak pernah pergi ‘ziarah’. Tapi nak kata peminjam tak ada harga diri, siap kena marah isteri kita. dikatakan suka jaga tepi kain orang lain ler, penyebuk, dan macam2 lagi. Bukan dia tak tahu, isteri aku ler yang bayar balik pinjaman dia tu.

    Lepas ni pulak… isteri aku kata tak nak dah… nak keluar. Tak larat nak tanggung 1 minggu hampir RM30 x 4 minggu = RM120 (sebulan) x 12 bulan bayar untuk kawan-kawan satu group dengan dia yang tak bayar @ larikan diri @ tukar no. tel dan lain-lain… hingga hujung bulan Mei 2012 ni genaplah jumlah tolong bayar hutang kawan2 RM1,440 (hampeh).

    Sekarang ni ada hasrat nak bangkitkan perkara ni di Parlimen… Ada juga kenal beberapa orang YB (kawan senegeri). Bukan hasrat nak lingkupkan AIM, tp nak memperbetulkan kesilapan yang asyik sentiasa tidak diperdulikan..

     

    1. huhu…camnilah terjadi kat mak,kakak ipar n jiran2 aku….diorang topup rm800 kekadang seribu lebih ..paling minima seratus lebih…ape ke jadah nak botak orang cari duit tutup orang yang x bayar..yang x bayar tu rileks je mcm xde ape…yang kite x berhutang cam along kena serbu maki hamun…tolonglah AIM ni rombak semula pentadbiran n sistem korang…menyusahhhhhhhhhkannnn rakyat…

      1. Kita amat sokong langkah kerajaan bantu orang rakyat melalui AIM nak mulakan perniagaan. Cuma kena ubah cara nak kutip balik pinjaman. Setahu aku kalau entiti besar seperti AIM ni mesti ada pegawai undang-undang / lawyer yang dapat bagi pandangan dan panduan sekiranya peminjam tak bayar. Kalau tak ada, aku pun boleh bagi pandangan, contohnya camni :

        1. Hantar surat saman (melalui peguam) kepada peminjam yang tak bayar tu untuk hadir di mahkamah (sperti surat saman kad kredit). Bagi tempoh masa nak respon dan bayar jika mampu. Biasanya orang akan kecut perut jika dah dapat surat saman mahkamah. Tak hadir pertemuan akan dapat perintah ingkar.

        2. Dapatkan persetujuan mahkamah untuk arahkan peminjam bayar secara ansuran dan cari seorang penjamin daripada kalangan saudaranya yang terdekat sahaja. So paham-paham je la apa diorang nak buat selepas tu..

        3. Payah-payah sangat, transfer / factoring loan tu kepada mana-mana bank / factoring companies. Biar agent kutip hutang pulak datang menyibuk dengan orang liat bayar hutang ni.

        Selasai masalah AIM dan juga kawan-kawan dia yang selalu top-up untuknya….

        Sekian.

        (semua orang dah tahu cara ni. sekadar membantu)

      2. betol kata anda insan perihatin masalah itu ada terjadi di pusat saya..tiap2
        mgu orang yg sama mta tlg byr sdgkan orang itu duduk rilek..buat tak tahu saja.sudah lebih setahun..masalah itu berlaku tetapi pihak aim masih meluluskan pinjaman…org yang sama…saya harap pihak aim cuba dtg ke pusat lihat keadaan kami..kami x mampu nak tolong…lagi sdg kami hanya berniaga secara kecil-kecilan..sahaja…dan x mampu hendak membantu…sahabat yg ada masalah.

    2. Saya sokong 100% kenyataan di atas ni.

      Baca juga yang dsuarakan oleh yang pro aim, tp tak menepati persoalan asal.
      Ikut kan mana ade orag x setuju dgn kebaikan aim ni. Bagi orang susah nak mulakan hidup baru, adalah usaha yang baik. Biar hasil negara Malaysia kita ni semua dapt rasa sama, yang lebih tu atas usaha lebih dia, dan nasib dia.
       
      Mana boleh orang lain kena tanggung beban orang lain, melainkan persetujuan berkanun example penjamin. dah dia sanggup nak bantu. tp ini lain… kalu tak silap itu hanya lah satu ikrar nak bantu. tp nak bantu bagaimana kalau poket sendiri sentiasa kosong sebab nak langsaikan loan sendiri.

      Tp bagi aku, nak hebohkan ke palimen ni agar berat ler. jgn ler heboh heboh… nanti susah pulak aim nak bantu. baik aim selesai dengan cara mudah je.

      everyone’s happy.

    3. saya setuju dgn adam…..kalau perkara ni di bawa ketengah….sbbnya istri saya mengalami nasib yg lebih kurang sama. dari pemerhatian dan pengalaman sejak beberapa tahun terjerumus dalam kancah AIM, macam2 asam garam, pahit maung yg saya dapat. perihal simpanan wajib, top up sahabat yg dah cabut dan ada yg tak mampu bayar itu sudah perkara biasa. yg lagi bestnya ada pula cikgu yg ditugaskansolglap duit…dgarnya tiada apa2 tindakan cuma berenti kerja, jidi duit yg tk sampai aim tu,,shabat juga yg kena tanggung terpaksalah bayar double…AIM tk mau rugi, mmg polisi AIM tkde tindakan undang-undang. yg pecah amanah terlepas peminjam yg komited terus tertindas…AIM mcm lepas tgn jer…itu satu hal, ketua pusat yg dilantik olh sahabat pn satu mcm hampeh jugak…mula2 ok. lpas tu kalu bole mkn duit shabat ngap jugak! ada ke patut duit simpanan wajib sahabat yg dh kluar dari AIM bole di bank in ke dlm akaun ketua pusat. bkn terus ke akaun shabat itu sendiri…bila dipersoal..jwapan sempoi..”Tak Tau” sakit hati bro.. kalau aku beduit nk jugak rasanya aku bayar peguam korek perkara ni ke mahkamah. pegi jlnlah dgn terma & syarat “takde tindakan undang2″ hanya pertubuhan serta individu yg nk soglap duit jer yh guna term sebegitu. fikir2kn lah kalu sekecik2 jawatan pon bole songlap dan tkde tindakan undang2 bygkan yg duduk kat atas tu. sape agaknya yg bole amik tindakan.??????

  11. sebenarnya konsep yang diperkenalkan oleh AIM sgt mudah dan mampu untuk semua org mnyertainya… bayangkan setakat berniaga tepi2 jalan.. kalau pi bank.. sapa nak layan mak 2 kita tue… nak pandang pun belum tentu… kalau nak pakai gaji anak buat loan untuk mak2 berniaga… berapa kerat wei… potong jari wei.. kalau ada anak nak buat loan RM50K untuk bagi mak berniaga… mmglah cakap.. kna tanggung hutang… byar org punya.. tapi tue semua atas diri masing2.. sbb tue sebelum ditubuhkan kumpulan.. cikgu AIM akan minta sahabat yg mencri sendiri ahli kumpulan mereka.. bukan cari sekadar tangkap muat untuk cukupkan kumpulan… sahabat yang lebih kenal kumpulan sndiri.. kalau anda2 semua mengatakan segala yang negatif mengenai AIM.. kenapa di sesetengah tempat ada sahabat yang meminjam sehingga RM50 ribu dan membayar dalam tempoh 6 bulan sahaja… tepuk dada tanya selera.. bagi saya (maaf cakap) sekadar hulur seringgit atau kadang2 lebih untuk men’top upkan’ org lain punya takkan membuatkan anda jatuh miskin lagi… InsyaAllah.. Allah akan bukakan pintu rezeki yang luas lagi kepada anda semua.. Waallahualam….

    1.  Aku ada pengalaman baik punya dengan AIM ni… iaitu isteri sendiri
      yang masuk. Sambil kerja lain, dia buat bisnes part-time dengan modal
      daripada AIM.Memang bagus.. Aku sokong dia memandangkan dia pun rajin.

      Sewaktu mulu dulu pinjam RM3,000 dan sekarang dan RM6,000.

      Mula2 dulu memang aku heran sungguh kenapa ler orang kadang2 tu nak
      kondem AIM sangat2. AIM sebuah agensi kerajaan yang banyak menolong
      rakyat khususnya Orang Melayu melalui micro credit untuk buat bisnes
      kecil2. Orang2 yang nak kondem AIM ni memang tak patut.

