≡ Menu

Air di Kuala Pilah bermasalah sudah lebih 2 tahun

Masalah keperluan asas utama iaiatu bekalan air bersih di Kuala Pilah, Negeri Sembilan sehingga kini sejak diswastakan dan dikendalikan oleh SAIN, tidak dapat didiselesaikan. Saya tidak duduk di sana tapi sering pulang ke sana dan mendengar keluhan rakyat terutama sewaktu mendengar ceramah pihak pembangkang. Rakyat setempat berasa kecewa kerana bukan sahaja tiada tindakan di ambil malah mereka akan blacklist kepada oanrg yang membuat aduan. Sebagai sebuah pekan besar yang menempatkan Bandar Diraja Seri Menanti, perkara ini sepatutnya tidak wujud dan kita sudahpun hidupdi alaf baru bukan di zaman 70an lg.

SAINS ingin membekalkan air ke selangor tapi kawasan utama di negeri sembilan seperti di sini mempunyai masalah bekalan air. ini menjejaskan kualiti kehidupan, dan kesihatan penduduk setempat. bayangkan, pengusaha restoran tdk dpt mencuci pinggan setiap masa etc.

bukan ini sahaja penduduk negeri sembilan sering mengalami gangguan tenaga elektrik terutama di kawasan terachi, bermula dari seremban ke atas, apakah puncanya?

apakah sebabnya kebajikan rakyat di ambil ringan oleh majlis daerah seperti kemudahan jalan raya yg tdk diselenggara, dan jln yg teruk dr terachi hingga ke bahau. bahu2 jalan yg sgt kotor dan tdk dijaga kebersihan, tiada landskap, seumpama majlis daerah di negeri sembilan terutapa kuala pilah dan jempol sudah tidur jika dibandingkan dengan melaka.

saya juga hairan kenapa di pekan kecil seperti di batu kikir tidak diperkenalkan sistem mengutip sampah, kerana tiada lg lubang yg boleh digaliutk membuang sampah di kawasan rumah kampung, kelihatan juga kehidupan yg seumpama daif kerana kekotoran yg tdk diambil peduli, longkang2 di bahu jalan yg sumbat, penuh sampah, lumut, rumput dan sebagainya.

mereka juga tdk mempunyai kemudahan unifi atau jalur lebar. pendek cerita tiafa pembangunan sebenar yg merangkumi aspek keperluan asas rakyat yg didokong oleh ahli parlimen setempat, atau wakil rakyat malah majlis daerah atau pembangunan negeri atau agensi pelancongan negeri bagi menaik taraf kualuti kehidupan, sosio ekonomi, mahupun mempercantikkan negeri ini. adakah kerana kedudukannya, sedangkan ia merupakan laluan utama. bagaimana nk tarik pelabur ke tempat ini jika tiada org yg mampu membuka mata atau mencelikkan minda.

dengan harapan melalui pendedahan ini, exco2, dan ahli parlimen dpt buka mata bukan tah berpegang pd status semata2.

By: karteena

{ 4 comments… add one }

 • Anti Kelalaian June 27, 2012, 11:48

  Syabas kerana berani menyuarakan keadaan sebenar di sana. Bukan je di N9, tempat lain pun cam tu juga..Pihak yang diamanahkan nampaknya lalai dan perlu dibangunkan dari terus mengelamun.. rasanya dengan mengurangkan undi kepada mereka di PRU nanti akan pasti membingkaskan mereka-mereka itu dari lamunan..ayuh kita hebahkan lagi mana-mana kepincangan yang berlaku..

 • Feraes July 2, 2012, 16:58

  oo..bukan kat kelantan jer air bermasalah..kat negeri BN pun ada jugak ghuponya..hehehehe..

 • arahmana January 8, 2013, 13:03

  DAH DUA TAHUN? APA NI……….. MANA JANJI YANG DITEPATI…..

 • mohd suhaimi January 9, 2013, 09:36

  Salam dalam media cetak dan online hanya berita pembankang je kuar cuba pembankang punya cerita dapat disebarkan. saya di negeri Perak pun bermasalah tengok kemudahan awam dll..hanya ditempat yang kepentingan je yang terjaga. Tambah -tambah nak naik nama diorang diUTC/RTC. Ramai rakyat yang susah tambah2 pasaran prodk pertanian/haiwan semuanya bagi pada orang yang ada kepentingan sahaja. Mana ahli politik berkebajikan selama ini di Old Town,Hotel,pusat hiburan dll. Pelacuran paling banyak dinegeri Perak… sape nak buat aduan dan pantau semua tak dilayan.. banyak lagi cerita dan perkara di pemerintahan kerajaan sekarang semuanya GIMIK dan berpura pura…sekian

Leave a Comment