Saya tidak berpuashati terhadap amanah ikthtiar yang kononnya membantu para peniaga wanita yang ingin memajukan diri dan ingin keluar dari kesusahan hidup dengan memberi bantuan dalam bentuk modal. Ya memang begitulah tujuan AIM ini ditubuhkan. Akan tetapi berdasarkan penilaian saya emak,kakak ipar dan jiran-jiran saya yang terlibat dalam pinjaman dari agensi Amanah Ikhtiar ini hanya membuatkan peminjamnya sengsara sehingga tidak bermodal untuk meneruskan perniagaan. Berhutang sana sini kerana ingin menampung Sahabat di dalam kumpulan mereka yang tidak terbayar pinjaman balik secara mingguan.

Peminjam seharusnya menanggung sendiri jika tidak mampu membayar balik pinjaman tanpa melibatkan peminjam lain. Adakah relevan sekiranya setiap minggu peminjam yang sedia ada pembayaran balik menampung bayaran mingguan peminjam lain. Amanah Ikhtiar semestinya bertimbang rasa akan kesusahan peniaga-peniaga kecil ini yang mahukan modal itu untuk mengubah hidup dan bukannya menyusahkan.

Sepatutnya bantuan modal ini untuk peniaga yang ingin menambah pendapatan memperkembangkn perniagaan bukan menambahkn kesusahan hidup di zaman sekarang yang semuanya perlukan duit. Tolonglah kepada peniaga-peniaga kecil seperti kami yang mahukan bantuan kewangan untuk modal yang kecil tetapi teraniaya kerana sistem Amanah Ikhtiar yang tidak betul membebankan kami. Risiklah, pantaulah dan jenguklah kesusahan.kerumitan yang kami alami. Terima kasih atas keprihatinan sesiapa yang mengambil respon terhadap aduan ini.

By: maslinda

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan (di atas) dan komen (di bawah) yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.