      Tp lama kelamaan dan isteri aku setiap kali pertemuan mingguan AIM,
      asyik merunguk kerana setiap minggu kena top up untuk kawan2 yang dah
      lari tak bayar hutang. Aku ada tanya juga samada penyelia AIM tu pergi
      rumah orang tak bayar. “Siap pergi dan siap kena marah”..

      Oooo. kes berat ni… aku cadang kena buat sesuatu. Kalau miss bayar
      kereta, bank hantar orang tarik kereta. Tak bayar loan, siap black list
      lagi ,,, nak keluar negar pun tak leh.. tak bayar kad kredit, surat
      saman mahkamah datang, tak pergi orang bank datang rumah. Tapi pinjam
      AIM, penyelia kena marah, kawan2 yang tolong top up juga kena maki.. Apa niiii????

      Saya fikir kena juga orang2 atasan AIM buat sesuatu, jangan kan nak
      jaga reputasi AIM yang berjaya dalam konsep micro credit ni di mana
      kegagalan bayar semula pinjaman paling rendah di Malaysia (kurang 5%)
      dan hendak mendapat kepercayaan pemimpin negara dan terus bagi dia
      teraju AIM selama lamanya.  pengurusan AIM perlu fikir dan buat tindakan
      yang terbaik untuk golongan real usahawan yang tak miss bayar hutang
      ni.

      Waktu nak overlap dari RM3,000 kepada RM6,000 macam2 syarat (tak
      bertulis) kena buat. Kena bayar untuk kawan2 yang lari… kalau tak,
      overlap tak dapat. So, nak tak nak, kena ler juga,,,  Nak hidup.

      Kesian seperti isteri aku tu. dah la pagi2 bangun awal nak siapkan
      jualan, lepas tu petang pergi bekerja lain pula.. Kawan dia yang tak
      bayar tu siap2 boleh beli kereta Vios baru, tapi hutang tak nak bayar.
      Alasan macam macam,,, kedai terbakar ler, duit pampers anak tak cukup
      la… yang kita ni tiap2 minggu kena catu duit nak bayar balik
      pinjaman… takut nanti tak terjawab di akhirat..

      3 orang kawan isteri yang tak bayar tu, bukannya diorang tak pernah
      pergi ‘ziarah’. Tapi nak kata peminjam tak ada harga diri, siap kena
      marah isteri kita. dikatakan suka jaga tepi kain orang lain ler,
      penyebuk, dan macam2 lagi. Bukan dia tak tahu, isteri aku ler yang bayar
      balik pinjaman dia tu.

      Lepas ni pulak… isteri aku kata tak nak dah… nak keluar. Tak
      larat nak tanggung 1 minggu hampir RM30 x 4 minggu = RM120 (sebulan) x
      12 bulan bayar untuk kawan-kawan satu group dengan dia yang tak bayar @
      larikan diri @ tukar no. tel dan lain-lain… hingga hujung bulan Mei
      2012 ni genaplah jumlah tolong bayar hutang kawan2 RM1,440 (hampeh).

      Sekarang ni ada hasrat nak bangkitkan perkara ni di Parlimen… Ada
      juga kenal beberapa orang YB (kawan senegeri). Bukan hasrat nak
      lingkupkan AIM, tp nak memperbetulkan kesilapan yang asyik sentiasa
      tidak diperdulikan..

        1. ranting kecil kalo dihimpun banyak2 dibakar.apinya sangat panas.faham? find solution AIM! bukan bagi jawapan bodoh.anda orang bijak.so cuba bincang mekanisme untuk masalah ahli AIM

          1.  Betul pendapat saudara, tp adakalanya masalah ini dicipta oleh peminjam sendiri, adakalanya memilih ahli main tangkap muat, betul perpatah melayu mengatakan rambut sama hitam, tp hati lain2, bkn sume org  begitukn..

          2. bukan senang nak cri ahli…mmg la kena tangkap muat..xkan la nak buat interview untuk select org kot….syarat tu mcm pinjam 100k….

          3. kl nk main api x payah bakar ranting…api mancis pn dah cukup panas…hidup tau nk mudah jer…

      1. betul tu. mak saya pun kene nasib yg same. kadang ade peminjam yg lari terpaksala mak n kawan2 yg group mak menanggung bayarkan. AIM kene bertindak dalam hal ni.

    2.  Aku ada pengalaman baik punya dengan AIM ni… iaitu isteri sendiri
      yang masuk. Sambil kerja lain, dia buat bisnes part-time dengan modal
      daripada AIM.Memang bagus.. Aku sokong dia memandangkan dia pun rajin.

      Sewaktu mulu dulu pinjam RM3,000 dan sekarang dan RM6,000.

      Mula2 dulu memang aku heran sungguh kenapa ler orang kadang2 tu nak
      kondem AIM sangat2. AIM sebuah agensi kerajaan yang banyak menolong
      rakyat khususnya Orang Melayu melalui micro credit untuk buat bisnes
      kecil2. Orang2 yang nak kondem AIM ni memang tak patut.

      Tp lama kelamaan dan isteri aku setiap kali pertemuan mingguan AIM,
      asyik merunguk kerana setiap minggu kena top up untuk kawan2 yang dah
      lari tak bayar hutang. Aku ada tanya juga samada penyelia AIM tu pergi
      rumah orang tak bayar. “Siap pergi dan siap kena marah”..

      Oooo. kes berat ni… aku cadang kena buat sesuatu. Kalau miss bayar
      kereta, bank hantar orang tarik kereta. Tak bayar loan, siap black list
      lagi ,,, nak keluar negar pun tak leh.. tak bayar kad kredit, surat
      saman mahkamah datang, tak pergi orang bank datang rumah. Tapi pinjam
      AIM, penyelia kena marah, kawan2 yang tolong top up juga kena maki.. Apa niiii????

      Saya fikir kena juga orang2 atasan AIM buat sesuatu, jangan kan nak
      jaga reputasi AIM yang berjaya dalam konsep micro credit ni di mana
      kegagalan bayar semula pinjaman paling rendah di Malaysia (kurang 5%)
      dan hendak mendapat kepercayaan pemimpin negara dan terus bagi dia
      teraju AIM selama lamanya.  pengurusan AIM perlu fikir dan buat tindakan
      yang terbaik untuk golongan real usahawan yang tak miss bayar hutang
      ni.

      Waktu nak overlap dari RM3,000 kepada RM6,000 macam2 syarat (tak
      bertulis) kena buat. Kena bayar untuk kawan2 yang lari… kalau tak,
      overlap tak dapat. So, nak tak nak, kena ler juga,,,  Nak hidup.

      Kesian seperti isteri aku tu. dah la pagi2 bangun awal nak siapkan
      jualan, lepas tu petang pergi bekerja lain pula.. Kawan dia yang tak
      bayar tu siap2 boleh beli kereta Vios baru, tapi hutang tak nak bayar.
      Alasan macam macam,,, kedai terbakar ler, duit pampers anak tak cukup
      la… yang kita ni tiap2 minggu kena catu duit nak bayar balik
      pinjaman… takut nanti tak terjawab di akhirat..

      3 orang kawan isteri yang tak bayar tu, bukannya diorang tak pernah
      pergi ‘ziarah’. Tapi nak kata peminjam tak ada harga diri, siap kena
      marah isteri kita. dikatakan suka jaga tepi kain orang lain ler,
      penyebuk, dan macam2 lagi. Bukan dia tak tahu, isteri aku ler yang bayar
      balik pinjaman dia tu.

      Lepas ni pulak… isteri aku kata tak nak dah… nak keluar. Tak
      larat nak tanggung 1 minggu hampir RM30 x 4 minggu = RM120 (sebulan) x
      12 bulan bayar untuk kawan-kawan satu group dengan dia yang tak bayar @
      larikan diri @ tukar no. tel dan lain-lain… hingga hujung bulan Mei
      2012 ni genaplah jumlah tolong bayar hutang kawan2 RM1,440 (hampeh).

      Sekarang ni ada hasrat nak bangkitkan perkara ni di Parlimen… Ada
      juga kenal beberapa orang YB (kawan senegeri). Bukan hasrat nak
      lingkupkan AIM, tp nak memperbetulkan kesilapan yang asyik sentiasa
      tidak diperdulikan..

    3. tu la..kena cari orang yang betul2 berniaga…saya pun cuma pelawa pada yang berniaga sekitar saya n dah comfirm berniaga…tapi kita cuma manusia…tak dapat nak baca hati orang tu niat dia baik or tidak…tapi saya harap bila kita bersangka baik dengan orang, dorang pun kena lah beri komitment..bila diri kita teraniaya InsYAllah ada balasan yang Allah akan beri…ingat doa orang2 teraniaya nie mudah dimakbulkan..kita yang menanggung pun mudah2an akan diberi nikmat yang lebih dari Allah..
      so lgkah yang trebaik saya ujudkan agreement antara sahabat yang kita buat dgn tandatangan sahabat beserta ic yang membolehkan kita menyita dan boleh adukan kepada polis bila mana ada sahabat yang lari.minta sahabat rm10 untuk matikan agreement supaya sah dari segi undang2..so if dorang betul2 jujur nk pinjam mesti tak jadimasalah untuk bayaran rm10(duti setem) untuklagkah berjaga2..harap kita dapat gunakan modal yang di berikan dengan sebaiknya dan perniagaan kita maju…aamiin

  12. siapa cakap aim tak bagus salahlah..mak aku masuk dekat 10 kot.siap boleh pergi haji dengan bantuan modal AIM..sekarang aku pulak tengah cari kumpulan untuk AIM. Bukan senang org nak bagi modal kat kita senang2.hendak cari sahabat AIM.Kena cari yang betul2 ikhlas dan jujur.Kalau niat sebenar nak meniaga, duit modal pusing kot lain, lain lah jadinya…tu yang tk terbayar ansuran minggu2 tu..wallahualam..

  13. saya pun menyokong..ada pula yg lebih teruk..bahagian tanjung papat  [sim-sim] sandakan,ketua PUSAT akan meminta sumbangan daripada setiap pinjaman yg di luluskan ..konon2 sumbangan utk membantu pusat sekiranya ada sahabat yg bermasalah dari segi bayar balik pembiayaan,tp yg sebenarnya tabung sumbangan tu tak wujud pun kerana ianya di gunakan untuk kepentingan peribadi sahaja..mungkin bukan semua..tapi ada segelintir .Ini membuatkan para sahabat menjadi beban.harap pihak AIM lebih peka tentang syarat2 yg selalunya di buat oleh KETUA PUSAT masing2 ..

    1.  mak saya pun ada buat pinjaman ni jgk… cakap tak serupa bikin… mentang2 mak saya org tua,,,ni ka yg dikatakan nak membantu para wanita untuk barniaga?langkah mcm ni mmg la bagus dapat menolong masalah kaum wanita… tapi terlalu banyak songeh sangat…. nak buat pinjaman baru macam2 pulak…. kena potong kehadiran la apala… bukan tak bayar, bayar tetap bayar cuma kadang2 tak dapat hadir atas urusan lg penting dah kena tolak2 pulak kehadiran…. apa ni…. mak aku tu bukan nya bisnes besar pun, kalau bisnes besar tak pala ramai pekerja boleh la p tiap2 minggu2 g mesyuarat.. pinjaman kali ni dah kena denda….. hari tu cakap yakin sebelum ramadhan yakin boleh dapat… ni lain pulak selepas urusan lain kita dah buat….. rugi la tapak bazar dah dibayar tapi modal tak ada…lagi ditimpa masalah kalau macam ni,….. kalau tahu macam ni kita tak akan bayar sewa tapak tu… bukan nak menyenangkan tapi menyusahkan…. saya sangat tak berpuas hati saya mencadangkan amanah iktiar cuba untuk cari jalan bagaimana untuk memudahkan ahli… tak hadir tak bererti kita tak bayar pada tiap2 minggu….sepatutnya masalah kehadiran tiap2 minggu itu tak menjadi masalah yg besar asalkan duit dibayar dan diwakilkan kepada sahabat yg lain sudah memadai….  diharapkan pihak AIM susun semula mengenai masalah kehadiran sahabat kerana setiap orang ada aturcara yang kadang mmg tak dapat dielakkan dan trpaksa untuk tidak menghadirkan diri ke mesyuarat…..

      1.  Sy rs mungkin ada kekeliruan dlm hal ini, sbenarnya pinjaman AIM tertakluk kpd syarat yg d tetapkan, mungkin puan perlu mendapatkan penjelasan lebih jelas drpd wakil AIM sendiri, tentang pinjaman baru atau pinjaman berikutnya. Memang betul kadar ke hadiran mengikut syarat AIM iaitu syarat ISO memestikan peminjam AIM itu perlu hadir setiap minggu dalam purata kehadiran sekurang-kurangnya 80%. Bkn faktor usia atau alasan lain namun itulah tertakluk kpd syarat yg ditetapkan, dlm pengetahuan sy jika tidak hadir AIM punya rekod kehadiran sistem dgn alasan, namun bkn tidak diberi pinjaman langsung cuma, peminjam slalunya di nasihati dan  meminta utk membaiki kehadiran sehingga kadar kehadiran peminjam itu mencapai 80% mengikut standard ISO yg tlh ditetapkan oleh prosedur AIM, maksudnya perlu hadir setiap minggu. Harap Maklum.

        1. saya sokong apa yang dikata oleh Lara… sekarang di tempat saya.. jika kehadiran bawah 80%… dikenakan penalti dn perlu baiki kehadiran… banyak cantik… tak datang mesyuarat berkurun.. time pinjaman nak habis mula datang mesyuarat kononnya nak pinjam banyak… ppiiiirrraaahhhhhhhhhhh………………..

        2. Assalammualaikum…sy rasa sama2 kena muhasahabah…baik sahabat-sahabat AIM dan AIM sendiri…bagi sahabat2 yg nak masuk AIM adalah perlu untuk memahami syarat2 yang telah ditetapkan oleh AIM…ketidakfahaman dan ketidakjelasan kepada sistem AIM akan menyebakan kita akan terus salah sangka dengan AIM… Pada saya AIM adalah sebuah institusi yang bik…bermatlamat untuk mendurangkan kemiskinan…jika dilihat dari perkhidmatan yang disediakan ianya mmg bertepatan dengan golongan berpendapatan sederhana dan miskin…caj pengurusan yang dikenakan oleh AIM pada hemat sy adalah rendah…tambahan pula jika sahabat tidak ada kemampuan untuk membuat bayarayaran pada minggu pertama mereka boleh byr pada minggu ke 2 sekali gus tanpa dikenakan apa2 caj lagi..itu belum lagi jika diambil kira kalau ada cuti2 tertentu seperti hari raya dimana sahabat tidak perlu membuat pembayaran balik pinjaman….TKKS juga 1 produk yg baik….byr seringgit sebulan setahun RM 12 je…mana ada insurans semurah ni…namun begitu, pengurusan AIM juga perlu mengkaji dan menilai juga sistem yang sedia ada agar dpt ditambah baik…sy kira msh tampung bayar balish yang telah lari perlu juga diperhatikan oleh pengurusan AIM….

    2. Perkara sebegini berlaku atas sesama sahabat. Dalam urusan ini adalah ata persetujuan ahli pusat dan kumpulan, Tabung Sumbangan tidak melibatkan AIM, jd seharusnya Peminjam lebih peka hal ini. Jika puan tidak bersetuju so puan ada hak utk menyatakan ketidak setujuan kewujudan tabung sumbangan tersebut. Ini kerana AIM tidak pernah meletakan syarat sedemikian namun pihak AIM hanya boleh memberi nasihat. Utk pengetahuan puan, sepengetahuan sy AIM tidak pernah meminta atau mengarahkan mengwujudkan tabung sumbangan bagi hal sebegini, jd di harap puan merujuk kpd ketua pusat puan atau berbincang sendiri dgn pengurus cawangan puan. Harap Maklum utk penjelasan ini.

  14. saya pelik kenapa interest aim cas terlalu tinggi,,,saya yang berumur 22 pn boleh berfikir,,,,,,, hampar 16 % interest die,,,sbg cth pinjam rm 3000 interst die rm 600………boleh britahu tntg interest ini

    1. Interest?? AIM x de interest dik yg ada pon hanya caj pengurusan shj 1% by bulan 12% by tahun. Tahu x Caj Pengurusan itu utk apa? caj tersebut utk urusan takbir bg pinjaman, kerana u x perlu dtg opis AIM, staff AIM sendiri berjumpa dgn u samada di rumah utk buat bancian kelayakan menjadi peminjam AIM. Disini kos kertas, minyak motor pekerja di ambil melalui caj pengurusan bknnya Interest spt yg u fikirkan, btw once u pinjam RM3000 dlm perkiraan u just byk balik keseluruhan RM3300. then Once u lap x byr seminggu x de interest yg d kenakn contoh u byr balik RM68 seminggu utk cover minggu u x byr dgn minggu seterusnya u dtg RM68+Rm68 total u kena byr RM136 shj. Harap memberi penjelasan pd u

  15. saya pun mengalami pelbagai masalah bila pinjam AIM ni..kena bayar hutang kawan,kalau tak dapat bayar,tak boleh balik..hidup bertambah susah.. pinjam baru rm 6000 seminggu bayar rm135.20 .. lagi nak kena bayar duit orang lain lagi..seminggu rm 40..kalu nak pinjam kedatangan mau 80% ke atas.. kalau tak pinjaman tak diluluskan..Alhamdulillah..hutang saya dah tinggal rm 1000 je lagi..saya nekad nak bebaskan diri dari masalah ni dengan bantuan PPK yang tiada interest..

    1. ha cm tu la yg bagus. lau rse AIM ni teruk, brenti je lah. pastu try g bank, wat loan. dapat ke? interest bape plak? lau xde pay slip, saving base nk kne ade brape dlm akaun? kalau lmbt bayar, kne tmbah brape lg? owh pinjmn baru 6k. so, baru lg la ni? cbe g kawasan kmpung. yg dah lame join AIM ni. diorg punye la sronok. pusat penuh 60 org. dah join hmpir 8thn. xde pun byr kn org lain. sbb pe? sbb diorg ni pinjm mmg btol2 utk projek. xde la nk mnipu konon nk wat projek, tp sbnrnye nk byr utang along.

  16. Assalamualaikum, mungkin saya ada jawapan utk tuan/puan sekalian bagi persoalan yg anda rasa pinjaman AIM itu menyusahkan, sedangkan pinjaman AIM tawarkan itu lebih mudah dgn adanya team work, kepercayaan & kejujuran dlm sesebuah kumpulan.

    Selama AIM bertapak lebih 25 tahun di Malaysia, isu sebegini seharusnya peminjam AIM lebih peka dan arif dalam pra syarat dan juga peminjam harus tahu siapa yg lebih layak utk meminjam bg mendptkn modal drpd AIM. X perlu tunding jari sana sini, x perlu cari salah siapa namun cuba fikirkn dan bertanya akal logik minda kita sendiri. Sedangkan AIM sendiri terbina atas dasar kepecayaaan dan Amanah.

    1. Sebelum kita meminjam dgn AIM kita telah diterangkan, dinyatakan dan telah dijelas kenapa kita perlu menubuhkan kumpulan dan ahli dlm kumpulan perlu drpd org yg kita kenali dan tahu asal usul atau tempat tinggal dan tahu aktiviti perniagaan yg di jalankn bkn ahli tangkap muat bg mendapat pinjaman selepas ijab qabul (pinjaman) lesap bersama duit pinjaman, dan ahli kumpulan terbeban utk cover balik pinjaman tersebut. Di sini isu kepercayaan, kejujuran & amanah  sesama ahli perlu ada dan mengenali ahli sesama sendiri perlu ada dan tahu. Sedangkan dlm ikrar peminjam termaktub sumpah janji stp minggu di baca sblum mesyuarat pusat berlangsung spt berikut :

    “Adalah menjadi tanggungjawab kami kepada Allah untuk berikhtiar menambah
    rezeki, membantu ahli kumpulan dan pusat apabila mereka di dalam
    kesesakan, menggunakan keuntungan pembiayaan untuk mengeluarkan keluarga
    daripada kemiskinan, menggalak anak-anak terus bersekolah dan membayar
    balik pembiayaan setiap minggu. Allah menjadi saksi segala yang kami
    lafaz dan lakukan. ”

    Namun masih ada lg peminjam yg tidak mengerti atau memahami tangungjawab keperluan pinjaman itu sendiri, seharusnya peminjam lebih peka dan tahu siapa yg lebih layak atau kenal ahli dan cuba kenali dan terapkan nilai ikrar itu sendiri tp yg di lihat stp minggu ada peminjam solah2 x paham atau buat2 buta pd ikrar tersebut. Bila ada rakan lari mula la mengeluh marah pengurusan AIM, sedangkan drpd ahli dlm kumpulan tersebut tidak mengenali atau ambil ahli main tangkap muat jadi la tunggkan pd kumpulan dan pusat.

    2. Taraf mastautin bakal peminjam jg diambil kira, rata2 peminjam skarang ini x jujur dlm hal ini ada yg sanggup menipu, di sbbkn kenyataan di atas (1) ahli tangkap muat shj bg memenuhi syarat kumpulan. Syarat mastautin yg di letakkan oleh AIM adalah sekurang-kurangnya tempat tinggal bakal peminjam melebih 2 tahu. Kenapa 2 tahun? mesti bertanyakn? ini kerana bagi menjaga risiko kumpulan dan risiko AIM agar tidak memberi pinjam kpd mereka yg merantau atau tidak tinggal tetap. Hal ini perlu kita fikirkan semula adakah isteri tuan2 sblum ini mengkaji hal ini dan mengenali ahli mereka dgn lebih dekat?

    3. Selain itu, ada di kalangan peminjam ini adalah golongan bekerjaya atau lebih mudah makan gaji, namun dlm syarat kelayakan AIM pembiayaan hanya di beri kepada wanita yg tidak bekerja atau suri rumah namun. Ini terjadi di sebabkan kenyataan dpt di (1) Kepercayaan dan kejujuran.

    Jika rasa ada yg x puas ati atau tidak faham akan syarat atau ingin btanya lebih lanjut akan masalah2 tuan/puan saluran AIM telah disediakan seperti aduan melalui email aduan. aim.gov.my atau saluran talian khidmat pelanggan AIM 1 300 88 246 atau merujuk terus ke pejabat cawangan AIM tempat ahli peminjam AIM itu sendiri berjumpa dgn Pengurus Cawangan.

    Sekian, untuk penjelasan

    1. Saya sokong pendapat…semua ini akan jadi mudah apabila ahli
      itu bergerak dengan nilai untuk mencari sesuatu yang lebih baik dan
      menambah baik dari yang kurang untuk lebih dalam perniagaan itu
      sendiri…Saya sokong dengan adanya AIM ini dapat membantu dan memberi
      peluang dan ruang kepada peniaga dan bakal usahawan bahawa masih ada
      tempat yang disediakan untuk memulakan sesuatu perniagaan…saya
      bukanlah dari kalangan ahli AIM…tetapi saya menilai peluang dan ruang
      yang ada untuk usahawan untuk sentiasa meningkatkan taraf sesuatu
      perniagaan dan mencari sesuatu yang lebih baik…tidak perlu menuding
      jari kepada ‘pemberi’ jika yang menciptakan masalah itu adalah
      ‘peminjam’ sendiri…kerjakanlah sesuatu itu dengan ilmu kerana ianya akan memudahkan dan tidak memudaratkan jika ianya dimanfaatkan pada jalan yang sepatutnya….sebelum mengambil keputusan untuk melakukan sesuatu itu perlulah ada pemahaman dan penilaian dan menghasilkan sesuatu jawapan seiring dengan ilmu… menerima sesuatu itu memang mudah dan memulakan sesuatu itu cukup senang tetapi bagaimana untuk mempertahankan itulah yang perlu kita ambil tahu dalam perniagaan… menerima pinjaman itu bermakna menerima risiko yang akan dihadapi…bagaimana untuk menghadapi itu perlu ada ilmu….insyaallah akan berhasil sesuatu yang lebih baik…. bersamalah kita memegang ‘amanah’ dan laksanakanlah dengan ilmu dan usaha dalam ‘ikhtiar’…sekadar berkongsi pendapat dari saya yang kerdil dalam perniagaan… Assalammualaikum…dari saya Monolog Sketsa II

  17. Salam .. saya baru sahaja lepas mendapat pembiayaan dari AIM , pengerusi kami akan mendapat duit pinjaman lambat sehingga sebulan , pengerusi kami sudah meminjam duit dari beberapa ahli kami mencecah rm2000 dari salah satu sahabat dalam kumpulan kami . Saya kuatir apabila pengerusi mendapat duit pinjamannya nanti , dia mungkin akan lari dan tidak membayar hutang yang di pinjam dari salah satu dari sahabat kumpulan kami . Ia amat merisaukan saya sebenarnya , saya terkejut rumah yg pengerusi kami duduki adalah sebuah rumah Semi-D , maknanya dia bukanlah seorang yang susah @ miskin seperti sahabat lain . Mungkin dia mempunyai masalah hutang keliling pinggang , cuma saya seorang sahaja perasan tingkah laku peliknya . Bagi saya AIM amat menyusahkan saya sebenarnya , saya terpaksa berkorban masa dan wang untuk pergi ke setiap perjumpaan setiap minggu dan bayaran balik setiap minggu agak membebankan sebenarnya . Kalau pinjam rm3000 bayaran pinjaman selama 50 minggu bersamaan RM70 seminggu . Bermakna kalo pinjam 50 minggu perlu bayar bunga sebanyak 10% dari pinjaman iaitu rm300 , kalo pinjam selama 25 minggu bermakna bunga pinjaman sebanyak 5% iaitu RM150 . Saya risau pengerusi akan menyusahkan para sahabat kumpulan kami di masa akan datang , mungkin selepas ini saya akan keluar dari AIM selepas hutang pinjaman langsai .

    1. Puan, sy rs soal rumah atau aset yg d miliki bkn la isu tp syarat AIM itu sendiri meletakkan pendapatan isi rumah sekeluarga di bw RM2300 sebulan di mana pendapatan perkapitan RM460 sebulan, Jika benar pengerusi puan berhutang sesama shbt adakah puan melaporkan semasa mesyuarat pusat dlm agenda mesyuarat hal-hal lain? perkara sebegini boleh di bangkitkan. Sepengetahuan sy sebenarnya AIM bkn membebankn atau menyusahkan bayaran setiap minggu ini telah lama di pratikkan sejak 25 tahun yg lalu, jika d tnya pd peminjam luar bandar yg lebih miskin drpd puan mereka merasakan byran setiap minggu itu tidak la membebankn, utk pengetahuan puan AIM tidak mempunyai bunga caj 10% itu adalah utk caj pengurusan, suka sy bertanya pd puan adakah puan perlu dtg ke pejabat atau ke bank utk membuat byr balik pinjaman puan? jawapannya TIDAK sbb staff AIM sendiri akan turun berjumpa dgn puan dr bancian ke rumah, dtg ke pusat setiap minggu, mengurus urusan tadbir pinjaman puan lakukan. Utk pengetahuan puan jika puan tidak membyr minggu ini, puan hnya dikenakan byr yg sama pd minggu depan berikutnya. Contoh byran puan RM68 pd minggu ini bermakna RM68+RM68 =136 utk 2 minggu. So puan perlu faham maksud caj pengurusan itu sendiri bknnya bunga spt puan nyatakan.  Harap maklum!

    2. kenapa AIM menyusahkan pihak puan.. bagi saya Aim tidak menyusahkan mana2 pihak tapi tuan punya badan yang membuat benda tue susah… kenapa diberi pinjam kepada pengerusi.. sahabat pun satu.. nak menjaga hati kononnya.. skali terkena.. mula lah menuduh.. tunding sana.. tunding sini.. skali nama AIM jugak yang buruk…mmg lah mesyuarat AIm setiap minggu… takkan puan tak tahu sebelum puan menyertai AIm… biasalah manusia… bila dah dapat duit.. mula lah benda2 negatif dijadikan issu….

  18. selidik punya selidik , kaji punya kaji , hummm pinjaman AIM kalah bank punya bunga . Tetiba saya diri saya di tipu terang2 dan di perlakukan macam orang bodoh . Tiba masa saya perlu mengadu dekat PM kita , supaya syarat2 ini diperbaharui semula tanpa membebankan Sahabat AIM yang lain . Saya jadi x de mood nak pergi ke perjumpaan setiap minggu dah sekarang , kalau sekejap pun tutup kedai berniaga kita dah rugi sebenarnya . Bukan senang dapat pelanggan , saingan perniagaan ramai . Cukup sebulan sekali buat perjumpaan dan bayar terus secara bulanan itu yang terbaik, AIM tak pernah fikir Sahabat yang daif , wang pun cukup untuk bayar mingguan sahaja dengan kos penggangkutan yang makin naik dan taraf hidup yang makin meningkat . Kadang kala ia membebankan sebenarnya . Tolong dengar suara kecil kami , jangan pandang mudah , jangan jaga riputasi AIM sahaja . Takut-takut nanti ia membawa permasalahan yang lebih besar

  19. Assalamualaikum,seronok membaca komen2 dan luahan hati sahabat ,anak dan suami sahabat. saya merupakan sahabat jg. bertahun2 lama nya menjadi sahabat.sebenarnya AIM memang bagus sekiranya peminjam mengikuti syarat dan menjalankan perniagaan  serta menggunakan modal dengan sepenuh nya.tetapi sayajuga  ingin mencadangkan supaya beberapa peraturan kena di ubah semula. terutama seperti yang menjadi keluhan ramai itu.memang betul untuk menubuhkan kumpulan dan pusat kita kena kenal sahabat2. tapi itu sebagai permulaan sahaja. lama kelaman bila kita kena perbanyakkan sabahat dlm pusat , ada yg langsung kita tidak tahu rumah dan asal2 usul nya. cuma dua tiga saja yang kenal. ini adalah kerana pegawai amanah yang di panggil cikgu memaksa sahabat utk memenuhi pusat.kalau terkena sahabat yang bagus , syukur la. tapi kalau terkena sahabat yang teruk, habis la.
    bab menanggung hutang sahabat yang lain itu, sudah tidak heran lagi di kalangan sahabat AIM.tidak bole balik selagi bayaran tidak cukup. ha.. nak buat macam mana. kena tanggung la jg .memang pun ada di dalam ikrar sahabat. bantu sahabat dan bantu pusat.kadang2 kita faham, hidup berniaga ini macam roda. adaa masa di atas ada masa di bawah.tetapi kalau sekali dua tu okey lagi .tapi kalau sudah sampai berbulan2 memang sahabat lain akan mengeluh jg.dan sepatutnya ada jg cara supaya hutang sahabat yang lari itu di hapuskan maksud nya dibiarkan saja.menjadikan pusat PAR tetapi cigku tidak akan cerita benda tu selalu. dia org pun mau juga jaga nama baik dan prestasi diaorg. jadi yg kena semua sahabat la. 
    Berkenaan dengan cigku nya pula, kalau terkena pegawai nya yang amanah, aman la pusat dan blog. tetapi kalau terkena pegawai nya yang mata duitan yang kamcing dengan ketua pusat habis la blog.tak banyak sikit kalau seorg sahabat yang nak bentang pinjaman bagi rm50 bayang kan la berapa yang dia boleh terima. belum lagi kalau pegawai yang sambil lewa jalankan tugas,tak terima rasuah tapi yang penting pinjaman sahabat dikeluarkan untuk menghabiskan peruntukkan dan boleh dapat kos pengurusan untuk AIM, sahabat yang tidak hadir ke mesyuarat pusat pun boleh bentang pinjaman. sudah nya kalau pinjaman tertunggak , yang nak bayar sahabat jg. pegawai tu ntah da di tukarkan kemana selepas prestasi blog  jatuh merundum mcm saham yang jatuh. yang di salahkan sahabat jg.
    Memang betul AIM tidak ada interest. tetapi kos pengurusan yang di kenakan itu terlalu tinggi. bayangkan 10%.banyakk tu.. sedangkan dulu kos pengurusan cuma berapa % saja.itu pun masa tu kerajaan belum lagi memberikan bantuan peruntukan untuk AIM. sekarang ini kerajaan da bantu, tak kan la tidak boleh untuk di turunkan sedikit.
    apa2 pun memang AIm bagus tetapi banyak peraturan yg kena di baik pulih.ini akan menjadi AIM  lebig baik lagi dengan tidak menjadikan sabahat yang menanggung bebanan.

  20. salam…mintak jasa baik AIM utk buat satu team utk kutip hutang peminjam yang liat nak bayar ni…kat tempat saya…masa mula2 saya masuk tahun 2007…xda lagi yang dapat duit dan x bayar…tapi sejak ambil ahli baru…ada yang buat perangai….mula2 pnjm 2k…bayar memang elok….naik 4k…buat 2 pnjaman sekali…lari x bayar…pastu bila sahabat tolong bayar…abih satu beban…timbul plak sorang lagi berani buat benda yang sama…sebab depa dok tengok…”oo…kalau aku x byar…sahabat lain tolong bayar”…selesai satu…timbui satu…last2…saya  yang pinjam 16k srikandi + 10k sejahtera dengan bayaran mingguan rm327 nak tarik diri pasai xlarat nak tanggung biawak hidup…skrg ni dengarnya sahabat pusat dok kena bayar rm15 seminggu selama 3 tahun seorang sebab ada ahli lama yang pnjm rm30k bg alasan suami amik duit tu dan xmampu nak bayar sebab xda income lain….so…masalah depa kita nak kena tanggung…memang dalam ikrar dok baca tiap2 mggu nak tolong sahabat lain dalam kesusahan …berjanji dengan allah…tapi kami juga berjanji dengan allah utk keluarkan keluarga daripada kemiskinan…kalau terbeban dengan bayaq dana sahabat lain…mcmmana nak keluarkan keluarga dari kemiskinan??…sepatutnya kena ada win-win situation…AIM dapat balik duit…SAHABAT AIM x terbeban….siapa kita nak menilai manusia itu jujur dan amanah seumur hidup dia??sedangkan diri kita sendiri pun kita xtau boleh tepati janji atau tidak…krana duit…adik beradik boleh membunuh….inikan pulak sahabat AIM yang kenal setahun dua saja….

  21. salam, dlam AIM memang mcm tu la.. kejab lancar je pembayaran sahabat. dua tiga tahun ada la tu timbul sahabat yg lari la, yang bisnes lingkup la. sampai langsung x nak bayar dan menyusahkan sahabat. susah ssusah biarkan saja la pusat PAR. tolong bayar untuk dua tiga minggu, lepas tu x payah bayar. biarkan saja la AIM yang tanggung kerugian tu. TAPI ada risiko pulak. jangan heran kalau sahabat yang tinggal tu pinjaman mereka akan balik semula kepada asal. tetapi itu saj la satu2nya jalan terbaik. balik semula dari bawah. lepas tu setiap pinjaman sahabat kalau nak luluskan pun jgn la main hentam sj. belajar la dari kesilapan.

  22.  kalau doh rasa amanh ikhtiar ni meyusohkan xsoh dop pinjam la..bengo,bodoh la mu ni..cuba mu g di bank pah2 mu baca ikrar dpn pegawai bank 2 dy nk wi x pinjaman ko mu…baso xreti syukur

  23. saya adalah seorang sahabat aim,ape menjadi masalah nye setiap kali sahabat mahu keluar aim mesti mencari penganti ini menimbulkan masalah bila ben9 x diterima kerana x ade penganti

  24. maaf..mungkin anda ni slah paham ttg aim ni..

    sy adalah cikgu dripada amanah ikhtiar..
    dgn berbekalkan modal dripada kmi,
    80 peratus taraf hdup org miskin tlh mnigkat..
    mmg,sy mgku,proses pnjaman agk merumitkan,
    bnyk kertas kerja igin dlakukan,ttp pnjaman nya cepat dan mudah..
    so,myb encik ni harus diberi peluang utk lebih mndekati cara2 pngurusan aim…
    sekian..assalamualaikumm..

  25. AIM buka kepada sesiapa yang mempunyai projek dan sedang menjalankan projek.AIM memberi peluang kepada peniaga kecil bagi mengembangkan perniagaannya lebih besar.AIM bkn menyusahkan sesiapa untuk membayar balik.Apabila meminjam perlu ada niat yang betul untuk menggunakan modal dgn sempurna.Caj yg dikenakan adalah 5%(6bln) dan 10%(1 thn keatas).Kekuatan AIM dapat mempercepatkan pinjaman dan layanan akn diberikan dgn baik.

  26. Assalamualaikum, di sini saya nak berkongsi cerita tentang masalah yang terjadi di salah satu pusat amanah ikhtiar d kawasan kok lanas kota bharu kelantan. Nak di ceritakan disini tentang perilaku ketua pusat yang bernama sal…..i yang mana hanya tahu menyandang status ketua tetapi tugas tugas sebagai ketua langsung tak dibuat. Bila timbul masalah sahabat yang meminjam tak bayar maka kecohlh di pusat meminta pada sahabat sahabat lain supaya bayar untuk sahabat yang tidak bayar itu. Sepatutnya sebagai ketua pusat, janganlah sewenang wenangnya turunkan tandatangan pada setiap borang permohonan dari sahabat. Ketua sepatutnya selidik dulu apa projek yang sahabat buat, berapa pendapatan bersih sahabat sehari dan mampukah sahabat bayar balik pada AIM setiap minggu. Ini tidak, tahu sign je setiap kali terima borang. Satu lagi, bila dah sandang sebagai ketua, bercakap dengan sahabat tu biarlah bersopan dan beradat. Jangan bercakap ikut sedap mulut je, bercakap macam orang tak ada otak, tak ada ciri ciri sebagai seorang ketua. Semua yang menyertai amanah ikhtiar adalah semua golongan kaum ibu dan wanita wanita yang berniaga, jadi bila bercakap pakai otak lerr. Tahulah anda tu ketua tapi kalau dah ketua sendiri pun tak betul jalanan caranya maka sahabat sahabat yang lain pun tak betullh juga jalanannya. Manakan tidaknya sebab ketua pusat itu sendiri setiap kali nak bayar amanah setiap minggu maka sibuklah ketua itu pergi ke rumah sahabat sahabat lain untuk meminjam duit untuk bayar amanah bagi pihak dirinya sendiri. Hah!!! Orang macam ni ke layak di letak sebagai ketua. Itu bab ketua pusat, sekarang nak maduk bab tuan ampunya tempat amanah tu pula. Sebagai tuan ampunya tempat, bila timbul satu satu masalah, janganlah melenting tak tentu pasal. Benda boleh dibawa berbincang, bincanglah secara elok, tak perlu nak memaki hamun dan halau sahabat dengan guna perkataan berambus. Apa ni, kita orang tua maka gunalah bahasa yang melambangkan kita orang tua. Tak malu ke pada orang yang lebih muda. Ye, kalau tak malu pun pada orang lain sekurang kurangnya malulah pada diri sendiri dan yang terkejutnya langsung tak takut pada allah swt. Allahuakbar dasyhat mulut makcik tuuuu. Makcik tu nak marah sangat bila sahabat sahabat keluarkan ketidakpuasan hati tentang kutipan bayaran letrik setiap bulan rm2. Sahabat bukan nak pertikaikan yang rm2 tu, tapi sahabat semua ada 50 orang. Jadi bukan ke dah rm100 setiap bulan, itu yang group tengahari, belum di campur yang group pagi pn 50 orang. Takkanlah duduk 2 jam bil letrik mencecah rm100 setiap bulan. Bukan pakai aircond pun. Bila sahabat persoalkan perkara tu, makcik tu cakap duit yang lebih dibelinya set buffet dan kawah. Kepada sahabat yang nak pinjam set buffet dan kawah tu maka bolehlh pinjam. Wow!!! Apa ni makcik oii.???…… kita orang nak buat apa dengan benda tu semua. Bila sahabat tak setuju maka siaplah, tak cukup binatang dalam zoo, habis segala binatang dalam hutan keluar dari mulut makcik tu. Suara tak usah cakaplah, mengalahkan tarzan. Sepatutnya bila timbul masalah sahabat tak bayar, ambiklh duit yang dikutip setiap bulan tu. Itu tak masuk duit denda bila ada sahabat yang tak pakai uniform, wajid bayar denda rm2 juga. Relevan lah sikit makcik. Garangnya makcik tu sampaikan kakitangan pejabat amanah pun disumpah seranahnya. Ya allah apa ni macik. Kita ni orang islam, makcik tahu garang makcik je ke, garang orang lain makcik tak tahu ke. Benda yang terjadi tu benda kecik je, boleh diselesaikan dengan baik. Tak perlu menjerit macam orang tak normal. Istighfarlh banyak banyak. Inilh jadinya bila letak nafsu didepan dan bukan buat sesuatu dengan diiringi iman.
    Jika sekiranya pihak AIM HEADOFFICE terbaca artikel ni, saya mintak pihak AIM buatlh sesuatu supaya dapat selesaikan benda ni. Saya kesiankan pada sahabat sahabat yang lain dimana masing masing tak berani nak tampil bersuara sbb bila bersuara maka jadi macam yang terjadi sekarang ni lah. Satu lagi harap sangat pihak AIM pantaulah sahabat sahabat yang suka meminjam pada sahabat yang lain setiap kali nak bayar amanah setiap minggu. Kesianlah sahabat.
    Saya nak ucapkan berbanyak terima kasih pada AIM kerana menyediakan yang terbaik untuk menolong orang macam kami yang berniaga. Plan yang dibuat oleh AIM memang yang terbaik tetapi orang orang yang tak reti berterimakasih yang menjadikan AIM ni tak betul. Kebanyakkannya masalah dalaman macam yang saya cerita tu lah yang mana kebanyakkanya di setiap pusat tidak menceritakan hal sebenar dalam pusat. Jadi sama samalah kita renungkan dan pikirkan bagaimana cara terbaik supaya AIM dapat tapis tapis permohonan orang orang yang menipu ni dan yang suka menyusahkan orang lain. Terima kasih dan maafkan saya jika ada yang terasa apa yang saya tulis ni. Bukan tujuan apa apa, sekadar nak berkongsi dengan yang lain dan dijadikan iktibar. Pakai baju biar padan dengan badan sendiri. Ingat ikrar yang dibaca. Bila niat kita betul insyallah allah swt permudahkan segala urusan kita tapi kalau dah niat kita tak betul maka akan timbullh masalah. Begitulah dalam amanah ikhtiar dan apa apa kerja kita lakukan seharian.

  27. Sahabat… saya juga mengalami prob yg sama dgn sahabat2 yg lain…. dlm kump kita ada 5 org jika seorg dh hilang tggal 4.. masih dlm kump blh topup lg… masuk yg kedua hilang mula hati sakit…. bukan kump je yg sakit… sahabat2 yg lain pun terlibat.. tiap mggu topup mesti la geram… tlg topup pun jd tak ikhlas… setakat rm2 tak pe lah ni jk pinjaman dpt rm5k parah le kump nk topup… tp AIM … tau kutipan mesti fulllll… ada dia fikir prob2 mcm ni utk diselesaikan… kump gak yg usaha… Sy hanya minta AIM dpt selidik sdiri dan cri jln sdiri tuk cari SAHABAT2 yg mhilang diri…ADAKAH tanggungjawab ni mesti dipikul oleh KUMP???? SAHABAT???? Harap AIM jgn lepas tangan…. KATA tiada perjanjian… tuntutan… TP kenapa para sahabat2 yg kena mnanggung hutang org lain….

  28. saya x puas hati sebab saya sudah abis bayar pinjaman tetapi susah dpt loan yg baru…ini kerana kegagalan dlm kehadiran setiap minggu.kehadiran saya tidak memuaskan bukan disebabkan saya sendiri malas ke mesyuarat setiap minggu tetapi saya terpaksa bekerja kerana suami saya mengalami kemalangan.saya telah meghantar surat ke pejabat aim.setelah suami saya ok dan saya tlh dtg setiap minggu,dan saya telah mengisi borang beberapa kali tetap permohonan ditolak.saya tanye cikgu,,,,cikgu ye ckp kehadiran tak memuaskan.knp?????dan sekarang saya giveup utk meneruskan aim.dan setelah begitu saya nak nama saya tidak dikeluarkan dari aim saya kena bayar wet tabung tetapi malang yer tidak boleh.saya disuruh keluar dari aim..saya rasa aim bukan hendak membantu malah makin menindas peniga2 kecil yg sedang berkembang.

  29. saya dah masuk AIM slama hmpir 13 thn tak pernh pun saya menghadapi masalah bayar balik.kan dah menjadi ikrar dn rukn AIM kalau kite btul2 jujr dn amanh dalm mnggunakn modal dngn sbaiknyw kite tidk akn mghdpi masalh.dulu saya mmg sush skrg stelh hmpir 13 tqhn saya mnjdi sahabat AIM saya telh brjaya kluar dri paras kmiskinan.hnya org2 yg tidk brtanggugjawb dn tidk jujr shaja akn mghdpi risiko……

  30. AIMtu bagus..org bodoh je ckp tak bagus….tgk ar caner org yg manag duit….tgk gal cne pusat tu tangani masalah x hadi atau PAR…jangan nak slahkan AIM lak!!!

  31. m..sahabat2 aim..boleh bagi keterangan….jika cuti jatuh pada hari selasa maka bayaran kita x perlu di baya pada hari tersebut…..atau cuti tersebut melebihi 5 kali dlm setahun maka kita wajib membayar pada hari tersebut…saya ingin kan kepastian

  32. sah pemilik blog ni pembangkang LOL!!! Sblm membuat pinjaman tentu dh baca syarat2 yg diberikan. Nape masa tu x fkr dulu.

  33. aku tak puas hati betoi la dgn dia ni..ak sebagai staf aim merangkap cikgu mmg tak bersetuju langsung..sahabat2 aku di kelantan ok ja..aim da bnyk bantu sahabat2,sehingga projek sahabat berjaya..bukan itu saja,kami jugak bnyk membntu ekonomi2 di kelantan khususnya..ampa tak pecaya,p tes tnya apa pndapat sahabat..

  34. ok,mcm sahabat kumpulan lari kan,1 pusat akan tanggung jumlah hutang nya itu..ya mmg..seperti yg trmaktub di dalam ikrar sahabat..ttp,dgr ini baik2..kmi di aim akn mnsegerakan proses2 masalah byr balik sahabat tersebut,dan duit simpanan wajib sahabat tersebut akn diagihkan kepada pusat trsebut(kepada sahabat yg menampung jmlah hutang sahabt yg lari itu)

  35. 1.kdg2 kena bayar double tu,mungkin untuk i tap..bab tu kena bayar double..
    2.rm 1??itu adalah simpanan wajib..wang yg sahabat salurkan itu adalh dikira sebgai ”MENABUNG”..cukup tahun,sahabat boleh keluarkan simpanan wajib tersebu

  36. saya baru nak memulakan perniagaan . dan perlukan sedikit modal untuk bli barang scra borong . skrg sy bgerak sbg agen/dropship . keuntungan yg sy dapat tak seberapa .

    saya ada cuba risik-2 pinjaman dengan tekun nasional , memandangkan syaratnya yg agk ketat , mmbuatkan sy agak takut2 untuk buat pinjaman .

    kemudian sy sy ada buat sdikit research pasal pinjaman amanah ikhtiar . sy mmg berminat nk buat pinjaman , tapi setelah sy kaji selidik , ramai yg kemukan masalah yg sama seperti yg cik maslinda nyatakan diatas .

    amanah ikhtiar xde pnjaman khusus utk pminjam psendirian tanpa mlibatkan kmpulan ke ??

    parah lah saya kalau ada ahli yg buat perangai , saya perlukan TAPAK KUKUH untuk mulakan perniagaan ni . kalau awal-2 lagi da bmacam masalah timbul , tpksa gulung tikar lah sy :)

    saya faham risiko dan konsep perniagaan yg ada untung ruginya . dan kena hadapi risiko , n rasa pahit manis jatuh bangun dalam perniagaan ni . saya terlalu hijau dalam bidang ni .

    so . any feedback or saranan dari anda yang berpengalaman sangat dialu-2kan .

    facebook : mixouraiivanna yura

    email : zazaiivanna@yahoo.com

    sms/call/whatsapp : 0134578502

  37. mak aq ok je..tak de masalah pe2 pon psl AIM nie…spe ta byr lek,cikgu2 dan ahli kumplan datang umah tanye apa masalah dyorng dan tgok keadaan dyorng mcm ne,klu btol2 ta mmpu byr,ahli kumplan n sahabat AIM la yg tlong byrkan..if dyorng nk pinjm lek lambat la proses dia..aq rse la,tngok tmpt gk la dyorng uruskan mcm ne…ta sume pusat AIMbagus…ada yg ta bgus gak..so jgn sdap ckp AIM ta bgus k,AIM gk la yang tlong kita time ssh…da reti pinjam byr r lek…AIM bkan ye mmakse orang..atas kita gk nak msuk k ta..

  38. bayaran balik setiap minggu pada hari selasa seandainya selasa jatuh cuti deepavali haruskah kita membayar balik pinjaman pada hari tersebut….sebagai ahli amanah ikhtiar saya sedia maklum bahawa jika cuti jatuh pada hari selasa maka bayaran balik pun cuti tetapi cikgu saya telah memaksa saya membayar balik pada hari tersebut dgn pelbagai alasan

  39. Nk ngadu dlm forum mcm ni sape nk dgr masalah korg kan AIM da sediakan saluran aduan pelanggan samada korg bleh call 1 300 888 246 atau email kt aduan@aim.gov.my korg buat aduan kt cni bagai anjing menyalak bukit!! huhu

  40. AIM ni memang ada bagusnya…tapi pegawainya tu kena la prihatin sikit,jngn makan gaji buta je..bini aku dah dekat 6 bln isi borang keluar sahabat AIM..pegawai tu cakap dlm masa 3 mggu duit kutipan tabung yg setiap mggu di kutip tu akan di masukkan dln akaun..ni dah dekat 6 bln tak de apa2 pun..kanapa susah sangat nak pulang balik duit ahli..prosidur semua dah ikut..NI la PEGAWAI yg makan gaji buta dan memburukkan nama org lain..PEGAWAI yg bengong ni dari dr cawangan selayang cabang bkt beruntung….

  41. Salam…sye berminat nak buat pinjaman AIM. Sye da submit borang tapi da dekat 2 bulan langsung xde kabar berita..boleh tolong sye bgi tau kt mne nk refer psal ni..pejabat kat mne..sye buat di rantau seremban negeri sembilan.

  42. statement yg anda utarakan ternyata mengikut perasaan semata-mata….AIM telah memberikan banyak keperluan latihan kepada client mereka tanpa bayaran…pemantauan secara berterusan turut dilakukan. Berdasarkan kenyataan anda ini boleh diklasifikasikan sebagai kes penyalahgunaan modal yang di berikan bagi pengukuhan perniagaan dan pengurusan pusingan modal. cuba anda muhasabah sejenak kegagalan berpunca dari diri anda @ AIM….

  43. peliknya pengadu, masa meminjam kan dah pergi kursus dan setuju dengan syarat2. kenapa sekarang nak kata tak adil pula. cuba tanya masalah pada tuan punya badan. kenapa tak mampu bayar? biz tak ok ker? kalau tak ok biz dia tolongler promote ker apa ker. kan dalam ikrar lafaz membantu ahli kump dan pusat apabila mereka dlm kesesakan.

  44. buat pinjaman 100%…tp untuk mniaga 20% untk bli brg kemas,kain,sofa 80% mmg xde modal nk pusing la..jd jgn salah kan aim pulak…blajar salahkn dri sndri…ada bantuan bising,xde bantuan bising..habis mcm mne??

  45. amanah ikhtiar sebenarnya membebankan para peminjam kerana terpaksa kutip duit daripada ahli untuk menampung peminjam yang tidak mampu membayar. kes ini terjadi kerana cikgu amanah itu sendiri yang meluluskan pinjaman yang begitu banyak kepada peminjam yang baik dengan cikgu itu.tapi apabila peminjam itu tidak mampu bayar dia akan menyusahkan org lain.tapi kalau peminjam itu baik dgn cikgu banyak mana pun dia akan bagi..emak saya pun terlibat meminjam duit amanah ikhtiar ni tapi yang saya bengang dengan kehadiran cikgu perempuan kat tempat amanah yang emak saya masuk sekarang ni dia merumitkan pinjaman yang emak saya buat. kalau yang baik dgn dia. dia akan tolong walau apa cara sekalipun harap pihak tuan dpt memantau kes ini

  46. aku nak mencelah skit. x semua org bernasib baik dlm pinjaman aim ni, jgn sbb kita ternasib baik dpt ahli aim baik2, kita ckp org asyik hentam aim. bg aku aim kena ambil serius hal ni. masing2 pinjam, masing2 bayar. jangan menyusahkan org yg sedia susah. aku tau ade org akan ckp, xyah la pinjam. ye btl xyah pinjam kalau xnk susah sbb nnt org dalam akan telan dana tu kenyang2 plak kalau xde peminjam. org susah akan tambah susah. susah kalau meminjam, susah jgk kalau x pinjam. sudah lah wang kena bayar setiap minggu, nak kena topup org lain pulak. bantu lah sesama sendiri dengan sebetulnya demi kelangsungan hidup dan supaya terus maju. bukan hanya kaut untung atas kepayahan org lain. jgn jadi mcm dana 1azam. dana entah kemana, tukang telan tahu pulak mencirit menyorok.

  47. …gini sebenarnya: setiap perkara ada peraturan dan setiap peraturan semestinya utk kebaikan semua pihak…lama dah AIM beroperasi itulah sistemnya yang di anggap berjaya dan mendapat pengiktirafan semua pihak.. (Buktinya: Takkan mudah2 gomen nak bei peuntukan)..cuba selidiki apa stataus AIM: AIM bukan badan kerajaan..dia NGO tetapi kenapa gomen begitu teruja dan menyokongnya?)…sebab sistemnya berjaya!!!

    ..Peraturan? memang sukar kepada yang bermasalah tetapi baik kepada yang jujur dan amanah! Ada yang tersirat disebalik yang tersurat..ada bersifat “short & Long term”..ada yang sebagai pengajaran..contoh dan tauladan…ada yang menjadi “serik” akhirnya menjadi igauan buruk agar tidak berlaku kali kedua..so langkah dan strategi diperkemaskan…oleh siapa? tentunya para sahabat/peminjam dan kelompok mereka sendiri….w/hu’alam.

  48. Mmg AIM ada masalh pun…aku mmg xpuas hti dgn AIM cawangan GERIK Perak..duit tabung arwah mak aku smpi sekarang blm dpt…dh dkt 2bln..janji 3mggu dh dpt..ble call tanye status ckp dh antr smua document..ble call wilayah..wilayah plak ckp xth pape. Mcm ni ke AIM….

  49. Hi Maslinda, saya berminat untuk mengetahui dengan lebih mendalam kes anda. Tujuan saya adalah untuk kajian ke atas keberkesanan AIM terhadap menolong golongan berpendapatan rendah. Sekiranya anda atau mana-mana ahli AIM yang boleh menyumbang kepada kajian ini sila SMS ke no 018-2595229. Terima kasih!

  50. pada pendapat saya, isu bayaran balik ini boleh diselesaikan dlm kalangan ahli kumpulan sendiri. saya merupakan pengerusi kumpulan dan antara tindakan yg saya ambil ialah, at the first place, saya pilih ahli-ahli kumpulan saya sendiri. org yg boleh saya percayai dgn wang ringgit. saya juga memastikan ahli kumpulan bersetuju membayar advance/deposit byrn utk sebulan (4 minggu) sejurus duit di bank in. oleh sbb saya yg berkuasa, mereka harus patuh. sebelum tragedi melanda kumpulan, lebih baik saya bertindak terlebih dahulu. dgn cara ini, ahli kumpulan saya tidak berisiko menanggung bayaran balik ahli lain. alhamdulillah, kumpulan saya tidak bermasalah dgn bayaran balik pembiayaan mereke.

    mengenai ahli yg tidak bayar balik namun pinjaman seterusnya diluluskan pula,(as the previous comments) saya rasa ahli kumpulan yg lain bole mengusulkan kepada pengerusi cawangan agar permohonan itu ditolak kerana ahli tersebut tidak menunaikan ikrar yg telah dilafazkan iaitu ‘… dan membayar balik pinjaman setiap minggu. ALLAH menjadi saksi segala yang kami lafaz dan lakukan.’ sebenarnya semua terpulang kepada ahli kumpulan masing-masing utk bertindak. bkn mksd saya tindakan undang-undang tp berani tegur ahli kumpulan yg bermasalah. jgn biar caci maki meruntuhkan semangat lantas berdiam diri, makan hati menanggung byrn org lain. AIM nk tolong kita. tp kalau kita sendiri kurg bijak, beginilah padahnya.

    jadilah sabahat yg lebih bijak, ok :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>